| | SLO | ENG | Piškotki in zasebnost

Večja pisava | Manjša pisava

Iskanje po katalogu digitalne knjižnice Pomoč

Iskalni niz: išči po
išči po
išči po
išči po
* po starem in bolonjskem študiju

Opcije:
  Ponastavi


1 - 10 / 87
Na začetekNa prejšnjo stran123456789Na naslednjo stranNa konec
1.
Razvoj in izdelava ohišja linete za zaščito obdelovanca pred ostružki
Žak Hostnik Žolgar, 2023, diplomsko delo

Opis: Diplomska naloga obravnava problem zahajanja odrezkov med lineto in obdelovanec pri obdelavi batnice na stružnici ter razvoj rešitve tega problema. Poškodbe na batnici zaradi odrezkov povzročajo velik izmet izdelanih batnic. Namen naloge je bil razviti in izdelati pripravo, ki bi preprečevala nastanek teh poškodb, skrajšala dobavne roke, zmanjšala stroške ter izboljšala kvaliteto izdelave. V nalogi sta opisana razvoj in izdelava zaščitnega ohišja, ki preprečuje vstop odrezkov med lineto in obdelovano batnico. Izdelani prototip je bil testiran v procesu izdelave batnic. Rezultati so pokazali, da ohišje učinkovito preprečuje zahajanje odrezkov med lineto in obdelovanec. Razvita priprava predstavlja rešitev problema poškodb na batnicah med obdelavo. Podjetju bo omogočila kvalitetnejšo izdelavo, zmanjšanje stroškov ter učinkovitejšo proizvodnjo.
Ključne besede: lineta, obdelovanec, ostružki, batnica, ohišje
Objavljeno v DKUM: 09.10.2023; Ogledov: 162; Prenosov: 12
.pdf Celotno besedilo (3,35 MB)

2.
Napovedovalna analiza ravnanja kaljenih kovinskih obdelovancev : doktorska disertacija
Tadej Peršak, 2023, doktorska disertacija

Opis: V industriji se kovinski obdelovanci pogosto toplotno obdelujejo z namenom poboljšanja njihovih mehanskih lastnosti, pri čemer pa se pojavljajo neželene deformacije njihove geometrije. Zaradi dosežene visoke trdote (60 HRC ali več) klasični pristopi ravnanja z upogibanjem in valjanjem niso učinkoviti, saj se material poruši. V ta namen smo se v okviru doktorske raziskave ukvarjali z analizo vpliva plastičnih površinskih deformacij na spremembe geometrije kaljenih kovinskih obdelovancev. Izveden je bil laboratorijski eksperiment, v katerem smo na podlagi nadzorovanega vnosa površinskih plastičnih deformacij, visokoresolucijskega zajema geometrije obdelovancev, merjenja pospeškov ter zajema zvoka ravnalnih udarcev (udarci, ki plastično deformirajo površino obdelovanca) pripravili bazo podatkov s 3063 vzorci. Dodatno smo zajemali zvočne odzive nadzorovanih udarcev, ki ne deformirajo površine obdelovanca. Z uporabo U-Net nevronske mreže smo razvili model za napovedovanje spremembe geometrije kaljenega kovinskega obdelovanca glede na vnesene plastične površinske deformacije. V nadaljevanju smo predlagali novo arhitekturo globoke konvolucijske mreže za regresijo, ki omogoča dva vhoda različnih podatkovnih tipov in dimenzij (zvok ravnalnega udarca in reprezentacija geometrije obdelovanca z vključenimi podatki o ravnalnih udarcih) ter večdimenzionalni izhod (napovedana sprememba geometrije obdelovanca). Prav tako smo z uporabo globoke nevronske mreže razvili model, ki izključno na podlagi zvoka nadzorovano izvedenih udarcev, ki ne deformirajo površine obdelovanca, učinkovito napove geometrijo kovinskega obdelovanca. Uspešnost razvitih napovednih modelov smo ocenili z relativno absolutno napako (angl. relative absolute error (RAE)), povprečno kvadratno napako (angl. root mean squared error (RMSE)) in relativno kvadratno napako (angl. relative squared error (RSE)). Najuspešnejši model za napovedovanje oblike obdelovanca je imel na testnih podatkih odlično zmogljivost napovedovanja, saj so povprečne vrednosti RAE znašale 0,0499, RMSE 0,0129 in RSE 0,0040. Pri vključitvi zvoka v napovedovalni model so vrednosti RAE znašale 0,0739, RMSE 0,0185 in RSE 0,0075. Pri napovedi oblike obdelovanca samo iz zvoka pa so povprečne vrednosti RAE znašale 0,7439, RMSE 0,1744 in RSE 0,5638.
Ključne besede: proces ravnanja, kaljeni obdelovanec, proizvodnja, konvolucijska nevronska mreža, modeliranje, oblak točk, zvok
Objavljeno v DKUM: 06.10.2023; Ogledov: 225; Prenosov: 0

