| | SLO | ENG | Piškotki in zasebnost

Večja pisava | Manjša pisava

Iskanje po katalogu digitalne knjižnice Pomoč

Iskalni niz: išči po
išči po
išči po
išči po
* po starem in bolonjskem študiju

Opcije:
  Ponastavi


1 - 10 / 437
Na začetekNa prejšnjo stran12345678910Na naslednjo stranNa konec
1.
Opereta pri pouku glasbene umetnosti na razredni stopnji osnovne šole : magistrsko delo
Mojca Zupanič, 2023, magistrsko delo

Opis: Operete na razredni stopnji osnovne šole ne zasledimo, zato smo pripravili magistrsko delo, ki predstavlja le-to. Namen magistrskega dela je izdelava izobraževalnega videoposnetka, ki vključuje predstavitev operete in je prilagojen za pouk glasbene umetnosti na razredni stopnji osnovne šole. S pomočjo izdelka želimo učencem na poučen in zanimiv način predstaviti zgodovino in značilnosti operete. Predstavitev vsebuje razlago, igro, petje in ples, kar pomeni, da učenci spoznajo tudi klasično petje in odrsko igro. Na zanimiv in učencem približan način opereto predstavimo skozi njeno zgodovino. Teoretični del zajema svetovno in slovensko zgodovino operete, v njem pa so opisani tudi skladatelji in njihova najbolj znana dela. Na podlagi teoretičnih spoznanj je pripravljen scenarij, ki je vključen v empirični del. Vanj je vključena tudi kvalitativna analiza vsebine izobraževalnega videoposnetka in recenzija strokovnjaka, ki poda pozitivno oceno izdelka ter potrdi njegovo uporabnost pri pouku glasbene umetnosti na razredni stopnji osnovne šole.
Ključne besede: opereta, glasbena umetnost, razredni pouk, osnovna šola, izobraževalni videoposnetek
Objavljeno v DKUM: 23.01.2024; Ogledov: 186; Prenosov: 21
.pdf Celotno besedilo (2,76 MB)

2.
Zadovoljstvo pacientov v diagnostičnem radiološkem centru
Neja Cimprič, 2023, magistrsko delo

Opis: Uvod: Diagnostične radiološke preiskave kot so magnetna resonanca, ultrazvok, rentgen in računalniška tomografija imajo ključen pomen pri diagnosticiranju in spremljanju obolenj. Ustrezna psihofizična priprava pacienta na diagnostične preiskave s strani zdravstvenega osebja ter sodelovanje pacienta pri preiskavi, vplivajo na kakovostno in optimalno izvedbo preiskave, kar se odraža v zadovoljstvu pacientov. Namen raziskave je bil raziskati zadovoljstvo pacientov v diagnostičnem radiološkem centru. Metode: Uporabili smo kvantitativno metodologijo raziskovanja. Podatke smo pridobili s pomočjo anketnega vprašalnika, ki ga je izpolnilo 351 pacientov, ki so opravili preiskavo v diagnostičnem radiološkem centru. Podatke smo analizirali in obdelali v računalniških programih Microsoft Excel in IBM SPSS 28.8. Rezultati: Pacienti so bili zadovoljni z odnosom zdravstvenega osebja, kot je prijaznost, dostopnost in spoštovanje njihove zasebnosti. V sklopu celotne obravnave so zadovoljstvo izrazili s prejetimi navodili, spoštovanjem zasebnosti ter splošnim delovanjem ambulante. Največ informacij so pacienti s potekom preiskave prejeli s strani zdravstvenega osebja v centru. Razprava in sklep: Ugotovitve raziskave so pokazale, da so pacienti na splošno v veliki meri zadovoljni z obravnavo, od samega sprejema, urejenosti ambulante, interakcije z zdravstvenim osebjem in obrazložitvijo poteka preiskave.
Ključne besede: radiologija, diagnostične preiskave, medicinska sestra, zadovoljstvo, varnost
Objavljeno v DKUM: 11.12.2023; Ogledov: 249; Prenosov: 54
.pdf Celotno besedilo (1,40 MB)

