| | SLO | ENG | Piškotki in zasebnost

Večja pisava | Manjša pisava

Iskanje po katalogu digitalne knjižnice Pomoč

Iskalni niz: išči po
išči po
išči po
išči po
* po starem in bolonjskem študiju

Opcije:
  Ponastavi


1 - 10 / 211
Na začetekNa prejšnjo stran12345678910Na naslednjo stranNa konec
1.
Določitev načinov za odpravo vzrokov zamud v proizvodnji : diplomsko delo
Blaž Rituper, 2024, diplomsko delo

Opis: V diplomskem delu smo predstavili teoretične osnove proizvodnje in načrtovanja proizvodnje. V teoretičnem delu smo v največji meri uporabili metodo kompilacije, s katero smo zbirali podatke iz različnih pisnih virov drugih avtorjev. Diplomsko delo se v empiričnem delu nanaša na obstoječe stanje v opazovanem podjetju, ki pa želi ostati anonimno, v katerem smo iz opisa obstoječega stanja poskušali najti najprimernejši predlog izboljšav za odpravo vzrokov za zamude v proizvodnji in posledično dobavi končnih izdelkov kupcem. To smo dosegli z opazovanjem procesov v podjetju ter zbiranjem in analiziranjem podatkov o času proizvodnje posameznih izdelkov. V diplomskem delu smo za identifikacijo vzrokov, ki prispevajo k zamudam v proizvodnji, uporabili vzročno-posledični diagram. Za identificirane vzroke smo v nalogi podali nekaj predlogov rešitev. Ključna izboljšava, ki smo jo predlagali (odstranitev medfaznega skladišča med oddelki v proizvodnji), za podjetje ne predstavlja dodatnih finančnih obremenitev, saj je že omogočena z obstoječim informacijskim sistemom, ki ga opazovano podjetje uporablja. S predlagano izboljšavo bi tako le zmanjšali nepotrebno delo med oddelki kot tudi skrajšali čas medfaznih operacij pri nastajanju posameznih naročil.
Ključne besede: obvod, proizvodnja, načrtovanje proizvodnje, zamude v proizvodnji
Objavljeno v DKUM: 21.05.2024; Ogledov: 62; Prenosov: 28
.pdf Celotno besedilo (1,60 MB)

2.
Označevanje varilnih priprav ter potrošnega materiala : diplomsko delo
Blaž Gračner, 2024, diplomsko delo

Opis: Diplomsko delo se osredotoča na problematiko upravljanja zalog varilskega materiala, orodja, zaščitne opreme ter rezervnih delov robotskih celic v opazovanem podjetju. Ugotovljeno je bilo, da pomanjkanje označevanja in sledenja artiklom povzroča nepotrebne zamude v proizvodnji zaradi manjka artiklov ter višje stroške nabave. V delu je bila smo uporabili kombinacijo metod, vključno z opazovanjem, primerjalno analizo za celovito razumevanje problema in oblikovanjem predlogov za izboljšanje. Teoretični koncepti logistike, kot so optimalne in varnostne zaloge ter ABC in XYZ analiza, so služili kot osnova za razumevanje obstoječih težav. Rešitev, ki jo predlagamo podjetju, je uporaba poslovno-informacijskega sistema, ki ga v podjetju že imajo, kot elektronskega sistema za vodenje zalog, kar bi omogočilo večjo preglednost, sledljivost in učinkovitost pri upravljanju zalog. Potencialni pozitivni učinki te rešitve so zmanjšanje izgub pri proizvodnji, izboljšana dostopnost do materiala ter optimizacija nabavnih procesov.
Ključne besede: upravljanje zalog, varnostna zaloga, varilski material, označevanje, sledljivost
Objavljeno v DKUM: 21.05.2024; Ogledov: 59; Prenosov: 9
.pdf Celotno besedilo (2,07 MB)

