| | SLO | ENG | Piškotki in zasebnost

Večja pisava | Manjša pisava

Iskanje po katalogu digitalne knjižnice Pomoč

Iskalni niz: išči po
išči po
išči po
išči po
* po starem in bolonjskem študiju

Opcije:
  Ponastavi


1 - 10 / 21
Na začetekNa prejšnjo stran123Na naslednjo stranNa konec
1.
Tri fazni usmernik s korekcijo faktorja moči
Smiljan Lampret, 2021, magistrsko delo

Opis: V magistrskem delu sta opisana načrtovanje in izvedba tri faznega usmernika s korekcijo faktorja moči. Cilj je bilo stabilno delovanje pretvornika z uporabo zmogljivega digitalnega krmilnika TMSF28335 proizvajalca Texas Instruments, stikalne frekvence 20 kHz in obstoječo strojno opremo v laboratoriju v realnem času. S simulacijsko shemo v programskem okolju Matlab/Simulnik smo preverili delovanje sistema in nastavili parametre PI regulatorjev, ki smo jih nato uporabili pri realnem procesu. Programsko kodo smo napisali v programskem jeziku C. Sistem je sestavljen iz treh močnostnih modulov, od katerih vsak pretvarja tok in napetost ene faze. Močnostna karta skrbi za povezavo modulov s krmilniško karto, ki vsebuje DSP. Regulacijo smo izvedli s tremi PI regulatorji, za izhodno napetost in tokova v d in q oseh. Uporabili smo Clarkino in Parkovo transformacijo ter algoritem fazno zaključene zanke. Izvedeno je bilo vektorsko vodenje.
Ključne besede: močnostna elektronika, pretvornik, usmernik, vodenje, digitalni signalni krmilnik, vektorska modulacija
Objavljeno: 24.03.2021; Ogledov: 127; Prenosov: 24
.pdf Celotno besedilo (5,13 MB)

2.
Analiza možnosti samozaposlitve na majhni kmetiji
Smiljan Kos, 2019, diplomsko delo/naloga

Opis: Današnji trend v kmetijstvu je industrializacija pridelave hrane, kar ima zraven nekaterih pozitivnih lastnosti vsekakor tudi veliko negativnih. Ena od teh je večanje kmetijskih gospodarstev, kar posledično vpliva na hitro upadanje biotske pestrosti. Zato smo se v letu 2018 odločili, da bomo analizirali možnosti samozaposlitve na majhni samooskrbni kmetiji Kos, ki obsega 1,47 ha obdelovalnih površin. Predpostavili smo, da se kmetija preusmeri v ekološko pridelavo, investira v trajni nasad malin, v sušilnico oz. liofilizator ter vzpostavi predelava v čokoladno-sadne izdelke. Uporabljene so bile metoda simulacije, ocena ekonomike preusmeritve v ekološko pridelavo ter finančna analiza. Ugotovili smo, da lahko na kmetiji Kos zagotovimo delovno mesto eni osebi za polni delovni čas (1.800 ur/leto) ter za 600 ur sezonskega dela pri obiranju malin. Skupna investicija (75.000 €) se ob predvidenem letnem denarnem toku (4.803,06 €) po statični metodi povrne po 15 letih ter 226 dneh.
Ključne besede: finančna analiza, samozaposlitev, majhna kmetija, ekološko kmetijstvo, ocena investicije
Objavljeno: 07.05.2019; Ogledov: 799; Prenosov: 89
.pdf Celotno besedilo (1,03 MB)

3.
STEREO VID
Smiljan Lampret, 2017, delo diplomskega projekta/projektno delo

Opis: Stereo vid je pomembno področje v industrijski avtomatizaciji in igralni industriji. V diplomskem delu je opisano, kako s sistemom dveh kamer generirati sliko, ki nam zraven višine in širine poda še tretjo dimenzijo, globino. S pomočjo programskega orodja Matlab je prikazana kalibracija sistema kamer ter končna slika globinskega zemljevida. Podan je podroben opis pomembnih pojmov, opis kamere, algoritmov in kalibracije. Glavni cilj naloge je prikaz globinskega zemljevida in primerjava tega z zemljevidom, pridobljenim z Microsoftovo igralno konzolo kinect.algoritmov in kalibracije. Glavni cilj naloge je prikaz globinskega zemljevida in primerjava tega z zemljevidom, pridobljenim z Microsoftovo igralno konzolo kinect.
Ključne besede: stereo vid, kalibracija, globinski zemljevid, Matlab
Objavljeno: 29.01.2018; Ogledov: 866; Prenosov: 113
.pdf Celotno besedilo (1,50 MB)

