| | SLO | ENG | Piškotki in zasebnost

Večja pisava | Manjša pisava

Iskanje po katalogu digitalne knjižnice Pomoč

Iskalni niz: išči po
išči po
išči po
išči po
* po starem in bolonjskem študiju

Opcije:
  Ponastavi


1 - 6 / 6
Na začetekNa prejšnjo stran1Na naslednjo stranNa konec
1.
Vloga mejic v kmetijskem prostoru z vidika zmanjšanja površin, izgube pridelka in spremembe talnih razmer : diplomsko delo
Tina Lešnik, 2024, magistrsko delo

Opis: Magistrsko delo se osredotoča na manj raziskano tematiko vpliva mejic na kmetijske površine v Sloveniji, ki jih v prostoru prepoznamo kot linijske pasove lesne in grmovne vegetacije, pojavljajoče se v najrazličnejših kmetijskih ekosistemih. Obravnavali smo vlogo mejic z vidika zmanjšanja površin, izgube pridelka in spremembe talnih razmer. Primerjali smo gravimetrični odstotek vode v tleh in temperaturo tal ob različnem deležu zasenčenosti kmetijske površine ter različni oddaljenosti od mejice na območju komasacijskega območja Hajdina. V okviru EIP-projekta »Ohranjanje in izboljšanje stanja biotske raznovrstnosti na kmetijsko intenzivnih območjih na osnovi ekosistemskih značilnosti« nas je zanimal pomen mejic z vidika kmetijskega pridelovalca, zato sta bila izdelana anketni vprašalnik in obsežen intervju o interesu oziroma stališčih kmetovalcev glede pozitvnih in negativnih vplivov mejic na kmetijsko površino. Izračunali smo delež izgube pridelka in površine ter ga primerjali s finančnim nadomestilom za operacijo MEJ v obdobju 2023–2027. Rezultati kažejo, da delež zasenčenosti kmetijske površine vpliva na talne parametre, kot sta gravimetrični odstotek vode v tleh in temperatura tal na različnih oddaljenostih od mejic, saj je stabilnejši delež zasenčenosti kmetijske površine privedel do stabilnejšega gravimetričnega odstotka vode v tleh in temperature tal. Ugotovljena je bila tudi pozitivna korelacija med gravimetričnim odstotkom vode v tleh in zasenčenostjo kmetijske površine ter negativna korelacija med temperaturo tal in zasenčenostjo kmetijske površine ter med temperaturo tal in gravimetričnim odstotkom vode v tleh na drugih dveh lokacijah. Kmetijski pridelovalci zelo dobro prepoznavajo pozitivne in negativne vplive mejice na kmetijskih površinah, vendar zaradi vpliva zasenčenosti ne prilagajajo izbora kmetijskih rastlin. Finančno nadomestilo v okviru izvajanja operacije MEJ je nižje od izpada prihodka na območju mejice.
Ključne besede: mejica, vlaga, tla, pridelek, zasenčenost, temperatura
Objavljeno v DKUM: 10.04.2024; Ogledov: 178; Prenosov: 37
.pdf Celotno besedilo (3,11 MB)

