| | SLO | ENG | Piškotki in zasebnost

Večja pisava | Manjša pisava

Iskanje po katalogu digitalne knjižnice Pomoč

Iskalni niz: išči po
išči po
išči po
išči po
* po starem in bolonjskem študiju

Opcije:
  Ponastavi


1 - 10 / 76
Na začetekNa prejšnjo stran12345678Na naslednjo stranNa konec
1.
Dimensional deviations in Ti-6Al-4V discs produced with different process parameters during selective laser melting
Snehashis Pal, Marijana Milković, Riad Ramadani, Janez Gotlih, Nenad Gubeljak, Radovan Hudak, Igor Drstvenšek, Matjaž Finšgar, Tomaž Brajlih, 2023, izvirni znanstveni članek

Opis: When manufacturing complicated products where both material and design play a role, especially thin and curved components, it is difcult to maintain accurate dimensions in Selective Laser Melting. Considering these difculties, this article presents the dimensional errors in the fabrication of Ti-6Al-4V discs and their thermomechanics during manufacturing. Various combinations of laser processing parameters were used to fabricate the 2.00 mm thick discs with a diameter of 5.70 mm. It was found that the thickness shortened and the round shape changed to an oval shape for most of the discs. The thickness decreased along the build-up direction from the bottom to the top and formed a taper that increased with increasing energy density (ED). The horizontal diameter of the discs changed slightly, while the vertical diameters changed remarkably with increasing ED. On the other hand, reducing the laser power resulted in a reduction of the roundness error, while it caused a reduction of the thickness. The hatch spacing signifcantly afected the volume of the melt pool and caused a change in the vertical diameter. The central part of the curved surface of the discs became concave and the concavity increased due to the increasing ED.
Ključne besede: dimension, Ti-6Al-4V, lase power, scanning speed, hatch spacing, selective laser melting
Objavljeno v DKUM: 29.03.2024; Ogledov: 127; Prenosov: 8
.pdf Celotno besedilo (4,48 MB)
Gradivo ima več datotek! Več...

2.
Raziskava možnosti skrajševanja nastavitvenih časov na računalniško krmiljenem rezkalnem stroju : diplomsko delo
Žan Ozmec, 2023, diplomsko delo

Opis: Tema diplomske naloge izhaja iz podjetja Mark Metal d.o.o. in se nanaša na njihov 3-osni CNC rezkalni stroj Hermle C400, naloga pa je zmanjšati nastavitvene čase. Diplomsko delo predstavlja podroben opis in značilnosti rezkanja, opis vpenjanja in programiranja CNC rezkalnega stroja ter menjavanja orodij. V diplomskem delu sem predstavil tudi vplive in razloge za nastavitvene čase v podjetju. V nadaljevanju sta opisani metodi 5S in SMED. Raziskal sem tudi čase na stroju pred raziskavo, naredil program v Excelu, ki razvršča obdelovance glede na predpisane pogoje. Na koncu diplomskega dela so podani rezultati in ugotovitve raziskave, ter sklep.
Ključne besede: Rezkanje, CNC rezkalni stroj, nastavitveni čas, zmanjšanje
Objavljeno v DKUM: 18.03.2024; Ogledov: 219; Prenosov: 28
.pdf Celotno besedilo (1,94 MB)

3.
Zasnova tehnologije končne izdelave navojev na konstrukcijskih elementih po zaščitnem površinskem nanosu : diplomsko delo
Gregor Klep, 2023, diplomsko delo

Opis: Diplomsko delo opisuje snovanje procesa po površinskem zaščitnem nanosu v podjetju Hanželič d.o.o.. Reševanje problema smo se lotili tako, da smo izkoristili sredstva, katera so že prisotna v samem podjetju. Cilj je bil, da s čim manj vloženega časa in denarja oblikujemo zanesljiv proces, ki bo kompatibilen z ostalo proizvodnjo. Pri samem snovanju smo upoštevali izkušnje starejših delavcev ter znanje mlajših, kar je pripomoglo k rešitvi problematike naročila.
Ključne besede: zasnova procesa, vrtanje, serijsko delo, izdelava navojev
Objavljeno v DKUM: 28.02.2024; Ogledov: 141; Prenosov: 22
.pdf Celotno besedilo (1,02 MB)

4.
5.
Programiranje cnc strojev za obdelavo stenskih elementov : diplomsko delo
Domen Kovačič, 2023, diplomsko delo

Opis: V diplomskem delu je zajeta zgodovina podjetja ter opis njihovih izdelkov, opisana je zgodovina in razvoj NC-obdelovalnih strojev, prav tako tudi možnosti programiranja ter postopek obdelave. Diplomsko delo govori predvsem o programiranju CNC obdelovalnega stroja. Predhodni način dela je predstavljal dolgotrajnejši postopek izdelave, saj je bil pred vsako namensko izdelavo panelov potreben ponovni izris in določitev parametrov na samem stroju. Izdelan je bil izris tlorisov, med drugim je bilo izvedeno programiranje CNC obdelovalnega stroja, na koncu pa je sledila še izdelava ter vgraditev panela v bivalno enoto.
Ključne besede: bivalne enote, CNC, programiranje, izdelava, paneli
Objavljeno v DKUM: 07.07.2023; Ogledov: 291; Prenosov: 32
.pdf Celotno besedilo (3,31 MB)

6.
Zasnova in konstruiranje progresivnega preoblikovalnega orodja za nosilec toplotnega ščita na polnilni cevi dolivnega sistema za gorivo : diplomsko delo
Vid Moravec, 2022, diplomsko delo

