| | SLO | ENG | Piškotki in zasebnost

Večja pisava | Manjša pisava

Iskanje po katalogu digitalne knjižnice Pomoč

Iskalni niz: išči po
išči po
išči po
išči po
* po starem in bolonjskem študiju

Opcije:
  Ponastavi


1 - 10 / 19
Na začetekNa prejšnjo stran12Na naslednjo stranNa konec
1.
CNC IZDELAVA VISOKOKVALITETNIH KOMPONENT ZA MOTORNA KOLESA
Simon Marčič, 2010, diplomsko delo

Opis: V ZDA so se pred približno dvema desetletjema začela razvijat podjetja, ki so ob razvoju CNC tehnologij začela izdelovati stružene ter rezkane izdelke za motorna kolesa. Te komponente so bile seveda bistveno kvalitetnejše od tistih, ki so jih proizvajalci motornih koles vgrajevali na serijske motorje, saj so le ti odliti. Danes postajajo CNC komponente vse bolj priljubljene in jih lahko zasledimo na skoraj vsakem dirkalnem terenskem motornem kolesu. V pričujočem delu je prikazan primer izdelave nekaterih komponent od njihovega snovanja pa vse do izdelave le teh. Ob tem so predstavljene tudi njihove zahteve in tržna analiza ter poslovni načrt za podjetje, ki se ukvarja z njihovo izdelavo ter prodajo. Takšno podjetje sem nedavno tudi ustanovil. Podobnih podjetij v Evropi praktično ni zato menim da je to moja poslovna priložnost.
Ključne besede: CAD/CAM sistem, CNC programiranje, 5 osni CNC stroj, rezkanje, motorno kolo, nosilec vilic, aluminijasta komponenta
Objavljeno: 06.09.2010; Ogledov: 2530; Prenosov: 595
.pdf Celotno besedilo (1,82 MB)

2.
ENERGETSKA SANACIJA STANOVANJSKE HIŠE ZGRAJENE LETA 1905
Julijan Jan Salamunić, 2013, diplomsko delo

Opis: Diplomsko delo opisuje energetsko analizo starejše hiše, ki je bila zgrajena leta 1905 in popolnoma obnovljena leta 2005. Podana sta sistematičen energetski pristop in analiza objekta v skladu z najnovejšim Pravilnikom o učinkoviti rabi energije v stavbah. Na osnovi izračunanih toplotnih izgub so izbrani ustrezni generatorji toplote in ogrevala, ki zagotavljajo pokrivanje toplotnih izgub. Končni rezultat diplomske naloge je določitev energetske izkaznice omenjenega objekta.
Ključne besede: energetika, starejše hiše, toplotne izgube, energetska izkaznica
Objavljeno: 22.11.2013; Ogledov: 1532; Prenosov: 278
.pdf Celotno besedilo (3,38 MB)

3.
POPRAVILO KRITIČNIH NAPAK V ENERGETSKIH KOMPONENTAH MED OBRATOVANJEM
Marko Dukič, 2014, diplomsko delo

Opis: Namen diplomske naloge je bil, da se pobliže spoznamo z vzdrževalnimi deli na energetskih komponentah med obratovanjem, ki puščajo in predstavitev različnih načinov oziroma tehnik, kako lahko začasno odpravimo problem puščanja v postopku proizvodnje. Prišli smo do zaključka, da porabimo veliko manj finančnih sredstev, če z predstavljenimi metodami, ki smo jih opisali v diplomski nalogi začasno saniramo puščanje na energetski komponenti, kot pa če bi morali popolnoma zaustaviti celotno proizvodnjo in po zaključenih delih opraviti ponoven zagon. Prišlo bi do velikih izgub tako finančnih kot proizvodnih.
Ključne besede: Prirobnica, tlačna posoda, objemka, tesnilo, cevovod.
Objavljeno: 20.06.2014; Ogledov: 882; Prenosov: 101
.pdf Celotno besedilo (3,10 MB)

