| | SLO | ENG | Piškotki in zasebnost

Večja pisava | Manjša pisava

Iskanje po katalogu digitalne knjižnice Pomoč

Iskalni niz: išči po
išči po
išči po
išči po
* po starem in bolonjskem študiju

Opcije:
  Ponastavi


1 - 8 / 8
Na začetekNa prejšnjo stran1Na naslednjo stranNa konec
1.
2.
VPLIV TELEVIZIJE IN RAČUNALNIKA NA GIBALNE/ŠPORTNE DEJAVNOSTI OTROK
Tamara Kovačič, 2016, diplomsko delo

Opis: Diplomsko delo z naslovom Vpliv televizije in računalnika na gibalno/športne dejavnosti otrok je sestavljeno iz teoretičnega in empiričnega dela. V teoretičnem delu smo predstavili dejavnike otrokovega razvoja in gibalni razvoj otroka – faze, mejnike in gibalne sposobnosti otrok. V okviru gibanja smo predstavili pomen gibalnih dejavnosti na celostni razvoj otroka in na zdravje otroka. V diplomski nalogi smo predstavili tudi medije, predvsem televizijo in računalnik, njune pozitivne in negativne strani. Posebno pozornost smo posvetili vplivu medijev oziroma televizije in računalnika na gibalne in športne dejavnosti otrok. V empiričnem delu diplomske naloge smo z anketnim vprašalnikom ugotavljali, v kolikšni meri in kako televizija in računalnik vplivata na gibanje 4–6 let starih otrok. Uporabili smo deskriptivno in kavzalno-neeksperimentalno metodo pedagoškega raziskovanja. Raziskovalni vzorec smo vzeli iz konkretne populacije: namenski neslučajnostni vzorec staršev predšolskih otrok, starih 4–6 let. Podatke diplomske naloge smo zbrali s pomočjo kvantitativne tehnike. Uporabili smo anketni vprašalnik. V raziskavo je bilo vključenih 90 staršev. Podatke, ki smo jih pridobili z anketnim vprašalnikom, smo kvantitativno obdelali ter analizirali s pomočjo deskriptivne statistike in frekvenčne distribucije. Zanimalo nas je, v kolikšni meri in kako televizija in računalnik vplivata na gibanje 4–6 let starih otrok. Naše ugotovitve so: da je televizija v primerjavi z drugimi mediji pogosteje uporabljena pri predšolskih otrocih, več staršev otroke nadzoruje pri gledanju televizije kot pri »igri« na računalniku, več staršev otroke kaznuje s prepovedjo gledanja televizije kakor s prepovedjo »igre« na računalniku, predšolski otroci, ki se v prostem času ukvarjajo z gibalno/športnimi dejavnostmi, se manj »igrajo« na računalniku kakor otroci, ki se v prostem času ne ukvarjajo z gibalno/športnimi dejavnostmi, na gibalno/športne dejavnosti otrok ima po mnenju staršev »igra« na računalniku bolj negativen vpliv kakor televizija, otroci, ki so vključeni v organizirane gibalne/športne dejavnosti, se manj »igrajo« na računalniku kakor otroci, ki niso vključeni v gibalne/športne dejavnosti in otroci, ki so vključeni v organizirane gibalne/športne dejavnosti, manj gledajo televizijo kakor otroci, ki niso vključeni v gibalne/športne dejavnosti.
Ključne besede: predšolski otrok, gibalne-športne dejavnosti, gibalni razvoj, mediji, vpliv medijev
Objavljeno v DKUM: 16.08.2016; Ogledov: 2013; Prenosov: 242
.pdf Celotno besedilo (934,89 KB)

