1. Thermal, mechanical, and microstructural properties of novel light expanded clay aggregate (LECA)-based geopolymer concretesTinkara Marija Podnar, Gregor Kravanja, 2025, izvirni znanstveni članek Opis: The construction sector’s reliance on traditional cement significantly contributes to CO2 emissions, underscoring the urgent need for sustainable alternatives. This study investigates fine (0–4 mm), rounded, uncoated, porous-surfaced lightweight expanded clay aggregate (LECA)-based geopolymers, which combine the low-carbon benefits of geopolymers with LECA’s lightweight and insulating properties. Geopolymers were synthesized using lignite-rich fly ash with varying ratios of LECA to aggregate. Mechanical testing revealed that the reference mixture without LECA (REF-GEO) achieved the highest compressive strength of 37.89 ± 0.75 MPa and flexural strength of 7.62 ± 0.11 MPa, while complete substitution of the aggregate with LECA (LECA-100%) reduced the compressive strength to 17.31 ± 0.88 MPa and flexural strength to 3.41 ± 0.11 MPa. The density of the samples decreased from 2.06 g/cm3 for REF-GEO to 1.31 g/cm3 for LECA-100%, and thermal conductivity dropped significantly from 1.15 ± 0.07 W/mK to 0.38 ± 0.01 W/mK. Microstructural analysis using XRD and SEM-EDX highlighted changes in the material’s internal structure and the increase in porosity with higher LECA content. Water vapor permeability increases over time, particularly in samples with higher LECA content. These findings suggest that LECA-based geopolymers are suitable for low-load or non-structural elements. They are ideal for sustainable, energy-efficient construction that requires lightweight, insulating, and breathable materials. Ključne besede: geopolymers, LECA, fly-ash, sustainable composites Objavljeno v DKUM: 12.02.2025; Ogledov: 0; Prenosov: 1
Celotno besedilo (3,94 MB) |
2. Sinteza bakrovih koordinacijskih spojin s piridinkarbonitrili : magistrsko deloTinkara Marija Podnar, 2023, magistrsko delo Opis: V magistrskem delu opisujemo sintezo in karakterizacijo novih bakrovih koordinacijskih spojin, za sintezo katerih smo kot vir bakra uporabili bakrove soli, kot vir ligandov pa piridinkarbonitrile. Opisali smo tudi sintezo in karakterizacijo nekaterih že poznanih struktur, ki nam jih je uspelo sintetizirati.
Sintetizirali smo štiri nove koordinacijske spojine: [Cu2(μ-Ac)4(3-PCN)2], [Cu(H2O)(NO3)(PIC)2]NO3, [Cu(H2O)2(EtPIC)2]NO3 in [Cu(NO3)2(CH3CN)(4-PCN)]·CH3CN. Poleg teh nam je uspelo sintetizirati tudi nekaj že znanih spojin, kot so: [Cu 2(C2H3O2)4(C6H4N2)2], fg in rtger.
Prvo spojino, [Cu2(μ-Ac)4(3-PCN)2], smo v vodnem okolju sintetizirali iz bakrovega(II) acetat monohidrata in 3-piridinkarbonitrila. Drugo in tretjo spojino, [Cu(H2O)(NO3)(PIC)2]NO3, [Cu(H2O)2(EtPIC)2]NO3, smo sintetizirali iz bakrovega(II) nitrat trihidrata in 2-priridnkarbonitrila. Razlika je bila v uporabi topila. Pri prvi spojini smo uporabili vodo, pri drugi pa etanol. Zadnjo še ne odkrito spojino, [Cu(NO3)2(CH3CN)(4-PCN)]·CH3CN, smo sintetizirali iz bakrovega(II) nitrat trihidrata in 4-piridinkabonitrila. Kot topilo smo uporabili acetonitril.
Sinteze smo izvajali pri sobni temperaturi in s pomočjo refluksa, pri temperaturi vrelišča uporabljenega topila.
Molekulske strukture kompleksov smo determinirali z rentgensko difrakcijo na monokristalu izvedli pa smo tudi infrardečo spektroskopijo, termogravimetrično analizo in diferenčno dinamično kalorimetrijo. Ključne besede: koordinacijske spojine, baker, piridinkabonitrili Objavljeno v DKUM: 27.10.2023; Ogledov: 409; Prenosov: 67
Celotno besedilo (4,24 MB) |
3. Analiza vpliva sušenja kefirnih zrn na čas aktivacije in kvaliteto probiotičnega napitka : diplomsko delo univerzitetnega študijskega programa I. stopnjeTinkara Marija Podnar, 2021, diplomsko delo Opis: V diplomskem delu je prikazana analiza vpliva časa shranjevanja vodnih in mlečnih kefirnih zrn v dehidriranem stanju na aktivacijo zrn in kvaliteto probiotičnega napitka. Primerjali smo zrna, ki so bila shranjena v dehidriranem stanju približno pol leta, približno 10 dni in nedehidrirana sveža zrna. Vsa zrna so bila shranjena pod enakimi pogoji. V zaključnem delu raziskav smo prikazali še primerjavo kvalitete vodnega kefirja, pripravljenega z različno dolgo shranjenimi zrni v dehidriranem stanju, in tistega, ki smo mu dodali suho figo in limono.
Ugotovili smo, da čas shranjevanja zrn v dehidriranem stanju vpliva na aktivacijo kefirnih zrn in na kvaliteto produkta. Kvaliteto produkta smo ocenjevali s pH, koncentracijo CO2, vsebnostjo sladkorja in prirastjo kefirnih zrn. Glede na meritve smo ugotovili, da so se zrna, ki so bila shranjena dalj časa, aktivirala najpočasneje, in da je bil kefir, narejen iz njih, slabše kvalitete. Ta zrna so imela tudi najnižjo prirast. Nadalje smo potrdili, da dodatek suhe fige in limone vpliva na vodni kefir tako, da zniža pH, zviša koncentracijo CO2 in zniža koncentracijo sladkorja v kefirju. Masa vodnih kefirnih zrn se je v tem primeru zmanjšala, saj smo z dodatkom suhe fige in limone ustvarili preostre pogoje za idealno rast kefirnih zrn.
Aktivacijo kefirnih zrn in njihovo fermentacijo v mleku smo izvajali po receptu podjetja BORGLA d.o.o. Ključne besede: kefir, vodni kefir, kefirna zrna, fermentacija, dehidracija kefirnih zrn Objavljeno v DKUM: 22.09.2021; Ogledov: 969; Prenosov: 136
Celotno besedilo (1,55 MB) |