3.
Metode zmanjšanja prekomerne telesne teže po porodu
Tadeja Kovačič, 2023, diplomsko delo

Opis: Uvod: Večina žensk se po porodu še nekaj mesecev ali celo let ne vrne na telesno težo, ki so jo imele pred nosečnostjo, s čimer pa so podvržene kasnejši prekomerni telesni teži ali debelosti. Namen zaključnega dela je ugotoviti, katere so najučinkovitejše metode pri zmanjšanju telesne teže pri ženskah po porodu. Metode: Uporabljena je bila deskriptivna metoda dela. Sistematično smo pregledali znanstveno literaturo na temo metode zmanjšanja telesne teže po porodu, ki smo jo iskali v podatkovnih bazah PubMed, CINAHL in Web of Science. Pri interpretaciji rezultatov smo uporabili vsebinsko analizo izbranih raziskav. Rezultati: Od skupno 407 identificiranih zadetkov smo v analizo vključili sedem raziskav. Ugotovili smo, da so pri izgubi telesne teže najučinkovitejše intervencije, ki se osredotočajo predvsem na spremembo prehrane. Dojenje in telesna aktivnost kot samostojni metodi zanemarljivo pripomoreta k izgubi telesne teže. Razprava in zaključek: Najučinkovitejše metode zmanjševanja telesne mase po porodu so različne diete oziroma različni režimi prehranjevanja, predvsem prehrana z nizkim glikemičnim indeksom ter prehrana z visoko vsebnostjo beljakovin. Pomembna je tudi podpora partnerja in zdravstvenih delavcev.
Ključne besede: poporodno obdobje, hujšanje, telesna teža
Objavljeno v DKUM: 06.12.2023; Ogledov: 177; Prenosov: 31
.pdf Celotno besedilo (745,19 KB)

4.
Energy indicators and topics in food supply chains' life cycle assessment
Petra Vidergar, Rebeka Kovačič Lukman, 2019, izvirni znanstveni članek

Opis: Food supply chains have a significant impact on the environment, using large amounts of fossil energy resources and other non-renewable resources. Energy is directly and indirectly needed in all the steps along the food supply chain. This paper explores energy-related indicators in food supply chains and life cycle assessment within sixty-six research papers, gathered from the Web of Science database. Furthermore, a quantitative content analysis was carried out to assess the research trends and future opportunities regarding energy-related topics. The results revealed that a holistic perspective is needed, as energy-related indicators should be included in the use and end-of-life stages, not only in the production processes, and that the inclusion should follow the life cycle assessment methodology. The current research topics are energy issues related to production processes and environmental impacts. Improvements are possible in extending research areas to renewable resources, whole lifecycle perspectives, and socio-economic consequences.
Ključne besede: energy, food supply chain, life cycle assessment, Leximancer
Objavljeno v DKUM: 05.12.2023; Ogledov: 167; Prenosov: 4
.pdf Celotno besedilo (898,12 KB)
Gradivo ima več datotek! Več...

5.
Kazensko pravno varstvo pravic delavcev : magistrsko delo
Blažka Kovačič, 2023, magistrsko delo

Opis: Magistrska naloga se osredotoča na varovanje pravic delavcev, in sicer na področju kazenskega prava. Ker vedno znova prihaja do kršitev pravic delavcev, se porajajo vprašanja o morebitnih spremembah zakonodaje, ki ščiti njihove interese. Magistrsko delo vsebuje pregled delovnopravne in analizo kazenskopravne zakonodaje (22. poglavje Kazenskega zakonika, v nadaljevanju KZ-1), ki ščiti interese delavcev. Predstavljeno je, kako delovnopravna zakonodaja vpliva na kazensko pravo in katere posamezne pravice delavcev morajo biti kršene, da lahko govorimo o posameznih kaznivih dejanjih iz 22. poglavja KZ-1. Za kršitev temeljnih pravic delavcev (196. člen KZ-1) je potrebno, da nastopi pravna posledica v obliki delavčevega prikrajšanja njegove pravice. Ena izmed takih pravic je na primer pravica do omejenega delovnega časa 40 ur tedensko, kar se lahko podaljša le v določenih dejavnostih ter v določenih primerih. Glede odgovornosti za kazniva dejanja ugotavljam, da pravne osebe lahko odgovarjajo za vsa kazniva dejanja, ki so navedena v poglavju kaznivih dejanj zoper delovno razmerje in socialno varnost. Da pravna oseba lahko odgovarja, morata biti izpolnjena dva pogoja, in sicer formalni in materialni. Pomembno je poudariti, da naklepa fizične osebe ne moremo enačiti z naklepnim ravnanjem pravne osebe. Niti po temeljni jezikovni razlagi ni možno utemeljiti izenačitve, saj terminološko naklepno ravnanje, ki je v povezavi s pravno osebo, ni enako kot naklep fizične osebe. Razlika je prav tako tudi sistematična. Kot ugotavljam v poglavju o sankcijah, se lahko za kršitev temeljnih pravic delavcev izreče zapor od enega meseca do treh let ter stranska denarna kazen, z omilitvijo denarna kazen, lahko pa se izreče tudi pogojna obsodba. V magistrskem delu predvsem ugotavljam, da bi bilo potrebno vzpostaviti bolj prilagodljiv trg dela, ki bi vodil do večje zaposlenosti, kjer bi iskalci zaposlitve lažje in hitreje našli ustrezno zaposlitev, delodajalci pa enostavneje sprejemali odločitve o novem zaposlovanju in odpuščanju. Prispevek magistrske naloge se odraža predvsem kot kritična presoja in analiza obstoječe delovnopravne in kazenskopravne zakonodaje, ki ščiti pravice delavcev. Prav tako so v delu podani smiselni predlogi, ki lahko pripomorejo k zmanjšanju kršitev obstoječe zakonodaje.
Ključne besede: Odgovornost za kaznivo dejanje, obveznosti delodajalca, prenehanje delovnega razmerja, plačilo za delo, zaposlovanje na črno, šikaniranje na delovnem mestu, sodelovanje delavcev pri upravljanju, kršitev sindikalnih pravic, varnost pri delu, pravice iz socialnega zavarovanja.
Objavljeno v DKUM: 18.10.2023; Ogledov: 248; Prenosov: 48
.pdf Celotno besedilo (844,65 KB)

