| | SLO | ENG | Piškotki in zasebnost

Večja pisava | Manjša pisava

Iskanje po katalogu digitalne knjižnice Pomoč

Iskalni niz: išči po
išči po
išči po
išči po
* po starem in bolonjskem študiju

Opcije:
  Ponastavi


1 - 10 / 348
Na začetekNa prejšnjo stran12345678910Na naslednjo stranNa konec
1.
2.
Ključni dejavniki motivacije managerjev v Sloveniji in tujini : diplomsko delo
Sara Maleta, 2004, diplomsko delo

Objavljeno: 28.09.2007; Ogledov: 1156; Prenosov: 135
.pdf Celotno besedilo (897,21 KB)

3.
Značilnosti in omejitve spletnega oblikovanja
Sara Tušar - Suhadolc, 2008, diplomsko delo

Opis: V diplomskem delu so opisani dejavniki, ki vplivajo na načrtovanje, oblikovanje in razvoj spletnih vsebin. Pasovna širina, zaslonska ločljivost in vrsta brskalnika so le nekatere izmed njih. Predstavljeni sta glavni tehniki zasnove spletnega mesta, še posebej izpostavljen pa je problem uporabe poljubne tipografije na spletu. Besedilo analizira podporo transparence, izpostavlja tehnologije za povečevanje interaktivnosti kot so Flash in Ajax, preučuje značilnosti in omejitve oblikovanja spletnih pasic in promocijskih e-sporočil, razkriva značilnosti Web 2.0, 3.0 in 4.0, za konec pa se poda v odkrivanje prihajajočih trendov spletnega oblikovanja. Diplomsko delo poleg pregleda dejavnikov, ki služijo kot izhodišče za uspešno spletno oblikovanje, izpostavlja nekatere aktualne probleme spleta in za njih ponuja možne rešitve.
Ključne besede: spletno oblikovanje, značilnosti spleta, tipografija na spletu, podpora transparence, cross-browser support, trendi spletnega oblikovanja
Objavljeno: 20.11.2009; Ogledov: 10635; Prenosov: 232
.pdf Celotno besedilo (2,00 MB)

4.
SOCIALNO DELO Z ODVISNIKI OD DROGE
Sara Kavčič, 2009, diplomsko delo

Opis: Namen mojega diplomskega dela je predstaviti dejstva, ki sem jih s pomočjo raziskave pridobila o kakovosti življenja in socialnem delu z odvisniki od drog pri nas. Cilj dela je ob zajetju različnih poglavij in področij preučiti in oceniti, kakšni sta kvaliteta življenja in socialno delo z odvisniki od prepovedanih drog – ene od bolj ranljivih skupin pri nas. Diplomsko delo je sestavljeno iz več delov. V teoretičnem delu sem na začetku s pomočjo literature opredelila nekaj temeljnih pojmov, ki se nanašajo na življenje odvisnikov od prepovedanih drog, nadalje sem predstavila cilj raziskave, kjer bodo predstavljeni nekateri podatki o intervjuju in intervjuvanki. Poglavje, ki sledi se nanaša na raziskovalni del oz. predstavitev rezultatov intervjuja. V tem delu sem se osredotočila na področja, ki so me pri pridobivanju informacij in podatkov od spraševane osebe najbolj zanimala. Temu poglavju sledijo moje ugotovitve in sklepi, ki sem jih predstavila na podlagi pridobljenih podatkov, temu pa še nekateri predlogi za izboljšave, ki bi po mojem mnenju lahko pripomogli k izboljšanju obstoječega stanja. Iz raziskave, ki sem jo opravila v diplomski nalogi je razvidno, da odvisniki od prepovedanih drog resnično spadajo med najbolj ogrožene skupine prebivalstva pri nas. Rezultati so pokazali, da je življenje odvisnikov od prepovedanih drog dosti težje od življenja običajnih mladih ljudi. Predvsem stigme ter stereotipi in nekatere pomanjkljivosti v sistemu samem, pa odvisnikom od prepovedanih drog dostikrat še bolj onemogočajo brezskrbno in kvalitetno življenje.
Ključne besede: zasvojenost, droga, zdravljenje
Objavljeno: 16.07.2009; Ogledov: 3352; Prenosov: 567
.pdf Celotno besedilo (440,15 KB)

