| | SLO | ENG | Piškotki in zasebnost

Večja pisava | Manjša pisava

Iskanje po katalogu digitalne knjižnice Pomoč

Iskalni niz: išči po
išči po
išči po
išči po
* po starem in bolonjskem študiju

Opcije:
  Ponastavi


1 - 10 / 58
Na začetekNa prejšnjo stran123456Na naslednjo stranNa konec
1.
Electrodermal activity and heart rate variability for detection of peripheral abnormalities in type 2diabetes : a review
Matej Žnidarič, Dominik Škrinjar, Alen Kapel, 2023, izvirni znanstveni članek

Opis: Modern medicine exhibits an upward trend towards non-invasive methods for early detection of disease and long-term monitoring of patients’ health. Diabetes mellitus and its complications are a promising area for implementation of new medical diagnostic devices. One of the most serious complications of diabetes is diabetic foot ulcer. The main causes responsible for diabetic foot ulcer are ischemia caused by peripheral artery disease and diabetic neuropathy caused by polyol pathway-induced oxidative stress. Autonomic neuropathy impairs function of sweat glands, which can be measured by electrodermal activity. On the other hand, autonomic neuropathy leads to changes in heart rate variability, which is used to assess autonomic regulation of the sinoatrial node. Both methods are enough sensitive to detect pathological changes caused by autonomic neuropathy and are promising screening methods for early diagnosis of diabetic neuropathy, which could prevent the onset of diabetic ulcer.
Ključne besede: diabetes mellitus, diabetic foot ulcer, autonomic neuropathy, electrodermal activity, heart rate variability
Objavljeno v DKUM: 22.04.2024; Ogledov: 62; Prenosov: 4
.pdf Celotno besedilo (1,02 MB)
Gradivo ima več datotek! Več...

2.
Primernost implementacije dopplerskega merilnika hitrosti za umirjanje prometa na izbranem cestnem odseku
Robert Žnidarič, 2006, objavljeni znanstveni prispevek na konferenci

Ključne besede: cestni promet, prometna varnost, umirjanje prometa, hitrost, merilniki, raziskave, analize
Objavljeno v DKUM: 29.03.2024; Ogledov: 86; Prenosov: 2
.pdf Celotno besedilo (398,59 KB)

3.
Kvalitativna analiza iskanja pogrešanega letala
Gorazd Žnidarič, Srečko Krope, 2005, objavljeni strokovni prispevek na konferenci

Ključne besede: policija, iskalne akcije, iskanje pogrešanih oseb, letala, zračni promet, letalski promet, nesreče
Objavljeno v DKUM: 21.03.2024; Ogledov: 109; Prenosov: 1
.pdf Celotno besedilo (250,19 KB)

4.
Zavarovalništvo kot pomemben mehanizem zagotavljanja varnosti v sodobni družbi
Boris Žnidarič, 2003, objavljeni znanstveni prispevek na konferenci

Ključne besede: varnost, zavarovalništvo, zavarovanja, nacionalnovarnostni sistem, Slovenija
Objavljeno v DKUM: 19.03.2024; Ogledov: 89; Prenosov: 3
.pdf Celotno besedilo (251,63 KB)

5.
Gojenje različnih vrst listnate zelenjave v akvaponskem sistemu s koi krapi (cyprinus rubrofuscus) : diplomsko delo
Niki Žnidarič, 2023, diplomsko delo

Opis: Akvaponika je okolju prijazen način pridelave hrane, ki uporablja akvakulturo in hidroponiko za gojenje rib in rastlin brez tal. V akvaponskem sistemu se ribji odpadki dovajajo v rastno gredo, ki deluje kot biološki filter in odvzame nitrate, kateri so nujni za rast rastlin, nova sveža voda pa se vrne k ribam v akvarij. V projektu so bili predstavljeni in opisani izgradnja ter delovanje sistema, podatki in ugotovitve ob koncu projekta. Za poskus, ki je trajal 44 dni, je bil na domačem vrtu izdelan akvaponski sistem iz dveh IBC cistern. V rastno gredo so bile konec avgusta nasajene sadike različnih vrst listnate zelenjave, v akvarij pa naseljene ribe. Po končanem poskusu so bile rastline in ribe stehtane. Iz podatkov je bilo izračunano, da se je krapom skupna masa zvišala za 19,5 %, listnati zelenjavi pa za 5356,9 %.
Ključne besede: akvaponika, akvaponski sistem, listnata zelenjava, koi krap, Cyprinus rubrofuscus
Objavljeno v DKUM: 10.10.2023; Ogledov: 348; Prenosov: 14
.pdf Celotno besedilo (9,46 MB)

6.
Lifestyle of medical students
Matej Žnidarič, Iza Zavodnik, Lucijan Lučič Šrajer, 2020, izvirni znanstveni članek

Ključne besede: lifestyle, medical students, psychophysical strain, crisis
Objavljeno v DKUM: 24.01.2023; Ogledov: 497; Prenosov: 51
.pdf Celotno besedilo (119,23 KB)
Gradivo ima več datotek! Več...
Gradivo je zbirka in zajema 1 gradivo!

