| | SLO | ENG | Piškotki in zasebnost

Večja pisava | Manjša pisava

Iskanje po katalogu digitalne knjižnice Pomoč

Iskalni niz: išči po
išči po
išči po
išči po
* po starem in bolonjskem študiju

Opcije:
  Ponastavi


1 - 10 / 123
Na začetekNa prejšnjo stran12345678910Na naslednjo stranNa konec
1.
Upravljanje z veliko količino podatkov z uporabo sistema za upravljanje podatkovne baze PostgreSQL
Aleks Sagadin, 2020, diplomsko delo

Opis: V diplomski nalogi smo predstavili vpeljavo večje količine podatkov in primerjavo na sistemu PostgreSQL. Vpeljavo smo izvedli preko že obstoječe aplikacije, uporabljene v podjetju Iskratel d.o.o., preko katere smo simulirali vnos realnih telefonskih klicev. Izpostavili smo deljene tabele in uporabo indeksov. Aplikacijo smo tudi optimizirali s pomočjo Jave JPA. V nadaljevanju smo nad sistemom izvedli posamezne teste in jih primerjali po različnih kriterijih.
Ključne besede: PostgreSQL, podatkovne baze, JPA, deljene tabele
Objavljeno: 03.11.2020; Ogledov: 258; Prenosov: 41
.pdf Celotno besedilo (1,61 MB)

2.
Kulturna identiteta v obdobju globalne migracije
Veronika Senekovič, 2017, magistrsko delo

Opis: Cilj magistrske naloge Kulturna identiteta v času globalne migracije je preučiti oziroma ugotoviti, kako kultura vpliva na identiteto posameznika, kako kulturna identiteta posameznika pozitivno ali negativno vpliva na stik z novo/tujo/drugačno kulturo. Odgovore na zastavljena raziskovalna vprašanja smo pridobili s strukturiranim intervjujem, ki smo jih poslali tako Slovencem živečim v Avstraliji in Avstralcem živečim v Sloveniji.
Ključne besede: kultura, kulturna identiteta, globalizacija, kulturne dimenzije, Lewisov model
Objavljeno: 07.11.2017; Ogledov: 745; Prenosov: 139
.pdf Celotno besedilo (1,06 MB)

3.
Vizualne kulturne značilnosti v logotipih
Nina Kodrič, 2017, magistrsko delo

Opis: Logotip predstavlja ključni element vizualne podobe vsakega podjetja. Komunicira informacije o podjetju in predstavlja podjetje na vizualni ravni. Hkrati pa je tudi del vizualne kulture določenega časa in prostora. V magistrskem delu smo raziskovali ali se v logotipih odražajo vizualne kulturne značilnosti lokalnih okolij. Po pregledu literature s področja kulture in grafičnega oblikovanja smo zasnovali kriterije, na podlagi katerih smo naredili raziskavo – študijo primera logotipov Evropskih prestolnic kulture med leti 2004 in 2016. Spoznali smo, da bi v proces nadaljevanja raziskave bilo potrebno vključiti tudi avtorje logotipov ter pripadnike lokalnih okolij za podrobnejšo analizo. Rezultati analize logotipov EPK kažejo, da so v logotipih prisotne vizualne kulturne značilnosti, ki odražajo kulturo lokalnih okolij.
Ključne besede: logotip, kultura, vizualna kultura, Evropska prestolnica kulture, EPK
Objavljeno: 31.08.2017; Ogledov: 745; Prenosov: 94
.pdf Celotno besedilo (6,10 MB)

4.
Inference attacks and control on database structures
Muhamed Turkanović, Tatjana Welzer-Družovec, Marko Hölbl, 2015, izvirni znanstveni članek

Opis: Today’s databases store information with sensitivity levels that range from public to highly sensitive, hence ensuring confidentiality can be highly important, but also requires costly control. This paper focuses on the inference problem on different database structures. It presents possible treats on privacy with relation to the inference, and control methods for mitigating these treats. The paper shows that using only access control, without any inference control is inadequate, since these models are unable to protect against indirect data access. Furthermore, it covers new inference problems which rise from the dimensions of new technologies like XML, semantics, etc.
Ključne besede: inference, attacks, database, security, semantics
Objavljeno: 09.08.2017; Ogledov: 658; Prenosov: 71
.pdf Celotno besedilo (322,91 KB)
Gradivo ima več datotek! Več...

