| | SLO | ENG | Piškotki in zasebnost

Večja pisava | Manjša pisava

Iskanje po katalogu digitalne knjižnice Pomoč

Iskalni niz: išči po
išči po
išči po
išči po
* po starem in bolonjskem študiju

Opcije:
  Ponastavi


1 - 10 / 16
Na začetekNa prejšnjo stran12Na naslednjo stranNa konec
1.
Asimptomatska ateroskleroza pri hemodializnih bolnikih: vloga mikrovnetja : raziskovalna naloga
Samir Šabić, 2008, raz. nal. na višji ali visoki šoli

Ključne besede: mikrovnetja
Objavljeno: 21.02.2011; Ogledov: 3276; Prenosov: 130
.pdf Celotno besedilo (183,24 KB)

2.
3.
Sekundarna amiloidoza ob kronični vnetni bolezni črevesja ter nefrotični sindrom
Sebastjan Bevc, Radovan Hojs, Robert Ekart, 2004, pregledni znanstveni članek

Opis: Amiolidoza je raznovrstna skupina bolezni, za katero je značilno izvencelično odlaganje kompleksne beljakovinske strukture, imenovane amiloid. Poznamo več vrst amiloidoz. Sekundarna amiloidoza ali AA amiloidoza je povezana s predhodnimi vnetnimi procesi, med katere sodi tudi kronična vnetna bolezen črevesja. Za bolezenski proces so ledvice pomemben tarčni organ. Proteinurija je največkrat prvi znak nalaganja amiloida v ledvicah, nefrotični sindrom pa je pomemben za napoved izida bolezni. Za postavitev diagnoze je potrebna patohistološka in imunofluorescenčna analiza ledvične biopsije. Zdravljenje AA amiloidoze je omejeno na kolhicin in zdravljenje osnovnega vnetnega procesa ter njegovih zapletov. Avtorji predstavljajo redko bolezen, AA amiloidozo z nefrotičnim sindromom v povezavi s kronično vnetno boleznijo črevesja.
Objavljeno: 21.12.2015; Ogledov: 736; Prenosov: 13
URL Povezava na celotno besedilo

4.
Ocena glomerulne filtracije - primerjava serumskega kreatinina, serumskega citatina C in enačb za izračun očistka kreatinina
Radovan Hojs, Sebastjan Bevc, Robert Ekart, Maksimiljan Gorenjak, Ludvik Puklavec, 2006, izvirni znanstveni članek

Opis: Izhodišča V želji po zgodnejšem odkrivanju in zdravljenju kronične ledvične bolezni (KLB) je ocena glomerulne filtracije (GF) pridobila na pomenu. Za oceno GF najpogosteje uporabljamo serumsko koncentracijo kreatinina, v zadnjem času tudi cistatina C ter Cockcroft-Gaultovo (C&G) enačbo in enačbo MDRD (Modification of Diet in Renal Disease) raziskave za izračun očistka kreatinina. V naši preiskavi smo med seboj primerjali različne označevalce GF glede na zlati standard, očistek [zgoraj]51CrEDTA. Bolniki in metode Vključili smo 468 bolnikov s stopnjo 2 do 5 KLB (216 žensk in 252 moških; povprečna starost 60,4 +/- 14,3 leta), ki so imeli določen očistek [zgoraj] 51CrEDTA. Ob odvzemu krvi za določitev očistka [zgoraj]51CrEDTA smo izmerili serumsko koncentracijo kreatinina in cistatina C ter na podlagi C&G enačbe in enačbe MDRD raziskave izračunali kreatininski očistek. Rezultati Ugotovili smo povezavo med očistkom [zgoraj]CrEDTA in serumsko koncentracijo kreatinina (r=-0,889), recipročno vrednostjo serumskega kreatinina (r=0,866), serumsko koncentracijo cistatina C (r=-0,902), recipročno vrednostjo cistatina C (r=0,901) in očistkom kreatinina, izračunanega tako po enačbi C&G (r=0,808) kot po enačbi raziskave MDRD (r=0,901). Ugotovili smo (ROC krivulje) višjo diagnostično zanesljivost meritev serumskega cistatina C v primerjavi z diagnostično zanesljivostjo meritev serumskega kreatinina (P=0,006) in očistka kreatinina, izračunanega po enačbi C&G (P=0,004) pri mejni vrednosti GF 60 ml/min/1,73m[na]2. Diagnostična zanesljivost serumskega cistatina C je bila v primerjavi z diagnostično zanesljivostjo enačbe raziskave MDRD statistično neznačilna. Zaključki Serumski cistatin C je v primerjavi s serumskim kreatininom in izračunom očistka kreatinina z enačbo C&G boljša metoda za oceno GF. Izračun očistka kreatinina z enačbo raziskave MDRD se je izkazal kot diagnostično enako zanesljiv kot metoda določanja cistatina C.
Objavljeno: 21.12.2015; Ogledov: 1680; Prenosov: 34
URL Povezava na celotno besedilo

