| | SLO | ENG | Piškotki in zasebnost

Večja pisava | Manjša pisava

Iskanje po katalogu digitalne knjižnice Pomoč

Iskalni niz: išči po
išči po
išči po
išči po
* po starem in bolonjskem študiju

Opcije:
  Ponastavi


1 - 10 / 12
Na začetekNa prejšnjo stran12Na naslednjo stranNa konec
1.
Varnostna dejavnost v Slovenski vojski - nove dimenzije razvoja
Marjan Balant, Denis Čaleta, 2006, objavljeni strokovni prispevek na konferenci

Ključne besede: varnost, Slovenska vojska, NATO
Objavljeno v DKUM: 29.03.2024; Ogledov: 73; Prenosov: 1
.pdf Celotno besedilo (492,30 KB)

2.
Razvoj metodologije za načrtovanje, spremljanje in vrednotenje umirjanja prometa v okviru celostnega prometnega načrtovanja : doktorska disertacija
Mojca Balant, 2023, doktorska disertacija

Opis: Zmanjšanje vse večjih negativnih vplivov motornega prometa je pomemben element politik različnih sektorjev, še zlasti prometnega, okoljskega in zdravstvenega. Novi poudarki prometnih in sorodnih politik so privedli do preobrazbe strateške načrtovalske prakse prometa, ki jo v večjem delu Evrope, pa tudi v nekaterih delih sveta, pomeni celostno prometno načrtovanje. Eno njegovih pomembnejših strateških vodil je umirjanje prometa, ki prav tako doživlja preobrazbo tako načrtovalskega pristopa kot uporabljanih intervencij. Disertacija se osredotoča na razvoj teorije in prakse celostnega umirjanja prometa. V načrtovalskem smislu ga umešča v sistem celostnega prometnega načrtovanja. V eksperimentalnem smislu potrdi vpliv celostnega umirjanja prometa na aktivno mobilnost, kakovost bivalnega okolja in prometno varnost ter s tem na potovalne navade. Še najbolj pa disertacija prispeva v metodološkem smislu z razvojem nove metodologije celostnega umirjanja prometa ter v njenem okviru prilagojene matrike povezav in prostorov. Rezultati disertacije uveljavljajo vlogo celostnega umirjanja prometa kot enega ključnih elementov celostnega prometnega načrtovanja ter potrjujejo njegovo učinkovitost pri spreminjanju potovalnih navad v bolj trajnostne.
Ključne besede: celostno prometno načrtovanje, celostno umirjanje prometa, matrika povezav in prostorov, aktivna mobilnost, kakovost bivalnega okolja, prometna varnost, potovalne navade, spremljanje, vrednotenje
Objavljeno v DKUM: 24.07.2023; Ogledov: 660; Prenosov: 120
.pdf Celotno besedilo (8,95 MB)

3.
Vpliv lastnosti tal na dimenzije voziščnih konstrukcij : magistrsko delo
Tim Balant, 2021, magistrsko delo

Opis: Magistrsko delo obravnava geotehnične preiskave temeljnih tal, sestavo ter dimenzioniranje voziščnih konstrukcij po tehničnih specifikacijah za javne ceste (TSC). Za zagotovitev nosilnosti, trajnosti in ravnosti površine voziščne konstrukcije, kar omogoča varno in udobno vožnjo, je potrebno upoštevati vplive prometne obtežbe, nosilnosti tal, globino zmrzovanja, odpornosti materiala pod voziščno konstrukcijo na učinke zmrzovanja in odtajanja ter hidrološke pogoje. V praktičnem delu smo dimenzionirali voziščne konstrukcije po TSC, kjer smo sočasno upoštevali naštete vplive v različnih medsebojnih kombinacijah ter analizirali njihove vplive na izbiro slojev voziščne konstrukcije in njihove dimenzije.
Ključne besede: voziščna konstrukcija, tehnične specifikacije za ceste (TSC), prometna obremenitev, globina zmrzovanja, hidrološke razmere
Objavljeno v DKUM: 08.09.2021; Ogledov: 1038; Prenosov: 108
.pdf Celotno besedilo (5,24 MB)

4.
5.
Ustreznost določanja mase pacientov z broselowim trakom
Tamara Balant, 2019, magistrsko delo