3.
ODTUJITEV STVARI, O KATERI TEČE PRAVDA
Tamara Kovačič, 2016, magistrsko delo

Opis: Stvar ali pravica, o kateri teče pravda, je lahko predmet pravnoposlovnih razpolaganj, kar pomeni, da lahko stranka, (tožeča ali tožena) sporno stvar ali pravico med pravdnim postopkom proda oziroma odstopi. Takšno dejanje pa ni nepomembno z vidika pravdnega postopka ter z vidika pravdnih strank. Da bi se izognili nepotrebnemu podvajanju in zavlačevanju postopkov v takšnih primerih, je civilno procesno pravo razvilo posebno pravilo, na podlagi katerega odtujitev stvari ali pravice med postopkom ne vpliva na njegovo dokončanje. Civilni pravdni postopek se bo torej kljub odtujitvi sporne stvari ali pravice lahko zaključil med istima pravdnima strankama, kot se je začel. Argumentiranje tega splošnega pravila je povezano s poznavanjem razlike med stvarno in procesno legitimacijo. Z odtujitvijo stvari ali pravice pravdne stranke namreč zgubijo zgolj stvarno legitimacijo, kar pomeni, da pravdna stranka, ki je stvar odtujila, ni več nosilka pravic in obveznosti iz materialnopravnega razmerja. Pravdne stranke pa zaradi odtujitve sporne stvari ali pravice ne izgubijo procesne legitimacije, zaradi česar se lahko pravda konča med istima osebama, kot se je začela. Ključna posledica odtujitve stvari oziroma pravice, o kateri teče pravda, je torej naknadna ločitev procesne in stvarne legitimacije. Zelo pomembni so tudi pravni učinki uporabe tega pravila v praksi, ki se kažejo v vprašanju spremembe pravdnih strank in v vprašanju spremembe tožbenega zahtevka. Zlasti ti dve vprašanji sta v praksi in teoriji predmet številnih obravnav, saj spadata med izjemno kompleksna in sporna vprašanja.
Ključne besede: odtujitev, stvarna legitimacija, procesna legitimacija, pravno nasledstvo, subjektivna sprememba tožbe, objektivna sprememba tožbe, relevančna teorija, irelevančna teorija 
Objavljeno v DKUM: 23.05.2016; Ogledov: 2474; Prenosov: 349
.pdf Celotno besedilo (366,38 KB)

4.
Linguistic Relativism in the Case of Linguistic Gender and Number: A Comparison between English and Slovene
Tamara Kovačič, 2016, magistrsko delo

Opis: The master’s thesis deals with linguistic relativism in the case of grammatical gender and number of two languages: English and Slovene. Firstly, the thesis presents the origins of Sapir-Whorf hypothesis, which is of significant importance for the development of linguistic relativism. The hypothesis met with a wide response amongst researchers: some agreed with the ideas, whereas others did not. Linguistic relativism suggests that the language one speaks shapes their perception of the world. In order to prove such statement, several experiments were conducted. In addition, the thesis outlines the main characteristics of grammatical gender and number in English and the Slovene language. The empirical part includes the analysis of the results of the experiment that was conducted amongst native speakers of English and native speakers of the Slovene language. Both qualitative and quantitative approaches were used for the interpretation of the results. The results show limited influence of the structure of language on the linguistic processing of the speakers, thus only partially supporting Sapir-Whorf hypothesis. In the case of gender categorization the results showed that the Slovene speakers were affected by the grammatical gender. In this respect we can say that language can influence our perception of the world. In the case of grammatical number the Slovene speakers were not more sensitive to the dual. The results thus show limited influence of the structure of language on the linguistic processing of the speakers, thus only partially supporting the Sapir-Whorf hypothesis.
Ključne besede: Sapir-Whorf hypothesis, linguistic relativism, language and thought, grammatical gender and number, experiment
Objavljeno v DKUM: 15.02.2016; Ogledov: 2034; Prenosov: 130
.pdf Celotno besedilo (2,79 MB)

5.
Humor na zadnji strani: jezikovnostilna analiza kratkih humornih besedil, imenovanih ocvirki
Tamara Kovačič, 2016, magistrsko delo

Opis: Magistrska naloga z naslovom Humor na zadnji strani: jezikovnostilna analiza kratkih humornih besedil, imenovanih ocvirki je razdeljena na dva dela. V teoretičnem delu smo predstavili temeljne opredelitve besedila in dosedanja spoznanja o humorju. V povezavi s humorjem smo podali temeljna teoretična izhodišča o vrstah humorja, merilih za določanje humornega, hkrati smo podrobno predstavili dve temeljni teoriji humorja – teorijo o humorju na osnovi semantičnega scenarija (SSTH) in splošno teorijo verbalnega humorja (GTVH). Podana je tudi klasifikacija šal Mojce Stritar, ki temelji na knjigi Delie Chiaro. Nenazadnje smo opisali razna leksikalna in skladenjska sredstva, s pomočjo katerih lahko dosežemo humorno. V empiričnem delu naloge smo z besedilnega vidika analizirali 30 primerov humornih besedil, t. i. ocvirkov. V analizi smo skušali določiti tista semantična scenarija, na katerih temelji humor. V nekaj primerih smo zgradbo ocvirkov ponazorili s pojmovnim, relacijskim omrežjem. Na konkretnih primerih smo pojasnili, kako neupoštevanje sodelovalnega načela in kako jezikovna sredstva vplivajo na interpretacijo humornega. Ugotovili smo, da humor v večini primerov nastane iz nepričakovanega ali konflikta med dvema scenarijema, kar je pogosto razlog za nejasnost ali dvoumnost v jeziku.
Ključne besede: jezikoslovje, besedilo, humor, jezikovni humor, šala, semantični scenarij
Objavljeno v DKUM: 15.02.2016; Ogledov: 2284; Prenosov: 314
.pdf Celotno besedilo (556,10 KB)

