| | SLO | ENG | Piškotki in zasebnost

Večja pisava | Manjša pisava

Iskanje po katalogu digitalne knjižnice Pomoč

Iskalni niz: išči po
išči po
išči po
išči po
* po starem in bolonjskem študiju

Opcije:
  Ponastavi


1 - 10 / 68
Na začetekNa prejšnjo stran1234567Na naslednjo stranNa konec
1.
3D skeniranje in vzvratno inženirstvo aluminijastega odkovka
Jernej Fakin, 2022, magistrsko delo

Opis: Magistrsko delo se nanaša na vzvratno inženirstvo aluminijastega odkovka z namenom pridobitve volumskega 3D modela, ki bo služil kot osnova za razvoj tehnologije proizvodnega procesa. Zajema teoretične osnove in praktičen prikaz procesa vzvratnega inženirstva z izbrano strojno in programsko opremo. V zaključku naloga poda primerjavo med artiklom, odkovanim z novonastalo tehnologijo, in prvotnim artiklom, uporabljenim za vzvratno inženirstvo.
Ključne besede: 3D skeniranje, vzvratno inženirstvo, kovanje, aluminij, Geomagic
Objavljeno v DKUM: 23.09.2022; Ogledov: 118; Prenosov: 0
.pdf Celotno besedilo (4,84 MB)

2.
Nastavitev MF200 stroja za hladno preoblikovanje in konstruiranje garaže v Vertexu
Uroš Brumec, 2022, diplomsko delo

Opis: Na trgu se vedno znova pojavljajo zahteve po znižanju stroškov proizvodnje. Zaradi vedno večje konkurence na trgu smo primorani, da se izdelki v čim večji meri izdelajo znotraj podjetja. V diplomskem delu je predstavljen nov stroj MF200 za hladno preoblikovanje C- in U-profilov v podjetju Hosekra. S programskim paketom Vertex BD, ki se v podjetju uporablja za konstrukcijo izdelkov in programiranje stroja, je izrisano celotno ogrodje garaže. V diplomskem delu je prikazan postopek izrisa in uporabljene funkcije, ki jih podpira stroj pri izdelavi, ter prikazan končen sestavljen izdelek.
Ključne besede: hladno preoblikovanje, preoblikovanje, stroj MF200, C- in U-profili, garaža, Vertex BD
Objavljeno v DKUM: 12.09.2022; Ogledov: 101; Prenosov: 9
.pdf Celotno besedilo (3,26 MB)

3.
Pregled tehnoloških postopkov obdelav za doseganje visoke kakovosti površin : diplomsko delo
Andrej Gačnik, 2022, diplomsko delo

Opis: V diplomski nalogi bom preučeval tehnološke postopke obdelav za doseganje visoke kakovosti površine. Pri teh obdelavah dosegamo gladko površino in zelo majhne napetosti. Pri teh postopkih je odvzemanje materiala zelo majhno in dolgotrajno. Ugotovljeno je, da se strojni deli, ki imajo čim bolj gladke površine in majhne notranje napetosti, manj obrabljajo. Za najfinejše obdelave mora tudi material izpolnjevati določene pogoje. V diplomski nalogi bom opisal in predstavil najnovejše tehnologije postopkov s trdno vezanim orodjem, postopkov z nevezanim orodjem in posebnih postopkov.
Ključne besede: obdelava, visoka kakovost, tehnološki postopek, trdnovezano orodje, nevezano orodje, posebni postopki
Objavljeno v DKUM: 13.07.2022; Ogledov: 162; Prenosov: 36
.pdf Celotno besedilo (2,36 MB)

4.
Konstruiranje razmetovalnika silaže : diplomsko delo
Davor Kos, 2021, diplomsko delo

Opis: V diplomskem delu je predstavljeno konstruiranje razmetovalnika silaže s pogonom prek hidromotorja in kardanske gredi. Predstavljene so lastnosti že obstoječih razmetovalnikov, opisan je tudi test razmetovalnika med delom. V nadaljevanju dela sledita snovanje in konstruiranje stroja ter preračun zvara in sornika. Izdelek je skonstruiran v modelirnem programu SolidWorks. Prikazani so končni model in rezultati dela.
Ključne besede: konstruiranje, dimenzioniranje, preračuni, razmetovalnik
Objavljeno v DKUM: 16.02.2022; Ogledov: 388; Prenosov: 93
.pdf Celotno besedilo (2,61 MB)