Opis: Izhodišča, namen: V pediatrični nujni medicinski pomoči je telesna masa otrok eden izmed ključnih elementov za učinkovito zdravljenje, saj so odmerki zdravil, velikost pripomočkov in izbor medicinsko tehnične opreme izračunani po telesni masi otroka. V kolikor med intervencijo ni možnosti dobiti podatka o telesni masi otroka, zdravstveni delavci uporabijo pripomočke kot je Broselow trak. V naši raziskavi želimo preveriti ali Broselow trak pravilno kategorizira otroke, ki so zajeti v raziskavo, glede na telesno višino in maso. Raziskovalna metodologija in metode: V retrospektivno raziskavo smo vključili 150 otrok, starih 5 let, izpisali smo podatke o spolu, telesni višini in masi od rojstva ter do dopolnjenih 5 let, nato pa smo jih primerjali s podatki iz Broselowega traku 2007 (Edition B). Vse podatke smo pretvorili v barvne kategorije Broselowega traku, ter tako ugotavljali, ali po telesni dolžini spadajo v pravilno kategorijo. Rezultati: Broselow trak je v povprečju pravilno kategoriziral 74 % otrok (n = 942). Najbolje ocenjena je bila siva skupina (3‒5kg) s kar 91,9 % (n = 308) pravilno kategoriziranimi otroci, najslabše ocenjena pa je bila vijolična skupina (10‒11 kg) z 58,63 % (n = 146) pravilno kategoriziranimi otroci. Zaključek: Broselow trak je preprost in relativno natančen pripomoček za oceno telesne mase otrok v pediatrični nujni medicinski pomoči. V raziskavi se je izkazal za prepričljivo orodje za določanje telesne mase otrok.
Ključne besede: nujna medicinska pomoč, urgentna medicina otrok, pediatrična urgenca, določanje telesne mase, računanje indeksa telesne mase.
Objavljeno v DKUM: 26.06.2019; Ogledov: 1264; Prenosov: 91
.pdf Celotno besedilo (1,24 MB)

6.
Drobno mleta žlindra kot vezivo v cementnih kompozitih
Tim Balant, 2018, diplomsko delo

Opis: Proizvodnja cementa je velik porabnik energije in hkrati povzroča emisije toplogrednih plinov v ozračju, ki so odgovorne za globalno segrevanje. Za doprinos k rešitvi tega problema se številne raziskave v svetu osredotočajo na uporabo odpadnih in sekundarnih materialov ter surovin, ki imajo lastnosti, podobne portlandskemu cementu, ter jih je mogoče dodati v beton kot delno zamenjavo cementa, ne da bi pri tem ogrozili njegovo trdnost in trajnost. V diplomskem delu smo kot delno zamenjavo portlandskega cementa uporabili železarsko žlindro, sekundarno surovino, ki nastane pri proizvodnji železa v visokih pečeh. V okviru eksperimentalnega dela smo žlindro v laboratorijskem mlinu zmleli do ustrezne finosti, ki smo jo kontrolirali z Blainovim permeabilimetrom. Po recepturi za standardno cementno kašo smo izdelali preizkusne vzorce, kjer smo cement nadomestili z 10, 20, 30, 40 in 50 masnimi odstotki drobno mlete žlindre. Na vseh vzorcih smo izvedli standardne upogibne in tlačne preizkuse. Na podlagi pridobljenih rezultatov lahko zaključimo, da delni nadomestek cementa z drobno mleto žlindro ni bistveno vplival na spremembo mehanskih lastnosti preizkusnih vzorcev. Glede na rezultate v diplomskem delu predvidevamo, da se z uporabo drobno mlete žlindre lahko tudi do 50 % zmanjša poraba cementa in s tem cena betonske mešanice.
Ključne besede: drobno mleta žlindra, beton, cement, upogibna trdnost, tlačna trdnost
Objavljeno v DKUM: 14.09.2018; Ogledov: 1918; Prenosov: 157
.pdf Celotno besedilo (2,63 MB)

