| | SLO | ENG | Piškotki in zasebnost

Večja pisava | Manjša pisava

Iskanje po katalogu digitalne knjižnice Pomoč

Iskalni niz: išči po
išči po
išči po
išči po
* po starem in bolonjskem študiju

Opcije:
  Ponastavi


1 - 4 / 4
Na začetekNa prejšnjo stran1Na naslednjo stranNa konec
1.
Razvoj sistema za zagotavljanje načrtovanega položaja kolčnih endoprotez s pacientu prilagojenimi medicinskimi pripomočki
Urška Kostevšek Šegula, 2020, doktorska disertacija

Opis: Popolna zamenjava kolka (ang. Total Hip Arthroplasty (THA)) je poseg, v katerem poškodovani kolk zamenjajo z notranjo sklepno protezo (endoprotezo). Če želijo zagotoviti pravilno in dolgoročno delovanje endoproteze, je treba oba dela vsadka pravilno orientirati v medeničnem prostoru. Slednjemu je namenjeno pred-operativno načrtovanje. Pred-operativno načrtovanje v ustaljeni kirurški praksi še vedno izvajajo na dvo-razsežnih rentgenskih slikah. 2D načrtovanje je načrtovanje na projekciji kosti, ki le stežka da oprijemljiv občutek trirazsežnosti defekta. Za ponovno vzpostavitev biomehanike kolčnega sklepa pri velikih defektih morajo ortopedski kirurgi defekt zapolniti s sestavljanjem standardnih komponent, ki se po podatkih iz obstoječih registrov ne obnesejo najbolje. Zaradi slednjega smo v sklopu te doktorske disertacije razvili in vzpostavili sistem načrtovanja in izdelave pacientu prilagojenih medicinskih pripomočkov. Razvili in izdelali smo sistem načrtovanja vsadka in vodil, ki so bila sredstvo za prenos načrtovanih parametrov v operativno okolje. Vsadek je oblikovno zapolnil defekt in je bil za vsakega pacienta posebej prilagojen glede na anatomske parametre njegove medenice, obliko defekta in razpoložljivo kost. Sistem smo klinično preizkusili na pacientih, ki so bili načrtovani za poseg zamenjave kolčne endoproteze in so imeli veliko izgubo kosti. Za vsakega v raziskavo vključenega pacienta smo na podlagi posnetkov medenice z računalniškim tomografom (CT) izvedli rekonstrukcijo tri-razsežnega modela, tri-razsežno načrtovanje posega, skonstruirali in izdelali sklope pacientu prilagojenih medicinskih pripomočkov, izdelali vso potrebno dokumentacijo, dokumentirali vsak operativni poseg in rezultate na podlagi po-operativnega CT posnetka analizirali. V sklopu doktorske disertacije smo izdelali 10 sistemov za 10 pacientov. Vsi klinični preizkusi sistema so bili uspešni, saj smo pri vseh pacientih dosegli stabilnost, trdnost in načrtovano biomehaniko sklepa. Povprečna razlika med načrtovanimi in pooperativnimi vrednostmi je glede na po-operativne CT posnetke vseh 10 bolnikov znašala 6 mm in 10°. Slednje je območje dosegljivih natančnosti zagotavljanja načrtovanega položaja kolčnih endoprotez s pacientu prilagojenimi medicinskimi pripomočki.
Ključne besede: trirazsežno načrtovanje, individualni medicinski pripomočki, dodajalna izdelava, operacija kolka
Objavljeno: 16.10.2020; Ogledov: 264; Prenosov: 36
.pdf Celotno besedilo (3,10 MB)

2.
Uporaba tridimezionalnih programov in spletnih tehnologij za oblikovanje osebnega spletnega portfelja
Urška Kostevšek Šegula, 2015, magistrsko delo

