| | SLO | ENG | Piškotki in zasebnost

Večja pisava | Manjša pisava

Iskanje po katalogu digitalne knjižnice Pomoč

Iskalni niz: išči po
išči po
išči po
išči po
* po starem in bolonjskem študiju

Opcije:
  Ponastavi


1 - 3 / 3
Na začetekNa prejšnjo stran1Na naslednjo stranNa konec
1.
DOJEMANJE RAZLIK MED SPOLOMA V UČNEM USPEHU PRI UČENCIH OSNOVNIH IN SREDNJIH ŠOL Z VIDIKA PRAVIČNOSTI
Tanja Dobnik, 2014, magistrsko delo

Opis: Pravičnost je pojem, s katerim se ljudje srečujemo iz dneva v dan. Pravičnost posega na vsa področja našega življenja, med drugim tudi v izobraževanje in šolo. Na pravičnost v šoli vpliva več dejavnikov, eden izmed njih je lahko tudi spol. Razlike med spoloma se pojavljajo v učnem uspehu učencev, na kar lahko vplivajo tudi spolni stereotipi. V empiričnem delu predstavljamo na primerih ene osnovne in ene srednje šole raziskavo o pravičnosti v šoli, dojemanju razlik med spoloma v učnem uspehu, priljubljenih predmetih fantov in deklet, vzrokih za različen uspeh fantov in deklet in stereotipih med spoloma v izobraževalnem sistemu. Rezultati kažejo, da učenci kot pravično šolo dojemajo tisto, ki vsem omogoča enake izobraževalne možnosti. Učenci opažajo razlike med spoloma tako pri priljubljenih predmetih kot pri učnem uspehu. Pri opisu osebnostnih lastnosti za posamezni spol in vzrokih za dober učni uspeh fantov in deklet učenci razmišljajo stereotipno in v skladu z večinskim mnenjem družbe.
Ključne besede: pravičnost, razlike med spoloma, učni uspeh, spolni stereotipi
Objavljeno: 25.09.2014; Ogledov: 1109; Prenosov: 260
.pdf Celotno besedilo (1,54 MB)

2.
DOMAČE NALOGE PRI POUKU GEOGRAFIJE NA PRIMERU OSNOVNE ŠOLE PETROVČE
Tanja Dobnik, 2014, magistrsko delo

Opis: Domače naloge predstavljajo del učnega procesa. Učenci z njimi dopolnjujejo pridobljeno znanje in razvijajo sposobnosti pri predmetu. Domače naloge pripomorejo tudi k sposobnosti samostojnega učenja. Domače naloge imajo torej več vlog in pomenov, ena izmed njih je, da prispevajo k uspešnemu učenju. Nobena izjema niso domače naloge pri pouku geografije. V empiričnem delu predstavljamo raziskavo na primeru Osnovne šole Petrovče o pogostosti, namembnosti in vsebini domačih nalog pri pouku geografije ter motiviranosti učencev in učiteljev zanje. Rezultati kažejo, da se učenci, učitelji in starši zavedajo pozitivnega vpliva domačih nalog na učenčevo učenje in razvijanje samostojnosti. Kljub temu učenci nalog ne opravljajo redno, učitelji dajejo premalo raznolike domače naloge, starši pa pogosto ne sodelujejo pri spremljanju in nastajanju domačih nalog pri pouku geografije. Predstavljamo primere treh domačih nalog pri pouku geografije, s katerimi je mogoče povečati zanimanje učencev za predmet, preveriti in utrditi njihovo znanje, spodbuditi delovne navade in s pomočjo raziskovalnih dejavnosti razvijati vseživljenjska znanja učencev.
Ključne besede: domače naloge, geografija, učitelji, učenci, starši
Objavljeno: 25.09.2014; Ogledov: 1099; Prenosov: 71
.pdf Celotno besedilo (1,95 MB)

3.
Domače naloge pri pouku geografije - učni izzivi ali le obveznosti?
Karmen Kolnik, Tanja Dobnik, 2014, izvirni znanstveni članek

Opis: V prispevku so predstavljena nekatera teoretična izhodišča, ki opredeljujejo domače naloge kot pomemben del učnega procesa. Učenci z njimi dopolnjujejo pridobljeno znanje in razvijajo sposobnosti pri predmetu, predvsem pa se usposabljajo za samostojno učenje in prepoznavanje osebne odgovornosti zanj. S študijem primera predstavljamo raziskavo o pogostosti, namembnosti in vsebini domačih nalog pri pouku geografije ter motiviranosti učencev in učiteljev zanje na osnovni šoli Petrovče. Rezultati kažejo, da se učenci in učitelji na teoretični ravni sicer zavedajo pozitivnega vpliva domačih nalog na učenčevo učenje in razvijanje samostojnosti. Kljub temu učenci nalog ne opravljajo redno, učitelji dajejo premalo raznolike in diferencirano osmišljene domače naloge.
Ključne besede: vzgoja in izobraževanje, domače naloge, osnovna šola, geografija, učenci, učitelji
Objavljeno: 21.12.2015; Ogledov: 795; Prenosov: 31
.pdf Celotno besedilo (254,52 KB)
Gradivo ima več datotek! Več...

Iskanje izvedeno v 0.11 sek.
Na vrh
Logotipi partnerjev Univerza v Mariboru Univerza v Ljubljani Univerza na Primorskem Univerza v Novi Gorici