4.
TRISTRANSKI POSLI V SISTEMU DDV
Smiljan Murko, 2016, diplomsko delo

Opis: Evropske države so kmalu po drugi svetovni vojni dojele, da medsebojno povezovanje predstavlja ključ do uspeha pri doseganju ciljev v globalnem gospodarstvu. Leta 1957 se je oblikovala EGS, ki je omogočila skupni trg in uresničevanje prostega pretoka blaga, delavcev, storitev in kapitala. Enotni evropski akt iz leta 1987 je pomenil zavezanost cilju uresničevanja enotnega in notranjega trga, s podpisom Maastrichtske pogodbe oz. Pogodbe o EU iz leta 1992, pa se je skupnost z vpeljavo novih oblik sodelovanja, poleg gospodarstva še na področju obrambe in pravosodja, preimenovala v EU. V času tega združevanja so se države članice prek harmonizacije pravnih sistemov, izpeljane s pomočjo direktiv in uredb, postopoma odpovedovale svoji davčni suverenosti, da se bi na ta način dosegla ureditev, ki ne bi izkrivljala konkurence in pospeševala prost pretok blaga in storitev. Leta 1993 je bil vzpostavljen enoten evropski trg, ki je predvideval prost pretok blaga, storitev, oseb in denarja. Od takrat naprej je tudi v veljavi t.i. prehodni sistem obdavčitve, ki je omogočil odpravo mejnih prehodov in mejne kontrole med državami članicami. Zaradi lažjega poslovanja poslovnih subjektov v takšnem sistemu, je bilo potrebno uvesti določene izjeme pri obdavčevanju oz. določene poenostavitve. Primer takšne poenostavitve prestavljajo tudi tristranski posli, ki so podvrsta verižnih poslov in jih delimo na prave in neprave. Z vidika davčne obravnave nepravi tristranski posli veljajo za najzahtevnejše, ker se razlikujejo od primera do primera. Za njih ne veljajo poenostavitve pri obračunu DDV, kot to velja za prave tristranske posle. Pri pravih tristranskih poslih sodelujejo trije davčni zavezanci, ki so identificirani za namene DDV in sicer vsak v svoji državi znotraj EU. Dobavitelj blaga iz ene države članice izda račun za dobavo blaga znotraj EU pridobitelju v drugi državi članici za blago, ki se neposredno odpošlje oziroma odpelje prejemniku blaga v tretjo državo članico. V kolikor so izpolnjeni ti pogoji potem lahko v teh primerih upoštevamo predvidene oprostitve pri plačilu DDV. Tristranski posel je povezan z nakupom in prodajo blaga, pri katerem je pomembna identifikacija za DDV znotraj EU, ne pa tudi sedež zavezanca znotraj EU. Prav tako je zelo pomembna fizična pot blaga in pot računov. Trenutni sistem obdavčitve dovoljuje goljufije v poslovanju v okviru tristranskih poslov. Davčna zakonodaja je zapletena in zato marsikomu nejasna, tako da je občasno tudi Sodišče EU zaprošeno, da se v predhodnem postopku opredeli glede razlage ali veljavnosti zakonodaje EU.
Ključne besede: tristranski posli, DDV, triangulacija, pridobitev, dobava, verižni posli, samoobdavčitev, ID številka, rekapitulacijsko poročilo, davčni vrtiljak, missing trader, goljufija, davčna zatajitev, Direktiva Sveta št. 77/388/EGS, Direktiva Sveta št. 2006/112/ES, načelo namembne države, načelo države porekla, Sodišče EU
Objavljeno: 21.09.2016; Ogledov: 2215; Prenosov: 205
.pdf Celotno besedilo (1,39 MB)

5.
Razvoj mobilne aplikacije za prepoznavo elementov diagramov BPMN
Smiljan Kerenčič, 2016, diplomsko delo

Opis: Tehnologija v današnjem času presega vse meje. Najlepši primer so mobilne naprave. Naši telefoni niso več samo mobilni, ampak so tudi pametni. Že nekaj časa čedalje večji pomen dobiva kamera telefona. S tem pa so se razvile tudi tehnologije in aplikacije, ki za svoje delovanje potrebujejo ravno mobilno kamero. Prepoznavo obraza, nasmeha, prstnega odtisa ali prikaz informacij o opazovani okolici opravijo tehnologije, ki spadajo na področje računalniškega vida. V diplomskem delu si bomo podrobneje ogledali različne možnosti prepoznave s pomočjo računalniškega vida. Razpravljali bomo o tem, kako te tehnologije uporabiti za prepoznavo elementov diagramov BPMN. Analizirali bomo nekatera orodja za modeliranje diagramov BPMN in kako ta orodja grafično prikazujejo posamezne elemente BMPN. Za lažje testiranje in dokazovanje hipotez bomo izdelali mobilno aplikacijo za mobilni operacijski sistem iOS, katere naloga bo prepoznati posamezne elemente BPMN natisnjene na papir. Izvorna koda izdelane aplikacije je izdana pod odprtokodno licenco, kar dopušča možnost nadaljnjega razvoja in raziskav.
Ključne besede: mobilna aplikacija, iOS, računalniški vid, prepoznava slik, modeliranje poslovnih procesov
Objavljeno: 31.03.2016; Ogledov: 1013; Prenosov: 123
.pdf Celotno besedilo (12,73 MB)

