| | SLO | ENG | Piškotki in zasebnost

Večja pisava | Manjša pisava

Iskanje po katalogu digitalne knjižnice Pomoč

Iskalni niz: išči po
išči po
išči po
išči po
* po starem in bolonjskem študiju

Opcije:
  Ponastavi


1 - 5 / 5
Na začetekNa prejšnjo stran1Na naslednjo stranNa konec
1.
Kletvice in psovke v trboveljskem govoru
Tea Lopan, 2017, magistrsko delo

Opis: V magistrskem delu Kletvice in psovke trboveljskega govora so analizirane kletvice in psovke, ki se uporabljajo v Trbovljah, katerih krajevni govor se uvršča v zagorsko-trboveljsko podnarečje posavskega narečja štajerske narečne skupine. Z raziskavo smo preverjali kletvice in psovke v trboveljskem govoru in njihovo uporabo. Ugotavljali smo izvor kletvic in psovk (s pomočjo nam dostopne literature), njihovo prehajanje v splošno rabo, morebitno izgubo negativne in pridobitev pozitivne konotacije. Zanimalo nas je tudi, ali se kletvice in psovke morebiti pojavljajo tudi kot sestavina frazemov. Informatorje smo razdelili v dve skupini in preverjali medgeneracijsko uporabo kletvic in psovk. Kletvice in psovke smo uvrstili v več podskupin, pri čemer smo sledili razdelitvi Klemenčičeve (2016, 39–49), ki smo ji dodali še nekaj drugih motivov, in sicer: religiozni motiv, skatološki motiv, motiv spolnih organov, motiv spolnega odnosa, motiv homoseksualnosti, motiv matere in otroka, motiv prostitucije, motiv onaniranja, motiv živali, motiv telesnih značilnosti in hib, motiv ženske, motiv predmetov, motiv naravnih pojavov, motiv nacionalne pripadnosti in drugo. V teoretičnem delu smo predstavili geografski in zgodovinski oris kraja, s katerim bomo poizkušali prikazati družbene razmere za lažje razumevanje prostora in časa, prav tako pa bomo s tem predstavili tudi današnje Trbovlje. Kletvice in psovke so v Trbovljah pogost pojav in se vsakodnevno pojavljajo kot enakovreden del trboveljskega govora.
Ključne besede: dialektologija, štajerska narečna skupina, posavsko narečje, zagorsko-trboveljsko podnarečje, trboveljski govor, kletvice in psovke.
Objavljeno v DKUM: 19.10.2017; Ogledov: 4935; Prenosov: 1115
.pdf Celotno besedilo (1,32 MB)

2.
Rekonstrukcija kotlarne na biomaso v obstoječem poslovnem objektu
Franc Lopan, 2016, diplomsko delo

Opis: Diplomsko delo opisuje rekonstrukcijo kotlovnice na biomaso. V uvodnih delih diplomskega dela je opisana biomasa kot gorivo, kotli na biomaso z avtomatskim doziranjem goriva in obstoječe stanje ter zahteve naročnika. Srednji del prikazuje izračun in določitev kotla ter ostalih elementov inštalacij. V načrtih in shemah je prikazana hidravlična vezava kotla na biomaso in UNP na obstoječ sistem ogrevanja. Zadnje poglavje diplomskega dela zajema popis materiala in del s stroškovno oceno ter primerjavo stroškov ogrevanja in časa vračila naložbe napram UNP.
Ključne besede: Rekonstrukcija, kotlarna, biomasa, sekanci, obnovljivi viri energije, UNP
Objavljeno v DKUM: 23.09.2016; Ogledov: 1171; Prenosov: 104
.pdf Celotno besedilo (8,44 MB)