6.
VARSTVO OTROKOVIH PRAVIC V OGLAŠEVALSKI INDUSTRIJI
Tamara Kovačič, 2013, diplomsko delo

Opis: V diplomski nalogi je podrobneje predstavljeno varstvo otrokovih pravic v oglaševalski industriji. Za boljše razumevanje je najprej obrazložen pojem otroka in oglaševanja. V nadaljevanju so izpostavljeni nekateri temeljni mednarodnopravni viri, ki regulirajo področje otrokovih pravic in oglaševanja. Poudarek diplomske naloge pa je bil na predstavitvi in preučitvi, kako so otroci in mladoletniki zaščiteni pred potencialnimi škodljivimi oglasnimi vsebinami v Sloveniji po Zakonu o medijih, Zakonu o varstvu potrošnikov in Slovenskem oglaševalskem kodeksu. V diplomski nalogi je predstavljeno tudi delo Oglaševalskega razsodišča in aktualen primer, ki se navezuje na temo diplomske naloge.
Ključne besede: otroke pravice, oglaševanje, samoregulacija, Evropska Unija, Slovenija
Objavljeno v DKUM: 10.10.2013; Ogledov: 2099; Prenosov: 144
.pdf Celotno besedilo (166,29 KB)

7.
E-PRAVOSODJE NA SPLETU
Tamara Kovačič, 2011, delo diplomskega seminarja/zaključno seminarsko delo/naloga

Opis: Elektronsko pravosodje na spletu se v Sloveniji razvija, saj lahko vsako leto opazimo nove storitve, ki jih lahko uporabljamo preko spleta in nam omogočajo prihranek časa in denarja. Od 1. 5. 2011 lahko preko spletnega portala sodisce.si brezplačno opravimo vpogled in izpis iz elektronske zemljiške knjige. Omogoča pa nam tudi druge storitve, ki pa so plačljive. Za dostop do aplikacije ne potrebujemo ničesar drugega, kot enkratno registracijo pri kateri pridobimo geslo za vstop na aplikacijo. V diplomskem seminarju sem se v prvem delu posvetila projektu e-pravosodje. Zanimalo me je kakšna je strategija in cilji projekta, kakšna so temeljna izhodišča in vizija delovanja ter ključna področja projekta. V drugem delu sem opisala kako zgleda elektronsko pravosodje v praksi. Opisani so projekti, ki so zaključeni, ki so v izvajanju, v pripravi in projekti, ki so predvideni za prihodnost. Izmed zaključenih projektov sem izbrala projekt elektronska zemljiška knjiga, na katero dostopamo preko portala sodisce.si. Opravila sem analizo obiskanosti portala s pomočjo spletnega orodja Alexa in ugotovila kako priljubljen je portal med slovenskimi uporabniki interneta, koliko ogledov povprečno opravi na strani in koliko časa povprečno preživi na portalu, koliko % uporabnikov dostopa do portala preko spletnih brskalnikov in katere ključne besede največkrat uporabljajo za dostop do portala. Nato sem opisala novosti na področju elektronske zemljiške knjige. Naredila sem grafično analizo vpogledov v elektronsko zemljiško knjigo iz podatkov, ki sem jih pridobila od Službe za odnose z javnostjo Vrhovnega sodišča RS in ugotovila, da uporaba aplikacije iz leta v leto narašča. Naredila sem tudi funkcionalno analizo podportala na katerem se nahaja aplikacija in zapisala pomanjkljivosti, ki sem jih zasledila in bi jih bilo vredno odpraviti. Ministrstvu za pravosodje bi predlagala, da promovira elektronsko pravosodje, saj bodo ljudje le tako seznanjeni z aplikacijami, ki so dostopne preko spleta. Seveda pa morajo hkrati poskrbeti, da bodo te aplikacije čim bolj dostopne, torej brez nepotrebnega klikanja od povezave do povezave, preproste, razumljive in uporabne.
Ključne besede: e-pravosodje, projekti e-pravosodja, portal sodisce.si, elektronska zemljiška knjiga, analiza elektronske zemljiške knjige
Objavljeno v DKUM: 08.11.2011; Ogledov: 3007; Prenosov: 264
.pdf Celotno besedilo (1,23 MB)

8.
Iskanje izvedeno v 0.4 sek.
Na vrh
Logotipi partnerjev Univerza v Mariboru Univerza v Ljubljani Univerza na Primorskem Univerza v Novi Gorici