3.
Inteligentni nadzor obrabe rezalnega orodja s spremljanjem toka na glavnem vretenu : magistrsko delo
Niko Turšič, 2023, magistrsko delo

Opis: V magistrski nalogi je predstavljen sistem za nadzor rezalnega orodja, ki temelji na sledenju toka na glavnem vretenu z uporabo umetne nevronske mreže. Glavni namen aplikacije je razširiti vpogled, ki ga ima operater v stanje orodja med delovanjem stružnice CNC. Program za analizo lahko nemoteno deluje paralelno na procesnem računalniku in prejema podatke preko podatkovnega omrežja s krmilnika stružnice. V delu so predstavljeni proces zajemanja podatkov za učno bazo umetne nevronske mreže tipa Long-Short Term Memory, arhitektura in učenje nevronske mreže, ki je uporabljena v tej aplikaciji, ter validacija naučenega modela z umetno inteligenco na novih podatkih. Prav tako sta predstavljena tudi izdelava in delovanje programa, ki se lahko izvaja na procesnem računalniku za potrebe pomožne diagnostike orodja.
Ključne besede: tok na glavnem vretenu, nevronska mreža, nadzor obrabe orodja, LSTM, umetna inteligenca
Objavljeno v DKUM: 05.10.2023; Ogledov: 112; Prenosov: 17
.pdf Celotno besedilo (4,61 MB)

4.
Programiranje obdelave izdelka s programskim orodjem solidcam
Gašper Košir, 2023, diplomsko delo

Opis: V diplomskem delu sem predstavil osnovne operacije, ki jih uporabljamo za pripravo NC-rezkalnih programov v CAM programskem okolju. Uporabljal sem programski paket SolidCAM, ki sem ga v uvodu diplomskega dela na kratko tudi predstavil. Opisal sem, kako je posamezna operacija zgrajena in kaj nam omogoča. Operacije sem razdelil v dve glavni skupini. Prvo skupino predstavljajo klasične operacije čelne poravnave, profil, žep in vrtanje. Drugo skupino predstavljajo moduli HSS, HSR/HSM in Imachining. Vse operacije, ki sem jih opisal v diplomskem delu, sem tudi uporabil na praktičnem primeru. Prikazal sem tudi razliko med samodejnim in klasičnim načinom programiranja obdelovalnih strojev ter opisal prednosti in slabosti.
Ključne besede: programiranje, SolidCAM, rezkanje
Objavljeno v DKUM: 05.10.2023; Ogledov: 128; Prenosov: 31
.pdf Celotno besedilo (2,57 MB)