3.
Celovita prenova oskrbovanja montažne celice : magistrsko delo
Jernej Jereb, 2024, magistrsko delo

Opis: Proizvodna podjetja se danes soočajo s proizvodnjo vedno večjih količin izdelkov, ki se med seboj razlikujejo. Visoka raven individualizacije izdelkov in kompleksnosti predstavljata velik izziv za upravljanje interne logistike, še posebej za proces oskrbovanja montažnih linij. V procesu oskrbovanja moramo skrbeti za dostavo pravilnih komponent, komponent v pravi količini, kakovosti, ob pravem času in na pravo mesto. Zaradi navedenega je ključna izbira najprimernejše strategije oskrbovanja. Strategije oskrbovanja delimo na strategijo hranjenja materiala ob montažni liniji v transportno-skladiščnih enotah, strategijo dostavljanja materiala v zahtevanem zaporedju ob montažni liniji, strategijo dostavljanja materiala ob montažno linijo v manjših zabojih in količinah, prilagojenih porabi v definiranem časovnem oknu, in dve različni strategiji kompletiranja. Poleg omenjenih je pri oskrbovanju pogosto prakticiranje uporabe supermarketov in kartic KANBAN. Zaradi razlik v lastnostih komponent se uvaja tudi hibridno oskrbovanje, ki kombinira pravila dveh ali več strategij. Strategije se med seboj razlikujejo po uporabi, načinu transporta, pripravi in načinu popolnjevanja zalog. Velik vpliv na izbiro in izboljšanje strategij oskrbovanja ima prakticiranje vitkosti v podjetju. Podjetja uvajajo vitkost z namenom odprave izgub in kontinuiranega izboljševanja procesov. Pri hibridni strategiji je izbira kombinacije strategij odvisna od lastnosti vsake komponente posebej. V magistrskem delu smo pozornost namenili metodi Plan-Do-Check-Act (PDCA) in metodi Axiomatic Design in ju kasneje uporabili tudi pri celoviti prenovi oskrbovanja montažne celice v realnem podjetju. Podjetju smo predlagali uporabo metode za izbiro strategije, predlagali pa smo tudi nov proces oskrbovanja montažne celice s poudarkom na uvedbi digitalnega informacijskega sistema za podporo v procesu oskrbovanja z namenom zmanjšanja napak. Obravnava konkretnega primera v praksi nam je pomagala pridobiti vpogled v oskrbovanje montažne celice in se soočiti z izzivi iskanja priložnosti za izboljšave in izvajanja sprememb. Po zaključku dela na izbranem primeru smo pridobljene izkušnje povzeli in posplošili ugotovitve na način, da bodo uporabne tudi za druga podjetja z montažnimi celicami.
Ključne besede: montažna linija, oskrbovanje montažne linije, kompletiranje, strategije oskrbovanja
Objavljeno v DKUM: 21.05.2024; Ogledov: 37; Prenosov: 1
.pdf Celotno besedilo (3,66 MB)

4.
Challenges that need to be addressed before starting new emergency remote teaching at HEIs and proposed solutions
Simona Šinko, Joan Navarro, Xavier Solé-Beteta, Agustín Zaballos, Brigita Gajšek, 2024, izvirni znanstveni članek

Opis: Emergency Remote Teaching (ERT) aims to swiftly adapt conventional face-to-face educational methods to alternative (typically virtual) formats during crises. The recent COVID-19 pandemic accentuated the vulnerability of traditional educational systems, revealing limitations in their ability to effectively withstand such unprecedented events, thereby exposing shortcomings in the adopted ERT strategies. The goal of this study is to discuss the establishment of resilient, sustainable, and healthy educational systems in non-crisis times, which will enable teachers and students to make a smoother and less stressful transition to Emergency Remote Teaching (ERT) when necessary. A comprehensive hybrid approach, combining quantitative (interviews) and qualitative (online survey) methods has obtained data from 276 professors in 29 countries. These data have been used to identify a range of challenges related to ERT and their perceived level of difficulty. The methodological and social challenges (overshadowed by technical issues at the beginning of the crisis) identified in this research—such as the lack of personal contact or poor feedback from students—have been found to be the most demanding. From the collected insights regarding the perceived level of difficulty associated with the identified challenges, the present study aims to contribute to making higher education systems more robust in non-crisis times.
Ključne besede: emergency remote teaching, technical challenges, methodological challenges, social challenges, education, students’ engagement
Objavljeno v DKUM: 19.02.2024; Ogledov: 149; Prenosov: 9
.pdf Celotno besedilo (1,42 MB)
Gradivo ima več datotek! Več...

