| | SLO | ENG | Piškotki in zasebnost

Večja pisava | Manjša pisava

Iskanje po katalogu digitalne knjižnice Pomoč

Iskalni niz: išči po
išči po
išči po
išči po
* po starem in bolonjskem študiju

Opcije:
  Ponastavi


1 - 10 / 45
Na začetekNa prejšnjo stran12345Na naslednjo stranNa konec
1.
Notranji nadzor pitne vode v zdravstveni ustanovi in načrt ukrepanja ob izrednih dogodkih : magistrsko delo
Goran Novak, 2025, magistrsko delo

Opis: V magistrskem delu sta obravnavana notranji nadzor pitne vode v zdravstveni ustanovi in načrt ukrepanja ob izrednih dogodkih. Namen raziskave je bil ugotoviti delež zdravstvene ustreznosti in skladnosti pitne vode v interni vodovodni napeljavi javnega zdravstvenega zavoda Univerzitetni klinični center Maribor, raziskati učinkovitost letnega načrta spremljanja zdravstvene ustreznosti in skladnosti pitne vode ter primerjati zdravstveno ustreznost in skladnost pitne vode med lokacijo Maribor in lokacijo Slivniško Pohorje. Uporabljene metode so vključevale vzorčenje in laboratorijsko preskušanje pitne vode na parametre iz Uredbe o pitni vodi. Magistrsko delo temelji na rezultatih mikrobiološkega preskušanja pitne vode, odvzetih vzorcih v času med 1. januarjem 2013 in 31. decembrom 2021. Skupno je bilo analiziranih 1.642 vzorcev pitne vode, od katerih je bilo 95,2 % skladnih z mejnimi vrednostmi parametrov iz Uredbe o pitni vodi. Delež zdravstvene ustreznosti in skladnosti pitne vode, vzorčenih na interni vodovodni napeljavi zdravstvenih objektov UKC Maribor na lokaciji Maribor, je bil višji kot delež zdravstvene ustreznosti in skladnosti pitne vode, vzorčenih na interni vodovodni napeljavi zdravstvenega objekta UKC Maribor na lokaciji Slivniško Pohorje. Ugotovljeno je, da dosledno izvajanje preventivnih in korekcijskih ukrepov bistveno pripomore k izboljšanju zdravstvene ustreznosti in skladnosti pitne vode. S tem magistrskim delom je omogočen hitrejši vpogled nad obvladovanjem bolnišničnih okužb s področja oskrbe z zdravstveno ustrezno pitno vodo. V prihodnje je priporočeno dosledno izvajanje notranjega nadzora in preventivnih ukrepov za zagotavljanje zdravstveno ustrezne in skladne pitne vode, redno posodabljanje načrta ukrepanja ob izrednih dogodkih ter izobraževanja osebja glede pomena zagotavljanja ustrezne kakovosti pitne vode.
Ključne besede: pitna voda, notranji nadzor, zdravstvena ustreznost, načrt ukrepanja ob izrednih dogodkih, interna vodovodna napeljava
Objavljeno v DKUM: 05.05.2025; Ogledov: 0; Prenosov: 8
.pdf Celotno besedilo (1,91 MB)

2.
Sweet, fat and salty: snacks in vending machines in health and social care institutions in Slovenia
Urška Rozman, Igor Pravst, Urška Pivk Kupirovič, Urška Blaznik, Primož Kocbek, Sonja Šostar-Turk, 2020, izvirni znanstveni članek

Opis: Vending machines in health and social care facilities are often the only possible choice for a quick snack for workers and visitors, in many cases providing unhealthy dietary choices. Our study aimed to analyse the variety and nutritional quality of foods available in vending machines placed in social and health care institution in Slovenia. The available snacks were quantitatively assessed, using traffic light profiling. The model used for nutrient profiling was that of the Food Standards Australia New Zealand (FSANZ). Vending machines in 188 institutions were surveyed, resulting in 5625 food-items consisting of 267 unique product labels. Sweet products dominate in vending machines offers (about 70%), while nuts and seeds (8.4%), yoghurts (2.1%), fruits (1.4%) and milk (0.3%) are present in a very small proportion or are not available at all. According to FSANZ, 88.5% of all displayed food items in vending machines can be considered as lower nutritional quality or less healthy products. The authors’ future activities will be focused on ensuring wider availability of healthy dietary choices and on including official guidelines in tender conditions for vending machines in health and social care institutions in Slovenia.
Ključne besede: snacks, vending machines, social care institutions, health care institutions, Slovenia
Objavljeno v DKUM: 10.03.2025; Ogledov: 0; Prenosov: 9
.pdf Celotno besedilo (802,53 KB)
Gradivo ima več datotek! Več...