5.
KULTURNI ŠOK IN KULTURNA PRIPRAVA
Ana Milovan, 2017, magistrsko delo

Opis: V magistrskem delu raziskujemo kulturni šok in kulturno pripravo študentov Univerze v Mariboru, ki se odpravljajo na študijsko izmenjavo Erasmus ali so se vrnili z nje. Za potrebe oblikovanja predloga kulturne priprave študentov Univerze v Mariboru smo raziskali pojme kultura, kulturna identiteta in medkulturna komunikacija. Prav tako smo preučili značilnosti držav, v katere študenti Univerze v Mariboru najpogosteje odhajajo na izmenjavo. S pomočjo ankete smo raziskali, kako so kulturni šok doživeli študenti, ki so že bili na študijski izmenjavi Erasmus, in kakšno kulturno pripravo so imeli. Na podlagi pridobljenega znanja in rezultatov raziskave smo pripravili predlog kulturne priprave in ga delno izvedli.
Ključne besede: kultura, kulturni šok, kulturna priprava, Erasmus, študijska izmenjava
Objavljeno: 06.04.2017; Ogledov: 1132; Prenosov: 213
.pdf Celotno besedilo (1,36 MB)

6.
TESTIRANJE SPLETNIH APLIKACIJ S POUDARKOM NA PODATKIH
Simon Ugovšek, 2016, diplomsko delo

Opis: Ker je testiranje posameznih komponent spletnih aplikacij pogosto izpušˇceno, se kom- pleksnejše aplikacije lahko sooˇcajo z delnimi ali popolnimi izpadi, nedelujoˇcimi kompo- nentami ali storitvami ter izgubo podatkov. Aplikacije brez testov so podvržene napakam ˇ se želimo prepriˇcati, da pri prejemanju, obdelavi, shranjevanju in streženju podatkov. Ce je podatkovni vidik spletne aplikacije neoporeˇcen, jo je potrebno testirati v c ˇ imbolj pristnem okolju, da karseda posnemamo prave uporabnike. Obvešˇcenost o primerih izgube, okvare ali nepravilnega prikaza podatkov je zato kljuˇcnega pomena, saj s tem prepreˇcujemo nadaljnjo poslovno in morebitno drugo škodo. V diplomskem delu želimo predstaviti problem napak pri obdelavi, shranjevanju in prikazu podatkov v spletnih aplikacijah ter poiskati primerne rešitve za uˇcinkovito preverjanje in obvešˇcanje ob tovrstnih dogodkih.
Ključne besede: splet, aplikacije, storitve, podatki, celovitost
Objavljeno: 23.09.2016; Ogledov: 756; Prenosov: 68
.pdf Celotno besedilo (260,00 KB)

7.
SPLETNA PODPORA ZBIRATELJSTVU
Borut Zlatolas, 2016, diplomsko delo

Opis: Diplomsko delo predstavlja gradnjo portala za zbirateljstvo. Preučiti je bilo treba funkcionalne zahteve, ki jih tak portal potrebuje, in jih na njem tudi izvesti. To smo storili s pregledom podobnih portalov in z zahtevami zbirateljev. Zahteve smo analizirali in po analizi določili funkcionalnosti za spletni portal. V fazi razvoja smo spletni portal oblikovali in implementirali. Po koncu implementacije smo portal testirali, naredili popravke in ga prenesli na spletni strežnik IIS. Portal je bil izdelan v programskem okolju Microsoft Visual Studio v skriptnem jeziku ASP.NET s programsko logiko, zapisano v programskem jeziku CSharp. Uporabljeni jeziki, ki dopolnjujejo osnovna jezika, so še JavaScript, CSS in SQL. Podatkovna baza je bila zgrajena v okolju MS SQL Server.
Ključne besede: spletna aplikacija, portal, ASP.NET, CSharp, podatkovna baza, zbirateljstvo
Objavljeno: 09.09.2016; Ogledov: 821; Prenosov: 95
.pdf Celotno besedilo (2,90 MB)