5.
Vpeljava nove proizvodne linije v podjetju Budič d.o.o. : diplomsko delo visokošolskega strokovnega študijskega programa
Lara Budič, 2023, diplomsko delo

Opis: Diplomsko delo temelji na obsežnih raziskavah in opazovanjih proizvodnih procesov v podjetju Budič, d. o. o. Predstavi različne tipe proizvodnih procesov. V teoretičnem delu je obravnava uporabljene metode, kot je diagram poteka. Osrednji del diplomskega dela podrobno predstavlja analizo obstoječega procesa s pomočjo diagrama poteka in vzročno-posledičnega diagrama ter identificira njegove ključne značilnosti pred morebitno prenovo. Kot izboljšave predlaga organizacijske spremembe na delovnem mestu in investicijo v novo opremo za izdelavo sokov. Zaključek diplomske naloge se osredotoča na izbiro nove opreme, predstavitev pripadajočih stroškov ter izračun časa, v katerem se bodo ti stroški povrnili.
Ključne besede: polnilna linija, proces, prenova, časovna analiza
Objavljeno v DKUM: 14.02.2024; Ogledov: 226; Prenosov: 9
.pdf Celotno besedilo (1,99 MB)
Gradivo ima več datotek! Več...

6.
Prenova oskrbovanja proizvodnje : diplomsko delo visokošolskega strokovnega študijskega programa
Tajda Pirih, 2023, diplomsko delo

Opis: V diplomskem delu je predstavljeno področje notranje logistike, podrobneje oskrbovanja proizvodnje z materialom iz visoko regalnega skladišča v izbranem podjetju. V uvodnem delu smo opisali izbrano podjetje, v katerem smo opravili raziskovalno delo. Za lažje razumevanje vsebine diplomskega dela smo v teoretičnem delu predstavili pomembne ključne podatke o logistiki na splošno, notranji logistiki, notranjih transportnih poteh ter vitki logistiki. Teoretičnemu delu sledi praktični del, kjer smo podrobneje predstavili proces oskrbovanja proizvodnje z materialom iz visoko regalnega skladišča. Predstavili in slikovno prikazali smo vse notranje transportne poti, ki se opravljajo v podjetju ter naredili analizo obstoječega stanja. S pomočjo vzročno posledičnega diagrama smo prikazali vzroke za izgubo časa. Glede na vzroke smo podrobno predstavili rešitve, ki pa smo jih v podjetju že implementirali ter so se izkazale za pozitivne, saj so delno ali celo v celoti odpravile izgubo časa ter neizkoriščenosti. V zaključnem delu diplomskega dela smo analizirali predlagane in implementirane rešitve in ocenili učinke rešitev ter predstavili možnost nadaljnjega razvoja rešitve.
Ključne besede: notranja logistika, notranje transportne poti, oskrbovanje proizvodnje, skladiščni procesi, logistika
Objavljeno v DKUM: 14.02.2024; Ogledov: 219; Prenosov: 16
.pdf Celotno besedilo (1,97 MB)

7.
Determining learning outcomes relevant for logistics higher education on sustainability and Industry 4.0
Tina Cvahte Ojsteršek, Simona Šinko, Brigita Gajšek, 2023, objavljeni znanstveni prispevek na konferenci

Opis: The ambitious goals of the European Union require companies to transform themselves into sustainable and smart. To do so, for example, in the logistics field, employees who will know how to implement green transport and logistics and how to establish smart systems based on a higher level of digital maturity are needed. This article lists 51 essential topics from Sustainability, Industry 4.0, Logistics 4.0, and Digitalisation areas, further supported by 127 unique learning outcomes gathered through a multi-stage international Delphi study including practitioners and academics. Experts from 6 countries participating in the study first identified the most important topics from the field and the connected learning outcomes in the following rounds, and consequently achieved consensus on the most important learning outcomes that the future workforce in the logistics sector should have. Supporting the logistics sector with a workforce educated based on this framework should help it reach the European Union’s strategic goals.
Ključne besede: digitalizacija, visokošolsko izobraževanje, industrija 4.0, učni izidi, logistika, trajnost
Objavljeno v DKUM: 18.08.2023; Ogledov: 352; Prenosov: 33
.pdf Celotno besedilo (837,49 KB)
Gradivo ima več datotek! Več...

