| | SLO | ENG | Piškotki in zasebnost

Večja pisava | Manjša pisava

Iskanje po katalogu digitalne knjižnice Pomoč

Iskalni niz: išči po
išči po
išči po
išči po
* po starem in bolonjskem študiju

Opcije:
  Ponastavi


1 - 10 / 20
Na začetekNa prejšnjo stran12Na naslednjo stranNa konec
1.
Predstavitev tekstilnih filtrov z uporabo spletnih aplikacij
Mateja Juhart, 2015, diplomsko delo

Opis: Namen diplomske naloge je primerjati tri različne aplikacije za izdelavo spletnih strani, njihovo uporabnost za ustvarjanje in urejanje spletnih strani. V uvodnem delu diplomske naloge so predstavljene vrste in lastnosti materialov za tekstilne filtre. V nadaljevanju sledi opis uporabe programov WIX, IMCreator in Google Sites. Prikazan je potek uporabe vsakega portala posebej. Cilj diplomskega dela je bila predstavitev tekstilnih filtrov v obliki spletnih predstavitev, izdelanih z vsemi tremi spletnimi aplikacijami, in njihova primerjava. Ugotovili smo, da so programi med seboj kar različni, eni imajo več možnosti za urejanje kot drugi. Pri nekaterih je lažje dodajanje tekstov in fotografij. Če hočemo narediti spletno stran, so ti programi za uporabnike, ki nimajo večjih izkušenj z oblikovanjem spletnih strani, zelo uporabni. Glede na to, da so dostopni vsem brezplačno, si lahko vsak naredi svojo spletno stran po svojih željah in potrebah. Da bi popestrila spletno stran, sem iz štirih izbranih materialov za filtre drapirala modele oblek. Na krojaških lutkah so nastajali s pomočjo spenjanja z bucikami.
Ključne besede: Tekstilni filtri, spletne predstavitve, spletne aplikacije, WIX, IMCreator in Google Sites
Objavljeno: 26.05.2015; Ogledov: 587; Prenosov: 63
.pdf Celotno besedilo (3,58 MB)

2.
Konstruiranje kolekcije ženskih koktajl oblek
Nataša Recko, 2015, diplomsko delo

Opis: Diplomsko delo obsega podroben pregled koktajl oblek, njen nastanek in v kakšnih oblikah se je pojavljala čez desetletja prejšnjega stoletja. Podrobneje smo preučili linije koktajl oblek in se osredotočili na vrste primernih tekstilij za njihovo izdelavo, saj le tako lahko koktajl obleka deluje prefinjeno in elegantno. Na podlagi inspiracije, ki nam je bila arhitektura mesta Budimpešte, smo oblikovali manjšo kolekcijo koktajl ženskih oblek, ki je predstavljena z modnimi in konstrukcijskimi skicami. Za tri izbrane modele smo konstruirali temeljna kroja na podlagi telesnih mer testnih oseb in jih modelirali v kroje koktajl oblek. Rezultat dela so trije sešiti modeli koktajl oblek, ki so predstavljeni z vidika inspiracije za njihov nastanek, konstrukcije in modeliranja krojev ter uporabljenih materialov za koktajl obleke.
Ključne besede: ženska oblačila, koktajl obleka, konstruiranje in modeliranje krojev, telesne mere, tekstilni materiali
Objavljeno: 20.10.2015; Ogledov: 689; Prenosov: 109
.pdf Celotno besedilo (5,49 MB)

3.
Oblikovanje tekstilnih vzorcev z izhodišči tradicionalnih motivov različnih kultur sveta
Lavra Smoljanović, 2015, diplomsko delo

Opis: Diplomsko delo temelji na oblikovanju sodobnih tekstilnih vzorcev za sezono pomlad/poletje 2016, katerih izhodišče so tradicionalni tekstilni motivi različnih kultur sveta. Ročno in strojno izdelane tekstilije različnih kultur sveta kažejo širok nabor različnih tehnik. Vzorce za tekstilije smo raziskali v okviru treh skupin, ki so razdeljene glede na skupne značilnosti ene ali več držav. V prvi skupini smo raziskovali tradicionalne tekstilne vzorce Vietnama, Laosa in Tajske, v drugi skupini tradicionalne vzorce Mehike in Gvatemale ter v tretji skupini vzorci tradicionalne vzorce države Benin. Osredotočili smo se tudi na aktualne trende za sezono pomlad/poletje 2016. Na podlagi značilnosti vzorcev posameznih kultur sveta, smo skladno z aktualnimi trendi oblikovali vzorce za tekstilije. Te so namenjene oblačilom ter tekstilijam za interier.
Ključne besede: oblikovanje, preoblikovanje, tekstilni vzorci, tradicionalni motivi, kulture sveta, trendi
Objavljeno: 20.10.2015; Ogledov: 700; Prenosov: 39
.pdf Celotno besedilo (15,70 MB)

