| | SLO | ENG | Piškotki in zasebnost

Večja pisava | Manjša pisava

Iskanje po katalogu digitalne knjižnice Pomoč

Iskalni niz: išči po
išči po
išči po
išči po
* po starem in bolonjskem študiju

Opcije:
  Ponastavi


1 - 3 / 3
Na začetekNa prejšnjo stran1Na naslednjo stranNa konec
1.
INVERZNE LIMITE MARKOVSKIH PRESLIKAV
Tjaša Lunder, 2012, diplomsko delo

Opis: V diplomskem delu je predstavljeno, katera zaporedja markovskih preslikav tvorijo inverzne limite, ki so med seboj homeomorfne. Tudi m-markovska in markovska preslikava pod določenimi pogoji tvorita homeomorfni inverzni limiti. Podobna teorija se razvije za dve unimodalni preslikavi in za unimodalno ter m-unimodalno preslikavo.
Ključne besede: Inverzna limita, markovska preslikava, m-markovska preslikava, unimodalna preslikava, m-unimodalna preslikava, vgneteno zaporedje.
Objavljeno: 11.06.2012; Ogledov: 1384; Prenosov: 86
.pdf Celotno besedilo (1,10 MB)

2.
Inverse limits with generalized Markov interval functions
Iztok Banič, Tjaša Lunder, 2013, izvirni znanstveni članek

Opis: V [S. Holte, Inverse limits of Markov interval maps, Topology Appl. 123, 2002,421-427] so bile predstavljene markovske preslikave in dokazano je bilo, da sta inverzni limiti z markovskimi veznimi funkcijami z enakim vzorcem homeomorfni. V tem članku predstavimo posplošene markovske preslikave, ki so posplošitev markovskih preslikav na večlične preslikave in pokažemo, da sta inverzni limiti s posplošenimi markovskimi veznimi preslikavami z enakim vzorcem homeomorfni.
Ključne besede: topologija, inverzne limite, navzgor polzvezne funkcije, posplošene markovske preslikave, topology, inverse limits, upper semi-continuous functions, generalized Markov interval functions
Objavljeno: 10.07.2015; Ogledov: 337; Prenosov: 30
URL Povezava na celotno besedilo

3.
Posplošitve markovskih funkcij in njihove inverzne limite
Tjaša Lunder, 2019, doktorska disertacija

Opis: Disertacija se ukvarja s študijem posebnih tipov posplošenih inverznih limit. V disertaciji smo uspešno rešili problem izbire definicije posplošenih markovskih funkcij in definicije enakosti vzorcev dveh takšnih funkcij, ki nam omogoča, da se tudi za razred večličnih preslikav dokaže izrek analogen izreku Holtove v [11]. Izrek Holtove velja samo za surjektivne enolične markovske preslikave. Naš izrek pa velja tudi za večlične funkcije, velja celo brez predpostavke o surjektivnosti. Tako pri markovskih preslikavah kot pri naših, posplošenih markovskih preslikavah, so particije končne množice. V nadaljevanju disertacije smo pokazali, da je možna tudi nadaljnja posplošitev, pri kateri so particije števno neskončne. Na ta način smo vpeljali števno markovske funkcije ter enakost vzorcev števno markovskih preslikav. Tudi ti dve definiciji sta bili ustvarjeni tako, da sta omogočili dokaz izreka o homeomorfnosti posplošenih inverznih limit v primeru, kadar so vezne preslikave števno markovske funkcije z enakimi vzorci. Tudi ta izrek smo dokazali brez predpostavke o surjektivnosti. To teorijo smo v nadaljevanju aplicirali na šotorske funkcije in funkcije oblike N (dva posebna razreda enoličnih in večličnih funkcij). V zadnjem poglavju smo predstavili nekaj odprtih problemov.
Ključne besede: markovska preslikava, ve£li£na funkcija, navzgor polzvezna funkcija, posplo²ena markovska funkcija, ²tevno markovska funkcija, inverzno zaporedje, inverzna limita, ²otorska funkcija, funkcija oblike N.
Objavljeno: 19.02.2019; Ogledov: 215; Prenosov: 24
.pdf Celotno besedilo (1,65 MB)

Iskanje izvedeno v 0.07 sek.
Na vrh
Logotipi partnerjev Univerza v Mariboru Univerza v Ljubljani Univerza na Primorskem Univerza v Novi Gorici