2.
Popolnoma pozitivne matrike
Tina Lešnik, 2014, magistrsko delo

Opis: Glavna tema magistrske naloge so popolnoma pozitivne matrike, ki so posebni primer pozitivno semidefinitnih matrik. Vsaka realna pozitivno semidefinitna matrika A se lahko zapiše kot A=BB^T, kjer je B realna matrika. V primeru, da je B nenegativna matrika, je matrika A popolnoma pozitivna. Na začetku predstavimo osnovne pojme in definicije realnih matrik, s poudarkom na pozitivno semidefinitnih matrikah. Podamo nekaj primerov in dokažemo osnovne lastnosti teh matrik. V nadaljevanju obravnavamo popolnoma pozitivne matrike. Definiramo Hadamardov in Kroneckerjev produkt ter dokažemo, da sta oba produkta popolnoma pozitivnih matrik popolnoma pozitivni matriki. Spoznamo eno izmed metod, s katero pokažemo, da je dvojno nenegativna matrika popolnoma pozitivna. Definiramo pojem konveksni stožec ter dokažemo, da je množica popolnoma pozitivnih matrik zaprt konveksni stožec. Na algebraični in geometrijski način dokažemo, da so t.i. majhne matrike popolnoma pozitivna. Nazadnje obravnavamo diagonalno dominantne matrike ter dokažemo, da so nenegativne simetrične diagonalno dominantne matrike popolnoma pozitivne. Prav tako definiramo primerjalno matriko in dokažemo, da je matrika A popolnoma pozitivna, če je simetrična nenegativna matrika ter je njena primerjalna matrika pozitivno semidefinitna.
Ključne besede: pozitivno semidefinitna matrika, popolnoma pozitivna matrika, Hadamardov produkt, Kroneckerjev produkt, konveksni stožec, diagonalno dominantna matrika, primerjalna matrika.
Objavljeno v DKUM: 11.12.2014; Ogledov: 2067; Prenosov: 183
.pdf Celotno besedilo (434,07 KB)

3.
Dolgoročna poslovna uspešnost spletnih trgovin v Sloveniji s primerom Tina Lešnik s.p.
Tina Lešnik, 2014, magistrsko delo/naloga

Opis: V magistrskem delu smo se osredotočili predvsem na raziskovanje in poglobitev znanja na področju spletnih trgovin v Sloveniji. Omejili smo se na slovenski trg, ker menimo, da je na njem težje uspeti na dolgi rok, in to predvsem zaradi dokaj majhnega števila prebivalstva v primerjavi z večjimi državami, na primer ZDA. Želeli smo raziskati zlasti tiste dejavnike, ki vplivajo na dolgoročno uspešno delovanje spletnih trgovin. V ta namen smo v prvi tretjini magistrskega dela predstavili izsledke in ugotovitve avtorjev, ki so to področje že raziskovali. V drugi tretjini smo prikazali posnetek stanja na področju spletnega nakupovanja, spletnih trgovin in logistike, pri čemer smo se že nekoliko poglobili tudi v obravnavo logistike spletne trgovine Beauty Woman, ki je specializirana za prodajo izdelkov za manikiro in nego nohtov. Sledile so kritična analiza dveh uspešnih slovenskih spletnih trgovin, analiza spletne trgovine Beauty Woman in analiza anketnega vprašalnika. V zadnji tretjini magistrskega dela so predstavljeni rezultati in izsledki, pridobljeni med pisanjem magistrskega dela. Na koncu so podani še predlogi za rešitev problema obravnavane tematike.
Ključne besede: logistika, e-poslovanje, spletna trgovina, spletna prodaja
Objavljeno v DKUM: 17.11.2014; Ogledov: 2525; Prenosov: 222
.pdf Celotno besedilo (1,50 MB)