7.
MANAGEMENTSKI KONCEPTI V PODJETJU BIO HOLZHANDELS- UND TROCKNUNGS GMBH
Marko Balant, 2014, magistrsko delo

Opis: Podjetja se morajo nenehno učiti, slediti novim trendom, raziskovati trg in uveljavljati novejše načine vodenja in poslovanja. Klasično vodenje podjetja postaja neustrezno za spreminjajoče se poslovno okolje. Na trgu se pojavljajo nove ideje, načini in orodja, ki jih lahko vpeljemo v podjetje. V podjetju ima management velik pomen. Skrbi za načrtovanje, organiziranje, nadziranje in vodenje, ki je glavna naloga managementa. Zagotavlja uspešno in učinkovito delovanje podjetja. Management najbolje pozna metode, procese in plane, ki se uporabljajo pri vodenju podjetja. Njegova naloga je tudi razviti in vpeljati določene managementske koncepte, ki bodo managerjem pomagali pri boljšem poslovanju podjetja. Pojem managementski koncept nima prave definicije. Koncept nastane iz idej managerjev, svetovalcev, akademikov ali gurujev, ki imajo ogromno znanja in izkušenj. Pojavljajo se novejši koncepti, ki se spreminjajo glede na čas in okoliščine. Koncept TQM predstavlja model, ki se nanaša na celotno podjetje in je usmerjen k porabniku. Poudarek daje kakovosti procesa in ne kakovosti izdelka. Rezultat TQM-a so neprestane izboljšave na vseh področjih. To posledično prinese kakovost na vseh področjih delovanja podjetja in tudi kakovosti izdelka. Reinženiring je prenova poslovanja podjetja. Nanaša se predvsem na kakovost izdelkov in storitev, obseg stroškov in hitrost odzivanja na potrebe kupcev. Z njim lahko podjetje ustvari boljše pogoje za uspeh. Bistvo reinženiringa je doseči dramatične izboljšave v poslovanju podjetja. Samo poznavanje koncepta ni dovolj. Potrebna je pravilna implementacija in izvedba. To lahko naredimo sami v podjetju ali pa dobimo zunanje podjetje, ki ima ustrezno znanje in izkušnje z določenim konceptom. Takih podjetjih, ki se ukvarjajo z managementskimi koncepti in z uvedbo le-teh v podjetje, je iz dneva v dan več na trgu.
Ključne besede: management, managementski koncept, reinženiring, TQM
Objavljeno v DKUM: 29.07.2014; Ogledov: 3704; Prenosov: 713
.pdf Celotno besedilo (2,55 MB)

8.
LATIN AMERICAN INFLUENCE ON THE ENGLISH LANGUAGE
Anka Balant, 2012, diplomsko delo

Opis: In the first part of my graduation thesis I speak about Latin America because that is where English Spanish cognates came from. There are twenty countries in Latin America and they generally lie south of the United States. Europeans began to influence the people and culture of Latin America with the arrival of Christopher Columbus in 1492. He "discovered" many islands in the Caribbean and mapped the coast of Central and South America. Spain built its empire in the central and southern parts of the Americas and exploited human and material resources. Preservation of Christianity in Latin America was also the goal of the Spanish Crown and it allowed colonialism to rule Latin America for over three hundred years. As I state in my graduation thesis, the Spanish domination of cruelty, exploitation, discrimination and repression did not last forever. American-born descendants of Spaniards, called criollos, fought for South American independence, and continued to rule many new nations of Spanish America for generations. The struggle for independence was hard, but despite that almost all Latin American countries had gained their independence by 1825. The main part of my graduation thesis is about English Spanish cognates. In a technical sense, cognates are two words that have a common origin. Cognates often have similar meaning, but in some cases the meaning has changed over the centuries in one language or another. An example of such a change is the English word "arena," which usually refers to a sports facility, and the Spanish arena, which usually means "sand." They both come from the Latin harena, which originally meant "sand" and came in time to also refer to an arena of a Roman amphitheater that was covered with sand. Spanish retained the meaning of "sand" (although the word can sometimes refer to a sports arena), but English expanded the word's meaning to include facilities, something like the Roman amphitheater (spanish.about.com). In a popular and not technical sense, the phrase "false cognate" is used to refer to cognates that have different meanings, such as the Spanish molestar (to bother) and the English "molest" (to abuse sexually). A more precise term to use for such word pairs is "false friends” (spanish.about.com).
Ključne besede: Latin America, Christopher Columbus, Spanish colonization of the Americas, Independence of Latin America, English Spanish cognates.
Objavljeno v DKUM: 03.01.2013; Ogledov: 1894; Prenosov: 110
.pdf Celotno besedilo (495,92 KB)

