SLO | ENG

Večja pisava | Manjša pisava

Iskanje po katalogu digitalne knjižnice Pomoč

Iskalni niz: išči po
išči po
išči po
išči po
* po starem in bolonjskem študiju

Opcije:
  Ponastavi


1 - 2 / 2
Na začetekNa prejšnjo stran1Na naslednjo stranNa konec
1.
KONSTRUIRANJE IZDELKOV IZ PLOČEVINE Z NEGARANTIRANIMI TRDNOSTNIMI LASTNOSTMI
Uroš Kokolj, 2009, diplomsko delo

Opis: V diplomskem delu so prikazane in opisane smernice, kako konstruirati izdelke iz pločevine, ki nima garantiranih trdnostnih lastnosti. In sicer kako konstruirati izdelek, da ob slabšem materialu in tanjši pločevini, še vedno opravlja svojo funkcijo. Poleg prikazanih smernic konstruiranja, je v diplomskem delu analiziranih nekaj tipičnih izdelkov, na katerih so sistematično opredeljena izhodišča za konstruiranje s stroškovno analizo, ob upoštevanju proizvodnih možnosti.
Ključne besede: Izdelki iz pločevine, pločevina, materialne lastnosti, preoblikovanje pločevine, konstrukcijske smernice, stroškovna analiza
Objavljeno: 11.05.2009; Ogledov: 1788; Prenosov: 297
.pdf Polno besedilo (2,23 MB)

2.
Numerično napovedovanje funkcionalnih lastnosti pečniškega prostora
Uroš Kokolj, 2017, doktorska disertacija

Opis: Cilj vseh proizvajalcev in uporabnikov pečic je imeti kar se da enakomerno zapečenost različnih jedi. To pa proizvajalci v zadnjih časih zaradi novih trendov in vse krajših razvojnih časov izdelkov težko dosegajo. Zato se je za potrebe numeričnega napovedovanja funkcionalnih lastnosti pečniškega prostora razvil časovno odvisen tridimenzionalni (3D) numerični model, ki se je preverjal z eksperimentalnimi meritvami. V modelu je obravnavan sistem vročega zraka, v katerem delujeta okroglo grelo in ventilator, prevladujoča sta sevanje in prisilna konvekcija. Zaradi obravnave prisilne konvekcije je zelo pomembna ustrezna izbira modela turbulence. Predstavljena je uporaba različnih modelov turbulence. Za obravnavano pečico se je kot najprimernejši izkazal SST-model turbulence. Ugotovljeno je bilo, da je v numerični model nujno treba vključiti proces izparevanja. Numerični model se je preverjal z eksperimentalnimi meritvami temperature in s funkcionalnimi preizkusi pečenja peciva. Po končanju preizkusa pečenja se je piškotom z metodo določevanja barvnih kontrastov, ki temelji na CIE L*a*b barvnem prostoru, določila stopnja porjavelosti Ry. Glede na rezultate se je predlagal linearni model, ki bo omogočal napovedovanje rezultatov porjavelosti s pomočjo numeričnih izračunov. Dodatno preverjanje modela se je izvedlo na področju optimizacije oziroma izboljšave pečenja pečice. S pomočjo numeričnih izračunov se je preverilo šest različnih izvedb pokrova ventilatorja. Na podlagi numeričnih izračunov se je določila numerična stopnja porjavelosti. Numerični rezultati so se preverjali s pomočjo eksperimentalnih preizkusov, ki so se izvedli na starem in novem pokrovu ventilatorja. Tako numerični kot eksperimentalni rezultati so pokazali, da izboljšan pokrov ventilatorja zagotovi boljše rezultate enakomernosti pečenja.
Ključne besede: računalniška dinamika tekočin, pečenje, pečica, prenos toplote, brizgano pecivo, porjavelost, model turbulence, optimizacija
Objavljeno: 10.04.2017; Ogledov: 199; Prenosov: 25
.pdf Polno besedilo (4,73 MB)

Iskanje izvedeno v 0.03 sek.
Na vrh
Logotipi partnerjev Univerza v Mariboru Univerza v Ljubljani Univerza na Primorskem Univerza v Novi Gorici