7.
8.
Analiza in optimizacija parametrov delovanja motorja za obratovanje pri različnih okoljskih pogojih : diplomsko delo
Tim Žnidarič, 2022, diplomsko delo

Opis: Pri razvoju motorja se srečamo z raznimi konstrukcijskimi in energetskimi izzivi, njihovo analizo in reševanje pa nam omogoča napredna simulacijska programska oprema. V diplomskem delu je poudarek na optimizaciji obratovanja dizelskega motorja pri različnih okoljskih pogojih. V nalogi so prikazani rezultati numeričnih simulacij motorja pri različnih okoljskih pogojih. Prikazana je tudi optimizacija izbrane kritične točke ob upoštevanju posebnih omejitev delovanja. Izkazalo se je, da samo z optimizacijo kritične točke ob doseganju enakega navora motorja ne izpolnjujemo zadanih omejitev. Ob vpeljavi pomožnih sistemov, kot je povratno vodenje izpušnih plinov, pa lahko izpolnimo zadane omejitve in dosežemo višji navor. Rezultati so pridobljeni z simulacijo modela motorja, ki ga je posredovalo podjetje AVL v njihovem programu CruiseTM M .
Ključne besede: dizelski motorji, optimizacija, numerični model, matematični model, kritična točka, VTG, EGR.
Objavljeno v DKUM: 29.09.2022; Ogledov: 449; Prenosov: 57
.pdf Celotno besedilo (4,43 MB)

9.
Določanje polifenolnih komponent in njihovih antioksidativnih lastnosti v različnih vrstah medu : diplomsko delo univerzitetnega študijskega programa I. stopnje
Miša Žnidarič, 2022, diplomsko delo

Opis: Med je naravno živilo, ki se že stoletja uporablja v prehrani, danes pa postaja vedno bolj priljubljeno zaradi svojih zdravilnih lastnosti, ki jih ima na telo. Razlog za povečano povpraševanje po medu je visoka vsebnost fenolnih spojin in njihovih antioksidativnih lastnosti. V diplomski nalogi smo preverili, kakšna je vsebnost bioaktivnih komponent v različnih vrstah medu. Z uporabo maceracije, ultrazvočne ekstrakcije in ekstrakcije na trdni fazi smo izolirali fenolne spojine. Zanje velja, da v telesu v kombinaciji z drugimi biološko aktivnimi spojinami delujejo antioksidativno, antidiabetično, protimikrobno, protivnetno ter preprečujejo nastanek in razvoj rakavih celic. Pripravljenim vzorcem medu smo spektrofotometrično določili vsebnost celokupnih fenolov, flavonoidov in ogljikovih hidratov ter preverili antioksidativno aktivnost z DPPH, FRAP in CUPRAC metodo. S pomočjo tekočinske kromatografije z masno spektrometrijo (LC-MS/MS) smo kvantitativno in kvalitativno določili vsebnost osmih fenolnih spojin v vzorcih medu. V diplomski nalogi smo iz medu uspešno izolirali fenolne spojine in potrdili hipotezo, da se vsebnosti fenolnih spojin razlikujejo glede na vrsto medu. Ugotovili smo, da število skupnih fenolnih spojin vpliva na antioksidativno učinkovitost, saj so vzorci z višjo vsebnostjo celokupnih fenolov izkazovali boljše antioksidativne lastnosti. Uporabili smo več testov antioksidativnosti, s katerimi smo dobili slabo primerljive rezultate, saj se metode razlikujejo po mehanizmih delovanja. V metanolnih vzorcih medu smo določili najvišji delež kavne kisline in katehina, v nakisanih vzorcih pa je prevladovala tudi galna kislina. V vzorcih za čiščenje fenolnih spojin smo zaznali le elagno kislino, v očiščenih vzorcih pa največ elagne kisline in katehina. Potrdimo lahko hipotezo, da je med zaradi svoje sestave zelo kompleksen medij za izolacijo fenolnih komponent, saj sladkorji in druge komponente v medu motijo določitev fenolnih spojin.
Ključne besede: med, fenolne spojine, antioksidativna aktivnost, LC-MS/MS, testi antioksidativnosti
Objavljeno v DKUM: 19.09.2022; Ogledov: 571; Prenosov: 157
.pdf Celotno besedilo (6,92 MB)

10.
Dimenzioniranje vogalnih spojev samonosilnega ogrodja bivalnih enot : diplomsko delo
Žiga Žnidarič, 2022, diplomsko delo

Opis: V zaključnem delu so ugotovljene največje napetosti na vogalni spoj samonosilnega ogrodja bivalne enote z uporabo metode končnih elementov. Preverja se ustreznost vijakov, materiala in varov. Za analizo vijakov je obremenjen steber in rezultati so beleženi za poznejšo primerjavo. Na podoben način je preverjen vogelnik vendar so obremenjeni profili v Z smeri. Ko so podatki zbrani, sledi obremenitev na tako imenovano odpiranje in zapiranje, kjer je onemogočeno premikanje stebra in obremenjen profil, da se določijo podatki za izračun rotacijske togosti. Rezultati so pokazali, da so vijaki pravilno dimenzionirani in da spodnji vogelnik prenese večje obremenitve kot zgornji. Smer delovanja sile ni imela večjega vpliva na rezultate.
Ključne besede: ogrodje, bivalne enote, vogelnik, trdnostna analiza, metoda končnih elementov, vijačna zveza
Objavljeno v DKUM: 14.09.2022; Ogledov: 500; Prenosov: 96
.pdf Celotno besedilo (2,62 MB)

Iskanje izvedeno v 7.36 sek.
Na vrh
Logotipi partnerjev Univerza v Mariboru Univerza v Ljubljani Univerza na Primorskem Univerza v Novi Gorici