5.
MLADOSTNIKI IN ZVEZDNIŠTVO; ŠTUDIJA PRIMERA POPULARNOSTI TELENOVELE REBELDE
Sara Klokočovnik, 2009, diplomsko delo

Opis: V diplomskem delu, z naslovom MLADOSTNIKI IN ZVEZDNIŠTVO, ŠTUDIJA PRIMERA POPULARNOSTI TELENOVELE REBELDE, smo želeli raziskati odnos mladostnikov do zvezdnikov. Diplomska naloga je vsebinsko razdeljena na dva glavna dela. V prvem, teoretičnem delu, smo obravnavali fenomen produkcije zvezdništva. Za konkreten primer smo izbrali glasbeno skupino RBD in najpopularnejšo telenovelo današnjega časa Rebelde. Pokazali smo, kako je v današnji družbi za uspeh glasbenega zvezdnika, poleg pripadajočega mu občinstva in široke podpore medijev, potrebna zvezdniška industrija, ki vključuje strokovnjake iz različnih področij. V empiričnem delu naloge pa smo z deskriptivno in kavzalno metodo na izbranem vzorcu raziskali teoretična izhodišča. Na osnovi zbranih empiričnih podatkov z anonimnim anketnim vprašalnikom smo opredelili raziskovalne hipoteze ter jih z deduktivnim pristopom empirično verificirali.
Ključne besede: zvezdništvo, občinstvo, imidž, identiteta, slava, Oboževanje, promocija, publiciteta, fenomen oboževanja, soap opera, rebeldemanija.
Objavljeno: 17.11.2009; Ogledov: 2131; Prenosov: 208
.pdf Celotno besedilo (975,29 KB)

6.
BOJ ZA SLOVENSKO SEVERNO MEJO 1918-1920
Sara Klokočovnik, 2009, diplomsko delo

Opis: Ob koncu prve svetovne vojne smo Slovenci s koroškim plebiscitom izgubili Koroško, z Rapalsko mirovno pogodbo pa Primorsko. Te izgube sta z vidika ohranjevanja narodove celote ublažila le zasedba slovenskega narodnega mejnega območja na Štajerskem novembra 1918 in priključitev Prekmurja h Kraljevini Srbov, Hrvatov in Slovencev. V Mariboru in severno od njega je pogumno in odločno nastopil Rudolf Maister, ki ga je Narodni svet pooblastil, da je z vojaki prevzel mesto in vso vojsko v severovzhodni Sloveniji. Kljub nasprotovanju vlade v Ljubljani so bili Maistrovi prostovoljci tisti, ki so rešili, kar se je rešiti dalo. Prav tako je narodna zavest pomagala k zmagi generala Maistra in slovenskih železničarjev, da je bila zlomljena stavka na železnici, ki je imela namen zadušiti slovensko vojsko v mestu in onemogočiti promet. Vojaška in politična zasluga Maistrovih borcev je, da so s svojim bojem rešili za Slovenijo štajersko Podravje in od Koroške Mežiško dolino. Brez njih bi izgubili večji del Spodnje Štajerske, tako kot smo izgubili Koroško.
Ključne besede: deklaracijsko gibanje, državni prevrat, mobilizacija, boj za slovensko severno mejo, Rudolf Maister, boji za Radgono, Koroška v prevratnem času, koroški plebiscit, propaganda.
Objavljeno: 17.11.2009; Ogledov: 4433; Prenosov: 864
.pdf Celotno besedilo (1,39 MB)