3.
Reduced susceptibility and increased resistance of bacteria against disinfectants : a systematic review
Urška Rozman, Marko Pušnik, Sergej Kmetec, Darja Duh, Sonja Šostar-Turk, 2021, pregledni znanstveni članek

Opis: Disinfectants are used to reduce the concentration of pathogenic microorganisms to a safe level and help to prevent the transmission of infectious diseases. However, bacteria have a tremendous ability to respond to chemical stress caused by biocides, where overuse and improper use of disinfectants can be reflected in a reduced susceptibility of microorganisms. This review aims to describe whether mutations and thus decreased susceptibility to disinfectants occur in bacteria during disinfectant exposure. A systematic literature review following PRISMA guidelines was conducted with the databases PubMed, Science Direct and Web of Science. For the final analysis, 28 sources that remained of interest were included. Articles describing reduced susceptibility or the resistance of bacteria against seven different disinfectants were identified. The important deviation of the minimum inhibitory concentration was observed in multiple studies for disinfectants based on triclosan and chlorhexidine. A reduced susceptibility to disinfectants and potentially related problems with antibiotic resistance in clinically important bacterial strains are increasing. Since the use of disinfectants in the community is rising, it is clear that reasonable use of available and effective disinfectants is needed. It is necessary to develop and adopt strategies to control disinfectant resistance.
Ključne besede: antimicrobial resistance, susceptibility, disinfectants, bacteria
Objavljeno v DKUM: 09.12.2024; Ogledov: 0; Prenosov: 11
.pdf Celotno besedilo (585,04 KB)
Gradivo ima več datotek! Več...

4.
Immersive technology and hand hygiene : scoping review
Dominika Muršec, Sonja Šostar-Turk, Urška Rozman, Mateja Lorber, Nino Fijačko, Dominika Vrbnjak, 2024, pregledni znanstveni članek

Opis: Background The use of immersive technology in healthcare education is on the rise, yet its impact on learner engagement, knowledge retention, and specifically in areas like hand hygiene training, remains underexplored. The aim of this scoping review was to summarize the existing studies of immersive technology in hand hygiene training of healthcare providers and health professions students. Methods A scoping review following the Levac et al. framework was conducted. The literature search was performed in databases PubMed, CINAHL Ultimate, ScienceDirect (Elsevier), Web of Science in addition to Google Scholar and ProQuest Dissertation & Theses. The Preferred Reporting Items for Systematic Reviews and Meta-Analysis: Extension for Scoping Reviews (PRIMSA-ScR) guideline was used to report the results. We analysed data using tabular and descriptive summary. Results In the final analysis 11 studies from seven countries were included. Most of the studies (n = 10, 90,91%) used virtual reality in hand hygiene training of healthcare providers and health professions students. Most studies have found that immersive technology is useful in teaching hand hygiene (n = 6, 54,55%). There are some theories and concepts that support the teaching of hand hygiene with immersive technology, but most of the research is not supported by them. Theories or concepts were included in two studies (18,18%). Conclusion Immersive technology, especially virtual reality, enhances hand hygiene learning and engagement compared to traditional methods. However, most studies lack theoretical support. To advance this field, exploring immersive technology for further research and incorporating relevant theories is encouraged. Additionally, conducting a thorough cost-effectiveness analysis and establishing a robust evaluation framework, encompassing both short-term and long-term outcomes, will be beneficial for a comprehensive understanding of the impact of immersive technology in hand hygiene education.
Ključne besede: immersive technology, hand hygiene, usefulness, theory, concept
Objavljeno v DKUM: 27.11.2024; Ogledov: 0; Prenosov: 9
.pdf Celotno besedilo (1,52 MB)
Gradivo ima več datotek! Več...

