| | SLO | ENG | Piškotki in zasebnost

Večja pisava | Manjša pisava

Iskanje po katalogu digitalne knjižnice Pomoč

Iskalni niz: išči po
išči po
išči po
išči po
* po starem in bolonjskem študiju

Opcije:
  Ponastavi


1 - 1 / 1
Na začetekNa prejšnjo stran1Na naslednjo stranNa konec
1.
ANALIZA RAZMERIJ DROBNOPRODAJNIH CEN ŽIVIL IN PIJAČ: PRIMER SLOVENIJE IN ITALIJE
Tjaša Kuraj, 2013, diplomsko delo

Opis: Pri primerjavi gospodarskih razmer v Sloveniji in Italiji glede na osnovne makroekonomske kazalce smo ugotovili, da ima Italija višji bruto domači proizvod na prebivalca in tudi višje povprečne letne neto plače. Cene živil in pijač so v Italiji nad evropskim povprečjem, v Sloveniji pa pod evropskim povprečjem. Živilska industrija ima v obeh preučevanih državah pomembno vlogo. V diplomskem delu smo analizirali ravni 248 vrst živil in pijač. Izdelki so bili razčlenjeni v 14 skupin. Ugotavljamo, da je bila raven drobnoprodajnih cen živil in pijač marca 2013 v Sloveniji za 16 % nižja kot v Italiji. Najcenejši skupini sta sveže meso, ki je v Sloveniji v povprečju za 28 % cenejše, in sveže sadje, ki je v Sloveniji cenejše za 26 % v primerjavi z Italijo. V Sloveniji so v povprečju dražje sveže ribe in pijače, še posebej izstopajo žgane pijače.
Ključne besede: gospodarska razvitost, BDP, censka pariteta, raven cen, cene živil in pijač
Objavljeno: 07.11.2013; Ogledov: 756; Prenosov: 101
.pdf Celotno besedilo (1,47 MB)

Iskanje izvedeno v 0.05 sek.
Na vrh
Logotipi partnerjev Univerza v Mariboru Univerza v Ljubljani Univerza na Primorskem Univerza v Novi Gorici