5.
Serumski cistatin C - nov označevalec glomerulne filtracije
Sebastjan Bevc, Robert Ekart, Radovan Hojs, 2006, pregledni znanstveni članek

Opis: Glomerulna filtracija (GF) je najpomembnejši pokazatelj ledvične funkcije. Ocena GF je pomembna za obravnavo in spremljanje bolnika z ledvično boleznijo. V vsakdanji klinični praksi se za oceno GF najpogosteje uporabljata koncentracija serumskega kreatinina in očistek kreatinina, kot standardna referenčna metoda za določanje GF pa očistek radioizotopnega označevalca. V zadnjem času se kot eden novih označevalcev glomerulne filtracije pojavlja serumski cistatin C, inhibitor proteaz, ki v telesu nastaja stalno v vseh jedrnih celicah in se zaradi svoje majhnosti prosto filtrira v glomerulu. Za razliko od kreatinina koncentracija cistatina C ni odvisna od mišične mase, starosti, spola in načina ter vrste prehrane. Številne raziskave so potrdile, da je serumski cistatin C dober označevalec GF. V določenih populacijah bolnikov z ledvično boleznijo se je koncentracija serumskega cistatina C pokazala kot boljši pokazatelj GF od koncentracije serumskega kreatinina.
Objavljeno: 21.12.2015; Ogledov: 826; Prenosov: 41
URL Povezava na celotno besedilo

6.
Cardiovascular mortality and microinflammation in abdominal obese hemodialysis patient
Sebastjan Bevc, Tadej Zorman, Darinka Purg, Robert Ekart, Radovan Hojs, 2013, izvirni znanstveni članek

Opis: Namen: Trebušno maščevje ima pomembne provnetne lastnosti in predstavlja vir različnih vnetnih posrednikov. Z ozirom na dejstvo, da so pri hemodializnih (HD) bolnikih povišane koncentracije nekaterih vnetnih posrednikov, bi lahko imelo trebušno maščevje pomembno vlogo v patogenezi mikrovnetja, ki je dokazano povezano s pospešeno aterosklerozo. Namen naše raziskave je bil določiti vpliv mikrovnetja na srčnožilno umrljivost trebušno debelih HD bolnikov. Metode: V raziskavo smo vključili enainsedemdeset HD bolnikov (povprečna starost 59.3 12.8 let). Izmerili smo jim obseg pasu in trebušno debelost opredelili skladno s priporočili Mednarodnega združenja za sladkorno bolezen (International Diabetes Fede- ration). Določili smo serumske koncentracije lipidov (trigliceridi, HDL in LDL holesterol) in vnetnih posrednikov (interlevkin 6, tumor nekrozni dejavnikalfa, žilnocelična adhezivna molekula1 (VCAM1), medcelična adhezivna molekula1 (ICAM1)). Bolnike smo spremljali od dneva določitve vnetnih posrednikov (november 2003) do njihove smrti oziroma do 10. novembra 2009. Rezultati: Povprečna vrednost obsega pasu je bila za moške 97.6 1 +/- 6.1 cm in 92.2 +/- 15.9 cm za ženske. Trebušno debelost smo ugotovili pri 62 % vključenih bolnikih. S Coxovo regresijsko analizo smo ugotovili, da sta vnetna posrednika VCAM1 (p<0.031) in ICAM1 (p<0.024) napovednika srčnožilne umrljivosti pri trebušno debelih HD bolnikih. Četudi smo v omenjeno analizo vključili starost in ostale znane dejavnike tveganja za razvoj ateroskleroze (arterijska hipertenzija, kajenje, HDL in LDL holesterol, trigliceridi), sta oba vnetna posrednika ostala napovednika srčnožilne umrljivosti. Zaključek: Rezultati naše raziskave potrjujejo povezanost mikrovnetja in srčnožilne umrljivosti pri trebušno debelih HD bolnikih.
Ključne besede: hemodializa, kardiovaskularne bolezni, mikrovnetje, označevalci vnetnega dogajanja, trebušna debelost, umrljivost
Objavljeno: 30.12.2015; Ogledov: 540; Prenosov: 34
URL Povezava na celotno besedilo

