| | SLO | ENG | Piškotki in zasebnost

Večja pisava | Manjša pisava

Iskanje po katalogu digitalne knjižnice Pomoč

Iskalni niz: išči po
išči po
išči po
išči po
* po starem in bolonjskem študiju

Opcije:
  Ponastavi


1 - 10 / 2177
Na začetekNa prejšnjo stran12345678910Na naslednjo stranNa konec
1.
Uporaba IKT pred, med in po epidemiji COVID-19 v posavskih osnovnih šolah : magistrsko delo
Tjaša Hode, 2023, magistrsko delo

Opis: Informacijsko-komunikacijska tehnologija (IKT) se vedno bolj pogosto vključuje v proces izobraževanja. Za njeno uspešno vključenost v pouk potrebujemo usposobljenega učitelja in dobro opremljeno šolo. Ker se je njena uporaba močno povečala v obdobju med epidemijo COVID-19, je zelo pomembno, da učitelji IKT tudi v prihodnosti še bolj vključujejo IKT v sam pouk. Glavni namen magistrskega dela je bil preučiti uporabo IKT pred, med in po epidemiji COVID-19 v posavskih osnovnih šolah. Zanimali so nas razlogi za uporabo, prednosti in slabosti, pogostost uporabe IKT, usposobljenost učiteljev, katere naprave in orodja so uporabljali ter kakšna je bila opremljenost šol pred, med in po epidemiji COVID-19. Zanimale so nas razlike glede na razredno in predmetno stopnjo, dobo poučevanja, starostno skupino in okolje. Rezultati raziskave temeljijo na vzorcu 147 učiteljev. Ti so pokazali, da so se usposobljenost, opremljenost in pogostost uporabe IKT po epidemiji izboljšale. Statistično značilnih razlik teh izbranih kategorijah glede na delovno dobo, starost, stopnjo poučevanja in okolje ni bilo. Ugotovili smo, da se IKT najpogosteje uporablja zaradi interesa učiteljev ali učencev, da so učitelji najpogosteje uporabljali računalnik in program Microsoft Office, da je najpogostejše sredstvo komuniciranja e-mail ter opredelili mnoge prednosti in slabosti, ki jih IKT prinaša.
Ključne besede: informacijsko-komunikacijska tehnologija, COVID-19, osnovna šola, usposobljenost, opremljenost
Objavljeno v DKUM: 22.09.2023; Ogledov: 11; Prenosov: 1
.pdf Celotno besedilo (1,66 MB)

2.
Sistem za realno-časovno prikazovanje telemetrije z enoto ECU
Amer Mujagić, 2023, diplomsko delo

Opis: Telemetrija predstavlja zelo pomemben vir informacij tako pri izdelavi kot tudi pri vožnji dirkalnika. V sklopu te diplomske naloge smo naredili sistem za realno-časovno prikazovanje telemetrije z enoto ECU z namenom uporabe za tekmovanja Formula Student. Diplomska naloge vsebuje razlago načrtovanja, dizajna in implementacije sistema ter predloge možnih izboljšav, saj je različica sistema, opisana v diplomski nalogi, delujoč prototip, izdelan iz komponent, izbranih za olajševanje izdelave sistema, ter z implementiranimi funkcionalnostmi, ki so nujne za osnovno prikazovanje podatkov.
Ključne besede: telemetrija, serijska komunikacija, vizualizacija, realno-časovni podatki, Formula Student
Objavljeno v DKUM: 21.09.2023; Ogledov: 9; Prenosov: 1
.pdf Celotno besedilo (1,74 MB)

3.
Izdelava odjemalca OPC UA v okolju Node.js z ogrodjem Knockout.js
Žan Čremožnik, 2023, diplomsko delo

Opis: Podjetja želijo zmanjšati stroške produkcije, zato težijo k razvoju sistemov za avtomatizacijo industrijskih procesov. Komunikacijski protokol OPC UA predstavlja eno izmed temeljnih tehnologij za uresničitev ciljev Industrije 4.0. V diplomskem delu je opisana spletna aplikacija, ki s pomočjo odjemalca OPC UA prejema podatke kanalov in modulov. Podatki so prikazani na vrstičnem, stolpičnem grafu, digitalnem metru ali črtnem grafikonu, ki jih uporabnik lahko poljubno premika po zaslonu znotraj aplikacije. Aplikacija deluje v okolju Node.js, medtem ko je njen čelni del izdelan z ogrodjem Knockout.js. Komunikacija med odjemalcem OPC UA in strežnikom je implementirana v svoji niti po konceptu Web Workers.
Ključne besede: Spletna aplikacija, OPC UA, Knockout.js, Node.js
Objavljeno v DKUM: 21.09.2023; Ogledov: 9; Prenosov: 1
.pdf Celotno besedilo (4,38 MB)