5.
Razvoj metode po-obdelave trirazsežnih rekonstrukcij medicinskih preiskav z računalniško tomografijo : magistrsko delo
Špela Ekselenski, 2022, magistrsko delo

Opis: V magistrskem delu je opisan proces razvoja metode in določanja ustreznih parametrov po-obdelave trirazsežnih rekonstrukcij segmentacij preiskav z računalniško tomografijo (CT). Raziskava je omejena na primere večjih kostnih defektov lobanjskih kosti. V delu je naprej predstavljen postopek segmentacije in trirazsežne rekonstrukcije rezultatov CT preiskave v obliki DICOM podatkov. Na osnovi enega primera je predstavljen vpliv debeline sloja CT preiskave na velikost stopničastega efekta in gostoto trikotnikov mreže rekonstruiranega modela. Enak primer je potem uporabljen za predstavitev posameznih operacij po-obdelave za glajenje, zmanjševanje gostote trikotnikov, sproščanje in urejanje mreže rekonstruiranega modela. Predstavljeni sta tudi metodi ocenjevanja učinka glajenja in določanja odstopanja od začetne trirazsežne geometrije. Glede na rezultate raziskave ne enem primeru z dvema različnima debelinama slojev preiskave sta bila izbrana dva postopka z različnimi vrednostmi parametrov po-obdelave, ki sta bila uporabljena za po-obdelavo trirazsežnih rekonstrukcij desetih različnih primerov CT preiskav lobanj. Opravljena je bila analiza učinkov posameznih operacij po-obdelave na gladkost modela, gostoto trikotnikov in zagotavljanje dopustnega odstopanja od prvotne geometrije rekonstrukcije. V zaključku so podane glavne ugotovitve predstavljene raziskave in podane smernice za nadaljnje delo na obravnavanem področju.
Ključne besede: segmentacija, poobdelava, odstopanja, trirazsežna rekonstrukcija, računalniška tomografija.
Objavljeno v DKUM: 07.02.2022; Ogledov: 312; Prenosov: 45
.pdf Celotno besedilo (2,12 MB)

6.
Konstruiranje in dimenzioniranje progresivnega preoblikovalnega orodja : diplomsko delo
Mijo Mlinarević, 2021, diplomsko delo

Opis: V nalogi prikazano, kako poteka konstruiranje in dimenzioniranje preoblikovalnega orodja osnovnega koncepta preoblikovanja, ki smo ga dobili od naročnika, do končne konstrukcije orodja, ki je prvi korak pri procesu izdelave potrebne dokumentacije, ki se uporabi za izdelavo progresivnega preoblikovalnega orodja. Prikazane so omejitve in smernice, ki nam določajo, na kakšen način je potrebno orodje izdelati, da najboljše služi svojemu namenu in se finančno najbolj obrestuje tako podjetju, ki ga izdeluje, kot tudi podjetju, ki ga uporablja. Orodje, ki smo ga skonstruirali, je izvedeno iz treh osnovnih sklopov, ki smo jih dopolnjevali in prilagajali skozi potek konstruiranja in dimenzioniranja. Prikazani so preračuni, ki nas vodijo pri izbiri pravih komponent, da bo orodje popolnoma funkcionalno. Tako je prikazan potek in razmišljanje, ki ga uporabljamo pri izdelavi konstrukcije progresivnega preoblikovalnega orodja v 3D risarskem programu Siemens NX.
Ključne besede: konstruiranje, dimenzioniranje, orodje, dokumentacija
Objavljeno v DKUM: 13.10.2021; Ogledov: 479; Prenosov: 64
.pdf Celotno besedilo (1,79 MB)

7.
Analiza stroškov programske opreme pri pripravi tehnologije za izdelavo pacientu prilagojenih medicinskih pripomočkov : magistrsko delo
Alen Vindiš, 2021, magistrsko delo

Opis: To delo opisuje analizo stroškov programske opreme pri CAD modeliranju pacientu prilagojenih medicinskih pripomočkov. V njem so obravnavane analize gibanja stroškov v odvisnosti od števila izdelave, v določenem času. S tem je pogojena analiza stroškov, ki s finančnega vidika prikazuje stroškovno uporabo programske opreme za vsak posamičen izdelek, prilagojen pacientu.
Ključne besede: CAD modeliranje, medicinski pripomočki, analiza stroškov
Objavljeno v DKUM: 02.07.2021; Ogledov: 467; Prenosov: 58
.pdf Celotno besedilo (1,37 MB)

