| | SLO | ENG | Piškotki in zasebnost

Večja pisava | Manjša pisava

Iskanje po katalogu digitalne knjižnice Pomoč

Iskalni niz: išči po
išči po
išči po
išči po
* po starem in bolonjskem študiju

Opcije:
  Ponastavi


1 - 10 / 241
Na začetekNa prejšnjo stran12345678910Na naslednjo stranNa konec
1.
Vpliv izbire maziva na življensko dobo zobniških dvojic
Emir Kadirić, 2022, diplomsko delo

Opis: V diplomskem delu sem obravnaval snov, s katero se bom srečal pri svojem delu, in sicer snov ki se nanaša na vpliv izbire maziva na življenjsko dobo zobniških dvojic. Zaradi problemov, ki se lahko pojavijo zaradi nepravilne izbire maziv in kako bi olajšal delo pri izbiri ustreznih maziv bom s pomočjo teoretično pridobljenih znanj na osnovi literature in zapiskov, ki sem jih zbral na predavanjih med študijem in znanj ki sem jih pridobil tekom opravljanja praktičnega usposabljanja v programskem paketu KISSSoft naredil preračune življenjske dobe zobniških gonil za različne vstopne podatke. Zaradi neprimernega mazanja se lahko pojavijo različni problemi oz. nezaželeni učinki kot so: pojav visokega trenja oz. obrabe pri elementih gonil, toplotno razjedanje, jamičenje/kavitacija, skrajšanje življenjske dobe ter zmanjšanje izkoristka gonila. Zobniške dvojice pri ubiranju zob po evolventi povzročajo trenje zaradi česa pride do lokalnih temperaturnih skokov kar posledično vpliva na obrabo zobnikov oz. površine bokov zob ki so v stiku. Da bi zmanjšali trenje in povečali odvod toplote je potrebno izbrati pravilen način mazanja in ustrezno mazivo. Zaključni del diplomskega dela predstavlja rezultate in primerjave izračunov življenjske dobe zobniških dvojic, na osnovi katerih sem napisal smernice za pravilno izbiro maziv. Metode ki sem jih uporabil pri diplomskem delu so naslednje: opisna metoda, eksperimentalna metoda, primerjalna metoda. S pomočjo opisne metode sem na podlagi pridobljenih znanj in literature opisal oz. predstavil osnove zobniških gonil in maziv zaradi lažjega reševanja diplomskega dela, z eksperimentalno metodo sem pridobil rezultate izračunov življenjske dobe, ki sem jih naredil v programu KISSSoft, v zaključnem delu diplomskega dela sem s primerjalno metodo na osnovi pridobljenih rezultatov naredil primerjave med določenimi preračuni ter napisal smernice za pravilno izbiro maziv.
Ključne besede: zobniške dvojice, izbira maziva, lastnosti maziv, izbira materiala, trenje, tipi maziv, načini mazanja, aditivi
Objavljeno v DKUM: 19.09.2022; Ogledov: 150; Prenosov: 16
.pdf Celotno besedilo (3,14 MB)

2.
Implementacija kamere v vgradno pečico : magistrsko delo
Jure Funtek, 2022, magistrsko delo

Opis: V podjetju Gorenje d.o.o. - razvoj kuhalnih aparatov so imeli željo, da bi v pečico vgradili kamero, s katero bi lahko uporabnik spremljal pečenje kar preko pametnega telefona. Poleg aplikacije, ki je v nastajanju v razvoju elektronike, je bila pomembna tudi implementacija kamere v pečniški prostor. Najprej je bilo potrebno izvesti patentno raziskavo. Nato poiskati ustrezno pozicijo kamere in tudi izbrati tisto, ki je ustrezala vsem omejitvam. Na podlagi meritev slik je bilo potrebno zagotoviti tudi ustrezno ambientalno osvetlitev. V magistrskem delu je predstavljen koncept in izdelan prototip sklopa kamere v pečici, s katerim se je razvoju elektronike omogočil nadaljnji razvoj aplikacije za razpoznavo hrane.
Ključne besede: vgradna pečica, refleksija, patentna raziskava, implementacija kamere
Objavljeno v DKUM: 31.08.2022; Ogledov: 232; Prenosov: 0

