| | SLO | ENG | Piškotki in zasebnost

Večja pisava | Manjša pisava

Iskanje po katalogu digitalne knjižnice Pomoč

Iskalni niz: išči po
išči po
išči po
išči po
* po starem in bolonjskem študiju

Opcije:
  Ponastavi


1 - 10 / 153
Na začetekNa prejšnjo stran12345678910Na naslednjo stranNa konec
1.
Ovrednotenje energetske učinkovitosti enostanovanjske stavbe in analiza upravičenosti priporočil za energetsko sanacijo : diplomsko delo
Tilen Sinkovič, 2022, diplomsko delo

Opis: Glede na statistične podatke je v Sloveniji še vedno mogoče zaslediti veliko število starejših stavb, ki imajo pomanjkljivo toplotno izolacijo ali so brez nje. Omenjene stavbe imajo zelo pogosto vgrajene že močno zastarele in posledično dotrajane ogrevalne sisteme, ki v današnjih časih predstavljajo velik problem, saj dosegajo zelo nizke izkoristke in povrh tega močno onesnažujejo okolje. Takšne stavbe, vključno s stavbo, obravnavano v sklopu zaključnega dela, so za zmanjšanje toplotnih izgub in s tem povezane rabe energije, ki se posledično odraža na stroških za delovanje stavbe, potrebne celovite energetske obnove. Pred izvedbo celovite energetske obnove je potrebno ovrednotiti trenutno energetsko učinkovitost stavbe. Iz tega sledi, da je namen zaključnega dela prikazati, kako se lahko s celovitim in sistematičnim pristopom, uporabo sodobnih orodij in merilne opreme natančno ovrednoti energetska učinkovitost stavbe. Najprej bo torej izveden preliminarni energetski pregled stavbe in zatem dodatno termografski pregled ter na koncu še eksperimentalna določitev toplotne prehodnosti zunanje stene. Tako bodo pridobljeni vsi potrebni vhodni podatki, na podlagi katerih se bo po veljavni računski metodologiji izdelala računska energetska izkaznica. Na ta način bo izvedena analiza energetske učinkovitosti in analiza rabe energije za delovanje stavbe, na osnovi katerih bodo implementirana tudi najprimernejša priporočila za energetsko sanacijo, ki bodo na koncu podprta z izračunom vračilne dobe investicije.
Ključne besede: energetska učinkovitost, energetski pregled, energetska izkaznica, energetska sanacija, termografija, toplotna prehodnost
Objavljeno v DKUM: 02.11.2022; Ogledov: 8258; Prenosov: 287
.pdf Celotno besedilo (6,16 MB)

2.
Napoved proizvodnje električne energije iz vetrnih elektrarn na podlagi vremenskih podatkov : diplomsko delo
Tilen Natek, 2022, diplomsko delo

Opis: Najpomembnejša naloga naše generacije je ohraniti planet, da bodo naši zanamci dihali svež zrak, pili čisto vodo in živeli v normalni temperaturi. Pri tem bo eno ključnih vlog odigrala oskrba z električno energijo. Za čim večjo podnebno nevtralnost si močno prizadeva tudi Evropska unija (EU), saj v tako imenovani zeleni preboj vlaga veliko časa in denarja. Posledično obnovljivi viri energije (OVE) predstavljajo vedno večji delež naše oskrbe z električno energijo. Toda treba se je zavedati, da bolj ko se naša električna energija napaja iz vremensko odvisnih virov energije, kot sta veter in sonce, bolj niha delovanje električnega omrežja in večji pomen ima napovedovanje proizvodnje vetrne energije.
Ključne besede: Vetrna energija, vetrne elektrarne, hitrost vetra, realizirana proizvodnja električne energije, napovedovanje.
Objavljeno v DKUM: 02.11.2022; Ogledov: 110; Prenosov: 18
.pdf Celotno besedilo (5,83 MB)

3.
Sinteza visoko poroznih poliHIPE materialov na osnovi N-vinilkaprolaktama : magistrsko delo
Tilen Kos, 2022, magistrsko delo