6.
Celovit pristop h kabliranju obstoječega nizkonapetostnega prostozračnega omrežja
Nejc Kovačič, 2023, diplomsko delo

Opis: Cilj diplomskega dela je predstaviti celoten pristop h kabliranju obstoječega prostozračnega nizkonapetostnega omrežja po trenutno veljavnih standardih in pravilnikih, ki bo prikazan na primeru NN omrežja Turno, ki se napaja iz TP Slivnica ter je zaradi slabih napetostnih razmer potreben rekonstrukcije. V uvodnih poglavjih je predstavljeno trenutno in predvideno stanje na omenjenem omrežju, v nadaljevanju pa sledi predstavljena projektna dokumentacija ter potek načrtovanja NN omrežja. V jedru diplomskega dela so prikazani tehnični izračuni, izvedba del in izbira zaščitne opreme NN omrežja. Diplomsko delo se konča z zaključkom, v katerem so predstavljene ključne ugotovitve.
Ključne besede: kabliranje, NN omrežje, kriterij načrtovanja
Objavljeno v DKUM: 13.10.2023; Ogledov: 257; Prenosov: 22
.pdf Celotno besedilo (5,10 MB)

7.
Razvoj marketinškega spleta za velenjsko jezero
Patricija Verbič Kovačič, 2023, magistrsko delo

Opis: Marketing je pomemben del vsakega podjetja, marketinški splet pa že od nekdaj velja za temelj marketinga. Poleg dobro razvitega marketinškega spleta je pomembno tudi poznavanje ciljnega trga. Porabniki se med seboj razlikujemo glede na potrebe in želje, s katerimi izdelki oziroma storitvami bomo zadovoljili svoje potrebe. Namen magistrskega dela je podrobneje predstaviti pojme marketinški splet, marketinški koncept, vedenje porabnikov in segmentacija ciljnega trga. Poznavanje teh ključnih pojmov je zelo pomembno za podjetja, ki želijo na trgu delovati kar se da konkurenčno. Razumevanje porabnikov in njihovo zadovoljstvo sta ključnega pomena za uspešnost vsakega podjetja. V raziskovalnem delu magistrske naloge je namen ugotoviti, katere dejavnosti obiskovalci Velenjskega jezera že uporabljajo, katerih dogodkov se največkrat udeležijo, kakšne so želje po novih dejavnostih in kaj bi na Velenjskem jezeru spremenili. V magistrskem delu želimo raziskati, kakšne so želje in potrebe obiskovalcev Velenjskega jezera, kako bi lahko povečali njegov obisk in kaj bi bilo potrebno izboljšati. Ugotoviti želimo, katere storitve obiskovalci že koristijo in kaj jih pri tem moti. V raziskovalnem delu magistrskega dela smo ugotovili, da sta najpogostejša razloga za obisk Velenjskega jezera druženje s prijatelji in sprehod. S pomočjo odgovorov v anketi smo ciljno skupino segmentirali v šest skupin: na starše z otroki, športnike, nosečnice, sprehajalce, upokojence in tiste, ki na jezero prihajajo samo zaradi druženja ob pijači. Obiskovalci so zadovoljni s ponudbo Velenjskega jezera. Motijo jih predvsem umazana stranišča, premalo sence v poletnem času in plačljiv parkirni prostor. Največ anketirancev je odgovorilo, da bi dodali most čez jezero, naredili več naravne sence, povezali pešpoti med jezeri in dodali več vodnih igral.
Ključne besede: marketinški splet, marketinški koncept, vedenje porabnikov, segmentacija trga.
Objavljeno v DKUM: 12.10.2023; Ogledov: 168; Prenosov: 16
.pdf Celotno besedilo (2,31 MB)