5.
Mobile applications for learning hand hygiene : a comparative analysis
Dominika Muršec, Adrijana Svenšek, Lucija Gosak, Sonja Šostar-Turk, Urška Rozman, Gregor Štiglic, Mateja Lorber, 2024, pregledni znanstveni članek

Opis: Infection control is crucial for high-quality patient care. One of the most effective and commonly used infection control procedures is hand hygiene which, it is known, requires repeated refresher training. There are many ways to educate healthcare professionals about hand hygiene, including the use of mobile applications (apps). Our aim is to review such hand hygiene apps, and to identify which have been available since 2021 and to assess their quality. We conducted a review using the PRISMA diagram to document our app selection process in the Google Play Store and Apple store in March 2024. For the evaluation of apps, we used the user version of the Mobile Application Rating Scale questionnaire (uMARS). Of 16 apps only five adhere to WHO hand hygiene guidelines. Timers were included in 12 of the 16 apps and reminders were included in 10 of 16 apps. The highest overall uMARS scoring app was Give Me 5–Hand Hygiene (4.31 ± 0.28), while Wash your hands! (1.17 ± 0.14) had the lowest score. We found that more than half of the apps were unavailable from the 2021 review. We believe that app-based education could effectively sustain hand hygiene knowledge in healthcare settings.
Ključne besede: hand hygiene, innovative education, WHO
Objavljeno v DKUM: 25.11.2024; Ogledov: 0; Prenosov: 4
URL Povezava na datoteko

6.
Vpliv mikro- in nanoplastike iz kopenskih ekosistemov na varnost hrane in zdravje ljudi
Tjaša Božič, 2024, magistrsko delo

Opis: Uvod: Drobni delci plastike, ki so posledica razgradnje večjih plastičnih odpadkov ali pa so sestavine kozmetičnih, tekstilnih ali drugih izdelkov za splošno rabo, postajajo tudi v kopenskih ekosistemih pomembno tveganje za okolje, rastline, živali in ljudi. Ko se drobni delci plastike sprostijo v okolje, se prenašajo s pomočjo vetra, vode in zraka. Namen dela je ugotoviti, kako pojavnost mikro- in nanoplastike v kopenskih ekosistemih vpliva na varnost hrane in zdravje ljudi. Metode: Za sintezo dokazov in oceno obsega literature o temi smo uporabili metodo scoping review. Uporabili smo iskalno strategijo z iskalnim nizom, ki je vseboval ključne besede: »micro and nanoplastic«, »human health« in »impact on environment« z njihovimi sopomenkami, ter uporabo Boolovih operatorjev (AND/OR). Iskali smo v naslednjih podatkovnih bazah: CINAHL, PubMed in SAGE. Rezultati: Podatkovna zbirka CINAHL je vrnila 5 zadetkov na obravnavano temo, podatkovna zbirka PubMed 8 zadetkov in podatkovna zbirka SAGE 31 zadetkov, skupno 44 zadetkov. Po upoštevanju vključitvenih in izključitvenih kriterijev nam je za končno analizo in sintezo podatkov ostalo 10 člankov, ki smo jih na opisni način prikazali v obliki sintezne tabele in jim določili moč dokazov. Razprava in zaključek: Plastika je vsestranski material, izdelan s kemičnimi postopki iz organskih polimerov. Zaradi svojih lastnosti razpada na manjše delce, ki jih glede na velikost imenujemo mikro- in nanoplastika. Zaskrbljujoče je, da so z mikro- in nanoplastiko onesnažena kmetijska tla. Plastika iz onesnaženih tal lahko prehaja v rastline, ki jih uporabljamo v prehrani ljudi ali krmi živali. To ima negativen vpliv na varnost hrane, prav tako pa tudi na zdravje živali in ljudi.
Ključne besede: mikro- in nanoplastika, kopenski ekosistemi, varnost hrane, zdravje ljudi.
Objavljeno v DKUM: 21.11.2024; Ogledov: 0; Prenosov: 74
.pdf Celotno besedilo (871,65 KB)

7.
A critical assessment of microbial-based antimicrobial sanitizing of inanimate surfaces in healthcare settings
Sabina Fijan, Peter Kürti, Urška Rozman, Sonja Šostar-Turk, 2024, pregledni znanstveni članek