4.
Prepoznavanje spolnega nadlegovanja na delovnem mestu v zdravstvu
Tina Lešnik, 2013, diplomsko delo

Opis: Diplomsko delo predstavlja problem spolnega nadlegovanja na delovnem mestu na podlagi slovenske in tuje teorije ter se osredotoča na ugotavljanje pojava spolnega nadlegovanja na delovnem mestu v zdravstvu. Izhodišča: Dosedanje raziskave nasilja in spolnega nadlegovanja na delovnem mestu kažejo, da so zdravstveni delavci le temu izpostavljeni bolj kot delavci v drugih panogah. V okviru diplomskega dela smo raziskali prepoznavanje in pojavnost spolnega nadlegovanja na delovnem mestu med študenti zdravstvene nege. Metode: Raziskava je temeljila na kvantitativni metodologiji, saj je bila opravljena s pomočjo anketnega vprašalnika, katerega je izpolnilo sto izrednih študentov Fakultete za zdravstvene vede Univerze v Mariboru, ki so že zaposleni v eni izmed zdravstvenih ustanov. Pridobljene podatke smo obdelali s pomočjo računalniškega programa Microsoft Excel in jih grafično prikazali. Rezultati: Ugotovili smo, da se zaposleni v zdravstvu srečujejo s spolnim nadlegovanjem na delovnem mestu - na delovnem mestu je že bilo spolno nadlegovanih 16 % anketiranih, priča spolnemu nadlegovanju pa jih je bilo 17 %. Glede na odgovore se anketirani največkrat soočajo s šalami s seksualno vsebino, žvižganjem, opazkami in tako imenovanimi »slučajnimi« telesnimi dotiki. Ugotovili smo tudi, da so bolj pogosto nadlegovane ženske ter da so najpogostejši nadlegovalci sodelavci, nato bolniki in nadrejeni. V kolikor pa pride do neprijetnega dogodka, ga žrtve obdržijo zase in ne ukrepajo niti na formalen niti neformalen način. Medtem ko se za žrtev spolnega nadlegovanja opredeljuje 16 % anketiranih, smo posredno ugotovili, da jih je že bilo spolno nadlegovanih vsaj 26 %. Zaključki: Na podlagi opravljene raziskave zaključujemo, da je spolno nadlegovanje v zdravstvu precej prisotno in da bi zdravstvene institucije morale posvečati več pozornosti informiranju zaposlenih in ustvarjanju primernega delovnega okolja.
Ključne besede: zaposleni v zdravstvu, spolno nadlegovanje, prepoznavanje spolnega nadlegovanja
Objavljeno v DKUM: 11.04.2013; Ogledov: 2213; Prenosov: 176
.pdf Celotno besedilo (1,10 MB)

5.
6.
Motiviranje zaposlenih za uporabo elektronskega poslovanja : diplomsko delo
Tina Lešnik, 2010, diplomsko delo

Opis: Predlog za to diplomsko delo je nastal zaradi stalnega spreminjanja tehnologije in zaradi tega velikih problemov zaposlenih pri prilagajanju novostim v povezavi z elektronskim poslovanjem ter zaradi preskromnega izobraževanja, ki so ga zaposleni deležni na delovnem mestu. Na podlagi izpolnjenih anket smo ugotovili mnenja zaposlenih in študentov do motiviranja za uporabo elektronskega poslovanja. S pomočjo anket smo dokazali, da so zaposleni v podjetjih deležni preskromnih izobraževan. Zato smo na podlagi rezultatov analize ankete podali praktične predloge, ki so uporabni v praksi pri motiviranju zaposlenih za uporabo elektronskega poslovanja. V prvem delu diplomskega dela so teoretično predstavljene osnove motivacije in elektronskega poslovanja. Sledi analiza oziroma raziskava rezultatov, ki so bile pridobljene s pomočjo 50 izpolnjenih anket. Pri anketiranju so sodelovali študentje in zaposleni, ki delajo v različnih podjetjih. V zadnjem delu diplomske naloge pa so predstavljeni vsebina in rezultati ankete. Na podlagi analiz je bil izveden še ključni zadnji del, kjer so opisane rešitve in predlogi za višjo motivacijo zaposlenih za uporabo elektronskega poslovanja, načini kako višjo motivacijo doseči ter kakšne prijeme bi vodje in managerji morali uporabljati pri motiviranju in odnosih do zaposlenih.
Ključne besede: elektronsko poslovanje, motiviranje, zaposleni
Objavljeno v DKUM: 29.11.2010; Ogledov: 2222; Prenosov: 228
.pdf Celotno besedilo (692,81 KB)

Iskanje izvedeno v 1.51 sek.
Na vrh
Logotipi partnerjev Univerza v Mariboru Univerza v Ljubljani Univerza na Primorskem Univerza v Novi Gorici