| | SLO | ENG | Piškotki in zasebnost

Večja pisava | Manjša pisava

Iskanje po katalogu digitalne knjižnice Pomoč

Iskalni niz: išči po
išči po
išči po
išči po
* po starem in bolonjskem študiju

Opcije:
  Ponastavi


1 - 10 / 91
Na začetekNa prejšnjo stran12345678910Na naslednjo stranNa konec
1.
Uvod v integrirana vezja
Tomaž Dogša, 2022, učbenik za višje in visoke šole

Opis: V učbeniku je v sedmih poglavjih predstavljena mikroelektronika na pregleden in poenostavljen način. Zahtevnost je prilagojena znanju prvostopenjskega in drugostopenjskega študenta. Predpostavljeno je, da bralec pozna osnovne lastnosti polprevodniških elektronskih elementov (dioda, bipolarni in MOS tranzistor) ter da pozna osnovna analogna in digitalna vezja. Potrebno je tudi obvladati DC oziroma AC analizo ter simulacijo vezij (SPICE). Poudarek je na CMOS vezjih. Kljub temu, da so danes NMOS vezja zastarela, so v učbenik vključena zato, da pomagajo pri razumevanju GaAs vezij, ki imajo podobno strukturo kot NMOS. Učbenik se začne z opisom MOS tranzistorja (karakteristike, struktura, CMOS tehnologija in načrtovanje geometrijske strukture). Sledi opis načrtovalskih metod. Zadnja poglavja so namenjena kratkemu opisu moderne mikroelektronike. Na koncu nekaterih poglavij so naloge, katerih rešitve so v publikaciji Tomaž Dogša: Osnove mikroelektronike [Elektronski vir]:zbirka vaj z rešitvami", 2019.
Ključne besede: analiza in načrtovanje mikroelektronskih vezij, mikroelektronske tehnologije, analogna vezja, integrirana vezja, digitalna vezja, MOS tranzistor
Objavljeno v DKUM: 09.11.2022; Ogledov: 661; Prenosov: 99
.pdf Celotno besedilo (5,48 MB)
Gradivo ima več datotek! Več...

2.
Osnove mikroelektronike : Zbirka vaj z rešitvami
Tomaž Dogša, 2019, drugo učno gradivo

Opis: Ta zbirka rešenih nalog iz mikroelektronike je namenjena študentom, ki se prvič srečujejo z načrtovanjem integriranih vezij. Razumevanje nalog zahteva predhodno poznavanje teorije s področja mikroelektronike in ustrezno znanje elektronike ter simulacije vezij. Skoraj vse naloge imajo enako strukturo: na začetku je besedilo, nato sledi analiza oziroma načrtovanje in na koncu preverjanje s simulatorjem SPICE. Vaje so razdeljene v štiri skupine: MOS tranzistor, prepoznavanje in načrtovanje geometrijske strukture, logična in analogna vezja. Za študente najtežji del bo verjetno načrtovanje analognih integriranih vezij. V dodatku se nahaja zgled preprostega projekta, ki vsebuje načrtovanje vezja in geometrijske strukture.
Ključne besede: mikroelektronika, elektronska vezja, načrtovanje vezij, elektronska simulacija vezja, geometrijske strukture, SPICE, učbeniki
Objavljeno v DKUM: 17.02.2020; Ogledov: 1330; Prenosov: 105
.pdf Celotno besedilo (4,47 MB)
Gradivo ima več datotek! Več...