7.
UGOVOR TEIZMU
Sara Gabrič, 2009, diplomsko delo

Opis: V diplomskem delu so obravnavani najpogostejši argumenti za obstoj boga. Vsak izmed njih je natančno predstavljen, s čimer se lahko pride do lažje analize le teh. Cilj diplomskega dela je zavrniti te argumente in dokazati, da bog ne obstaja, oziroma da ga je nemogoče dokazati. Glede na to, da mora vsak, ki trdi nekaj, v kar ostali ne verjamejo, dokazati, tako ali drugače, se zdi, da takoj, ko se argumenti zavrnejo, pade tudi teizem, dokler se spet ne najdejo posamezniki, ki poizkušajo z različnimi argumenti spet dokazati nasprotno. Ni v posameznikih, ki ne verjamejo v obstoj boga, da dokazujejo neobstoj, ampak je v tistih, ki vanj verjamejo, da dokažejo obstoj. Najbolj znani argumenti, ki dokazujejo božji obstoj in so predstavljeni v tem delu so ontološki, kozmološki, teleološki argument ter argument osebne izkušnje in argument Sv. pisma. Pri ontološkem argumentu gre za to, da je po vseh značilnostih bog najboljši, najpopolnejši ter vsemogočen. Iz tega se izhaja, da bi bilo nemogoče, da takšno bitje ne bi obstajalo. Kozmološki argument poudarja prisotnost vzročnosti, torej da ima vse svoj vzrok. Da se tukaj izključi neskončna regresija, saj nekje mora biti začetek, se vključi bog kot tisti prvi vzrok. Teleološki argument, ki se imenuje tudi smotrni, dokazuje obstoj boga s pomočjo vesolja. Trdi namreč, da je vesolje tako neverjetno ustvarjeno, da mora imeti božanskega stvarnika, ki je vse to ustvaril. Argument osebne izkušnje temelji na dokazovanju božjega obstoja na osnovi posameznikov, ki so imeli takšna in drugačna srečanja z božjim. Torej na osnovi osebnih izkušenj posameznika, se sklepa na obstoj boga, v katerega naj bi vsi verjeli. Argument Sv. pisma temelji na pričevanjih najstarejše knjige, kar naj bi obstajala. Enostavno povedano gre za to, da je ta knjiga dana od boga in to dokazuje njegov obstoj ter da je v knjigi zapisano, da bog obstaja, torej naj bi obstajal. Če ne bi bila knjiga resnična, se naj ne bi ohranila toliko let. Vsak izmed naštetih argumentov ima svoje dobre in slabe strani, kar se tiče verjetnosti. V diplomskem delu so tako obravnavani vsi našteti argumenti ter ugovori različnih avtorjev, ki so se skozi leta nabrali. Tako je s pomočjo različnih avtorjev diplomsko delo osredotočeno na to, da se zavrže argumente in dokaže, da bog ne obstaja.
Ključne besede: bog, eksistenca, popolnost
Objavljeno: 19.03.2010; Ogledov: 1865; Prenosov: 347
.pdf Celotno besedilo (233,06 KB)

8.
ŽENSKI LIKI V SLOVANSKI MITOLOGIJI
Sara Gabrič, 2010, diplomsko delo

Opis: V diplomskem delu je obravnavan del bogate slovanske mitologije, in sicer različna ženska mitološka bitja, ki so jih častili Slovani. Cilj diplomskega dela je spoznati del slovanske mitologije. Vedenje o prvotnem verovanju Slovanov je namreč zelo slabo, več se namreč ve o mitologijah Rimljanov ali Grkov. Diplomsko delo je osredotočeno na predstavitev ženskih likov v slovanskem verovanju ter pokazati njihov vpliv na vsakdanje življenje Slovanov. Poleg teh boginj so obstajala še druga ženska mitološka bitja, ki so jih Slovani častili, nekatera celo bolj od samih boginj. Res da je moški v starih civilizacijah bil tisti, ki je prinašal družini hrano, vendar bi sam moški težko preživel in ohranil svoj rod brez pomoči ženske. Stara ljudstva, med njimi tudi Slovani, so se tega dobro zavedali, kar se vidi v njihovem čaščenju ženskih likov, ki so nekako pogosteje povezani z novim nastankom oziroma začetkom kot tudi z rodnostjo. V nasprotju z večino raziskovalcev, ki dajejo prednost bogovom in so jim boginje obstranskega pomena, je v tem diplomskem delu predstavljena teza, da so imele boginje velik vpliv na ljudstvo, in da ni bila le ena boginja, kot je marsikje predstavljeno, ampak jih je bilo več in je vsaka pokrivala pomembno področje vsakdanjega življenja.
Ključne besede: Slovani, mitologija, boginje, mitološka bitja, čaščenje
Objavljeno: 19.03.2010; Ogledov: 4407; Prenosov: 485
.pdf Celotno besedilo (634,55 KB)

