| | SLO | ENG | Piškotki in zasebnost

Večja pisava | Manjša pisava

Iskanje po katalogu digitalne knjižnice Pomoč

Iskalni niz: išči po
išči po
išči po
išči po
* po starem in bolonjskem študiju

Opcije:
  Ponastavi


1 - 5 / 5
Na začetekNa prejšnjo stran1Na naslednjo stranNa konec
1.
2.
Structure of the continuously cast Ni-based superalloy GMR 235
Franc Zupanič, Tonica Bončina, Gorazd Lojen, Boštjan Markoli, Savo Spaić, 2007, izvirni znanstveni članek

Opis: In this work we characterized the structure of continuously cast small cross-section rods (O10 mm) of the Ni-based superalloy GMR 235. In the microstructure prevailed dendritic columnar ?-grains with ?'-precipitates. In the interdendritic regions MC-carbide and M3B2-boride were identified. The inverse macrosegregation was very faint, except at the secondary witness marks and natural corrugations. It was found that the alternating drawing mode had much greater influence on microstructure than other casting parameters. Special attention was given to explanation of processes leading to formation of surface marks (primary and secondary witness marks and natural corrugations). Formation of hot tears and appearance of inverse segregation is also discussed.
Ključne besede: Ni-based superalloy, solidification, microstructure, continuous casting, surface marks
Objavljeno: 01.06.2012; Ogledov: 956; Prenosov: 72
URL Povezava na celotno besedilo

3.
Konstitucija ternarnega sistema Al-Ti-B v aluminijevem kotu
Franc Zupanič, Savo Spaić, Alojz Križman, 1999, izvirni znanstveni članek

Opis: V delu je sistematično raziskan aluminijev kot ternarnega sistema Al-Ti-B. Izdeleli smo po pet (5) zlitin s skupno koncentracijo titana in bora 0,1; 0,5 in 1 mas.%. Z diferenčno termično analizo (DTA) smo opredelili temperature likvidus ter temperature eno- in invariantnih reakcij, z različnimi metodami metalografske analize (svetlobna mikroskopija, vrstična elektronska mikroskopija, EDS, rentgenska difrakcija) pa mikrostrukture vseh zlitin v izhodnem stanju in po DTA. Ob upoštevanju rezultatov DTA in metalografske analize ter tudi nekaterih že znanih značilnosti zlitin Al-Ti-B smo analizirali razmere pri poteku eno- in invariantnih reakcij, opredelili njhiovo naravo ter podali najverjetnejšo projekcijo likvidus ploskve v aluminijevem kotu ternarnega sistema Al-Ti-B.
Ključne besede: Al-Ti-B, konstitucija, invariantna reakcija, enovariantna reakcija
Objavljeno: 10.07.2015; Ogledov: 469; Prenosov: 34
URL Povezava na celotno besedilo

4.
Interakcija modifikacijske zlitine AlTi5B1 s talino zlitine AlCu6PbBi
Franc Zupanič, Alojz Križman, Savo Spaić, 1996, izvirni znanstveni članek

Opis: V delu je raziskan potek taljenja in raztapljanja modifikacijske zlitine AlTi5B1 v talini zlitine AlCu6PbBi ter način njenega udrobnilnega delovanja. Taljenje in raztapljanje modifikacijske zlitine se prednostno začne na mestih dobrega kontakta med modifikacijsko in osnovno zlitino ter v področjih z nizkotaljivimi mikrostrukturnimi sestavinami v modifikacijski zlitini. Med raztapljanjem difundirata titan in bor iz modifikacijske zlitine v osnovno talino, baker in drugi elementi iz zlitine AlCu6PbBi pa v nasprotni smeri. Fazi Al3Ti in (TiAl)B2, ki se nahajata v prehodni coni, se raztapljata. Med strjevanjem nastanejo enakoosna kristalna zrna matrice [alfa]Al, ki so na meji AlTi5B1/prehodna cona velika od 10 do 30mikrom ter preko 1 mm v nedotaknjeni talini AlCu6PbBi. Hkrati z naraščanjem velikosti kristalnih zrn se spreminja tudi njihova morfologija od poligonalne k dendridni. V prehodni coni, v področjih z nadperitektično koncentracijo titana, večinoma sproži kristalizacijo faza Al3Ti, medtem ko v področjih s pod peritektično vsebnostjo titana kristalizacijski centri po vsej verjetnosti delci (Ti,Al)B2.
Ključne besede: metalurgija, taljenje, raztapljanje, udrobnjevanje, Al-Cu, AlTi5B1
Objavljeno: 10.07.2015; Ogledov: 710; Prenosov: 38
URL Povezava na celotno besedilo

5.
Iskanje izvedeno v 0.17 sek.
Na vrh
Logotipi partnerjev Univerza v Mariboru Univerza v Ljubljani Univerza na Primorskem Univerza v Novi Gorici