Opis: The global rise in antimicrobial resistance (AMR) poses a significant public health threat, especially in healthcare settings, where controlling the spread of antimicrobial genes is crucial. While person-to-person transmission remains the primary route for healthcare-associated infections (HAIs), hospital surfaces serve as key reservoirs for antimicrobial-resistant microorganisms. Regular cleaning and disinfection of these surfaces are essential. Microbial-based products for sanitizing hospital surfaces have emerged as promising tools to combat HAIs and AMR. However, a review of 32 publications found inconsistencies and potential risks. A total of 15 publications included hospital-based trials, while the rest were either in vitro or in situ assays, reviews, book chapters, or commentaries. In most of the hospital-based studies, specific strains of applied microorganisms were not identified, and the term “probiotic” was inaccurately used. These products mainly featured spores from Bacillus and Priestia genera, which was mainly hypothesized to work through competitive exclusion. Most hospital-based studies have shown that the application of microbial-based products resulted in a significant reduction in pathogens on surfaces, thereby contributing to a decrease in the incidence of healthcare-associated infections (HAIs). Further research is however needed to understand the effectiveness, mechanisms of action, and safety of microbial-based sanitizing agents. Strain-level identification is crucial for safety assessments, yet many reviewed products lacked this information. Consequently, there is a need for rigorous safety evaluations within existing regulatory frameworks to ensure the efficacy and safety of microbial-based cleaning products in healthcare settings.
Ključne besede: microbial cleaning, hygiene, Bacillus, spores, beneficial microbes, genus Priestia
Objavljeno v DKUM: 21.11.2024; Ogledov: 0; Prenosov: 2
URL Povezava na datoteko

8.
Priprava in karakterizacija ekstraktov Plahtice (Alchemilla vulgaris) za kozmetične aplikacije
Teja Kuzmanović, 2024, diplomsko delo

Opis: V diplomskem delu smo raziskovali možnost uporabe plahtice (Alchemilla vulgaris) kot naravne sestavine v kozmetičnih formulacijah. Osredotočili smo se na preučevanje antioksidativnih in protimikrobnih lastnosti ekstraktov plahtice, pridobljenih z različnimi ekstrakcijskimi metodami in topili, ter ocenili njihovo stabilnost. Izvedli smo ekstrakcije z uporabo Soxhletove metode, hladne maceracije in ultrazvočne ekstrakcije, pri čemer smo kot topila uporabili etanol, metanol, etil acetat in vodo. Antioksidativno aktivnost ekstraktov smo določili z DPPH in ABTS spektrofotometričnima metodama, medtem ko smo protimikrobno učinkovitost preverjali z difuzijsko metodo z diski. Stabilnost ekstraktov smo dodatno ocenili z uporabo kolorimetričnih analiz in DPPH metode, pri čemer smo vzorce hranili pod različnimi pogoji in v različnih časovnih obdobjih. Rezultati so pokazali, da je ekstrakt, pridobljen s Soxhletovo ekstrakcijo z metanolom kot topilom, dosegel najvišji izkoristek. Najvišjo antioksidativno učinkovitost je dosegel ekstrakt, pridobljen s hladno maceracijo, prav tako z metanolom kot topilom, kar se je izkazalo v vrednosti z 92,08 % inhibicije pri DPPH analizi. Metanol se je izkazal kot izjemno učinkovito topilo za ekstrakcijo fenolnih spojin in flavonoidov, ki so ključni za antioksidativno delovanje ekstrakta. Ultrazvočna ekstrakcija z vodo je prav tako pokazala visoko antioksidativno učinkovitost z vrednostjo 91,26 % inhibicije pri DPPH analizi, kar je mogoče pripisati kavitaciji, ki povečuje sproščanje antioksidantov. Nasprotno so ekstrakti, pridobljeni z etil acetatom, izkazali najnižjo antioksidativno aktivnost. Med vsemi preučenimi ekstrakti se je vodni ekstrakt, pridobljen z ultrazvočno ekstrakcijo, izkazal kot eden najbolj stabilnih in z visoko antioksidativno učinkovitostjo, zaradi česar je še posebej primeren za nadaljnjo uporabo v kozmetičnih izdelkih. Ta ekstrakt smo vključili v formulacijo kreme, saj omogoča varno in učinkovito uporabo v končnem kozmetičnem izdelku.
Ključne besede: plahtica, ekstrakcija, antioksidativnost, stabilnost, kozmetika
Objavljeno v DKUM: 04.09.2024; Ogledov: 59; Prenosov: 36
.pdf Celotno besedilo (2,07 MB)

