| | SLO | ENG | Piškotki in zasebnost

Večja pisava | Manjša pisava

Iskanje po katalogu digitalne knjižnice Pomoč

Iskalni niz: išči po
išči po
išči po
išči po
* po starem in bolonjskem študiju

Opcije:
  Ponastavi


1 - 10 / 54
Na začetekNa prejšnjo stran123456Na naslednjo stranNa konec
1.
Model inteligentnega CAD/CAM sistema za programiranje CNC obdelovalnih strojev
Simon Klančnik, 2012, doktorska disertacija

Opis: Sodobni obdelovalni sistemi so visoko avtomatizirani, zahtevajo veliko fleksibilnost in težijo k popolni avtonomnosti. Ker je programiranje obdelovalnih strojev zelo kompleksen proces, ki ga sestavlja več med seboj odvisnih problemov, ga kljub velikim naporom do danes še ni uspelo avtomatizirati. Pregled raziskav je pokazal, da so do sedaj razviti sistemi zelo ozko omejeni in lahko strokovnjaku služijo le kot pripomoček, pri pripravi postopka obdelave. V disertaciji predlagamo samodejno programiranje CNC-obdelovalnih strojev s pomočjo umetne inteligence. Razvita inteligenca je sposobna, ne le delno, ampak v celoti, reševati kompleksen problem samodejnega programiranja obdelovalnih strojev. Sistem na podlagi CAD-modela izdelka samodejno, brez pomoči strokovnjaka, pripravi NC-program obdelave, in sicer tako, da je obdelava varna, pravilna, časovno učinkovita in hkrati zadosti določenim tehnološkim zahtevam obdelave. Inteligentni CAD/CAM-sistem za svoje delovanje uporablja skupinsko inteligenco, NSGA-II večkriterijsko optimizacijo in usmerjeno nevronsko mrežo, hkrati pa koristi prednosti ter moč informatizacije in tako s porazdeljeno arhitekturo dosega večjo učinkovitost pri celovitem reševanju tako kompleksnega problema. Sistem je sestavljen iz napovedovalnega in evalvacijskega modula. V napovedovalnem modulu umetna inteligenca predlaga rešitve, ki vsebujejo informacije o trajektorijah rezov, izbranih orodjih in predlaganih rezalnih parametrih. Evalvacijski modul, na podlagi razvitih simulacijskih modelov, oceni predlagane rešitve glede na geometrijski, tehnološki in časovni kriterij ter kriterij učinkovitosti obdelave. V okviru raziskave smo razvili diskreten in tudi zvezen simulacijski model, ki ga razviti sistem uporablja pri iskanju optimalne rešitve. Predlagani sistem je v splošnem primeren za različne vrste obdelav, v disertaciji pa se zaradi obsega dela pri testiranjih omejimo zgolj na rezkanje. Rezultati testiranj so potrdili, da je z uporabo metod umetne inteligence mogoče samodejno programirati obdelovalne stroje.
Ključne besede: skupinska inteligenca, optimizacija z rojem delcev, nevronske mreže, genetski algoritmi, NSGA-II optimizacija, CAD/CAM-sistem, NC-programiranje, API-vmesnik, CNC-obdelovalni stroj, inteligentni obdelovalni sistem, računalniška simulacija, večkriterijska optimizacija
Objavljeno: 12.04.2012; Ogledov: 3671; Prenosov: 493
.pdf Celotno besedilo (18,28 MB)

2.
RAZVOJ AVTOMATSKEGA NANAŠALCA EMULZIJE ZA UPORABO V TISKARSTVU
Damijan Kolarič, 2012, diplomsko delo

Opis: V diplomskem delu smo se ukvarjali z opisom razvoja in izdelavo avtomatiziranega stroja, nanašalca emulzije. Stroj se uporablja v tiskarstvu in je namenjen izključno za nanos emulzije na sito. Glavni cilj je izdelati unikaten, kakovosten in cenovno dostopen izdelek. Stroj je bil v celoti razvit in izdelan v podjetju GOK, Marjan Kolarič, s. p. Zaradi tega smo morali od začetka do konca reševati morebitne zaplete pri konstruiranju, izdelavi komponent, predelavah, strojnih obdelavah in montaži. S pomočjo teorije je podkrepljen praktični del, ki je bil osnova za izdelavo stroja. Skozi celotno nalogo je upodobljen slikovit prikaz poteka izdelave. Na podlagi že ugotovljenih metod in s pomočjo lastnih izkušenj je prikazana izbira določenih vgradnih komponent, opisana njihova dejanska funkcija in narejena primerjava. Ugotavljamo, da se je projekt uspešno zaključil, ker smo dosegli zadani cilj. Kot končen proizvod dobimo brezhibno delujoč stroj, ki sedaj opravlja predhodno želene zahteve.
Ključne besede: oslojevanje, sito, nanašalec emulzije, avtomatizacija v tiskarstvu.
Objavljeno: 27.02.2012; Ogledov: 1758; Prenosov: 137
.pdf Celotno besedilo (2,76 MB)