8.
Določanje procesnih parametrov tehnologije selektivnega laserskega taljenja : magistrsko delo
Tadej Pišotek, 2020, magistrsko delo

Opis: Pravilna izbira procesnih parametrov v postopku selektivnega laserskega taljenja je velik izziv zaradi dejavnikov, ki vplivajo na mehanske lastnosti izdelka. V magistrskem delu smo se osredotočili na spreminjanje dveh parametrov, hitrosti in prekrivanja laserskega žarka. Delo smo razdelili v tri faze, pri kateri smo za vsak naslednji preizkus izbrali parametre, ki so pokazali najboljše rezultate. Ugotovili smo, da na mehanske lastnosti pomembno vpliva velikost skenirne plošče, posledično tudi čas izdelave enega sloja. Ugotovili smo mejne vrednosti hitrosti in prekrivanja, ki neugodno vplivajo na mehanske lastnosti izdelka.
Ključne besede: Selektivno lasersko taljenj, mehanske lastnosti
Objavljeno v DKUM: 10.02.2021; Ogledov: 633; Prenosov: 54
.pdf Celotno besedilo (2,65 MB)

9.
Uvajanje računalniško podprtega programiranja pri izdelavi priklopnega vijaka : diplomsko delo
Dejan Krautberger, 2020, diplomsko delo

Opis: V diplomskem delu je predstavljeno, kako v podjetju izdelujejo priklopni vijak in konstruiranje tega v programskem paketu fusion 360, s katerim nato s pomočjo podprocesorja pridobimo G kodo in jo primerjamo s kodo, ki jo imajo v podjetju.
Ključne besede: računalniško, programiranje, izdelava, priklopni vijak
Objavljeno v DKUM: 21.12.2020; Ogledov: 442; Prenosov: 57
.pdf Celotno besedilo (1,09 MB)

10.
Zasnova aksialnega rotorja vetrne turbine in eksperimentalna analiza obratovalnih karakteristik : diplomsko delo
Žan Senekovič Žerjav, 2020, diplomsko delo

Opis: Diplomsko delo zajema načrtovanje geometrije vetrne turbine, izdelavo modela in primerjavo merilnih rezultatov vetrnih turbin z različnim številom lopatic. Geometrija vetrne turbine je oblikovana po Betzovi teoriji. Preden smo začeli z modeliranjem, je bilo treba določiti aerodinamični profil, dolžino tetive, nastavni kot in hitrostno število. Za pridobitev teh parametrov smo si pomagali s programom Xfoil in z enačbami iz literature. Za modeliranje smo uporabili programski paket Solidworks. V okviru diplomske naloge smo izdelali več 3D modelov vetrnih turbin. Premeri modelov merijo v CAD programu 280mm, razlikujejo pa se po številu lopatic. Modele smo natisnili s pomočjo 3D tiskalnika in nato z njimi opravili meritve na zračni progi v Laboratoriju za turbinske stroje na Fakulteti za strojništvo v Mariboru. Cilj diplomske naloge je primerjava obratovalnih karakteristik vetrnih turbin z različnim številom lopatic. Pri meritvah smo se osredotočili na primerjavo normiranih koeficientov moči c_pn in mehanske moči. Rezultati meritev kažejo da največji izkoristk doseže petkraka vetrna turbina , največjo moč pa trikraka vetrna turbina, sledi ji štirikraka in šele nato petkraka vetrna turbina. Iz meritev je razvidno kako pomembno je skrbno oblikovanje geometrije vetrne turbine
Ključne besede: Obnovljivi viri energije, vetrna energija, vetrna turbina, geometrija lopatic, modeliranje vetrnice, primerjava
Objavljeno v DKUM: 24.09.2020; Ogledov: 472; Prenosov: 62
.pdf Celotno besedilo (2,53 MB)

Iskanje izvedeno v 0.16 sek.
Na vrh
Logotipi partnerjev Univerza v Mariboru Univerza v Ljubljani Univerza na Primorskem Univerza v Novi Gorici