8.
Primerjava modelirnega orodja Shapr3D in konvencionalnih CAD modelirnikov : diplomsko delo
Filip Kovačič, 2023, diplomsko delo

Opis: V diplomskem delu je opisano delovanje programa Shapr3D ter njegove prednosti in slabosti v primerjavi s konvencionalnimi parametričnimi programi za CAD modeliranje. Izpostavljene so predvsem možnosti in funkcije, ki so v programu Shapr3D drugačne, enostavnejše ali hitrejše, kot so v ostalih modelirnikih. Celotna diplomska naloga temelji na lastnih ugotovitvah ter primerjavi modelirnikov, saj so vse ugotovitve pridobljene na podlagi lastnega kreiranja konkretnih modelov. Nekateri od modelov, kot so nosilec z zaščito in omejevalom, računalniška miška, krilo vetrnice in pnevmatika, so tudi vključeni in prikazani v nadaljevanju. Namen diplomske naloge je seznanitev bralca z neposrednim modelirnim orodjem Shapr3D, prikazati razlike s parametričnimi modelirniki in pojasnitev njegovega namena in uporabe.
Ključne besede: Shapr3D, CAD, modelirnik, modelirno orodje, program, funkcija, skiciranje, risanje, ekstrudiranje
Objavljeno v DKUM: 05.10.2023; Ogledov: 145; Prenosov: 10
.pdf Celotno besedilo (3,63 MB)

9.
Odnosi med zaporskimi delavci in obsojenci v ZPKZ Maribor : magistrsko delo
Staš Kovačič, 2023, magistrsko delo

Opis: Odnosi znotraj zapora so kompleksni in v številnih pogledih edinstveni v primerjavi z odnosi zunaj zaporov. Odnosi med zaporskimi delavci in obsojenci predstavljajo jedro vsakdanjega zaporskega življenja. Zaporski akterji so nagnjeni k dobrim medsebojnim odnosom, saj to posledično pomeni mirno sobivanje. V magistrski nalogi smo se posvetili dinamiki odnosov med zaporskimi delavci in obsojenci. Pri tem smo primarno identificirali dejavnike, ki vplivajo na medsebojne odnose. Opravili smo celovit pregled domače in tuje literature o odnosih v zaporskem okolju. V empiričnem delu smo izvedli kvalitativno študijo o odnosih v zaporskem okolju, v kateri smo intervjuvali zaporske delavce v ZPKZ Maribor. Slednjim smo postavili več vprašanj, ki so bila razdeljena v tri skupine: odnosi z obsojenci, obravnava obsojencev in pripravljenost za sodelovanje pri obsojencih. Analiza intervjujev je pokazala, da so odnosi med zaporskimi delavci in obsojenci dobri in potekajo v pozitivnem vzdušju. Primarni dejavniki, ki vplivajo na kvaliteto odnosov med obsojenci in zaporskimi delavci v ZPKZ Maribor so: medsebojno spoštovanje, enakost obravnave, psihična stabilnost obsojencev, profesionalnost, povratništvo in komunikacijske spretnosti. Najkvalitetnejši odnosi so bile identificirani med obsojenci in delovnimi inštruktorji, ki jim podajajo praktično znanje in se ne osredotočajo na njihove »napake« v vedenju.
Ključne besede: zaporski delavci, obsojenci, odnosi, ZPKZ Maribor, magistrska dela
Objavljeno v DKUM: 05.10.2023; Ogledov: 230; Prenosov: 37
.pdf Celotno besedilo (957,04 KB)

10.
Analiza uporabnosti in razširjenosti BIM projektiranja : diplomsko delo
Aljaž Kovačič, 2023, diplomsko delo

Opis: V diplomskem delu so predstavljeni teoretično ozadje informacijskega modeliranja gradenj, standardizacija ter prednosti in izzivi, ki jih to prinaša na področje projektiranja. Predstavljeni sta implementacija BIM v sisteme električnih inštalacij ter souporaba BIM- in GIS-informacijskih modelov. V praktičnem delu je na primeru realnega objekta prikazana uporabnost BIM-modelirnega orodja za načrtovanje notranje razsvetljave. S pomočjo anketnega vprašalnika, v katerem so sodelovali slovenski strokovnjaki, je podana analiza uporabnosti in razširjenosti BIM-projektiranja v Sloveniji.
Ključne besede: BIM, projektiranje, razsvetljava, električne inštalacije
Objavljeno v DKUM: 20.09.2023; Ogledov: 249; Prenosov: 26  (1 glas)
.pdf Celotno besedilo (1,73 MB)

Iskanje izvedeno v 0.29 sek.
Na vrh
Logotipi partnerjev Univerza v Mariboru Univerza v Ljubljani Univerza na Primorskem Univerza v Novi Gorici