| | SLO | ENG | Piškotki in zasebnost

Večja pisava | Manjša pisava

Iskanje po katalogu digitalne knjižnice Pomoč

Iskalni niz: išči po
išči po
išči po
išči po
* po starem in bolonjskem študiju

Opcije:
  Ponastavi


1 - 1 / 1
Na začetekNa prejšnjo stran1Na naslednjo stranNa konec
1.
PRIMERJAVA DROBNOPRODAJNIH CEN RIB IN MESA NA PRIMERU AVSTRIJE, ČEŠKE, HRVAŠKE, ITALIJE IN SLOVENIJE
Tatjana Dvoršak, 2011, diplomsko delo

Opis: Avstrija in Italija spadata med stare članice Evropske unije, evro sta prevzeli leta 2002. Slovenija in Češka sta se leta 2004 priključili EU, Hrvaška pa je še v pristopnih pogajanjih. Slovenija je evro prevzela v letu 2007, Češka pa je prevzem evra, ki je bil načrtovan za leto 2010, preložila zaradi gospodarske krize. Vse opazovane države smo primerjali skozi številne ekonomske kazalnike. Glede na BDP na prebivalca po pariteti kupne moči v letu 2009 sta Avstrija (24 %) in Italija (4 %) nad povprečjem EU-27, Slovenija (12 %), Češka (18 %) in Hrvaška (36 %) so pod povprečjem razvitosti EU-27. Analizirali smo cene vzorca z 32 živili, ki so razdeljena v štiri skupine. Na podlagi 672 cen rib in mesa v letu 2009 smo prišli do naslednjih zaključkov: • Analizirani vzorec je v Sloveniji za 19,87 % cenejši kot v Avstriji in za 19,78 % cenejši kot v Italiji. Cene analiziranega vzorca so v Sloveniji višje za 0,24 % kot na Hrvaškem in za 23,05 % višje kot na Češkem. • Absolutno najdražja skupina izdelkov v Sloveniji so predelane in konzervirane ribe. • Absolutno najdražji izdelek v Sloveniji so bile sardine v naravnem olju, najcenejše pa so bile hrenovke.
Ključne besede: BDP, stopnja inflacije, izvoz, uvoz, raven cen, censka pariteta
Objavljeno: 16.01.2012; Ogledov: 2166; Prenosov: 152
.pdf Celotno besedilo (1,22 MB)

Iskanje izvedeno v 0.04 sek.
Na vrh
Logotipi partnerjev Univerza v Mariboru Univerza v Ljubljani Univerza na Primorskem Univerza v Novi Gorici