3.
Plinsko vzmetenje povsem-vzmetenega gorskega kolesa : diplomsko delo
Tin Gril, 2022, diplomsko delo

Opis: Diplomska naloga v splošnem predstavlja kinematično analizo povsem-vzmetenega gorskega kolesa. Pri tem so bili preučeni in ovrednoteni tipi povsem-vzmetenih gorskih koles in njihovi značilni vzmetni sistemi. Predstavljen je bil glavni princip delovanja, na katerem temeljijo moderna povsem-vzmetena gorska kolesa. Prav tako so bile raziskane in ovrednotene različne moderne zasnove obes. Sledila je izbira vsestranskega tipa povsem-vzmetenega gorskega kolesa z značilno zasnovo obese in vzmetnim sistemom. S pomočjo orodja Linkage X3 je bila za izbrano kolo izpeljana kinematična analiza, kjer so bile ovrednotene glavne kinematične karakteristike vzmetenja. Kolo je bilo ovrednoteno tudi glede zmogljivosti poganjanja in zaviranja.
Ključne besede: povsem-vzmetena gorska kolesa, vzmetenje, amortizerji, blaženje, obese
Objavljeno v DKUM: 13.07.2022; Ogledov: 255; Prenosov: 64
.pdf Celotno besedilo (1,98 MB)

4.
Konstruiranje priprave za manevriranje z vratnimi elementi : magistrsko delo
Jakob Šadl, 2022, magistrsko delo

Opis: Obremenitev delavca v proizvodnji PVC (polivinilklorid) vratnih elementov se lahko zmanjša z zamenjavo ročne manipulacije s strojno. Izboljšana ergonomija, modularnost in prostorska umestitev so bile prepoznane kot glavna merila, ki jim izbrana rešitev mora zadostiti. Izmed predlaganih štirih konceptnih rešitev je bila izbrana cenovno najugodnejša, ki hkrati delavcem služi kot učinkovito pomagalo. Sledilo je konstruiranje izbrane namenske mize, ki sama ali v sklopu več enakih miz omogoča rotacije v horizontalni in vertikalni smeri ter pomike v smeri poteka proizvodnje. Rotacije in pomiki pnevmatskih cilindrov omogočajo pravilno postavitev končnih elementov z mize na paleto. S konstrukcijo mize, ki bo zmanjšala fizične napore delavcev, je bil cilj dela dosežen.
Ključne besede: miza, manevriranje, okna, vrata
Objavljeno v DKUM: 20.04.2022; Ogledov: 373; Prenosov: 81
.pdf Celotno besedilo (3,23 MB)

5.
Koncipiranje in snovanje prekucnika box-palet za uporabo na viličarju : diplomsko delo
Jure Koželj, 2022, diplomsko delo

Opis: V diplomskem delu je opisan potek koncipiranja in snovanja naprave, ki omogoča prekuc BOX palete v skrajni položaj in nazaj s pomočjo hidravličnega krmilja na viličarju. V uvodnem delu so predstavljeni delovanje stroja, faza koncipiranja, snovanja in načrtovanja. Sledijo predstavitev viličarja in njegovih tehničnih podrobnosti, ter tovor, za katerega se prekucnik potrebuje, in predstavitev BOX palete. Obenem so v diplomskem delu zajeti še opis poteka konstruiranja in opisi vseh metod, ki so pripomogle, da so bile izpeljane faze razvoja izdelka, kar je pripeljalo do končnih rezultatov in rešitev. Nazadnje pa so predstavljeni 3D-model prekucnika ter standardne komponente, ki so uporabljene in vgrajene v 3D-modelu prekucnika. Rezultat je izdelan 3D-model konstrukcije prekucnika, ki omogoča izpraznjevanje namenskih BOX palet.
Ključne besede: prekucnik, BOX paleta, viličar, koncipiranje, zasnova, 3D-model
Objavljeno v DKUM: 01.04.2022; Ogledov: 389; Prenosov: 118
.pdf Celotno besedilo (2,73 MB)

6.
Koncept in zasnova nivelirnih nog za mehanizacijo lesnoobdelovalnih strojev in naprav : diplomsko delo
Ana Jecelj, 2021, diplomsko delo

Opis: Diplomsko delo zajema koncipiranje in snovanje nivelirnih nog za mehanizacijo lesnoobdelovalnih strojev in naprav. Omejimo se na cevne profile dimenzij 120 x 60 x 4 mm, ki nosijo obremenitev do 1500 kg. Najprej opišemo trenutno nivelirno nogo in preverimo njeno ustreznost, nato pa predstavimo štiri nove koncepte. S pomočjo zahtevnika eliminiramo manj ustrezne koncepte ter določimo najprimernejšega. Le tega natančneje definiramo in preverimo s preračuni. Na koncu predstavimo tudi postopek priprave in montaže koncepta.
Ključne besede: Nivelirna noga, koncept, zasnova, trdnostni preračun
Objavljeno v DKUM: 16.02.2022; Ogledov: 461; Prenosov: 83
.pdf Celotno besedilo (3,42 MB)