5.
Razvoj in izdelava mehanskih sklopov sortirnika krompirja : diplomsko delo
Luka Šipek, 2023, diplomsko delo

Opis: V diplomskem delu je predstavljen projekt, ki temelji na razvoju in izdelavi mehanskih sklopov sortirnika krompirja. Sortiranje krompirja ima velik pomen v kmetijski industriji, vendar je današnji trg naprav za sortiranje cenovno težje dostopen. Namen diplomskega dela je bil razviti in izdelati nizkocenovni sistem za sortiranje krompirja z možnostjo namestitve industrijske kamere. Po pregledu sortirnih naprav za krompir, ki so že na trgu, smo se odločili za sortiranje s pnevmatsko šobo. Transport krompirja pa bo potekal po rotirajočih transportnih valjih, ki so preko verižnikov gnani z elektromotorjem. Izbira takšnega transporta bo zagotavljala rotiranje krompirja, kar bo omogočalo učinkovito optično analizo. V zaključku lahko rečemo, da je sortirnik krompirja ključna tehnološka rešitev, ki prispeva k učinkovitosti procesov in optimizaciji proizvodnje, kar ima pozitiven vpliv na celotno industrijo in potrošnike.
Ključne besede: sortiranje krompirja, konstruiranje, prototip, avtomatizacija
Objavljeno v DKUM: 05.10.2023; Ogledov: 85; Prenosov: 7
.pdf Celotno besedilo (4,78 MB)

6.
Načrtovanje in implementacija optimizacijskega algoritma rojev delcev za lokalizacijo mobilnega robota pepper : magistrsko delo
Erik Rot Weiss, 2023, magistrsko delo

Opis: V tem magistrskem delu se raziskuje načrtovanje in implementacija optimizacijskega algoritma rojev delcev za lokalizacijo mobilnega robota Pepper. Osredotočamo se na interpretacijo senzorskih meritev z uporabo algoritma rojev delcev in njegovo primerjavo z genetski algoritmom. Preizkušamo algoritem v izven omrežnem okolju lokalizacije, kjer so podatki, ki so obravnavani, prave meritve LiDAR v znanih točkah v prostoru. Delo se konča z implementacijo algoritma na robota za sočasno lokalizacijo med obratovanjem robota.
Ključne besede: lokalizacija, mobilni robot Pepper, algoritem rojev delcev, genetski algoritem, LiDAR meritve
Objavljeno v DKUM: 06.09.2023; Ogledov: 146; Prenosov: 15
.pdf Celotno besedilo (3,12 MB)

7.
Empirical modeling of liquefied nitrogen cooling impact during machining Inconel 718
Matija Hriberšek, Lucijano Berus, Franci Pušavec, Simon Klančnik, 2020, izvirni znanstveni članek

Opis: This paper explains liquefied nitrogen’s cooling ability on a nickel super alloy called Inconel 718. A set of experiments was performed where the Inconel 718 plate was cooled by a moving liquefied nitrogen nozzle with changing the input parameters. Based on the experimental data, the empirical model was designed by an adaptive neuro-fuzzy inference system (ANFIS) and optimized with the particle swarm optimization algorithm (PSO), with the aim to predict the cooling rate (temperature) of the used media. The research has shown that the velocity of the nozzle has a significant impact on its cooling ability, among other factors such as depth and distance. Conducted experimental results were used as a learning set for the ANFIS model’s construction and validated via k-fold cross-validation. Optimization of the ANFIS’s external input parameters was also performed with the particle swarm optimization algorithm. The best results achieved by the optimized ANFIS structure had test root mean squared error (test RMSE) = 0.2620, and test R$^2$ = 0.8585, proving the high modeling ability of the proposed method. The completed research contributes to knowledge of the field of defining liquefied nitrogen’s cooling ability, which has an impact on the surface characteristics of the machined parts.
Ključne besede: cryogenic machining, cooling impact, Inconel 718, machine learning, adaptive neuro-fuzzy inference system, particle swarm optimization
Objavljeno v DKUM: 14.07.2023; Ogledov: 204; Prenosov: 9
URL Povezava na celotno besedilo
Gradivo ima več datotek! Več...