Opis: V okviru magistskega dela smo s polimerizacijo emulzij z visokim deležem notranje faze sintetizirali visoko porozne polimerne materiale na osnovi N-vinilkaprolaktama. V sinteznem postopku smo spreminjali vrsto in delež iniciatorja, surfaktanta, delež notranje faze, ter razmerje med deležem monomera in zamreževala ter preučevali vpliv različnih parametrov na kemijske in fizikalno-morfološke lastnosti dobljenih monolitov. V nadaljnji analizi sintetiziranih poliHIPE monolitov smo se osredotočili le na tiste, ki smo jim dodali 20 ter 15 mol % zamreževala etilen glikol dimetakrilata (EGDMA). Monolite, ki smo jim med sintezo dodali 10 mol % EGDMA smo iz nadaljnje analize izločili, saj je že v postopku priprave prišlo do njihovega razpada in dokončnega sesutja po sušenju. Ugotovili smo, da smo s tehniko emulzijskega templatiranja uspešno pripravili visoko porozno morfologijo, kar nam je uspelo vizualizirati z uporabo vrstične elektronske miskroskopije (SEM). Poroznost smo preverili in potrdili z uporabo helijeve piknometrije ter dušikove fizisorpcije. Kemijsko sestavo sintetiziranih poliHIPE monolitov smo najprej preverjali z infrardečo spektroskopijo s Fourierjevo transformacijo (FTIR) in določili prisotnost funkcionalih skupin, ki so značilne tako za monomer VCL kot tudi zamreževalec EGDMA. Natančnejšo kemijsko strukturo smo preverili z nuklearno magnetno resonanco (NMR) v trdnem stanju in potrdili uspešno kopolimerizacijo med VCL in EGDMA. Naše ugotovitve smo nato podkrepili še z izsledki elementne analize, kjer smo z dokazom dušika dodatno potrdili, da sintetizirano polimerno mrežo sestavlja monomer VCL.
Ključne besede: emulzije z visokim deležem interne faze (HIPE), verižna radikalska polimerizacija, N-vinilkaprolaktam (VCL), etilen glikol dimetakrilat (EGDMA)
Objavljeno v DKUM: 28.10.2022; Ogledov: 94; Prenosov: 16
.pdf Celotno besedilo (11,08 MB)

4.
Spletni koledar s samodejnim predlaganjem skupinskega prostega termina
Tilen Heric, 2022, diplomsko delo

Opis: Zaradi problema organiziranja svojega časa poleg velikega števila dogodkov smo z namenom olajšanja organiziranja le teh ustvarili spletni koledar z možnostjo samodejnega predlaganja termina. Namen spletne aplikacije je olajšati organizacijo dogodkov skupinam, saj pri velikem številu članov predstavlja organiziranje dogodkov, ki bi se ga lahko udeležili vsi člani, velik problem. Cilj spletne aplikacije je s pomočjo algoritma podati uporabniku čim boljši termin zanj ali za njegovo skupino. Implementirali smo zaledni in prednji del spletne aplikacije ter vključili uporabo dveh algoritmov. Pri zalednem delu smo uporabili MongoDB za shranjevanje podatkov, Node.js kot strežnik in ogrodje Express po vzorcu MVC. Za prednji del aplikacije smo uporabili ogrodje React. Zaledni in prednji del komunicirata preko klicev Rest API. Uporabniku smo ob ustvarjanju novega dogodka z uporabo algoritma grobe sile izpisali proste termine in z uporabo algoritma Simuliranega ohlajanja predlagali termin. V rezultatih smo ugotovili, da algoritem grobe sile deluje dovolj hitro za interaktivno upravljanje z aplikacijo. Algoritem Simulirano ohlajanje omogoča vnašanje dodatnih kriterijev in deluje še vedno dovolj hitro za interaktivno upravljanje z aplikacijo.
Ključne besede: spletni koledar, Simulirano ohlajanje, predlaganje prostega termina
Objavljeno v DKUM: 24.10.2022; Ogledov: 32; Prenosov: 11
.pdf Celotno besedilo (1,75 MB)

5.
Izdelava hibridne mobilne aplikacije za spremljanje mešanih borilnih veščin v ogrodju ionic
Tilen Teršek, 2022, diplomsko delo

Opis: Oboževalci nogometa, košarke in podobnih popularnih športov imajo za spremljanje tekem na voljo veliko aplikacij in spletnih strani iz katerih lahko črpajo podatke. Prav tukaj se nahaja problem za oboževalce mešanih borilnih veščin. Dostop do teh podatkov je naporen ali pa uporabniku neprijeten. Ker ima vsak dogodek več borb, javnosti pa je dana le ura pričetka dogodka, se pojavi še en problem. Nekatere gledalce zanimajo le določene borbe, za katere pa ne vedo, kdaj se bodo pričele. Tekom diplomske naloge se bomo spoznali z raznimi pristopi za razvoj mobilnih aplikacij, največ časa pa bomo posvetili izdelavi aplikacije za Android in iOS, ki bo odpravila zgoraj opisane težave. Aplikacija bo uporabniku prijazna, hkrati pa mu bo dana možnost pregleda dogodkov, zgodovine, shranjevanja priljubljenih borcev in dodajanja budilk, kar trenutnim aplikacijam na trgu manjka.
Ključne besede: Mešane borilne veščine, Hibridna aplikacija, UFC, Ionic, Angular
Objavljeno v DKUM: 21.10.2022; Ogledov: 34; Prenosov: 8
.pdf Celotno besedilo (3,46 MB)