4.
Uporaba tehnologije Hyperledger Fabric za sledenje izdelkom v dobavni verigi
Anej Krajnc, 2023, diplomsko delo

Opis: Diplomsko delo prikazuje ogrodje Hyperledger Fabric za razvoj poslovno-industrijskih rešitev, temelječih na tehnologiji veriženja blokov, ter implementacijo študijskega primera v obliki potrditve koncepta (angl. PoC) na primeru digitalnega potnega lista talilnega vložka. V prvem delu zaključnega dela je predstavljena problematika sledenja izdelkom v dobavnih verigah, nastanek digitalnega potnega lista produkta z uredbo Evropske unije krožnega gospodarstva, značilnosti tehnologije veriženja blokov, načini uporabe tehnologij veriženja blokov v okviru poslovnih in industrijskih rešitev ter samo ogrodje Hyperledger Fabric, z njegovimi značilnostmi, komponentami, in vzpostavitev testnega omrežja v okolju Docker. V drugem, praktičnem delu je predstavljena zasnova arhitekture omrežja študijskega primera z vzpostavitvijo v lokalnem okolju Docker, razvoj zalednega sistema z Rest API vmesnikom za interakcijo z omrežjem, in uporabniškega vmesnika spletne nadzorne plošče. V zadnjem delu so opisane funkcionalnosti Rest API vmesnika zalednega sistema, z dokumentiranimi API potmi, ter spletne nadzorne plošče.
Ključne besede: tehnologija veriženja blokov, Hyperledger Fabric, dobavna veriga, digitalni potni list produkta
Objavljeno v DKUM: 20.09.2023; Ogledov: 78; Prenosov: 14
.pdf Celotno besedilo (5,91 MB)

5.
Primerjava samospevov skladateljic Clare Josephine Wieck Schumann in Fanny Cäcilie Hensel Mendelssohn : magistrsko delo
Katica Zemljak, 2023, magistrsko delo

Opis: V magistrskem delu z naslovom Primerjava samospevov skladateljic Clare Wieck Schumann in Fanny Cäcilie Hensel Mendelssohn je največ pozornosti namenjene skladateljicama Clari Schumann, ženi Roberta Schumanna, in Fanny Mendelssohn, sestri Felixa Mendelssohna Bartholdyja, ki sta bili v času romantike precej zapostavljeni. Poleg primerjave skladanja samospevov sta del magistrskega dela tudi raziskava in analiza njunega življenja ter skupnih srečanj. V magistrskem delu je prikazan kompozicijsko-teoretski in idejni pomen dveh pomembnejših skladateljic na območju Nemčije v času romantike, ki žal v tistem času nista bili tako v ospredju kot drugi skladatelji iz 19. stoletja. Ob podrobni harmonski analizi je mogoče izpostaviti različne načine dojemanja in razumevanja izbranega teksta za samospev ter notranje občutke, ki jih lahko prepoznamo s harmonsko analizo posameznih del obeh skladateljic. Metodološko je magistrsko delo sestavljeno iz dveh med seboj dopolnjujočih se načel: iskanja arhivskih virov o življenju in načinih skladanja Clare Josephine Wieck Schumann in Fanny Cäcilie Hensel Mendelssohn ter iskanja arhivskih virov notnih zbirk samospevov obeh skladateljic za harmonsko oziroma kompozicijsko primerjavo in analizo.
Ključne besede: Clara Josephine Wieck Schumann, Fanny Cäcilie Hensel Mendelssohn, samospevi, analiza
Objavljeno v DKUM: 20.09.2023; Ogledov: 16; Prenosov: 1
.pdf Celotno besedilo (13,37 MB)

6.
Analiza odpornosti jeklene hale z mostnim žerjavom na lokaciji z visoko nadmorsko višino
Danilo Prelević, 2023, diplomsko delo