4.
Značilnosti krojev ženskih oblačil za sezono pomlad/poletje 2015
Slavica Zorko, 2015, diplomsko delo

Opis: Diplomsko delo obsega raziskovanje značilnosti krojev ženskih oblačil za sezono pomlad/poletje 2015 in opisuje modo ter estetiko oblačenja z vidika različnih pogledov. Na osnovi fotografij modelov oblačil različnih modnih oblikovalcev so prikazani in analizirani trendi ženskih oblačil za sezono pomlad/poletje 2015. Za analizirana oblačila so izdelane konstrukcijske skice in opisi modelov. Kot rezultat diplomskega dela so podane značilnosti krojev oblačil izbranih modelov in njihovo modeliranje.
Ključne besede: moda, ženska oblačila, konstrukcijske skice, temeljni kroj, modeliranje krojev
Objavljeno: 21.03.2016; Ogledov: 631; Prenosov: 53
.pdf Celotno besedilo (5,12 MB)

5.
Sanjava popotovanja - kolekcija posteljnih prevlek
Nuša Šimunić, 2016, diplomsko delo

Opis: Diplomsko delo obsega raziskovanje aktualne ponudbe na trgu tekstilij za interier, natančneje na področju posteljnih prevlek. Podrobneje smo preučili vzorce različnih blagovnih znamk, ki se trenutno pojavljajo na posteljnih prevlekah in opredelili trende za sezono pomlad/poletje 2016. Na podlagi inspiracij, to so nam bili trije različni kraji sveta, smo oblikovali tri različne tipe vzorcev za zakonsko in otroško/mladinsko posteljo. Predstavljene vzorce smo podali v različnih barvnih kombinacijah. Za načrtovanje posteljne prevleke, katere izdelava bo obsegala digitalno tiskanje in šivanje, smo za otroško/mladinsko posteljo izbrali vzorec Maroko. Za izbrani vzorec smo podali konstrukcijsko skico z opisom posteljnine, ter obesno in všivno etiketo. Rezultat dela je oblikovana in izdelana brošura, v kateri so na pregleden in vizualno dovršen način predstavljeni ustvarjeni vzorci in primeri tiskanih vzorcev, predstavljeni z vidika navdiha za oblikovanje ter namembnosti.
Ključne besede: vzorci, posteljne prevleke, Pariz, Maroko, New York
Objavljeno: 13.04.2016; Ogledov: 376; Prenosov: 37
.pdf Celotno besedilo (7,50 MB)

6.
Preteklost in prihodnost krpar na Slovenskem
Tadeja Balažic, 2016, diplomsko delo

Opis: Krpare so tekstilni izdelki, stkani iz trakov ostankov blaga (krp) in so že več kot sto let nepogrešljiv del tekstilij za notranjo opremo. V preteklosti so se krpare uporabljale kot tepihi in tekači, pozneje se je njihova uporabnost razširila tudi na drugo opremo notranjih prostorov in druga področja uporabe. Obstajajo različne tehnike izdelave krpar. Namen diplomskega dela je raziskati preteklost in prihodnost krpar na Slovenskem ter oblikovati, konstruirati in izdelati krparo na podlagi tehnike tkanja za specifičen namen uporabe, tj. ovitek za spominsko knjigo. Rezultat diplomskega dela je konkreten izdelek tehnike tkanja in predstavlja sintezo usvojenega znanja, s področja tkanja in oblikovanja tekstilij.
Ključne besede: tkanje, konstrukcija tkanin, vzorčenje tkanin, oblikovanje krpar
Objavljeno: 16.09.2016; Ogledov: 387; Prenosov: 36
.pdf Celotno besedilo (9,98 MB)

7.
MODA IN ANTI - MODA 20. STOLETJA
Mateja Bratuša, 2016, diplomsko delo

Opis: O modi 20. stoletja je veliko napisanega, manj pa o vzrokih zakaj se je tako hitro spreminjala in bila tako zelo raznolika. Diplomsko delo modo postavi v kontekst vezan na vzroke in posledice nastalih sprememb preko primerjave pregleda posameznih dekad 20. stoletja, preučevanja raznih gibanj in protestov ter socialnega vidika in končno, povezave teh sprememb s sedanjim časom. Na koncu je raziskava modnih dekad podkrepljena še s preglednico vzrokov in posledic za nastale spremembe in opremljena z nazornimi slikami.
Ključne besede: moda, anti - moda, 20. stoletje
Objavljeno: 07.09.2016; Ogledov: 905; Prenosov: 156
.pdf Celotno besedilo (3,77 MB)