7.
Cistatin C - označevalec ledvičnega delovanja ter napovedovalec srčnožilnih bolezni in umrljivosti
Sebastjan Bevc, Robert Ekart, Radovan Hojs, 2014, pregledni znanstveni članek

Opis: Cistatin C v serumu je bil že pred desetletjem predlagan za označevalca ledvičnega delovanja. Trdni dokazi potrjujejo, da je ocena glomerulne filtracije s pomočjo cistatina C izboljšala prepoznavanje bolnikov s kronično ledvično boleznijo pri določenih populacijah. Enačbe za oceno ledvične funkcije, ki vključujejo standardizirano vrednost cistatina C v serumu so postale "state- of-the-art" določanja ledvične funkcije. Zadnje smernice za obravnavo bolnikov s kronično ledvično boleznijo tako vključujejo navodila in priporočila za uporabo cistatina C v klinični praksi. Rezultati raziskav kažejo, da je cistatin C več kot le označevalec ledvičnega delovanja, saj poda celostno informacijo o ogroženosti bolnikov, še posebej tistih z visoko stopnjo tveganja za razvoj sržnožilnih bolezni in dogodkov. Raziskave so pokazale tudi povezavo cistatina C z napredovanjem srčnožilnih bolezni.
Ključne besede: glomerular filtration rate, serum cystatin C, simple cystatin C formula, cardiovascular disease, mortality
Objavljeno: 30.12.2015; Ogledov: 1070; Prenosov: 51
URL Povezava na celotno besedilo

8.
Kratek priročnik znakovnega jezika
Sebastjan Bevc, 2016, priročnik

Opis: Živimo v času in razmerah, ko je komuniciranje tako razširjeno in razvito, da se posameznik počuti že prav utesnjenega, ko želi biti sam. Hkrati pa se, paradoksalno, pojavljajo težave na ravni medosebne komunikacije in komuniciranja na povsem profesionalnem nivoju. Komunikacija je lahko otežena zaradi mnogih razlogov. Eden izmed teh je tudi naglušnost oz. gluhota. V sklopu projekta Breaking the silence (BTS), ki deluje pod okriljem Društva študentov medicine Maribor, smo zasnovali kratek priročnik znakovnega jezika. Z njim smo želeli olajšati komunikacijo med zdravnikom in naglušnim oz. gluhim bolnikom, hkrati pa opozoriti na potrebo po znanju znakovnega jezika v sistemu zdravstvene oskrbe, na pomen komuniciranja v vseh razsežnostih in na vlogo neverbalne komunikacije.
Ključne besede: gluhota, znakovni jezik, komunikacija z bolnikom, socialna vključenost, neverbalna komunikacija
Objavljeno: 13.01.2017; Ogledov: 982; Prenosov: 152
.pdf Celotno besedilo (13,98 MB)
Gradivo ima več datotek! Več...

9.
Analiza pulznega vala pri bolnikih s koronarno boleznijo
Tajda Šrot, 2017, končno poročilo o rezultatih raziskav

Ključne besede: arterijska togost, augmentacijski indeks, koronarna bolezen, kronična ledvična bolezen, periferni arterijski pulzni val
Objavljeno: 23.07.2018; Ogledov: 276; Prenosov: 44
.pdf Celotno besedilo (1,18 MB)

10.
Hiperurikemija pri bolnikih s kronično ledvično boleznijo
Tadej Petreski, 2017, končno poročilo o rezultatih raziskav

Ključne besede: sečna kislina, hiperurikemija, kronična ledvična bolezen, hemodializa, dolgoročno preživetje
Objavljeno: 23.07.2018; Ogledov: 670; Prenosov: 71
.pdf Celotno besedilo (913,92 KB)

Iskanje izvedeno v 0.21 sek.
Na vrh
Logotipi partnerjev Univerza v Mariboru Univerza v Ljubljani Univerza na Primorskem Univerza v Novi Gorici