3.
VPLIV FINANČNE KRIZE NA MEDBANČNI TRG V EVROOBMOČJU IN V SLOVENIJI
Tjaša Lopan, 2015, diplomsko delo

Opis: Znano je, da je globalna finančna kriza vplivala na celotni svet, predvsem na bančni trg. Začela se je leta 2007 v ZDA s pokom nepremičninskega balona. Kasneje pa se je razširila po celotnem svetu. Za reševanje te krize so bili uvedeni različni ukrepi, nekateri so bili v pomoč, spet drugi ne. Finančna kriza je vplivala na denarni trg, na medbančni trg v Sloveniji. Denarni trg zagotavlja glavni vir denarnih sredstev, udeležencem na trgu omogoča ohranjati likvidnost, centralni banki pa omogoča, da lahko vodi denarno politiko. Na medbančnem trgu si banka, ki je v likvidnostnem primanjkljaju, sposodi denar od banke, ki je v likvidnostnem presežku. Slovenske banke so se na evrskem denarnem medbančnem trgu močno zadolževale v času globalne finančne krize v obdobju od leta 2007 do leta 2009, predvsem od Evrosistema. Zadolženost se je zmanjšala po letu 2014. Banke so svoje obveznosti poravnale že v 29%, kar nam prikazuje poročilo o finančni stabilnosti za leto 2015.
Ključne besede: denarni trg, instrumenti denarnega trga, medbančni trg, finančna kriza, evro območje, Evropska centralna banka (ECB)
Objavljeno v DKUM: 26.11.2015; Ogledov: 1195; Prenosov: 130
.pdf Celotno besedilo (825,31 KB)

4.
Pasje borbe v Sloveniji in nekaterih evropskih državah : diplomsko delo visokošolskega strokovnega študija Varnost in policijsko delo
Nina Lopan, 2015, diplomsko delo

Opis: Namen tega diplomskega dela je bil predstaviti pasje borbe v Sloveniji in nekaterih evropskih državah. Priljubljenost pasjih borb postaja iz leta v leto večja in na plano prihajajo grozljive podrobnosti iz samih treningov psov kot tudi borb. V diplomsko delo je vključen tudi anketni vprašalnik, s katerim smo prišli do podatkov o informiranosti anketirancev. Izvedeli smo tudi, kakšno mnenje imajo o delovanju pristojnih organov in o samih pasjih borbah. Ljudje bi se morali bolj zavedati te problematike in nameniti malo več pozornosti dogajanju v svoji bližnji okolici. K temu bi lahko pripomogla boljša informiranost o samih pasjih borbah in o znakih, ki kažejo na morebitno prisotnost le-teh. Širšo javnost bi morali bolje podučiti o tej problematiki in o vsem, kar je povezano z njo, saj bi le tako lahko prišli do kakšnih sprememb. V zadnjih nekaj letih se v Sloveniji vse več govori o pasjih borbah in nanje opozarja, tako da lahko upamo, da se bo stanje na tem področju v bodoče izboljšalo in da bodo ljudje prenehali s tovrstnim početjem. Ker pa se ti dogodki po navadi odvijajo vedno na novih lokacijah in za te izve le zaprt krog ljudi, bo potrebno boljše sodelovanje ljudi in pristojnih organov. Pasje borbe niso problematika le v Sloveniji. V diplomskem delu so bile predstavljene tri evropske države, v katerih se prav tako borijo proti tej vrsti mučenja živali oziroma psov. Rusija je ena izmed držav, ki temu problemu ne namenja toliko pozornosti in ne ukrepa, kot bi bilo to potrebno, saj so pasje borbe pri njih skoraj da način življenja.
Ključne besede: psi, pasje borbe, mučenje živali, kazniva dejanja, prijave, preiskovanje, diplomske naloge
Objavljeno v DKUM: 03.11.2015; Ogledov: 1446; Prenosov: 232
.pdf Celotno besedilo (741,32 KB)

5.
Iskanje izvedeno v 0.13 sek.
Na vrh
Logotipi partnerjev Univerza v Mariboru Univerza v Ljubljani Univerza na Primorskem Univerza v Novi Gorici