9.
Načini poučevanja pacientov o pravilnem rokovanju z odpadnimi zdravili
Petra Horvat, 2024, diplomsko delo

Opis: Uvod: Zdravila kljub svoji pomembnosti predstavljajo globalne izzive pri odstranjevanju. Nastajajoč okolijski problem je prisotnost farmacevtskih izdelkov v okolju, ki je povezana s povečano proizvodnjo in porabo zdravil. Namen diplomskega dela je ugotoviti, kako bi lahko zdravstveni delavci prispevali k poučevanju pacientov o rokovanju z odpadnimi zdravili. Metode: Naredili smo pregled, analizo, sintezo strokovne in znanstvene literature. Pri tem smo uporabili podatkovne baze CINAHL Ultimate, ScienceDirect in PubMed. Z diagramom PRISMA smo predstavili pregled literature. Vključene raziskave smo prikazali v evalvacijski tabeli, jih razvrstili v hierarhijo dokazov in naredili vsebinsko analizo. Rezultati: Identificirali smo 1398 raziskav. V končno analizo smo vključili 7 člankov. Raziskave so pokazale, da v veliki večini držav manjka izobraževanje pacientov o načinih rokovanja z odpadnimi zdravili. Ugotovili smo, da bi pacienti v veliki večini postopali pravilno, če bi jim bile podane informacije o pravilnem rokovanju. Razprava in zaključek: Raziskave nakazujejo, da kljub jasnim smernicam, kako ravnati z odpadnimi zdravili, prihaja do velikih odstopanj po večini držav. Premajhen je poudarek na izobraževanje pacientov o poučevanju negativnih posledic narobe oddanih ali zavrženih odpadnih zdravil. Zato v večini raziskav prihajajo do skupnega mnenja, da bi bilo treba smernice poenotiti. Pri tem bi velik delež o izobraževanju prevzeli zdravstveni delavci, ki bi pacientom razložili možnosti pravilnega odlaganja neuporabljenih ali pretečenih odpadnih zdravil.
Ključne besede: poučevanje, pravilno rokovanje, odpadna zdravila
Objavljeno v DKUM: 03.09.2024; Ogledov: 47; Prenosov: 34
.pdf Celotno besedilo (828,40 KB)

10.
Vpliv podnebnih sprememb na zdravje in zdravstveno varstvo: percepcija zdravstvenih delavcev v Sloveniji
Nika Poderžan, 2024, magistrsko delo

Opis: Uvod: Podnebne spremembe predstavljajo velik globalni izziv in zavedanje zdravstvenih delavcev o njihovih vplivih je ključnega pomena za zaščito zdravja. V zaključnem delu smo raziskovali percepcije zdravstvenih delavcev v Sloveniji o podnebnih spremembah, o njihovem vplivu na zdravje in o naslavljanju teh vplivov. Metode: Izvedli smo presečno opazovalno raziskavo z metodo anketiranja, ki je potekala v petih splošnih bolnišnicah v Sloveniji. V raziskavo so bili vključeni zdravstveni delavci z različnimi poklicnimi in demografskimi značilnostmi. Rezultati: Zdravstveni delavci se zavedajo podnebnih sprememb in zaznavajo vplive le-teh na zdravje v njihovem okolju. Velik delež ni opredeljen o vlogi zdravstvene ustanove in se, kljub prepoznani potencialni vlogi zdravstvenih delavcev, ne strinja, da lahko prispeva k naslavljanju teh vplivov. Obstaja nekaj pomembnih razlik v percepciji zdravstvenih delavcev z različnimi poklicnimi in demografskimi značilnostmi, največ glede na stopnjo izobrazbe in glede na vodstvene odgovornosti. Razprava in zaključek: Zdravstveni delavci se zavedajo in so zaskrbljeni glede negativnih vplivov podnebnih sprememb, kar bi lahko odprlo prostor za pogovore v njihovi zdravstveni ustanovi in s pacienti. Potrebno je povečati vključenost zdravstvenih delavcev z dodatnim informiranjem ter usposabljanjem, da bodo pripravljeni pomagati pri soočanju z izzivi za zdravje, ki jih prinašajo podnebne spremembe.
Ključne besede: podnebne spremembe, percepcija, zdravje, zdravstveno varstvo, zdravstveni delavci
Objavljeno v DKUM: 29.07.2024; Ogledov: 121; Prenosov: 54
.pdf Celotno besedilo (1,79 MB)

Iskanje izvedeno v 0.11 sek.
Na vrh
Logotipi partnerjev Univerza v Mariboru Univerza v Ljubljani Univerza na Primorskem Univerza v Novi Gorici