| | SLO | ENG | Piškotki in zasebnost

Večja pisava | Manjša pisava

Iskanje po katalogu digitalne knjižnice Pomoč

Iskalni niz: išči po
išči po
išči po
išči po
* po starem in bolonjskem študiju

Opcije:
  Ponastavi


1 - 10 / 28
Na začetekNa prejšnjo stran123Na naslednjo stranNa konec
1.
2.
STILI VODENJA
Jakob Rožman, 2011, diplomsko delo

Opis: Vodenje je kompleksen proces, ki je odvisen od mnogih dejavnikov. Pomena vodenja so se zavedali že v celotni zgodovini človeštva. Znanstveno pa je bilo vodenje obravnavano šele v 20. stoletju, predvsem v njegovi drugi polovici se je razvilo mnogo različnih oblik in modelov vodenja, od katerih so bili nekateri bolj vplivni, drugi pa manj. Pogosto je treba upoštevati še druge dejavnike, ki vplivajo na stil vodenja. Velja pa, da organizacijo lahko uspešno vodimo v kakršni koli situaciji, če se le upremo na univerzalna načela. V tej diplomski nalogi smo po predstavitvi različnih modelov proučevali vodenje v občini Železniki in njeni občinski upravi. Preverili smo hipotezo, da v občini Železniki prevladuje zmerno participativen stil, ki je usmerjen k sodelavcem. Hkrati smo preverili še, ali je prišlo do kakšne spremembe v stilu vodenja zaradi posledic naravne nesreče. Na koncu pa smo še predstavili ugotovitve ter priporočila za nadaljnje ukrepanje.
Ključne besede: vodenje, stili vodenja, dejavniki vodenja, univerzalna načela vodenja
Objavljeno: 25.10.2011; Ogledov: 2007; Prenosov: 272
.pdf Celotno besedilo (1012,73 KB)

3.
Fiscal impact of electronic fee collection system on long-run efficiency
Tomaž Kramberger, Uroš Kramar, Andreja Čurin, Marko Cedilnik, Martin Lipičnik, Viktor Tajnšek, 2012, izvirni znanstveni članek

Opis: The transport infrastructure is extremely important for economic development and the labour mobility and competitiveness of European economy. However it is becoming increasingly difficult for government to publicly fund transport infrastructures. Therefore the decision to implement toll roads in Europe as a transport-policy instrument is an important shift in the funding of infrastructure. Adoption of appropriate technology has implications on the efficiency of the system. The mathematical model developed upon and simulations were carried out on several scenarios given the different types of technology. The results suggest that DSRC technology employed on motorways to be the most efficient.
Ključne besede: transport infrastructure, toll, transport policy, DSRC technology
Objavljeno: 10.07.2015; Ogledov: 800; Prenosov: 60
.pdf Celotno besedilo (539,77 KB)
Gradivo ima več datotek! Več...

4.
Pričakovana in zaznana kakovost javnega potniškega prometa v Mariboru
Špela Grdinič, 2013, diplomsko delo

Opis: V diplomski nalogi bomo obravnavali pričakovano in zaznano kakovost javnega potniškega prometa v Mariboru, osredotočili se bomo predvsem na kakovost storitev javnega mestnega avtobusa. V teoretičnem delu bomo opredelili, kaj je javni potniški promet, pogledali bomo zakonodajo na področju javnega potniškega prometa, opredelili pojem kakovosti, spoznali kriterije kakovosti in pogledali, na katere dele se le-ta deli. V empiričnem delu bomo s pomočjo ankete elementov kakovosti preučili in analizirali zadovoljstvo potnikov. Poleg tega pa bomo predstavili ponudbo prevoznih storitev javnega potniškega prometa v Mariboru ter podali določene predloge za izboljšavo prevoznih storitev. Dandanes na izbiro prevoznega sredstva vpliva več dejavnikov, kot so cena, hitrost, udobje ter tudi ponudba dodatnih storitev ter kakovost samega potovanja. Zato je potrebno vedno znova posodabljati javni potniški promet in ga poskušati čim bolj približati željam uporabnikov.
Ključne besede: javni potniški promet, kakovost storitev, delitev kakovosti
Objavljeno: 21.10.2013; Ogledov: 1289; Prenosov: 161
.pdf Celotno besedilo (1002,02 KB)