9.
RAZVOJ SPLETNIH STORITEV Z UPORABO PROGRAMSKIH TOVARN
Marko Balant, 2011, diplomsko delo

Opis: Tematika diplomske naloge zajema spletne storitve v povezavi s programskimi tovarnami, s pomočjo katerih razvijamo sodobne in robustne informacijske sisteme oz. storitve. Cilj diplomske naloge je bila predstavitev spletnih storitev in programskih tovarn skupaj z njunimi komponentami. Z diplomskim delom smo želeli prikazati prednosti uporabe programskih tovarn in spletnih storitev pred klasičnimi spletnimi aplikacijami. Za boljše razumevanje tehnologij smo izdelali informacijski sistem z uporabo spletnih storitev in programskih tovarn - spletno knjižnico. Spletne storitve so se pokazale za primernejšo izbiro od klasičnih spletnih aplikacij,v primeru kadar poteka interakcija-transakcija podatkov med različnimi ustanovami oz. organizacijami. V takšnem primeru ne potrebujemo enotne infrastrukture oz. sistemov, saj spletne storitve omogočajo izmenjavo podatkov v enostavni obliki (XML), ki je enostavno razumljiva različnim sistemom. Programske tovarne v praksi omogočajo mnogo lažji in hitrejši razvoj sistemov v primerjavi s klasičnim pristopom, saj ponujajo razvijalcu že izdelane primerke, izvorno kodo, strukturno organiziranost projekta ter nekatere ostale prednosti. Vzajemna uporaba programskih tovarn, spletnih storitev ter klasičnih spletnih aplikacij nudi uporabnikom bogato uporabniško iskušnjo, razvijalcem pa lažji razvoj kompleksnih rešitev.
Ključne besede: programske tovarne, spletne storitve, ASP.NET, Web 2.0, spletne aplikacije, SOAP, WSDL, UDDI
Objavljeno v DKUM: 31.01.2012; Ogledov: 2782; Prenosov: 183
.pdf Celotno besedilo (2,23 MB)

10.
INOVACIJE PODJETJA HENKEL SLOVENIJA D.O.O.
Marko Balant, 2010, diplomsko delo

Opis: Podjetja v današnjem času morajo ves čas biti usmerjana v nenehen razvoj, saj z razvojem nenehno inovirajo, ter so dovzetna za inovacije. Zato samo zares inovativno podjetje z inovativnim poslovanjem ima dolgoročne možnosti za uspeh na zahtevnem trgu z izdelki, procesi ali storitvami, ki jih trži. Imeti mora primerno zasnovano inovacijsko strategijo. Nastanek in razvoj inovacij ni enostaven. V podjetju morajo težiti k ustvarjalnosti svojih zaposlenih ter morajo ustvariti ustvarjalno in inovativno delovno okolje za nastajanje novih zamisli in zajemati invencije in jih spreminjati v inovacije. Na koncu pa inovacije tudi uvajati na trg, ter jih spremljati, da pridobijo informacije ali tržni udeleženci sprejmejo ali zavrnejo inovacije. Inovativni proizvodi, inovativne tehnologije, organizacijske izboljšave in tržne inovacije so konkurenčna prednost, s katero podjetje ustvari večje dobičke od tekmecev, kar mu omogoči boljšo pozicijo na trgu, večjo prepoznavnost … Motiv za in koristi od svojega početja morata imeti tako inovator, kot podjetje.
Ključne besede: invencija, inovacija, inovativno poslovanje, inovativno podjetje, življenjski cikel inovacije, Henkel Slovenija
Objavljeno v DKUM: 14.12.2010; Ogledov: 3166; Prenosov: 410
.pdf Celotno besedilo (940,91 KB)

Iskanje izvedeno v 1.74 sek.
Na vrh
Logotipi partnerjev Univerza v Mariboru Univerza v Ljubljani Univerza na Primorskem Univerza v Novi Gorici