3.
UNIVERZALNI POLNILNIK Z VRŠNO MOČJO
Jan Cokan, 2016, diplomsko delo

Opis: V diplomskem delu smo načrtovali regulator, ki bo omogočal polnjenje akumulatorjev s pretvorbo sončne energije. Načrtovan je tako, da deluje po metodi sledenja vršne moči. Na začetku so na kratko predstavljene sončne celice, njihove prednosti in slabosti. V nadaljevanju so opisani algoritmi sledenja točki vršne moči in polnjenja različnih baterij ter načrtovanje polnilnega regulatorja. Vezje polnilnega regulatorja je sestavljeno iz pretvornika navzdol, dveh tokovnih merilnikov, dveh napetostnih merilnikov in krmilnika. Polnilni regulator deluje v dveh načinih; sledenje točki vršne moč ter reguliranje izhoda. Polnilni regulator je namenjen polnjenju svinčevih baterij in nekaterih litij-ionskih baterij.
Ključne besede: pretvornik navzdol, detektor vršne moči, polnillni regulator, litij-ion
Objavljeno v DKUM: 21.10.2016; Ogledov: 2574; Prenosov: 113
.pdf Celotno besedilo (2,84 MB)

4.
KNJIŽNICA MERILNIH SKRIPT ZA SIMULATOR SPICE
Štefan Karba, 2016, diplomsko delo

Opis: Opisani so merilni skripti za programski paket Intusoft Spice (ICAP/4 Demo: 8.3.11 Build 4142), ki so del nastajajoče knjižnice merilnih skriptov za simulator SPICE. Skripti so napisani v skriptnem jeziku NUTMEG. Knjižnica vsebuje skript za merjenje vhodne impedance vezja, skript za merjenje pasovne širine ojačevalnika, skript za merjenje kompleksnih parametrov dvovhodnih vezij in skripte za merjenje enosmernih inkrementalnih parametrov dvovhodnih vezij. Predstavljeni so v knjižnici (seznamu) na spletni strani.
Ključne besede: merilni skripti, SPICE, NUTMEG, elektronska vezja, simulacija vezij
Objavljeno v DKUM: 22.09.2016; Ogledov: 1436; Prenosov: 117
.pdf Celotno besedilo (2,19 MB)

5.
UPRAVLJANJE S SOČASNOSTJO V RELACIJSKIH PODATKOVNIH BAZAH
Marcel Ogner, 2016, diplomsko delo

Opis: Kljub novejšim pristopom hranjenja podatkov v podatkovnih bazah so tradicionalne relacijske baze še vedno prva izbira pri bazno podprtih aplikacijah, kjer je konsistentnost podatkov na prvem mestu. Relacijske podatkovne baze zagotavljajo izolacijo transakcij z zaklepanjem podatkov. Ob povečanem obsegu podatkov v bazi in procesiranju velikega števila sočasnih transakcij na časovno enoto lahko zaklepanje privede do zmogljivostnih problemov zaradi blokiranja transakcij, ki sočasno dostopajo do deljenih virov. V diplomski nalogi so obravnavani vzroki, zakaj lahko do tega prihaja. Opisane so različne tehnike, kako hitro zaznati in kako preprečevati takšne dogodke. Opisana je rešitev, ki v verigi blokiranih transakcij identificira transakcijo, ki je najverjetnejši vzrok zmogljivostnih težav, in hkrati omogoča stalen nadzor in alarmiranje v primeru daljših blokiranj transakcij.
Ključne besede: upravljanje s sočasnostjo, izolacijske stopnje transakcij, blokiranje, zaklepanje
Objavljeno v DKUM: 22.09.2016; Ogledov: 1254; Prenosov: 111
.pdf Celotno besedilo (1,39 MB)

6.
Učinkovitost testno vodenega razvoja programske opreme v telekomunikacijskih sistemih
David Batič, 2016, magistrsko delo

Opis: Testno voden razvoj (TDD) je praksa razvoja programske opreme, pri kateri se inkrementalno pišejo testni primeri, preden se implementira produkcijska koda. Da bi razrešili dilemo, ali je razvoj z vnaprejšnjim testiranjem uspešnejši od razvoja z naknadnim testiranjem, so nujno potrebne raziskave v industrijskem okolju, ki pa so redke. Predstavljeni so rezultati študije več primerov, ki je raziskovala učinkovitost uporabe TDD v industrijskem okolju na realnih komercialnih projektih. Dva projekta sta bila izvedena brez uporabe TDD, medtem ko je tretji v razvojni proces uvedel TDD. Učinkovitost TDD smo merili s kakovostjo kode, produktivnostjo in vzdrževalnostjo. Rezultati raziskave nakazujejo, da so razvijalci, ki so uporabljali TDD, ob znižani produktivnosti dosegli višjo kakovost kode, ki jo je lažje vzdrževati.
Ključne besede: testno voden razvoj, kakovost programske opreme, produktivnost, vzdrževalnost, študija primera
Objavljeno v DKUM: 04.08.2016; Ogledov: 1617; Prenosov: 182
.pdf Celotno besedilo (3,82 MB)