8.
Robotska strega : diplomsko delo
Matevž Štrekelj, 2023, diplomsko delo

Opis: V diplomskem delu so najprej predstavljene osnove industrijskih robotov, in sicer mehanika in kinematika robotov, robotska roka, prijemalo, osnovne oblike robotov, krmilje, pogon, merilni sistem in senzorji. Predstavljena je tudi shema, ki prikazuje povezovanje osnovnih sestavnih delov industrijskega robota. V nadaljevanju je predstavljena strega in vrste strežnih priprav, pa tudi nekaj strežnih funkcij. V tem delu so na kratko predstavljene razvojne usmeritve pri stregi in na katere stvari moramo biti pozorni, da bo naša strega čim bolj skrbno in učinkovito opravljena oziroma načrtovana. Osrednji del naloge je predstavitev strege in strežnih robotov. V osrednjem delu so predstavljene osnovne oblike robotov, ki jih najpogosteje uporabljamo pri stregi. Izpostavljene so stvari na katere moramo biti posebej pozorni pri izbiri strežnega robota. Ključen element za uspešno izvedeno robotsko strego so prijemala, zato so v naslednjem poglavju predstavil tudi osnovne vrste prijemal, njihove pogone, način, strategijo in postopek prijemanja predmeta s prijemalom. Na koncu je predstavljeno uvajanje industrijskih robotov v proizvodnjo in kriteriji, na katere moramo biti še posebej pozorni, da bo naše uvajanje uspešno. Naštel sem tudi tri glavne vzroke za uvajanje industrijskih robotov. V nadaljevanju sem se dotaknil področij, kamor se uvajajo industrijski roboti. Podrobneje sem opisal faze in naštel napotke, ki jih moramo upoštevati v procesu uvajanja. Na koncu tega poglavja sem predstavil še vrste stroškov, ki nastanejo pri uvajanju robotov v proizvodnjo.
Ključne besede: strega, strežni roboti, prijemala, industrijski roboti
Objavljeno v DKUM: 13.07.2023; Ogledov: 271; Prenosov: 95
.pdf Celotno besedilo (1,43 MB)

9.
Zasnova večnamenskega električnega vozila : diplomsko delo
Darjan Štajnmec, 2023, diplomsko delo

Opis: V današnjem času se vse pogosteje srečujemo z omejevanjem prometa, uvajanjem con za pešce in vse pogostejšim priseljevanjem ljudi v mestna jedra. V ta namen smo se odločili za zasnovo večnamenskega električnega vozila, s katerim bi bilo mogoče upravljati vsakodnevne naloge s področja dostave, vzdrževanja in čiščenja mestnih in primestnih območji. V nalogi smo izbrali homologacijski razred vozila in podali omejitve, ki jih je potrebno upoštevati ob načrtovanju in izdelavi. Predstavili smo modularne nadgradnje, ki jih je mogoče uporabiti z eno šasijo s kabino, kar omogoča upravljanje večjega števila nalog z enim vozilom.
Ključne besede: električna vozila, dostavno vozilo, modularno vozilo, nadgradnje vozil, večnamensko vozilo
Objavljeno v DKUM: 07.07.2023; Ogledov: 262; Prenosov: 0

10.
Zaznava in lociranje malin z uporabo YOLO algoritma : magistrsko delo
Urban Kenda, 2023, magistrsko delo

Opis: V magistrskem delu smo raziskali delovanje LiDAR senzorjev ter uporabo umetne inteligence v strojnem vidu, vključno z nevronskimi mrežami, konvolucijskimi nevronskimi mrežami (CNN) in algoritmi YOLOv3, v4 in v4-tiny. V praktičnem delu smo testirali vse tri algoritme in nato izbrali najuspešnejšega, YOLOv4, ter ga dodatno analizirali. Preverili smo hitrost algoritmov ter razvili algoritem, ki je na podlagi oblakov točk in kamere sposoben določiti lokacijo malin. Ugotovili smo, da je uporaba LiDAR senzorjev v kombinaciji z umetno inteligenco učinkovita pri zaznavanju in lociranju malin v 3D-prostoru. Najuspešnejši algoritem YOLOv4 je bil sposoben razvrstiti zrele in nezrele maline z natančnostjo 84,13 %. Naš razviti algoritem je omogočil določanje lokacije malin s kombinirano uporabo oblakov točk in kamere ter tako skoraj v polovici izmerjenih primerov določil lokacijo z napako, manjšo od 2 cm.
Ključne besede: malina, strojni vid, YOLO, nevronska mreža, CNN, oblak točk
Objavljeno v DKUM: 15.06.2023; Ogledov: 228; Prenosov: 48
.pdf Celotno besedilo (1013,36 KB)

Iskanje izvedeno v 0.21 sek.
Na vrh
Logotipi partnerjev Univerza v Mariboru Univerza v Ljubljani Univerza na Primorskem Univerza v Novi Gorici