Opis: V diplomski nalogi je predstavljen postopek izdelave progresivnega orodja za preoblikovanje pločevine. Naloga prikazuje vse faze razvoja in izdelave orodja za nosilec toplotnega ščita na polnilni cevi dolivnega sistema za gorivo iz nerjaveče pločevine za vozilo INEOS Grenadier . Zraven tega so v diplomski nalogi predstavljeni tudi orodja za preoblikovanje pločevine, preoblikovalni procesi, postopki odrezovanja in 3D modeliranja preoblikovalnega orodja. Namen diplomske naloge je prikaz celotnega postopka izdelave specifičnega orodja po zahtevah kupca oziroma naročnika, torej od razvoja CAD modela, mehanske obdelave komponent, do končne sestave orodja. Namen diplomske naloge je predstaviti tudi vse delovne operacije pri razvoju progresivnih orodij. Prav tako bo predstavljena dokumentacija, potrebna za izvedbo obdelave v orodjarni. Ko podjetje prejme naročilo s specifikacijami kupca za progresivno orodje, se najprej pripravijo vhodni podatki, v katerih so obdelane vse potrebne zahteve za konstrukcijo orodja specifičnega izdelka, seveda pa so te v skladu z zahtevami kupca in internimi zahtevami ter postopki izdelave podjetja VAR, d. o. o. Na koncu diplomske naloge je predstavljena še pokalkulacija realiziranih ur in lastna cena progresivnega preoblikovalnega orodja.
Ključne besede: : konstruiranje, progresivna orodja, preoblikovalna orodja, izdelava, mehanska obdelava
Objavljeno v DKUM: 06.07.2023; Ogledov: 327; Prenosov: 53
.pdf Celotno besedilo (6,05 MB)

7.
Razvoj merilne priprave za trirazsežno optično skeniranje lobanjskih vsadkov : diplomsko delo
Gašper Smodej, 2023, diplomsko delo

Opis: Povzetek Diplomsko delo opisuje proces razvoja merilne priprave za trirazsežno optično skeniranje lobanjskih vsadkov. Cilj diplomske naloge je izdelava merilne priprave v katero bo fiksno vpet lobanjski vsadek in bomo lahko opravili celotno meritev z enim vpetjem. Predstavljen je opis delovanja trirazsežnega optičnega skenerja in postopek merjenja lobanjskih vsadkov. Za izdelavo merilne priprave sem v računalniškem programu SolidWorks skonstruiral merilno pripravo, ki je bila izdelana z metodo selektivnega laserskega sintranja. Prikazana je tudi sestava merilne priprave in analiza rezultatov.
Ključne besede: merilna priprava, trirazsežno optično skeniranje, lobanjski vsadki
Objavljeno v DKUM: 06.07.2023; Ogledov: 267; Prenosov: 27
.pdf Celotno besedilo (2,18 MB)

8.
Kompenzacija skrčkov pri dodajalni izdelavi s fdm, dlp in sls tehnologijami : diplomsko delo
Nik Kukovičič, 2023, diplomsko delo

Opis: V delu je predstavljeno kompenziranje skrčkov pri dodajalni izdelavi treh različnih tehnologij in sicer FDM, DLP in SLS. Predstavljen je potek modeliranja testnih kosov, njihove izdelave na treh različnih 3D tiskalnikih, zajem podatkov s 3D optičnim skenerjem in analiza podatkov.
Ključne besede: dodajalna izdelava, kompenzacija skrčkov, FDM, DLP, SLS
Objavljeno v DKUM: 06.07.2023; Ogledov: 279; Prenosov: 24
.pdf Celotno besedilo (2,62 MB)

9.
3D skeniranje in vzvratno inženirstvo aluminijastega odkovka : magistrsko delo
Jernej Fakin, 2022, magistrsko delo

Opis: Magistrsko delo se nanaša na vzvratno inženirstvo aluminijastega odkovka z namenom pridobitve volumskega 3D modela, ki bo služil kot osnova za razvoj tehnologije proizvodnega procesa. Zajema teoretične osnove in praktičen prikaz procesa vzvratnega inženirstva z izbrano strojno in programsko opremo. V zaključku naloga poda primerjavo med artiklom, odkovanim z novonastalo tehnologijo, in prvotnim artiklom, uporabljenim za vzvratno inženirstvo.
Ključne besede: 3D skeniranje, vzvratno inženirstvo, kovanje, aluminij, Geomagic
Objavljeno v DKUM: 23.09.2022; Ogledov: 561; Prenosov: 0
.pdf Celotno besedilo (4,84 MB)

10.
Nastavitev MF200 stroja za hladno preoblikovanje in konstruiranje garaže v Vertexu : diplomsko delo
Uroš Brumec, 2022, diplomsko delo

Opis: Na trgu se vedno znova pojavljajo zahteve po znižanju stroškov proizvodnje. Zaradi vedno večje konkurence na trgu smo primorani, da se izdelki v čim večji meri izdelajo znotraj podjetja. V diplomskem delu je predstavljen nov stroj MF200 za hladno preoblikovanje C- in U-profilov v podjetju Hosekra. S programskim paketom Vertex BD, ki se v podjetju uporablja za konstrukcijo izdelkov in programiranje stroja, je izrisano celotno ogrodje garaže. V diplomskem delu je prikazan postopek izrisa in uporabljene funkcije, ki jih podpira stroj pri izdelavi, ter prikazan končen sestavljen izdelek.
Ključne besede: hladno preoblikovanje, preoblikovanje, stroj MF200, C- in U-profili, garaža, Vertex BD
Objavljeno v DKUM: 12.09.2022; Ogledov: 356; Prenosov: 34
.pdf Celotno besedilo (3,26 MB)

Iskanje izvedeno v 0.36 sek.
Na vrh
Logotipi partnerjev Univerza v Mariboru Univerza v Ljubljani Univerza na Primorskem Univerza v Novi Gorici