8.
Oblikovanje in konstruiranje modnih dodatkov iz odpadnega materiala
Valerija Žižek, 2016, diplomsko delo

Opis: Odpadni material, ki običajno pristane v smeteh ali na odlagališčih, v veliki meri vpliva na onesnaževanje okolja. Da bi pripomogli pri osveščanju ljudi o tej problematiki, nanjo opozarjamo z oblikovano kolekcijo unikatnih modnih dodatkov. Na osnovi raziskave zgodovine nakita, aktualnih trendov v oblikovanju nakita in njihovih estetskih norm smo se posvetili razvoju inspiracije za razvoj lastnih izdelkov. Z eksperimentiranjem in raziskovanjem materiala smo oblikovali kolekcijo iz odpadnega usnja in urnih mehanizmov. V diplomskem delu je predstavljena kolekcija dveh verižic iz usnja in ena iz urnih mehanizmov. Odpadni material smo preoblikovali v unikatni nakit in mu na ta način dodali vrednost sodobnega nakita.
Ključne besede: nakit, ponovna uporaba, urni mehanizem, odpadlo usnje
Objavljeno: 19.10.2016; Ogledov: 401; Prenosov: 53
.pdf Celotno besedilo (4,02 MB)

9.
Razvoj funkcionalnega oblačila za lovce
Blanka Geld, 2016, diplomsko delo

Opis: V okviru diplomskega dela so proučene funkcionalne zahteve oblačil za lovce na podlagi katerih je oblikovan predlog novega funkcionalnega oblačila. Za pridobivanje primarnih podatkov o funkcionalnih zahtevah oblačil za lovce sta bili uporabljeni dve metodi, in sicer opazovanje in spraševanje. Kot instrument za zbiranje primarnih podatkov je bil uporabljen za ta namen oblikovan vprašalnik, ki je vseboval vprašanja zaprtega in odprtega tipa. Rezultati analize pridobljenih podatkov o funkcionalnih zahtevah oblačil za lovce so pokazali, da obstoječa oblačila za lov večini nudijo zadovoljivo zaščito in udobje. Kljub temu smo iz odgovorov zaznali, da si lovci želijo več udobja. Stari model jakne jih ovira v predelu vratu in komolcev, želijo tudi podaljšani zadnji del jakne. Obstoječi model hlač jih ovira v pasu in v kolenih. Na podlagi rezultatov analize je bil oblikovan predlog novega funkcionalnega oblačila za lov. Tehnične skice jakne in hlač novega funkcionalnega oblačila za lovce dopolnjujejo opisi modelov.
Ključne besede: oblačilno inženirstvo, funkcionalno oblačilo, lovska oblačila
Objavljeno: 22.11.2016; Ogledov: 544; Prenosov: 64
.pdf Celotno besedilo (2,29 MB)

10.
Kostumografija za baletno predstavo "Štirje letni časi"
Vesna Zadravec, 2016, diplomsko delo

Opis: V svojem diplomskem delu smo želeli predstaviti kostumografijo za baletno predstavo Štirje letni časi , na glasbo Antonija Vivaldija. Cilj diplomskega dela je, da ustvarimo kostume, ki bodo ob prvem pogledu gledalca asociirali na različne letne čase in da bo le-te tudi čutil. Koncept kostumografije in svoje občutke pri poslušanju Vivaldijeve glasbe, smo predstavili z moodboardi, za vsak letni čas. Na podlagi koncepta smo narisali modne ilustracije kostumov moških in ženskih likov za plesalce klasičnega baleta, posamezne detajle ter prikazali nabor izbranih tekstilnih materialov za izdelavo kostumov in dodatkov. Naš končni produkt je prezentacijski plakat, ki predstavlja celotno kostumografijo za baletno predstavo Štirje letni časi.
Ključne besede: kostumografija, kostumi, gledališče, oder, ples, balet, letni časi, oblikovanje, ilustracije
Objavljeno: 06.10.2016; Ogledov: 421; Prenosov: 42
.pdf Celotno besedilo (24,40 MB)

Iskanje izvedeno v 0.3 sek.
Na vrh
Logotipi partnerjev Univerza v Mariboru Univerza v Ljubljani Univerza na Primorskem Univerza v Novi Gorici