1.
ANALIZA TURIZMA NA PODEŽELJU V PODRAVSKI REGIJITadeja Tušek, 2010, delo diplomskega seminarja/zaključno seminarsko delo/naloga
Opis: Počitnice na slovenskih turističnih kmetijah so nepozabno doživetje stran od množic in vsakdanjega hitenja. Prijazni gostitelji postrežejo z okusno hrano, pripravljeno po domače. Počitek na kmečki peči, zapeljivo dišeče seno ali pomoč pri kmečkih opravilih spomnijo na povezanost kmečkega človeka z naravo. Gostje so lahko aktivni od jutra do večera, saj je na kmetiji ali v njeni bližnji okolici veliko možnosti za rekreacijo in šport. Obisk kmetije je tudi odlično izhodišče za izlete do naravnih in kulturnih znamenitosti, ki jih v podravski regiji ne manjka.
Turistične kmetije s svojo ponudbo zadovoljujejo potrebe in pričakovanja tako starejših kot mlajših. Odrasli lahko najdejo kotičke miru in sprostitve, otroci pa igrišča brez meja. Odrasli se spoznajo z domačini in zvečer z njimi posedijo v klepetu, domači otroci pa vrstnike iz mest vpeljujejo v skrivnosti kmečkega življenja in jih navdušujejo nad domačimi živalmi in pustolovščinami, ki jih v mestu ni.
Možnosti razvoja podeželskega turizma še dolgo ne bodo izčrpane. Pri razvoju turistične dejavnosti je treba paziti, da se ohrani kulturna identiteta podeželskih območij. K razvoju podeželskega turizma lahko pomemben ali celo najpomembnejši delež prispevajo mlade generacije zaradi svoje delovne sposobnosti in dolgoročne motiviranosti za razvoj. V ta namen je treba mlade vsestransko strokovno usposabljati in aktivirati na različnih področjih gospodarskega in družbenega življenja. Tako se bo utrjevala povezanost mladih in celotnega podeželskega prebivalstva ter krepil njihov socialni kapital.
Ključne besede: zaposlovanje mladih, prednost turizma na kmetiji, dopolnilna dejavnost na kmetiji, turizem na kmetiji, gostoljubnost domačinov
Objavljeno v DKUM: 15.11.2010; Ogledov: 2869; Prenosov: 535
Celotno besedilo (287,81 KB)