7.
Suitability of Hydrogen Fuel Cell Powertrain for High-Performance Sports Cars : diplomsko delo
Dominik Ozmec, 2021, diplomsko delo

Opis: This bachelor´s thesis describes the development of Hydrogen Fuel Cell powertrain based on the case of the Tushek TS900 hybrid car. We wanted to see if a hydrogen fuel cell-powered vehicle could achieve comparable performance compared to an existing hybrid vehicle. We have built a Fuell Cell propulsion model for the high-performance sports car Tushek TS900, then we presented the basics and principles of the powertrains itself, and its connections. We performed vehicle acceleration simulations and compared them with a hybrid powertrain powered vehicle.
Ključne besede: hydrogen fuel cells, sports cars, powertrain design, car characteristics, driving simulation
Objavljeno v DKUM: 16.02.2022; Ogledov: 381; Prenosov: 47
.pdf Celotno besedilo (3,24 MB)

8.
Konstruiranje preizkuševališča za okvirje koles : magistrsko delo
Klemen Arlič, 2021, magistrsko delo

Opis: V magistrskem delu je opisan postopek konstruiranja preizkuševališča za okvirje koles po standardu ISO 4210-6. Na kratko je opisano področje problematike robnih pogojev v samem standardu. Cilj dela je kompakten model preizkuševališča, ki ima možnost izvajanja vseh petih zahtevanih testov. Iz zahtev standarda in želj potencialnega naročnika je nastal zahtevnik, ki služi kot osnova za nabor delnih rešitev in evalvacijo le-teh. Na koncu dela je predstavljeno zmodelirano preizkuševališče s pomočjo programskega paketa Siemens NX. Poleg opisane rešitve so v zaključku podani predlogi za nadaljnjo izboljšavo tako preizkuševališča kot standarda.
Ključne besede: preizkuševališče, ISO 4210, okvir, kolo, test, modularnost, togost
Objavljeno v DKUM: 23.12.2021; Ogledov: 306; Prenosov: 0

9.
Konstruiranje kompozitnega kalupa za šasijo dirkalnika formule študent : diplomsko delo
Leonardo Golouh, 2021, diplomsko delo

Opis: Diplomska naloga obravnava konstruiranje kompozitnega kalupa za šasijo za dirkalnik formule študent. Začetek diplomske naloge obravnava izdelavo šasij in njihovo primerjavo. Na osnovi tega sledi zahtevnik. Opisan je postopek modeliranja šasije, postopek konstruiranja kompozitnega kalupa s pomožnimi deli, postopek konstruiranja kalupov pozitivov, izbire kompozitov, izbire materiala kalupov in ovrednotenje rezultatov.
Ključne besede: formula študent, kalup, monokok, kompoziti
Objavljeno v DKUM: 05.10.2021; Ogledov: 497; Prenosov: 51
.pdf Celotno besedilo (2,06 MB)

10.
Dvižna naprava : diplomsko delo
Žan Rupar, 2021, diplomsko delo

Opis: Namen naprave je dvigniti breme iz pritličja v prvo etažo. Dvižna platforma je zložljiva in v velikosti standardne palete. Za pogon naprave je uporabljen elektromotor z reduktorjem, ki je bil na voljo. Koncipiranje se je začelo z izdelavo zahtevnika in funkcijske strukture. Rešitve funkcij so razvrščene s kriterijem. Najboljše rešitve različnih funkcij so kombinirane med sabo v morfološki matriki. Te kombinacije oz. variantne rešitve so skicirane in opisane, v nadaljevanju pa tehnično in ekonomsko ovrednotene. Na koncu koncipiranja je izbrana najboljša variantna rešitev. Preračunana sta nosilna stebra oz. nosilna konstrukcija, pogonski sklop, ležaji in vodila. Dvižna naparava je zmodelirana in narisani so vsi potrebni načrti za izdelavo. Izvedena je tudi simulacija obremenitve dvižne platforme.
Ključne besede: dvižna naprava, dvigovanje bremena, dvižna platforma
Objavljeno v DKUM: 05.10.2021; Ogledov: 417; Prenosov: 39
.pdf Celotno besedilo (4,00 MB)
Gradivo ima več datotek! Več...

Iskanje izvedeno v 0.14 sek.
Na vrh
Logotipi partnerjev Univerza v Mariboru Univerza v Ljubljani Univerza na Primorskem Univerza v Novi Gorici