Opis: V svojem diplomskem delu smo se posvetili analizi jeklene hale z vključeno žerjavno progo, pri čemer sem zajel statično analizo. Konkretno smo preučevali konstrukcijo jeklene hale, katere dimenzije znašajo 48,0 m x 25,0 m, z višino 10,0 m. Za izvedbo analize smo izhajail iz določenih dimenzij hale in specifikacij mostnega žerjava. Uporabili smo jeklo kakovosti S 355. V okviru naloge smo izvedli dimenzioniranje jeklene konstrukcije, talne plošče in tudi temelje. Dimenzije temelja so 2,5 m x 2,5 m, izdelan pa je bil iz armiranega betona C 25/30, pri čemer smo uporabili armaturo tipa B 500. Pri izračunih smo upoštevali obremenitve, ki jih povzročajo sneg, veter, delovanje žerjava ter potres, skladno s predpisi SIST EN 1990-1998. Kot zaključek naloge smo tudi predstavili količino porabljenega jekla ter strošek za izdelavo jeklene hale.
Ključne besede: gradbeništvo, jeklene konstrukcije, žerjavna proga, dimenzioniranje.
Objavljeno v DKUM: 19.09.2023; Ogledov: 66; Prenosov: 5
.pdf Celotno besedilo (5,30 MB)

7.
Implementation of food matrix effects into chemical food contaminant risk assessment
Ana-Andreea Cioca, Tomaž Langerholc, Livija Tušar, 2022, izvirni znanstveni članek

Opis: Food risk assessment plays an important role in protecting public health worldwide. Stakeholders involved in food risk assessment, such as national authorities, agencies, non-governmental organisations (NGOs), industry and consumers, need to properly understand the terminology of food risk assessment effectively. In this respect, the first part of the EU-FORA work programme (WP1) aimed to provide insights into the actual translation of two essential terms used in food risk assessment. ‘Hazard’ and ‘risk’ were first identified and compared between the English version of various food regulations and their equivalents in the national legislation of EU Member States. The comparison and critical evaluation revealed several inconsistencies. These inconsistencies could lead to misinterpretations, followed by errors in conducting risk assessments or communicating risks. We recommend that consistency is restored and maintained so that the message is properly communicated. The second part of the work programme (WP2) was focused on a specific area within chemical risk assessment (CRA). In this context, special attention was given to the impact of the food matrix on the bioaccessibility and bioavailability of heavy metals and metalloids. After collection and careful selection of data from scientific journals, a database with information on the bioaccessibility and bioavailability of cadmium (Cd), lead (Pb), mercury (Hg) and arsenic (As) in different food matrices was created for future statistical analyses related to dietary exposure.
Ključne besede: hazard, risk, food regulation, chemical contaminants, bioavailability, bioaccessibility, food matrix
Objavljeno v DKUM: 18.09.2023; Ogledov: 53; Prenosov: 5
.pdf Celotno besedilo (1,96 MB)
Gradivo ima več datotek! Več...

8.
Organiziranje multiprojektnega dela v marketinški agenciji
Maja Zupan, 2023, diplomsko delo

Opis: Multiprojektno delo v organizaciji zahteva dobro organiziranost, komunikacijo, informacijsko podporo, strukturiranost in določeno stopnjo formalizacije, da so projekti lahko pravočasno in uspešno izpeljani. To je še toliko bolj potrebno in pomembno v multiprojektnih okoljih, kot so marketinške agencije, kjer isti ljudje delajo na več projektih hkrati. V diplomskem delu smo s pomočjo znanstvenih in strokovnih virov predstavili osnove projektnega managementa, formalizacije vsebine projektov in procesov projektnega managementa ter ključne točke za uspešno in učinkovito delo z ljudmi. Zatem smo s kvalitativno raziskovalno metodo pripravili posnetek stanja v marketinški agenciji in stanje analizirali. Na podlagi ugotovitev in prepoznanih problematik s področij dela z ljudmi, shranjevanja dokumentov, sistema informacijske podpore, medsebojnega komuniciranja ter opredeljenosti delovnih procesov smo oblikovali predloge za izboljšanje stanja in reševanje problematik. Ugotovili smo, da je za sodelavce v marketinški agenciji najbolj kritično področje z vidika problematik področje medsebojnega komuniciranja, najmanj pa področje sistema shranjevanja dokumentov. Kot predloge za izboljšanje prepoznanih problematik v marketinški agenciji smo podali oblikovanje dogovora o občasnem sodelovanju z zunanjimi sodelavci, ki so strokovno podkovani in srednje izkušeni, in oblikovanje učinkovitega sistema uvajanja novega kadra ter natančnejše določanje in opredelitev sistema shranjevanja dokumentov na platformi, ki je že vpeljana v agenciji. Za izboljšanje tako problemov s področja informacijske podpore, kjer je trenutno v uporabi preveliko število različnih programov, kot tudi problemov z drugih področij, ki so le posledica slabe informacijske podpore, predlagamo, da se investira in implementira kakovosten ter celosten program za organiziranje dela in vodenje projektov. Za izboljšanje problematike na področju medsebojnega komuniciranja smo pripravili predlogo za oblikovanje navodil za delo ob začetku projekta. Na področju opredeljenosti delovnih procesov smo ugotovili, da pretirana formalizacija lahko škoduje kreativnim procesom znotraj agencije in da se formalizira le ključne točke v procesu ter modelira krovni proces vodenja projektov z aktivnostmi, ki so v večini enake pri vseh projektih.
Ključne besede: organiziranje, multiprojektno delo, marketinška agencija
Objavljeno v DKUM: 15.09.2023; Ogledov: 50; Prenosov: 6
.pdf Celotno besedilo (1,41 MB)