3.
FOTOVOLTAIKA IN POSTAVITEV MIKRO SONČNE ELEKTRARNE
Denis Rizvanović, 2012, diplomsko delo

Opis: Diplomska naloga opisuje delovanje sončne elektrarne, to je delovanje fotovoltaičnih modulov, razsmernikov in druge opreme, ki je potrebna za pridobivanje električne energije iz energije sonca. Opisuje pregled stanja inštaliranih solarnih elektrarn v Sloveniji in v nekaterih drugih državah. V nalogi so opredeljeni koraki, ki jih moramo izpolniti pri postavitvi sončne elektrarne. Opisana je ekonomska upravičenost investicije za izbran primer mikro elektrarne in možnosti subvencioniranja izgradnje, možnosti pridobitev subvencionirane odkupne cene za proizvedeno elektriko. Predstavljena je tudi ekonomika investicije ter dokumentacija, ki je potrebna za obratovanje elektrarne. Med glavne rezultate pričujočega diplomskega dela sodi izdelava orodja, s pomočjo katerega ugotavljamo smotrnost postavitve mikro sončne elektrarne. Orodje smo razvili v okolju Microsoft Excel.
Ključne besede: Obnovljivi viri energije, fotovoltaika, sončna elektrarna, fotonapetostni modul
Objavljeno: 16.06.2012; Ogledov: 3780; Prenosov: 815
.pdf Celotno besedilo (2,42 MB)

4.
Racionalizacija montaže bobnastih kosilnic
Aljaž Ožir, 2012, diplomsko delo

Opis: V diplomskem delu je prikazana racionalizacija montaže bobnastih kosilnic tipa Drumcut. Sodobna montažna linija zahteva visoko produktivnost in tudi visoko varnost. Pri racionalizaciji montaže smo se soočili z raznimi problemi. Med glavnimi problemi so obračanje kosilnice med postopkom montaže, obračanje granat in prilagoditev višine delovnega mesta. Probleme smo odpravili s primernimi montažnimi pripravami, ki omogočajo učinkovitejše delo. Rezultati raziskave so omogočili predvsem skrajšanje montažnih časov, večjo varnost in boljšo ergonomičnost delovnega mesta.
Ključne besede: bobnaste kosilnice, montaža, racionalizacija
Objavljeno: 15.11.2012; Ogledov: 1047; Prenosov: 166
.pdf Celotno besedilo (2,07 MB)

5.
Uporaba umetne inteligence za reševanje zahtevnih inženirskih problemov
Simon Šikovec, 2013, diplomsko delo

Opis: diplomsko delo opisuje različne metode umetne inteligence in njihovo uporabo v inženirstvu. V uvodnem delu je razčlenitev umetne inteligence in splošen opis, ki mu sledi nekaj primerov. S primeri, kot sta na primer optimizacija obdelovalnih parametrov in napovedovanje oziroma obnašanje sistema v prihodnosti, želimo pokazati, da je uporaba umetne inteligence učinkovit pristop za reševanje inženirskih problemov. Na koncu obeh primerov prikažemo, da je uporaba metod umetne inteligence učinkovita, saj je robustna, zmogljiva in za inženirske potrebe dovolj natančna. Danes vse bolj stremimo k čim večji avtomatizaciji in načrtovanju proizvodnih sistemov, ki nam dajejo najboljše rezultate. Uporaba umetne inteligence je velikokrat skoraj nujna, saj do neke mere nadomesti navzočnost človeka v proizvodnih sistemih.
Ključne besede: Ključne besede: umetna inteligenca, nevronske mreže, genetski algoritmi, skupinska inteligenca, mehka logika, algoritem kolonije mravelj.
Objavljeno: 26.11.2013; Ogledov: 2028; Prenosov: 355
.pdf Celotno besedilo (1,81 MB)