6.
Vzpostavitev tehnične platforme za spletni radio
Tilen Drumlič Denac, 2022, diplomsko delo

Opis: Spletni radio je oblika množičnega komuniciranja, ki z uporabo pretakanja omogoča širitev radijskega programa preko interneta. Od tradicionalnega radia se razlikuje po geografski neomejenosti, usmerjenosti nišnemu občinstvu in potencialno večji interaktivnosti s svojimi poslušalci. Večina poslušalcev za poslušanje glasbe ne posega več po radijskem sprejemniku, ampak uporablja mobilno napravo povezano z internetom. V tem diplomskem delu so analizirane uporabljene tehnologije, gradniki in oblika treh spletnih strani radijskih postaj. Na podlagi teh ugotovitev smo ustvarili lastno odzivno spletno rešitev - spletni radio, katerega namen je prikaz možnosti nadgraditev obstoječih spletnih strani radiev.
Ključne besede: internet, radio, splet, spletna stran, pretočni radio
Objavljeno v DKUM: 21.10.2022; Ogledov: 42; Prenosov: 9
.pdf Celotno besedilo (1,64 MB)

7.
Razvoj spletnih rešitev na osnovi platforme AWS Amplify : diplomsko delo
Tilen Rojko, 2022, diplomsko delo

Opis: Namen diplomskega dela je raziskati hiter razvoj spletnih rešitev, od sloja trajnih podatkov do sloja uporabniškega vmesnika, kakor tudi pomen brez strežniških platform. Ena izmed možnih tehničnih rešitev je AWS Amplify. Slednji omogoča hitro izgradnjo spletnih in mobilnih aplikacij ter ponuja širok nabor programskih jezikov, ogrodij in platform (JavaScript, React, Angular, Vue in Next.Js). AWS Amplify omogoča tudi overjanje uporabnikov in shrambo podatkov. Tekom diplomske naloge je podrobneje predstavljen nabor orodij, ki jih ponuja AWS Amplify, ter njihova uporabnost. V namen demonstracije smo razvili spletno aplikacijo, ki uporabnikom omogoča hitro izbiro in prenos prosto dostopne glasbe. Za uporabo spletne aplikacije uporabnik plačuje mesečno naročnino. Aplikacija poleg tehnične inovativnosti demonstrira tudi vse pogosteje uporabljen poslovni model, ki temelji na naročninah. Za izgradnjo aplikacije smo iz prej omenjenega nabora orodij uporabili ustrezen nabor ponujenih programskih vmesnikov. Za spletni uporabniški vmesnik smo uporabili knjižnico React, ki jo domorodno ponuja platforma Amplify.
Ključne besede: AWS, Amplify, razvoj, restful, aplikacija
Objavljeno v DKUM: 20.10.2022; Ogledov: 57; Prenosov: 13
.pdf Celotno besedilo (3,44 MB)

8.
Uporaba virtualne resničnosti za rehabilitacijo zgornjih okončin po možganski kapi
Tilen Gajšek, 2022, diplomsko delo

Opis: Možganska kap je izguba možganske funkcije zaradi motnje v prekrvitvi možganov. Povzroča hude posledice za kakovost življenja. Čimprejšnja rehabilitacija pomembno prispeva k izboljšanju okrevanja in bolnikove samostojnosti. Namen zaključnega dela je predstaviti uspešnost rehabilitacije zgornjih okončin pri ljudeh po možganski kapi, z uporabo virtualne resničnosti. V zaključnem delu smo sistematično pregledali znanstveno literaturo s področja rehabilitacije možganske kapi z uporabo virtualne resničnosti. Proces iskanja virov smo prikazali z uporabo PRISMA diagrama. Izvedli smo vsebinsko analizo in sintezo podatkov. V končni pregled smo vključili 14 raziskav. Ugotavljamo, da je učinek izključne uporabe virtualne resničnosti podoben klasični rehabilitacijski terapiji. Večina raziskav kaže na večjo učinkovitost rehabilitacije, kadar se virtualna resničnost kombinira s klasično metodo rehabilitacije. Vključitev virtualne rehabilitacije v terapijo ima pozitivne učinke na duševno zdravje bolnika po možganski kapi, kar povzroča dolgotrajno uporabo in upoštevanje programa rehabilitacije. Najboljši način uporabe virtualne resničnosti v terapiji je, kadar je le-ta uporabljena kot dodatek običajne rehabilitacije zgornjih okončin pri bolnikih po možganski kapi. Je enostavna za uporabo, ima zelo malo neželenih učinkov in s časom postaja finančno bolj dostopna. V prihodnosti bi lahko uporaba virtualne resničnosti učinkovito nadomestila ali bila v podporo klasičnim metodam rehabilitacije.
Ključne besede: možganska kap, rehabilitacija, virtualna resničnost
Objavljeno v DKUM: 07.10.2022; Ogledov: 121; Prenosov: 74
.pdf Celotno besedilo (946,82 KB)

