| | SLO | ENG | Piškotki in zasebnost

Večja pisava | Manjša pisava

Iskanje po katalogu digitalne knjižnice Pomoč

Iskalni niz: išči po
išči po
išči po
išči po
* po starem in bolonjskem študiju

Opcije:
  Ponastavi


1 - 3 / 3
Na začetekNa prejšnjo stran1Na naslednjo stranNa konec
1.
Analiza rezultatov pitanja brojlerskih piščancev provenience Hubbard in Ross 308
Sonja Pogorevc, 2010, diplomsko delo

Opis: Pozitivni učinki genetskih lastnosti, uravnotežena prehrana in ugodni bivalni pogoji so omogočili, da dosegajo današnji brojlerski piščanci v kratkem času pitanja (40-43 dni) visoko telesno mase in zelo dober izkoristek krme. Glede na stalno prisoten trend povečevanja porabe piščančjega mesa se največji del teh piščancev proda razkosanih na glavne telesne dele, velika količina pa v produktih iz piščančjega mesa tako, da se danes le manjši del piščancev proda v obliki celih zaklanih trupov. Prodaja in kulinarična obdelava piščancev v celem trupu je značilna za piščance pripravljene na ražnju-grilu, to je način, ki je v zelo cenjen in predstavlja eno od variant hitre hrane, ki je okusna in poceni. Za pokrivanje potreb po lažjih trupih se današnji brojlerski piščanci koljejo stari že pri starosti okrog 30 dni, ko skeletna muskulatura še niso dovolj razvita, kar se kaže v vodenem in premalo čvrstem mesu. Namen diplomske naloge je bil testirati brojlerske piščance počasnejše rasti. Testirali smo piščance provenience Ross 308, Hubbard Flex in Hubbard F 15. Piščanci so bili vzrejani v hlevu v kontroliranih mikroklimatskih pogojih, po tehnologiji talne reje na globokem nastilu. Najvišjo telesno maso 1,943 kg so ob koncu testa dosegli piščanci Ross 308, sledijo piščanci Hubbard F 15 s povprečno telesno maso 1,826 kg, najnižjo povprečno telesno maso 1,823 kg pa izkazujejo piščanci Hubbard Flex. Glede na razvitost glavnih telesnih delov, to je delež prsi, beder in peruti na očiščen trup, z najmanjšim deležem prsi 34,33 % izstopa provenienca Hubbard F 15. Ostale provenience imajo višji odstotek prsi od 35,86 % pri Hubbard Flex, do 37,51 % pri piščancih Ross 308. Hubbard F15 ima večji delež beder 31,2 %, ostale provenience pa od 29,17 % Hubbard Flex do 29,25 % Ross 308. Doseženi rezultati kažejo, da je provenienca Ross 308 priporočljiva za večji prirast in ob najugodnejšem deležu prsi s tem primerne za običajno prodajo v celem trupu oziroma za razrez. Provenienca Hubbard Flex in Hubbard F15 je dosegla v starosti 35 dni nižjo telesno maso, manjši delež prsi. Brojlerji Hubbard F15 so tako po dobljenih rezultatih testa najbližje vrednostim za pripravo na ražnju-gril.
Ključne besede: brojlerji, telesna masa, konformacija
Objavljeno: 03.11.2010; Ogledov: 2429; Prenosov: 359
.pdf Celotno besedilo (243,68 KB)

2.
FINANČNA ANALIZA INVESTICIJE V NOVOGRADNJO HLEVA IN KLAVNO PREDELOVALNEGA OBRATA V PRAŠIČEREJI
Sonja Pogorevc, 2015, magistrsko delo/naloga

Opis: Za podporo odločitvi investirati v novogradnjo hleva za svinje in klavno predelovalni obrat na analizirani kmetiji smo razvili model, ki bo služil kot podpora pri odločitvi za investicijo. Na strani odhodkov model zajema stroške kot so: krma, surovine, elektrika, voda,…, na strani prihodkov pa prodajo mladic in pitancev, ter končnih proizvodov (salame, prekajena rebra, meso iz tunke, zaseka). Rezultati kažejo, da se investicija v novogradnjo hleva za 30 plemenskih svinj, pri 8 % obrestni meri, povrne glede na parametre po dveh letih obratovanja hleva v 10. letu, NSV znaša 4.435 €. Pri 5,50 % obrestni meri se investicija povrne glede na vhodne parametre modela (prav tako po dveh letih obratovanja hleva) v 9. letu, kjer je ocenjena NSV znaša 8.308 €. Rezultati klavno predelovalnega obrata kažejo, da se investicija pri 8 % obrestni meri po štirih letih obratovanja povrne 17. leto, NSV znaša 3.421 €. Pri 5,50 % obrestni mera pa se investicija glede na vhodne parametre modela po treh letih obratovanja klavno predelovalnega obrata prav tako povrne 17. leto. Ocena NSV znaša 3.357 €.
Ključne besede: prašiči / predelava / investicija / neto sedanja vrednost
Objavljeno: 12.03.2015; Ogledov: 1267; Prenosov: 129
.pdf Celotno besedilo (1,32 MB)

3.
Iskanje izvedeno v 0.05 sek.
Na vrh
Logotipi partnerjev Univerza v Mariboru Univerza v Ljubljani Univerza na Primorskem Univerza v Novi Gorici