8.
Učinkovite intervencije za obvladovanje anoreksije nervoze pri mladostnikih
Lavra Gajšek, 2023, diplomsko delo

Opis: Uvod: Anoreksija nervoza je motnja hranjenja, pri kateri oboleli zavrača hrano. Najpogosteje prizadene mladostnike, saj so v obdobju, polnem sprememb. Ker se vključevanje družine v obravnavo mladostnika z anoreksijo nervozo povezuje s hitrejšim okrevanjem, je namen diplomskega dela raziskati vpliv in učinkovitost družinske obravnave na zdravljenje mladostnikov z anoreksijo nervozo. Metode: Izvedli smo sistematični pregled literature z analizo in sintezo znanstvene literature. Uporabili smo deskriptivno metodo dela. Literaturo smo iskali v podatkovnih bazah CINAHL, PubMed, Cochrane Library ter v brskalniku Google Scholar. Potek iskanja smo prikazali s PRISMA diagramom, sintezo zbranih dokazov pa smo prikazali s tematsko analizo v tabeli. Rezultati: V končno analizo smo vključili 10 člankov. Identificirali smo glavno temo ter določili podkategorije. Ugotovitve so pokazale, da je vključevanje družine v raziskavah prispevalo k hitrejšemu pridobivanju na telesni teži in zniževalo tveganje za hospitalizacijo. Razprava in zaključek: Vključevanje družine v zdravljenje mladostnikov z anoreksijo nervozo pozitivno vpliva na njihovo zdravljenje. Mladostniki hitreje pridobivajo telesno težo in imajo boljšo mentaliteto glede svojega zdravstvenega stanja. So bolj motivirani. Medicinske sestre imajo pomembno vlogo pri podpori, zdravstvenovzgojnem delu ter usmerjanju obolelega mladostnika in njegovih bližnjih.
Ključne besede: anoreksija nervoza, mladostniki, družina, družinska obravnava, družinske intervencije
Objavljeno v DKUM: 13.07.2023; Ogledov: 415; Prenosov: 62
.pdf Celotno besedilo (1,12 MB)

9.
Izboljšava procesa v intralogistiki opazovanega podjetja : diplomsko delo visokošolskega strokovnega študijskega programa
Rok Tomšič, 2023, diplomsko delo

Opis: Namen diplomske naloge je predstaviti in kritično analizirati proces predpriprave materiala pred sterilizacijo v podjetju, ki se ukvarja s sterilizacijo medicinskih pripomočkov. Z metodo opazovanja smo opisali tri različice izvajanja procesa. Ob pomoči diagramov poteka in procesnih kart smo razčlenili korake posameznih različic in skušali oceniti prednosti in slabosti vsake od njih, pri čemer so bili glavni primerjalni kriteriji čas izvedbe, ergonomija in zagotavljanje kakovosti. Predlagali smo standardizacijo najboljšega načina izvajanja procesa glede na omenjene kriterije, kar bo podjetju dalo dobro osnovo za nadaljnje izboljšave. Predlagali smo tudi preureditev prostora, kjer se proces izvaja, z namenom zmanjševanja gibanja izvajalcev aktivnosti procesa in zagotavljanja boljše kakovosti. Eden od ključnih predlogov je bila vpeljava postopka uvajanja novih zaposlenih, da bi bilo izvajanje procesa v prihodnje poenoteno.
Ključne besede: predpriprava materiala, sterilizacija, intralogistika, proces, standardizacija
Objavljeno v DKUM: 10.05.2023; Ogledov: 448; Prenosov: 59
.pdf Celotno besedilo (3,11 MB)

10.
Vpliv dvojnega barvanja p16/ki-67 citološkega brisa materničnega vratu na klinično obravnavo žensk s patološkim brisom materničnega vratu
Uršula Salobir Gajšek, 2021, doktorska disertacija