9.
FEDERALIZEM IN INDUSTRIJSKI ODNOSI V AVSTRALIJI
Sara Merc, 2009, diplomsko delo

Opis: Po Avstralski ustavi iz l.1901 ima zvezni (Commonwealth) parlament le omejeno zakonodajno pristojnost. Njegova vloga na področju urejanja industrijskih razmerij je omejena na preprečevanje in obvezno reševanje meddržavnih industrijskih sporov s spravo in arbitražo. V Avstraliji se je tako področje industrijskih odnosov tradicionalno urejalo tako na zvezni kot tudi na ravni posameznih zveznih držav. Čeprav je razlaga ustavnih določb o zakonodajnih pristojnosti zveze, ki jo je v zadnjem času sprejelo Visoko sodišče Avstralije, okrepila vlogo zveznega zakonodajalca pri regulaciji zaposlitvenih razmerij, pa se je zakonodajna regulacija na dveh vzporednih ravneh obdržala več kot sto let. V zadnjih desetletjih pa smo priča poskusom vzpostavitve enega samega nacionalnega sistema industrijskih odnosov. Pravno podlago, ki jo je l.2005 za svoj Zakon o spremembi Zakona o odnosih na delovnem mestu uporabila vladajoča koalicija Liberalne in Nacionalne stranke pod vodstvom premierja Howarda z namenom razširiti krog posameznikov, za katere bi veljala zvezna zakonodaja, predstavlja pristojnost zveznega parlamenta za zakonodajno urejanje ustavnih korporacij.Sprejeti zakon je zajel približno 85 odstotkov zaposlenih v Avstraliji.Širitev zveznega prava industrijskih odnosov s pomočjo zakonodajne pristojnosti, ki jo zvezni oblasti na področju korporacij dodeljuje člen 51(20) Ustave, je Visoko sodišče Avstralije podprlo kot veljavno izvajanje zakonodajnih pristojnosti Commonwealtha. Reforma trga dela je l. 2005 temeljito spremenila ravnotežje med zvezno in državno ureditvijo, glede tega pa se, v kolikor bo obveljala volja nove avstralske vlade pod vodstvom premierja Kevina Rudda, predvidevajo še nadaljnje spremembe.Kljub retoričnemu raztrganju Zakon o spremembi Zakona o odnosih na delovnem mestu pa je politika laburistične zvezne vlade jasna glede ohranitve določenih elementov reforme trga dela iz l.2005, vključno z namenom zaprositi zvezne države za sodelovanje s Commonwealthom, ki bo omogočilo uveljavitev nacionalnih delovno-pravnih zakonov za celoten zasebni sektor.
Ključne besede: federalizem, Avstralska ustava, zakonodajne pristojnosti, industrijski odnosi, obvezna sprava in arbitraža, Visoko sodišče Avstralije
Objavljeno: 22.03.2010; Ogledov: 1546; Prenosov: 100
.pdf Celotno besedilo (658,12 KB)

10.
Iskanje izvedeno v 0.37 sek.
Na vrh
Logotipi partnerjev Univerza v Mariboru Univerza v Ljubljani Univerza na Primorskem Univerza v Novi Gorici