6.
PRIMER MODELIRANJA CNC OBDELOVALNIH STROJEV V VIRTUALNIH OBDELOVALNIH SISTEMIH
Mitja Matjaž, 2013, magistrsko delo

Opis: Magistrsko delo zajema kratek pregled stanja na področju virtualizacije obdelovalnih strojev, predstavitev frezalnega stroja, digitaliziranje le-tega, izdelavo kinematičnega modela, izgradnjo poprocesorjev ter izvedbo simulacij. V teoretičnem delu so opisani virtualni obdelovalni sistemi in stroji, simulacije, frezalni stroj LAKOS 150 G in poprocesiranje. V okviru praktičnega dela smo izvedli virtualizacijo namiznega rezkalnega stroja LAKOS 150 G. V tem delu smo opravili meritve stroja, digitaliziranje oziroma modeliranje in sestavo stroja v programskem paketu SolidWorks, obdelavo modela, izdelavo poprocesorja ter izvajanje simulacij pa smo izvedli v programskih paketih Siemens NX in EdgeCam. Skozi praktičen del je možno sledenje nalogi po korakih, ki nas vodi skozi celoten postopek virtualizacije stroja. Na koncu posameznega poglavja je predstavljena simulacija obdelave za izbrani testni primer.
Ključne besede: Virtualizacija, kinematični model, simulacije, CNC-stroj, poprocesiranje, frezanje, EdgeCam, SolidWorks, Siemens NX
Objavljeno: 14.01.2014; Ogledov: 1596; Prenosov: 204
.pdf Celotno besedilo (3,06 MB)

7.
Feature extraction from CAD model for milling strategy prediction
Jože Balič, Simon Klančnik, Simon Brezovnik, 2008, izvirni znanstveni članek

Opis: In this paper we present a procedure of feature determination from a CAD model. From the model we extract information, which has the greatest influence on the technological parameters of treatment and then transform this information into appropriate input data for different intelligent processing strategy prediction systems (for example artificial neural network). With formally complex CAD models, different processing strategies are required on a single workpiece. For this reason we use segmentation as described in this paper, to partition the surface of the CAD model into regions, so that we treat each region as an independent model and determine its features.
Ključne besede: CAD-CAM systems, milling strategies, feature extraction, CAD models, segmentation
Objavljeno: 31.05.2012; Ogledov: 1427; Prenosov: 28
URL Povezava na celotno besedilo

8.
A reverse engineering technique for creating virtual robots
Simon Brezovnik, Miran Brezočnik, Simon Klančnik, Ivo Pahole, Karl Gotlih, 2009, izvirni znanstveni članek

Opis: A novel system for out-of-date robotic systems that are not interesting for use any more is introduced. We give a solution for revitalization of these robotic systems with upgrading the programming software from on-line programming to indirect virtual programming and virtual modelling of a production cell equipped with robots. Direct and inverse kinematic models of the robot ACMA XR 701 in the virtual space were developed with reverse engineering technologies.
Ključne besede: robotics, robot modelling, reverse engineering, robot cell
Objavljeno: 31.05.2012; Ogledov: 1269; Prenosov: 31
URL Povezava na celotno besedilo

9.
Prediction of surface roughness using a feed-forward neural network
Jernej Šenveter, Simon Klančnik, Jože Balič, Franc Čuš, 2010, izvirni znanstveni članek

Opis: This article presents the development of a system for predicting surface roughness, using a feed-forward neural network. The primary goal was to develop a system in order to predict with complex reliability and defined accuracy. However, this system is designed in such a way that it is also possible to use it for various other workpieces. The described system uses a neural network which receives signals at the input level. The signals then travel through all hidden levels to the output level, where the responses to input signals are received. Data are used which affects the selection of surface roughness regarding the input to the neural network. Three different inputs in total are used for the neural network. Data which represents the inputs to the neural network are encoded, so that they occupy values between 0 and 1. Adequate cutting speed, feed, and depth of cut, are selected in order to achieve an adequate surface roughness of the workpiece, using the trained neural network. This contributes to the optimisation and economy of machining, which is very important during the production of an individual product and also for an individual company or organisation when transferring the final product to the contracting authority or final customer.
Ključne besede: machining, turning, surface roughness, neural network
Objavljeno: 31.05.2012; Ogledov: 1242; Prenosov: 50
URL Povezava na celotno besedilo

10.
Razpoznava govora z usmerjeno nevronsko mrežo
Aleš Tetičkovič, Simon Klančnik, 2005, objavljeni znanstveni prispevek na konferenci

Ključne besede: razpoznavanje govora, nevronske mreže
Objavljeno: 01.06.2012; Ogledov: 1205; Prenosov: 53
URL Povezava na celotno besedilo

Iskanje izvedeno v 0.32 sek.
Na vrh
Logotipi partnerjev Univerza v Mariboru Univerza v Ljubljani Univerza na Primorskem Univerza v Novi Gorici