Opis: Raka materničnega vratu (RMV) lahko preprečimo z odkrivanjem in zdravljenjem predrakavih sprememb. Za nastanek RMV je ključna okužba z visokotveganimi genotipi humanih papilomavirusov (HPV). Bris materničnega vratu (BMV) za citološko analizo – test PAP in na viruse HPV – test HPV, kolposkopija in histološka verifikacija spremembe na MV so metode diagnosticiranja intraepitelijske lezije visoke stopnje MV (CIN2+) in RMV. Uvedba testa HPV v presejalne programe zahteva triažo HPV pozitivnih žensk. Pomembno je ločiti ženske z velikim tveganjem za razvoj CIN2+ in RMV od žensk z minimalnim tveganjem. Ker se poteka okužbe ne da predvideti, je potrebna vključitev dodatnih bioloških označevalcev. Eden od takih testov je dvojno imunocitokemično barvanje p16/Ki-67 (test p16/Ki-67). Izziv je odkritje CIN2+ in zgodnjih oblik RMV z optimalnim številom postopkov in vrnitev ženske v redno presejanje. Namen raziskave je bila opredelitev pomena testa p16/Ki-67 v odkrivanju CIN2+, določitev pomena števila pozitivnih celic v BMV pri diagnosticiranju CIN2+ pri ženskah, obravnavanih v kolposkopski ambulanti. Želeli smo ugotoviti, ali lahko test p16/Ki-67 zmanjša število kolposkopij in spremeni klinično obravnavo žensk. Raziskava je bila razdeljena na prospektivi in retrospektivi del. Vključili smo 174 žensk, iz nadzorovane randomizirane raziskave Test HPV doma , ki je v okviru Državnega presejalnega programa ZORA, potekala od avgusta 2013 do julija 2016. Pri vseh ženskah smo naredili ginekološki pregled, odvzeli BMV, opravili kolposkopijo in po potrebi naredili biopsijo. V retrospektivnem delu smo v raziskavo vključili 169 žensk z izvidom BMV APC-VS izmed 77.430 BMV iz rednega presejalnega programa od 1. oktobra 2011 do 1. oktobra 2013. Za vse ženske smo pridobili histološki izvid biopsije in/ali rezultate enoletnega citološkega sledenja z BMV. V prospektivnem delu smo analizirali rezultate testa p16/Ki-67 BMV in število pozitivno obarvanih celic. Opredelili občutljivost, specifičnost, pozitivno napovedno vrednost (PNV), negativno napovedno vrednost (NNV) testa p16/Ki-67 v odkrivanju CIN2+, opredelili tveganje za CIN2+ glede na število pozitivno obarvanih celic. V retrospektivnem delu smo opredelili občutljivost, specifičnost, PNV in NNV testa p16/Ki67 v odkrivanju CIN2+. Za celotno populacijo 343 žensk smo opredelili pomen testa p16/Ki-67 v odkrivanju CIN2+, določili diagnostični pomen testa glede na starost žensk in vpliv na delež kolposkopij. V prospektivnem delu je imelo 42 od 174 žensk (24,1%) histološki izvid CIN2+. Dokazali smo, da se tveganje za CIN2+ povečuje s številom pozitivno obarvanih celic v BMV (p ˂ 0,001). Skupna občutljivost testa za odkrivanje CIN2+ je bila 88,1%, specifičnost 65,2%, PNV je bila 44,6% in NNV 94,5%. V retrospektivnem delu raziskave je 97 žensk od 169 (57,4%) imelo izvid CIN2+. Skupna občutljivost testa p16/Ki-67 za odkrivanje CIN2+ je bila 94,8%, specifičnost 72,2%, PNV 82,1% in NNV 91,2%. V celotni populaciji 343 žensk je imelo 139 žensk (40,5%) izvid CIN2+. Skupna občutljivost testa p16/Ki-67 za odkrivanje CIN2+ je bila 92,8%, specifičnost 67,6%, PNV 66,1% in NNV 93,2%. Primerjava občutljivosti in specifičnosti testa p16/Ki-67 s testom PAP APC-N+ v odkrivanju CIN2+ ni pokazala statistično pomembne razlike. Statistično pomembna razlika je bila v PNV (p < 0,05) in NNV (p < 0,05), test p16/Ki-67 je bil zaneslivejši. Analiza razlik v občutljivosti in specifičnosti testa p16/Ki-67 v odkrivanju CIN2+ v posameznih starostnih skupinah v raziskavi ni pokazala statistično pomembnih razlik. Statistično pomembno razliko smo zaznali v NNV testa p16/Ki-67 (p < 0,05) pri ženskah, mlajših od 30 let, in ženskah starejših od 30 let.V raziskavi smo dokazali, da test p16/Ki-67 kot triažni test za kolposkopijo zmanjša število potrebnih kolposkopij za dokaz enega primera CIN2+ in lahko zmanjša število napotitev na kolposkopijo. Ob tem nismo ugotovili statistično pomembne manjše občutljivosti tega testa v primerjavi s testom PAP.
Ključne besede: citologija materničnega vratu, intraepitelijska lezija visoke stopnje, imunocitokemično dvojno barvanje p16/Ki-67 - test p16/Ki-67
Objavljeno v DKUM: 15.03.2023; Ogledov: 542; Prenosov: 57
.pdf Celotno besedilo (2,42 MB)

Iskanje izvedeno v 6.49 sek.
Na vrh
Logotipi partnerjev Univerza v Mariboru Univerza v Ljubljani Univerza na Primorskem Univerza v Novi Gorici