5.
Analiza stroškov ob uvedbi zabojnika za biološke odpadke
Blaž Šikovec, 2014, diplomsko delo/naloga

Opis: Javno podjetje komunala Zagorje se ukvarja z različnimi dejavnostmi, ki posredno ali neposredno vplivajo na vsakodnevno delovanje mesta Zagorje ob Savi in omogočajo normalno življenje vsem njihovim občanom. Ena izmed ključnih dejavnosti podjetja – poleg oskrbe s pitno vodo – je tudi odvoz smeti. Uvedba dodatnega zabojnika za biološke odpadke je povzročila zmedo v dolgoletnem, že ustaljenem urniku pobiranja zabojnikov. Glavni problem so dodatni stroški, ki nastanejo z uvedbo le-tega. Namen diplomskega dela je podrobnejša seznanitev z biološkimi odpadki, zakonodajo, ki ureja to področje, z natančno analizo stroškov, povezanih z zabojnikom za biološke odpadke, in prikaz možnih rešitev, ki bi dodatne stroške minimalizirale. Pri predlogih smo izhajali izključno iz posnetka stanja in kritične analize, na podlagi katerih smo podali možne rešitve.
Ključne besede: biološki odpadki, zabojnik za biološke odpadke, stroški, kalkulacije, organizacija dela
Objavljeno: 26.01.2015; Ogledov: 791; Prenosov: 59
.pdf Celotno besedilo (730,08 KB)

6.
Analiza logističnih stroškov v podjetju Il Lustro d.o.o.
Kristina Gramc, 2014, diplomsko delo/naloga

Opis: V diplomskem delu predstavimo analizo logističnih stroškov v podjetju Il Lustro d.o.o. Vsebina je razdeljena na teoretični in praktični del. V logistiki je za uspešno poslovanje pomembno obvladovanje logističnih stroškov na vseh nivojih poslovanja. Z obvladovanjem le teh, lahko ugotavljamo kje nastajajo nepotrebni stroški in iščemo načine kako jih zmanjšati. Podjetje lahko eliminira nepotrebne logistične stroške, ki nastajajo v celotnem procesu poslovanja. Izbrano podjetje je trgovec na debelo, ki se razvija in skuša povečati svojo prodajo. Del logističnih dejavnosti izvaja v lastni režiji, ima lastna prevozna sredstva, za večje dobave in dostave ob prodaji iščejo rešitve pri drugih podjetjih, ki imajo na voljo prevozna sredstva za logistične storitve. V lasti imajo eno skladišče v Kopru ter svojo opremo, ki je potrebna za manipulacije z blagom. Logistične stroške smo poskušali oceniti s časovno komponento, pri kateri smo se osredotočili na čas, ki je potreben za uspešno opravljeno naročilo blaga, ki ga je kupec naročil. Na grobo smo ocenili višino stroškov, ki jo povzroča skladiščenje, zaloge, transport in zaposleni. Izpopolnjen logistični in finančni načrt je za podjetje konkurenčna prednost. V primeru, da načrt ni natančno izdelan lahko hitro pripelje do propadanja podjetja.
Ključne besede: logistika obvladovanje, logističnih, stroškov izredne, dostave
Objavljeno: 29.01.2015; Ogledov: 953; Prenosov: 112
.pdf Celotno besedilo (339,01 KB)

7.
Merjenje zadovoljstva uporabnikov storitev podjetja Simbio d.o.o.
David Stopinšek, 2014, diplomsko delo/naloga

Opis: Kakovost je v našem življenju edino merilo s katerim lahko opredelimo nekaj kar smo ali kupili, izdelali, prodali ali kako drugače ocenili ter s tem temu pripisali neko vrednost oziroma ceno. S kakovostjo pa je povezano zadovoljstvo tistega, ki ta »izdelek« kupi, uporablja ali kako drugače pride z njim v kontakt. Zaradi človeškega nagona stremenja k popolnosti pa smo razvili različne metode s katerimi preverjamo stopnjo zadovoljstva s kakovostjo »izdelka« ter na takšen način popravljamo in opravljamo izboljšave ter smo tako vedno bližje popolnosti. V diplomski nalogi smo opredelili pojma kakovosti in storitev, predstavili smo tudi standarde kakovosti po ISO ter si pogledali metode za merjenje zadovoljstva uporabnikov. Nadaljevali smo s predstavitvijo podjetja Simbio, kakšna je njegova zgodovina in si pogledali katere storitve nudijo. Proti koncu diplomske naloge je sledila analiza ankete, katere namen je bil ugotoviti, v kolikšni meri so prebivalci mesta Celje zadovoljni s storitvami podjetja Simbio. Postavili smo si določene teze, ki smo jih nato na koncu diplomske naloge preverili s pomočjo izsledkov anketnih vprašalnikov. Na podlagi ugotovitev anket smo nato na koncu predlagali izboljšave in podali predloge s katerimi bi se po našem mnenju zadovoljstvo uporabnikov s storitvami podjetja Simbio izboljšalo.
Ključne besede: storitev, kakovost, metode za merjenje zadovoljstva
Objavljeno: 29.01.2015; Ogledov: 1193; Prenosov: 167
.pdf Celotno besedilo (1,28 MB)