8.
PRIMERJAVA POSLUŠANOSTI KOMERCIALNIH RADIJSKIH POSTAJ
Sandra Auer, 2016, diplomsko delo

Opis: V diplomskem delu smo proučevali poslušanost radijskih postaj. V teoretičnem delu diplomskega dela smo najprej predstavili delovanje radia, njegove specifike ter dejavnike, ki ga zaznamujejo. V praktičnem delu naloge smo primerjali dve komercialni radijski postaji. S pomočjo ankete, ki smo jo izvedli med poslušalci, smo poleg osebnih prefernc poslušalcev, ugotavljali tudi prednosti in pomanjkljivosti obeh radijskih postaj. Ugotovili smo, da je glavna prednost komercialne radihjske postaje Radia CITY, kvaliteta lastno proizvedenega programa, med tem ko je glavna prednost komercialne radijske postaje Radia NET FM tip popularne glasbe, ki je komercialna radijska postaja Radio CITY ne predvaja.
Ključne besede: radijska postaja, poslušanost radia, dejavniki poslušanosti
Objavljeno: 09.09.2016; Ogledov: 2967; Prenosov: 389
.pdf Celotno besedilo (1,35 MB)

9.
PRENOS PODATKOV LOKALNIH NADZORNIH SISTEMOV BMS NA CENTRALNO ODDALJENO LOKACIJO
Primož Mahorič, 2016, diplomsko delo

Opis: Sodobne informacijske in komunikacijske naprave so vpete v vse pore sodobnega življenja. Njihovo delovanje je odvisno od računalniških centrov in njihovih oskrbnih sistemov. Te upravljamo z namenskimi nadzornimi sistemi, nameščenimi v lokalnem omrežju računalniškega centra. Obstaja neposredna povezanost med upravljanjem oskrbnih sistemov ter razpoložljivostjo informacijskih in komunikacijskih naprav v računalniških centrih. Krajši je čas prenosa informacij o kritičnih dogodkih in čim bolj je informacija o aktualnem stanju pravilna ter popolna, tem krajši je čas do odprave morebitne napake. V diplomskem delu smo analizirali zahteve ter z uporabo spletnih servisov zasnovali sistem za prenos podatkov iz nadzornih sistemov na oddaljen centralni nadzorni sistem. Spletne servise in ustrezne module sistema smo zasnovali tako, da omogočajo uporabo v različnih okoljih in niso odvisni od specifičnih rešitev v posamičnih računalniških centrih. Posebno skrb smo posvetili razvoju zanesljivega posredovanja in varovanja podatkov, s čimer smo preprečili njihovo izgubo ali zlorabo. V zaključku dela je bila izvedena analiza sistema glede na izhodiščne zahteve. Podali smo tudi usmeritve za nadaljnji razvoj.
Ključne besede: BMS, podatkovne zbirke, prenos podatkov, računalniški center, spletni servis
Objavljeno: 08.09.2016; Ogledov: 700; Prenosov: 67
.pdf Celotno besedilo (5,90 MB)

10.
Zaznavanje zlorab zasebnih naročniških telefonskih central na strani operaterja
Boštjan Žokš, 2016, diplomsko delo

Opis: Zasebne naročniške telefonske centrale (PBX centrale) podjetjem nudijo številne funkcije. Določene funkcije omogočajo nepooblaščeno uporabo, ki ima za posledico finančno korist. V diplomskem delu je predstavljen pregled tipičnih funkcionalnosti PBX central in izpostavljen izbor možnosti za zlorabe central. Pri raziskavi možnosti zaznave zlorab na strani ponudnika telekomunikacijskih storitev smo upoštevali priporočila organizacij, ki se ukvarjajo s področjem zlorab telekomunikacij. Rezultat diplomskega dela je razvoj aplikacije, ki zlorabe z večjim finančnim vplivom sproti zaznava in se na njih samodejno odziva.
Ključne besede: PBX, vdori, zlorabe, zaznava
Objavljeno: 08.09.2016; Ogledov: 567; Prenosov: 74
.pdf Celotno besedilo (2,10 MB)

Iskanje izvedeno v 0.16 sek.
Na vrh
Logotipi partnerjev Univerza v Mariboru Univerza v Ljubljani Univerza na Primorskem Univerza v Novi Gorici