Opis: Virtualna komunikacija je vse bolj razširjen medij na vseh področjih, z njo se informacije širijo hitreje, ceneje in intenzivneje. Veliko posameznikov in podjetij se tako odloča za spletne strani, na katerih predstavljajo svoje polizdelke, produkte in storitve. Priprava spletne strani lahko poteka na dva načina. Prvi način vključuje predznanje računalniškega programiranja, drugi pa vnaprej pripravljene spletne strani, kjer posameznik brez predznanja programiranja oblikuje svojo spletno stran. Izdelava spletne strani lahko temelji na že določeni temi, ki si jo oblikovalec izbere, ali pa spletno stran ustvari s pomočjo prilagojenih orodij. Cilj magistrskega dela je predstavitev lastnih izdelkov s pomočjo spletnega medija – virtualne spletne strani oz. portfelja in PDF kataloga. V magistrskem delu se bom osredotočila na cel postopek izdelave spletne strani, portfelja in PDF kataloga. Namen izdelave le-teh je predstavitev lastnih izdelkov, zato morajo virtualne predstavitve imeti ustrezno estetsko vrednost in ustrezno vsebino.
Ključne besede: spletne tehnologije, digitalni portfelj, PDF katalogi
Objavljeno: 03.06.2015; Ogledov: 904; Prenosov: 84
.pdf Celotno besedilo (5,27 MB)

3.
Modeliranje in izdelava resekcijskih vodil za operacije ramenskega sklepa
Urška Kostevšek, 2012, magistrsko delo

Opis: Obraba ramenskega sklepa je pogost problem sklepnih struktur okostja. Ena izmed metod zdravljenja je vstavitev endoproteze ramenskega sklepa. Klasičen operativni postopek smo s pomočjo računalniških orodij modificirali z razvojem resekcijskega vodila. Vodilo je pripomoček pri operaciji, ki omogoča njeno izvedbo s klasičnimi orodji, vendar kirurgu pomaga pri natančni določitvi resekcijskih ravnin. Vodilo je izdelano na podlagi predoperativne 3D-CT slike ramena bolnika, s pomočjo katere se pred posegom določijo operativni rezi, ki z resekcijo skozi šablono zagotovijo natančno lego endoproteze v danih anatomskih razmerah, saj določajo optimalno inklinacijo, retroverzo in globino humeralnega in glenoidalnega dela ramenske endoproteze. Rezultati kliničnega preverjanja nakazujejo, da vodilo zmanjšuje čas operacije, predvsem pa optimizira lego endoproteze v kostni strukturi, zaradi česar je operacija uspešnejša, zanesljivejša in predvsem zagotavlja boljše dolgoročno preživetje endoproteze.
Ključne besede: resekcijsko vodilo, ramenski sklep, endoproteza, modeliranje, vzvratno inženirstvo
Objavljeno: 05.07.2012; Ogledov: 1970; Prenosov: 323
.pdf Celotno besedilo (3,74 MB)

4.
PRIMERJAVA TEHNOLOŠKIH POSTOPKOV ZA IZDELAVO FIKSNIH PROTETIČNIH KONSTRUKCIJ V STOMATOLOGIJI
Urška Kostevšek, 2010, diplomsko delo

Opis: Pri izdelavi protetičnih konstrukcij gre za individualen izdelek, narejen za točno določenega pacienta, kateri je izgubil zob. Pri izbiri izdelave konstrukcije fiksnega protetičnega nadomestka lahko izbiramo med tremi tehnologijami (precizijsko litje, rezkanje in selektivno lasersko nataljevanje). Protetične konstrukcije opravljajo nosilno funkcijo zobnih nadomestkov, ki imajo poleg prehranjevalne tudi estetsko vlogo. Izbiro izdelovalne tehnologije protetičnih konstrukcij narekuje material konstrukcije ter kriteriji gospodarnosti. Pri izbiri materiala igrajo pomembno vlogo trenutni tržni dejavniki in nekatera spoznanja o kemični (ne)ustreznosti nekaterih zelo razširjenih kovinskih zlitin. Rezultati naloge so pokazali nekatere bistvene tehnološko-gospodarske prednosti selektivnega laserskega nataljevanja (SLM) na področju izdelave kovinskih konstrukcij.
Ključne besede: LITJE, CNC REZKANJE, DODAJALNA IZDELAVA, FIKSNE PROTETIČNE KONSTRUKCIJE
Objavljeno: 02.07.2010; Ogledov: 2038; Prenosov: 437
.pdf Celotno besedilo (1,89 MB)

Iskanje izvedeno v 0.13 sek.
Na vrh
Logotipi partnerjev Univerza v Mariboru Univerza v Ljubljani Univerza na Primorskem Univerza v Novi Gorici