8.
Designing a strategic mobility plan for small and medium sized cities using a multi-stage methodology
Uroš Kramar, Tina Cvahte, Marjan Sternad, Darja Topolšek, 2015, izvirni znanstveni članek

Opis: Urban mobility is one of the crucial factors of quality of life in cities. Therefore, an effective mobility system and its holistic planning are of utmost importance for sustainable and quality development of urban centres. This paper focuses on holistic and integrated strategic planning of a mobility system. The used multi % step methodology was tested on a case of a city of Celje, Slovenia. With the first round of focus groups, information about the specific urban mobility system was gathered which was used to develop a SWOT matrix. This was the foundation for the execution of a second round of focus groups, where the output was a proposition for a strategic plan for mobility development in small and medium sized cities.
Ključne besede: urban mobility, strategy, planning, multi-stage methodology
Objavljeno: 03.08.2017; Ogledov: 491; Prenosov: 56
.pdf Celotno besedilo (746,15 KB)
Gradivo ima več datotek! Več...

9.
Management and logistics
Borut Jereb, Mimo Drašković, Irena Gorenak, Sanja Bauk, Maja Fošner, Bojan Rosi, Drago Pupavac, Darja Topolšek, Oleksandr Dorokhov, Uroš Kramar, Željko Ivanović, Marjan Sternad, Matjaž Knez, Sonja Mlaker Kač, Ludmila Malyaretz, Matevž Obrecht, Tina Cvahte, 2016, znanstvena monografija

Opis: The scientific monograph titled Logistics and Management – selected topics is the result of a bilateral project, lasting from 2013 to 2015 and titled “Preparation of a joint scientific monograph in the field of logistics and management issued at the Faculty of Logistics in Celje and the Maritime Faculty of Kotor”. The project was managed by Professor Maja Fošner, PhD, from the Faculty of Logistics at the University of Maribor, and Professor Veselin Draskovic, PdD, from the Maritime Faculty of Kotor, Montenegro. The main goal of the monograph is to give a comprehensive account of selected areas from the field of logistics and challenges in the development of logistics, such as risk management and supply chains, transport cost, competences in logistics, urban logistics, green logistics, seaport cooperation, logistics network optimisation, logistics in tourism, logistics in performance management, systemic logistics providers and solutions to problems of transportation task. Wishing to offer a comprehensive presentation of various areas in the field of logistics, the authors of the monograph contributions, who participated on the project (Maja Fošner, Bojan Rosi, Borut Jereb, Marjan Sternad, Veselin Draskovic (ed.), Mimo Draskovic, Sanja Bauk, Senka Sekulac-Ivosevic), invited to cooperation also other researchers from the Faculty of Logistics and the Maritime Faculty of Kotor (Irena Gorenak, Matjaž Knez, Matevž Obrecht, Sonja Mlaker Kač, Tina Cvahte, Darja Topolsek, Drago Pupavac, Zeljko Ivanovic, Oleksandr Dorokhov, and Ludmila Malyaretz) who enriched the present monograph with their contributions. The monograph is aimed at professional public and anyone interested in the field of logistics. It should also serve as a useful aid in the study of logistics.
Ključne besede: logistics, management, risk management, supply chains, transport cost, urban logistics, green logistics, seaport cooperation, logistics network, optimisation, logistics in tourism, logistics in performance management, systemic logistics providers
Objavljeno: 08.05.2018; Ogledov: 447; Prenosov: 41
.pdf Celotno besedilo (21,21 MB)
Gradivo ima več datotek! Več...
; Gradivo je zbirka in zajema 14 gradiva!

10.
The role of logistics in enhancing the effectiveness and efficiency of a company
Uroš Kramar, 2016, samostojni znanstveni sestavek ali poglavje v monografski publikaciji

Opis: Logistics is all around us and has a significant impact on the activity of each of us although we are not always aware of this. Its role and definitions have changed over time and have increased in step with technological development and globalization. Nevertheless, only after the Second World War did it become a subject of academic research. Logistics has become a fundamental part of almost every economic activity. Through conceptual research and a detailed literature review, we will search for links between logistics and the effectiveness and efficiency of a company through utility and competitive advantage.
Ključne besede: logistics, business logistics, efficiency, effectiveness, economic utility, companies
Objavljeno: 09.05.2018; Ogledov: 217; Prenosov: 45
.pdf Celotno besedilo (812,14 KB)
Gradivo ima več datotek! Več...

Iskanje izvedeno v 0.16 sek.
Na vrh
Logotipi partnerjev Univerza v Mariboru Univerza v Ljubljani Univerza na Primorskem Univerza v Novi Gorici