| | SLO | ENG | Piškotki in zasebnost

Večja pisava | Manjša pisava

Iskanje po katalogu digitalne knjižnice Pomoč

Iskalni niz: išči po
išči po
išči po
išči po
* po starem in bolonjskem študiju

Opcije:
  Ponastavi


1 - 2 / 2
Na začetekNa prejšnjo stran1Na naslednjo stranNa konec
1.
Premoženjska kazniva dejanja na bencinskih servisih v Sloveniji
Sara Korpič, 2016, magistrsko delo

Opis: K premoženjskim deliktom sodijo različna protipravna prisvajanja tujih stvari, ki prinašajo storilcem premoženjsko korist, oškodovancem pa premoženjsko škodo in le izjemoma niso motivirana s pridobitvijo premoženjske koristi. Maloprodajne trgovine na bencinskih servisih ponujajo urejeno zunanjost, možnost hitrih nakupov, ustrežljive in prijazne prodajalce, raznoliko izbiro prodajnega blaga ter razne ugodnosti pri nakupih, od kartic in točk ugodnosti, do popustov in dodatnih ugodnih storitev. Vse te ugodnosti postavljajo prodajalne v tveganje, da bodo žrtve raznih premoženjskih kaznivih dejanj, od tatvin in goljufij pa vse do ropov in vlomov. Varnostnih tveganj se nikoli ne da v celoti odpraviti, lahko jih poskušamo le omiliti in nadzorovati, poleg tega tveganja niso nikoli povsem stalna, ampak se spreminjajo pod vplivom različnih notranjih in zunanjih dejavnikov. So torej sestavni del poslovnih tveganj trgovine kot ene izmed gospodarskih dejavnosti. Zaradi tega je analiza kriminalitete po našem mnenju zelo pomemben dejavnik, ki pripomore policiji, da se lahko uspešno odziva na vse izzive, ki jih predstavlja ta proučevani problem. Kot cilj raziskave smo želeli ugotoviti, katere oblike premoženjske kriminalitete na bencinskih servisih v Sloveniji so najpogostejše, kateri dnevi v tednu, ure v dnevu ter regije in mesta v Sloveniji so problematične ter na podlagi vseh ugotovitev pripraviti predloge za boljšo preventivo. S pomočjo orodja ArcGIS smo lokacije kaznivih dejanj vnesli na zemljevide in analiza je izpostavila problematičnost največjih slovenskih občin (Ljubljana, Maribor, Celje, Kranj, Koper, Domžale) in skoraj ponavljajoči se vzorec kriminalitete v obdobju 2008-2013 glede na vrsto premoženjskega kaznivega dejanja.
Ključne besede: kazniva dejanja, kriminaliteta, premoženjska kriminaliteta, tatvine, ropi, goljufije, storilci, bencinski servisi, varovanje, preprečevanje, kartiranje kriminalitete, magistrska dela
Objavljeno: 13.05.2016; Ogledov: 1602; Prenosov: 163
.pdf Celotno besedilo (1,60 MB)

2.
Ekološka kriminaliteta in trgovina z lesom : diplomsko delo univerzitetnega študija
Sara Korpič, 2012, diplomsko delo

Opis: »Onesnaženost okolja in naravne nesreče, kot njegove delne posledice, predstavljajo enega najbolj pomembnih in zaskrbljujočih varnostnih problemov sodobne družbe. Ljudje so onesnaževanje sprejeli kot neprijetno dejstvo v življenju, glede katerega lahko naredijo bore malo ali nič« (Hanningan, 1995:1), kar pa pravzaprav ne drži. Ravno mi smo tisti, ki lahko preprečimo izčrpanost ekosistemov. Pod pojmom ekološka kriminaliteta se največkrat razume nelegalno kriminaliteto težke industrije in multinacionalnih korporacij, v klasičnih oblikah kriminalitete pa kot tihotapljenje živali in rastlin .Ta vrsta kriminalitete po navadi deluje v mejah zakonitega in tudi, ko to mejo prestopi, je to težko dokazati. Tako v svetu kot tudi v Sloveniji se srečujemo s številnimi definicijami pojma ekološka kriminaliteta, nekoliko manj pa smo seznanjeni s tem, kako se v ekološko kriminaliteto vključujejo organizirane kriminalne skupine. Velik problem te kriminalitete predstavljajo tudi številne žrtve, ki so zaradi dolgoročnih posledic pogosto dolgo časa neopazne. Nezakonita sečnja je pojav v svetu, ki škodi okolju, zmanjšuje biotske raznovrstnosti, zmanjšuje konkurenčnost zakonitih gozdarskih dejavnosti, povečuje letne emisije ogljikovega dioksida ter je tesno povezana s korupcijo, organiziranim kriminalom in nasilnimi konflikti. Posledično se nelegalna trgovina z lesom pojavlja kot odgovor na neučinkovito delo vladnih organizacij pri poskusu omejevanja ekološke kriminalitete. To je najbolj opazno predvsem v državah v razvoju kjer so mehanizmi za preprečevanje slabi in premalo upoštevani. V diplomski nalogi bi rada odgovorila na problem in vprašanja, ki sem jih zastavila, in ta so: ali je organizirana ekološka kriminaliteta dobro definirana v svetu in v Sloveniji; ali lahko razlog za razvoj ekološke kriminalitete do te stopnje iščemo predvsem v neozaveščenosti ljudi in ohlapnosti zakonov; kakšne so posledice nezakonite sečnje ter kakšni so dobički le-te, prikazala pa bi rada tudi povezavo med organiziranim kriminalom in trgovino z lesom..Navedla sem tudi zakone, ki urejajo področje ekološke kriminalitete in trgovine z lesom tako v Evropski uniji kot tudi v Sloveniji.
Ključne besede: ekološka kriminaliteta, trgovina z lesom, gozdovi, drevesa, sečnja, nezakonita sečnja, diplomske naloge
Objavljeno: 23.11.2012; Ogledov: 1958; Prenosov: 235
.pdf Celotno besedilo (654,89 KB)

Iskanje izvedeno v 0.07 sek.
Na vrh
Logotipi partnerjev Univerza v Mariboru Univerza v Ljubljani Univerza na Primorskem Univerza v Novi Gorici