9.
Snovanje modularne vpenjalne priprave za obdelavo prirobnega parnega cedila
Tilen Račnik, 2022, diplomsko delo

Opis: V diplomski nalogi smo snovali vpenjalno pripravo za vpenjanje odlitka z nazivom prirobno parno cedilo. Zgradba vpenjalne priprave je modularna in tako omogoča vpenjanje odlitkov treh različnih dimenzij. Pri njenem razvoju smo imeli ves čas v mislih zahteve, ki jih mora izpolnjevati, da bo na njej mogoče ustrezno obdelati obdelovance. Vpenjalno pripravo smo morali zgraditi tako, da lahko nasprotuje vplivom odrezovalnih sil, omogoča natančno pozicioniranje in zadostno ponovljivost vpenjanja. Ob tem pa smo morali biti pozorni še na ergonomičnost in enostavnost vpenjanja zato, da lahko delavec čim hitreje in kar se da enostavno vpne obdelovanec. Določili smo še obdelovalne postopke, za katere smo izbrali ustrezna orodja in rezalne parametre. Na podlagi teh podatkov smo na koncu izbrali še ustrezen obdelovalni stroj.
Ključne besede: Snovanje, vpenjalna priprava, obdelovalni postopki, odlitek
Objavljeno v DKUM: 19.09.2022; Ogledov: 58; Prenosov: 12
.pdf Celotno besedilo (3,83 MB)
Gradivo ima več datotek! Več...

10.
Proces sinteze nanokompozita Ni/Y2O3 z ultrazvočno razpršilno pirolizo in liofilizacijo : magistrsko delo
Tilen Švarc, 2022, magistrsko delo

Opis: Magistrsko delo obsega proces sinteze nanokompozita Ni/Y2O3 z ultrazvočno razpršilno pirolizo in liofilizacijo, študijo vpliva tehnoloških parametrov na sestavo delcev nanokompozita Ni/Y2O3 in vpliva stabilizatorja na potek sušenja. Za karakterizacijo nanokompozita so bile uporabljene naslednje tehnike: analiza z induktivno sklopljeno plazmo z masnim spektrometrom, vrstična elektronska mikroskopija, energijsko disperzijska spektroskopija, presevna elektronska mikroskopija, CIELAB meritve barve in optična mikroskopija. Suspenzija nanokompozita je bila analizirana s pomočjo dinamičnega sipanja svetlobe. Raziskan je bil vpliv koncentracije vhodnih surovin itrijeva in nikljeva nitrata pri nespremenjenih procesnih pogojih na kemijsko sestavo in velikost delcev nanokompozita Ni/Y2O3. Ugotovljeno je bilo, da povečana koncentracija stabilizatorja v procesu ultrazvočne razpršilne pirolize vpliva na bolj homogeno porazdelitev delcev nanokompozita Ni/Y2O3 v končnem osušenem materialu. Povečanje koncentracije stabilizatorja vpliva na daljši čas sušenja v procesu liofilizacije, saj so eksperimenti potrdili, da se suspenzija delcev nanokompozita Ni/Y2O3 z nižjo koncentracijo stabilizatorja posuši bistveno hitreje.
Ključne besede: ultrazvočna razpršilna piroliza, liofilizacija, nanokompozit, karakterizacija
Objavljeno v DKUM: 07.09.2022; Ogledov: 172; Prenosov: 50
.pdf Celotno besedilo (4,98 MB)

Iskanje izvedeno v 0.18 sek.
Na vrh
Logotipi partnerjev Univerza v Mariboru Univerza v Ljubljani Univerza na Primorskem Univerza v Novi Gorici