9.
Promet kot likovni motiv pri likovnih dejavnostih v predšolskem obdobju : diplomska delo
Maja Krenker, 2023, diplomsko delo

Opis: Namen diplomskega dela z naslovom Promet kot likovni motiv pri likovnih dejavnostih v predšolskem obdobju je predstaviti nekoliko drugačne in sveže ideje za likovne dejavnosti v vrtcu na temo promet ter z njimi prispevati k izboljšanju likovnovzgojne prakse v vrtcih. Likovne dejavnosti zajemajo naslednjih šest področij likovne vzgoje: risanje, slikanje, kiparstvo, osnove odtiskovanja, oblikovanje prostora in estetsko vrednotenje. Za vsako likovno področje smo izbrali tisto likovno tehniko, za katero menimo, da je najprimernejša za upodobitev izbranega motiva. V praktičnem delu smo izvedli šest likovnih dejavnosti s poudarkom na likovnih motivih na vseživljenjsko pomembno tematiko – promet – ter jih evalvirali. Ugotovili smo, da otroke k likovni dejavnosti bolj kot običajni pritegnejo redki in nevsakdanji motivi, ki v njih vzpodbudijo željo po ustvarjalnem izražanju. Pri diplomskem delu smo uporabili deskriptivno, neeksperimentalno in komparativno metodo pedagoškega raziskovanja ter metode kvalitativne metodologije. Likovne dejavnosti smo izvajali v vrtcu Dravograd – enoti Šentjanž, natančneje v heterogeni skupini štiriindvajsetih otrok, starih od štiri do šest let.
Ključne besede: likovni motiv, likovna dejavnost, predšolsko obdobje, likovna področja, likovne tehnike
Objavljeno v DKUM: 13.09.2023; Ogledov: 90; Prenosov: 21
.pdf Celotno besedilo (3,85 MB)

10.
Primerjava med protipožarnim premazom in požarno odpornimi ploščami pri analizi požarne odpornosti jeklene hale
Žiga Lugarič, 2023, diplomsko delo

Opis: V diplomskem delu smo primerjali učinkovitost dveh pasivnih protipožarnih zaščit, in sicer protipožarnih premazov in požarno odpornih plošč. To smo naredili tako, da smo te aplicirali na jekleno halo dimenzij 10 × 20 m in jo dimenzionirali na projektno požarno stanje R60 z uporabo EUROCODE standardov. Ugotovili smo, da se s protipožarnimi premazi objekt poruši zaradi prevelike temperature jekla. Medtem se pa jeklo pri uporabi požarno odpornih plošč segreje na bistveno nižjo temperaturo in s tem ne pride do porušitve. Primerjava med obema sistemoma poudarja pomembnost pravilne izbire protipožarne zaščite ob upoštevanju specifičnosti konstrukcije. Diplomsko delo predstavlja teoretično znanje v praktični uporabi ter ponuja dodatne informacije pri izbiri zaščite za prihodnje projekte.
Ključne besede: gradbeništvo, znanstveno delo, pasivna protipožarna zaščita, požar
Objavljeno v DKUM: 08.09.2023; Ogledov: 51; Prenosov: 11
.pdf Celotno besedilo (2,13 MB)

Iskanje izvedeno v 0.26 sek.
Na vrh
Logotipi partnerjev Univerza v Mariboru Univerza v Ljubljani Univerza na Primorskem Univerza v Novi Gorici