6.
Fast convex layers algorithm for near-duplicate image detection
Smiljan Šinjur, Damjan Zazula, Borut Žalik, 2012, izvirni znanstveni članek

Opis: This paper builds on a novel, fast algorithm for generating the convex layers on grid points with linear time complexity. Convex layers are extracted from the binary image. The obtained convex hulls are characterized by the number oftheir vertices and used as representative image features. A computational geometric approach to near-duplicate image detection stems from these features. Similarity of feature vectors of given images is assessed by correlation coefficient. This way, all images with closely related structure and contents can be retrieved from large databases of images quickly and efficiently. The algorithm can be used in various applications such as video surveillance, image and video duplication search, or image alignment. Our approach is rather robust up to moderate signal-to-noise ratios, tolerates lossy image compression, and copes with translated, rotated and scaled image contents.
Ključne besede: near duplicate image detection, feature extraction, geometric features, convex layers, similarity measure
Objavljeno: 10.07.2015; Ogledov: 691; Prenosov: 51
URL Povezava na celotno besedilo

7.
ANALIZA VPLIVA BARVNEGA SPEKTRA NA UČINKOVITOST PREPOZNAVANJA OBJEKTOV V DIGITALNIH SLIKAH
Uroš Žižek, 2015, diplomsko delo

Opis: V diplomskem delu se ukvarjamo s študijem vpliva izbire barvnega spektra, v katerem so zajete digitalne slike, na uspešnost prepoznavanja objektov. Kot testno aplikacijo smo izbrali problem prepoznavanja prometnih znakov v slabih osvetlitvenih pogojih. S pomočjo sodobnih tehnologij smo razvili algoritem, ki na digitalnih posnetkih prepoznava prometne znake stop. Algoritem smo preizkusili na posnetkih, zajetih v različnih barvnih spektrih, in sicer v realnem okolju ter ob slabih osvetlitvenih pogojih. Najprej smo algoritem preizkusili na posnetkih, zajetih v vidnem spektru, nato pa še na posnetkih, zajetih v infrardečem (IR) spektru. Na podlagi dobljenih rezultatov smo proučili, kako izbira barvnega spektra vpliva na učinkovitost prepoznavanja objektov. Ugotovili smo, da je ob slabih osvetlitvenih pogojih bolje izbrati spekter IR.
Ključne besede: računalniški vid, prepoznavanje objektov, barvni spekter, prometni znaki
Objavljeno: 22.05.2015; Ogledov: 957; Prenosov: 96
.pdf Celotno besedilo (1,68 MB)

8.
Sinteza maghemita (γ-Fe2O3) iz piridinskega kompleksa Fe(C5H5N)4Cl2
Maja Smiljan, 2014, diplomsko delo

Opis: Namen diplomske naloge je sintetizirati nanodelce maghemita iz piridinskega kompleksa Fe(C5H5N)4Cl2. Sinteza poteka v dveh stopnjah in sicer priprava piridinskega kompleksa, nato pa hidroliza in oksidacija te rumene soli do γ-železovega oksida ter naknadna dehidracija do maghemita. Uporabljene so različne tehnike hidrolize, oksidacije in dehidracije, ob spreminjanju fizikalnih pogojev. Postopno in sistematično želimo ugotoviti od katerih parametrov (katerih vmesnih stopenj) je odvisna uspešnost sinteze – kakšni so optimalni pogoji za nastanek nanodelcev maghemita in rast njegovih kristalov.
Ključne besede: maghemit, železovi oksidi, železovi hidroksidi, magnetne tekočine, piridin, nanodelci, nanotehnologija, rentgenska praškovna difrakcija, elektronska mikroskopija
Objavljeno: 25.09.2014; Ogledov: 1493; Prenosov: 128
.pdf Celotno besedilo (2,32 MB)

9.
Simpatije na barve v različnih življenskih obdobjih
Smiljan Tomažič, 2013, diplomsko delo

Opis: V diplomski nalogi, sem opravil anketo ''Simpatije na barve''. Anketa je bila opravljena v osnovni šoli, srednji poklicni šoli ter gimnaziji. Cilj diplomske naloge je bil ovrednotiti rezultate anket in jih primerjati z že opravljeno Trstenjakovo (1978) anketo ''Priljubljene in nepriljubljene barve''. Anketa je bila narejena na vzorcu 350 osnovnošolcev in dijakov. V diplomski nalogi so predstavljeni in ovrednoteni rezultati anket, ter le ti primerjani s Trstenjakovo (1978) anketo.
Ključne besede: Barva, priljubljenost barv, vrednotenje barv, anketa
Objavljeno: 18.10.2013; Ogledov: 1594; Prenosov: 109 
(2 glasa)
.pdf Celotno besedilo (1,40 MB)

10.
Iskanje izvedeno v 0.37 sek.
Na vrh
Logotipi partnerjev Univerza v Mariboru Univerza v Ljubljani Univerza na Primorskem Univerza v Novi Gorici