| | SLO | ENG | Piškotki in zasebnost

Večja pisava | Manjša pisava

Iskanje po katalogu digitalne knjižnice Pomoč

Iskalni niz: išči po
išči po
išči po
išči po
* po starem in bolonjskem študiju

Opcije:
  Ponastavi


1 - 4 / 4
Na začetekNa prejšnjo stran1Na naslednjo stranNa konec
1.
Multi-criteria assessment of vegetable production business alternatives
Silvo Pozderec, Martina Bavec, Črtomir Rozman, Jožef Vinčec, Karmen Pažek, 2015, izvirni znanstveni članek

Opis: Purpose: Organic and integrated production of vegetables are the two most common production systems in Slovenia. The study analyzed two production systems with different cultures as alternatives with purpose to find the most appropriate variants. Design/Methodology/Approach: The study based on the development and integration of developed specific technological- economic simulation models for the production of vegetables (salad, growing peppers, salad cucumbers, pickling cucumbers, round and cherry tomato) in greenhouse and multi-criteria decision analysis. The methodology of the study based on the DEX methodology and the analytical hierarchy process (AHP) of organic (ECO) and integrated production (IP) in greenhouse. Results: The evaluation results show that both cultivation methods of commercially attractive vegetables in greenhouse are variable. In the case of integrated production, the assessment of multi-criteria decision analysis EC and DEXi showed that salad (Donertie F1) proved to be the best possible alternative. In the case of organic production, the multi-criteria analysis assessment of pickling cucumbers (Harmony F1) is the best possible business alternative. Conclusion: For the further production planning process by decision maker is the ranking with Expert Choice (EC) more useful and precise, while the DEX evaluations are more descriptive.
Ključne besede: simulation models, multi-criteria analysis, vegetable, greenhouses
Objavljeno: 04.04.2017; Ogledov: 835; Prenosov: 286
.pdf Celotno besedilo (709,15 KB)
Gradivo ima več datotek! Več...

2.
3.
Razvoj večkriterijskega modela za oceno načina pridelave zelenjave v zaščitenem prostoru
Silvo Pozderec, 2012, magistrsko delo

Opis: Raziskava je v prvi vrsti temeljila na razvoju tehnološko-ekonomskega simulacijskega modela za integrirano pridelavo zelenjave, njene preusmeritve ter ekološko pridelavo tržno zanimivih zelenjadnic (paprika, solata, solatne kumare) v zaščitenem prostoru. S pomočjo razvitih simulacijskih modelov so se v nadaljevanju ocenjevali najpomembnejši ekonomski parametri za posamezno zelenjadnico pri različnem načinu pridelave. Rezultati simulacije so bili dovolj kakovostna informacijska osnova za nadaljnji razvoj odločitvenega modela. Parametri, pridobljeni s pomočjo simulacijskega modela, so nadalje predstavljali vhodne podatke za razvoj večkriterijskega odločitvenega modela. Drugi cilj raziskave je bil razvoj večkriterijskega odločitvenega modela za kvalitativno oceno načina pridelave zelenjave tržno zanimivih zelenjadnic v zaščitenem prostoru. Za pomoč pri vrednotenju pridelave zelenjave v zaščitenem prostoru je bil razvit model na podlagi metode DEX. Rezultati vrednotenja kažejo, da so sprejemljivi vsi trije pridelovalni načini. V raziskavi je bilo ugotovljeno, da je integrirana pridelava zelenjave ekonomsko bolj upravičena kot pridelava v času preusmeritve in da je ekološka pridelava ekonomsko bolj upravičena kot integrirana pridelava. Z analizo občutljivosti razvitega modela smo ugotovili, da kmetijske subvencije nimajo velikega vpliva na končni finančni rezultat posameznega pridelovalnega načina v obdobju preusmeritve ter integrirane pridelave.
Ključne besede: tehnološko-ekonomski simulacijski modeli, večkriterijska analiza, DEX metodologija
Objavljeno: 26.07.2012; Ogledov: 2194; Prenosov: 212 
(1 glas)
.pdf Celotno besedilo (1,34 MB)

4.
Ekonomičnost pridelovanja paprike in solatnih kumar na prostem in v zaščitenem prostoru
Silvo Pozderec, 2010, diplomsko delo

Opis: Raziskava je temeljila na ekonomski analizi pridelave paprike(Capsicum annum L.) in solatnih kumar (Cucumis sativus L.) na prostem in v zaščitenem prostoru. Za pridelavo omenjenih zelenjadnic so bili v ta namen razviti simulacijski modeli, ki so temeljili na tehnološko-ekonomskih podatkih pridelave paprike in solatnih kumar pri obeh načinih pridelave. Pridelava paprike in solatnih kumar je v zaščitenem prostoru bolj dobičkonosna kot pridelava na prostem. V zaščitenem prostoru je pridelava solatnih kumar ekonomsko smotrnejša od pridelave paprike, saj koeficient ekonomičnosti (Ke) pridelave solatnih kumar dosega vrednost Ke = 1,4, medtem ko je pri papriki Ke = 1,1. Slednje sta nam potrdila tudi dva scenarija, ki smo ju analizirali v okviru analize občutljivosti. Pokazala sta, da je le pridelava solatnih kumar v zaščitenem prostoru ekonomsko upravičena, saj je vrednost Ke = 1,2, medtem ko je pri vseh ostalih sistemih pridelave bil Ke pod vrednostjo 1.
Ključne besede: simulacijski modeli, paprika, solatne kumare, tehnološko ekonomski simulacijski model, ekonomika
Objavljeno: 28.05.2010; Ogledov: 3792; Prenosov: 401
.pdf Celotno besedilo (771,65 KB)

Iskanje izvedeno v 0.14 sek.
Na vrh
Logotipi partnerjev Univerza v Mariboru Univerza v Ljubljani Univerza na Primorskem Univerza v Novi Gorici