4.
ENERGETSKA SANACIJA STANOVANJSKE HIŠE ZGRAJENE 1964
Boris Karl Strašek, 2014, diplomsko delo

Opis: Namen diplomske naloge je prikazati sanacijo toplotnega ovoja stavbe, da bi stavba postala energetsko učinkovit in ekonomsko vzdržen objekt. Prikazana je sanacija z obstoječimi materiali in tehnologijami. Zaradi večje izkoriščenosti obnovljivih virov in boljše ekonomske vzdržnosti so pri sanaciji vgrajeni tudi sončni kolektorji za pripravo tople vode. Na osnovi izračunov toplotnih izgub po izvedeni sanaciji toplotnega ovija je izbrana tudi nova ogrevalna naprava na lesno biomaso in izdelana energetska izkaznica saniranega objekta ter prikazana ekonomska upravičenost sanacije.
Ključne besede: energetska sanacija, toplotne izgube, energetska izkaznica, sončni kolektorji, lesna biomasa
Objavljeno: 23.09.2014; Ogledov: 1084; Prenosov: 135
.pdf Celotno besedilo (4,14 MB)

5.
POŽARNA VARNOST FOTOVOLTAIČNIH ELEKTRARN
Mitja Cerjak, 2014, diplomsko delo

Opis: V Sloveniji se hitro povečuje število fotovoltaičnih elektrarn, ki so vgrajene na stavbah, hkrati pa se s hitrim napredkom te tehnologije postavi vprašanje tudi glede požarne varnosti. Cilj te diplomske naloge je predstavitev delovanja fotovoltaične elektrarne, v ta del spadajo osnove fotovoltaike, sestavni deli in zaščitni elementi elektrarne. Teoretično smo predstavili osnove požarne varnosti, kot so teorija gorenja, odkrivanje, javljanje in gašenje požara, ter požarno-gradbene zahteve. V praktičnem delu diplomskega dela smo predstavili vse tri fotovoltaične elektrarne v podjetju TEB, d. o. o., in ukrepe, ki jih izvajajo za zagotovitev ustrezne požarne varnosti.
Ključne besede: fotovoltaična elektrarna, sončna elektrarna, PV požarna varnost, gorenje
Objavljeno: 03.11.2014; Ogledov: 2183; Prenosov: 276
.pdf Celotno besedilo (2,78 MB)

6.
UPORABA STIRLINGOVEGA MOTORJA V KOGENERACIJSKE NAMENE
Tomislav Buben, 2014, diplomsko delo

Opis: V diplomski nalogi je opisana kogeneracija toplotne in električne energije. Predstavljen je tudi Stirlingov motor in njegovo delovanje ter vgradnja dveh mikro kogeneracijskih sistemov namesto sedanjega klasičnega sistema za ogrevanje in sistema za oskrbo z električno energijo. Glede na trenutne stroške električne energije in primarnega energenta je bilo ugotovljeno, da uporaba mikro kogeneracijske enote na zemeljski plin ni ekonomsko upravičena. Uporaba enote na pelete, ki ima večjo električno in toplotno moč, pa je rentabilna.
Ključne besede: kogeneracija, Stirlingov motor, zemeljski plin, peleti
Objavljeno: 09.10.2014; Ogledov: 1573; Prenosov: 167
.pdf Celotno besedilo (2,70 MB)

7.
MAGNETNA DEFEKTOSKOPIJA ENERGETSKIH KOMPONENT
Smajl Halilović, 2017, diplomsko delo

Opis: Namen oz. cilj diplomskega dela je eksperimentalna določitev mesta in velikosti razpok, ki se pojavijo na feritnih materialih, pri varjenju ali pri toplotni obdelavi. Primeri, katere smo uporabili so: odkovkih iz podjetja Unior d. d. Magnetoskopija ali MT metoda, je vrsta pregleda površinskih napak. Napake nato klasificiramo in s pomočjo tega zavržemo, ali ohranimo element (odkovek) v proizvodnji.
Ključne besede: Magnetna preiskava, magnetoskopija, MT metoda
Objavljeno: 28.11.2017; Ogledov: 729; Prenosov: 70
.pdf Celotno besedilo (3,45 MB)

8.
9.
Global testing of under-matched joints
Zdravko Praunseis, Simon Marčič, 2012, izvirni znanstveni članek

Ključne besede: experiment, steel, under-matched joint
Objavljeno: 10.07.2015; Ogledov: 717; Prenosov: 17
URL Povezava na celotno besedilo

10.
Iskanje izvedeno v 0.3 sek.
Na vrh
Logotipi partnerjev Univerza v Mariboru Univerza v Ljubljani Univerza na Primorskem Univerza v Novi Gorici