7.
SERVISIRANJE IN VZDRŽEVANJE FOTOVOLTAIČNIH ELEKTRARN
Simon Žuman, 2016, diplomsko delo

Opis: V diplomskem delu smo najprej opisali posamezne gradnike fotovoltaičnih elektrarn, vključno s strelovodno zaščito. V nadaljevanju smo opisali nadzor fotovoltaičnih elektrarn. Osredotočili pa smo se na okvare fotovoltaičnih elektrarn, ki so lahko posledica slabega servisiranja in vzdrževanja. V zadnjem delu diplomskega dela smo opravili analizo okvar in ocenili razpoložljivost fotovoltaičnih elektrarn.
Ključne besede: fotovoltaična elektrarna, servisiranje in vzdrževanje, okvare fotovoltaičnih elektrarn, razsmernik, fotonapetostni modul
Objavljeno v DKUM: 04.07.2016; Ogledov: 1365; Prenosov: 100
.pdf Celotno besedilo (2,43 MB)

8.
OCENA POGREŠKA SENZORSKIH VENTILOV V SISTEMU ZA KONTROLO TLAKA V PNEVMATIKAH
Tadej Šprah, 2016, diplomsko delo

Opis: Diplomska naloga zajema analizo natančnosti elektronskih senzorskih ventilov v sistemu za kontrolo tlaka v pnevmatikah. Opisani so podroben razvoj, sestava in princip delovanja indirektnega in direktnega sistema za kontrolo tlaka v pnevmatikah, podrobneje sta predstavljena senzor SP30 in diagnostična naprava ATEQ VT56. Opravljena sta bila meritev stotih elektronskih senzorskih ventilov in izračun želenih pogreškov. Predstavljene so smernice za razvoj sistema za kontrolo tlaka v pnevmatikah.
Ključne besede: SKTP, SISTEM ZA KONTROLO TLAKA V PNEVMATIKAH, ELEKTRONSKI SENZORSKI VENTIL, DIREKTNI SISTEM, INDIREKTNI SISTEM
Objavljeno v DKUM: 20.05.2016; Ogledov: 1440; Prenosov: 145
.pdf Celotno besedilo (2,50 MB)

9.
MERJENJE REAKCIJSKEGA ČASA ATLETA NA ŠTARTNEM BLOKU
Žan Novak, 2015, diplomsko delo

Opis: V diplomskem delu je predstavljeno merjenje reakcijskega časa atleta na štartnem bloku, kar pomeni merjenje pretečenega časa med ustreznima signaloma, ki predstavljata začetek in konec merjenja. Začetni signal predstavlja ustrezen zvočni signal, ki ga zaznavamo s pomočjo zvočnega senzorja, končni signal pa silo, povzročeno na štartnem bloku (odriv), merjeno s pomočjo tehtalnih celic. Rešitev zadanega problema je bila izdelava elektronske naprave, ki se enostavno, brez oviranja atleta, namesti na štartni blok in atletu pomaga pri analizi treninga.
Ključne besede: štartni blok, tehtalne celice, nivo zvoka, mikrokrmilnik
Objavljeno v DKUM: 27.10.2015; Ogledov: 1697; Prenosov: 106
.pdf Celotno besedilo (1,50 MB)

10.
Iskanje izvedeno v 1.83 sek.
Na vrh
Logotipi partnerjev Univerza v Mariboru Univerza v Ljubljani Univerza na Primorskem Univerza v Novi Gorici