| | SLO | ENG | Piškotki in zasebnost

Večja pisava | Manjša pisava

Iskanje po katalogu digitalne knjižnice Pomoč

Iskalni niz: išči po
išči po
išči po
išči po
* po starem in bolonjskem študiju

Opcije:
  Ponastavi


1 - 10 / 23
Na začetekNa prejšnjo stran123Na naslednjo stranNa konec
1.
2.
3.
4.
5.
6.
Spremembe in novosti pri zaposlovanju in delu tujcev v Republiki Sloveniji : diplomsko delo
Blanka Gotlib Kerin, 2010, diplomsko delo

Opis: Imigracije v Evropsko unijo in s tem v Slovenijo že desetletja predstavljajo velik politični problem, kajti potrebe po tuji delovni sili, ki iz leta v leto rastejo, spremlja močno družbeno nasprotovanje temu pojavu. Gospodarske razlike med razvitimi državami in državami v razvoju ter demografske spremembe namreč povzročajo naraščanje migracij. V sodobnem svetu problem reguliranja migracij postaja vedno bolj pereč, predvsem pa globalen, zato je naloga razvitejših držav oblikovanje učinkovitih migracijskih politik. Republika Slovenija s sprejetjem ustreznih zakonov ter Resolucije o migracijski politiki pravno regulira zaposlovanje in delo tujcev. V Sloveniji poznamo dva načina zaposlovanja tujcev, in sicer za delavce, ki prihajajo iz držav članic Evropske unije, ter za delavce, ki so državljani »tretjih« držav. Zaradi obsežnosti tematike in omejenega obsega diplomskega dela se omejujem predvsem na novosti in spremembe zaposlovanja delavcev »tretjih« držav.
Ključne besede: migranti, migracijska politika, Zakon o zaposlovanju in delu tujcev, delovna dovoljenja, delovna dovoljenja, vizum
Objavljeno: 03.09.2010; Ogledov: 1835; Prenosov: 201
.pdf Celotno besedilo (3,58 MB)

7.
Pravna upravičenost postopkov dobave električne energije primarnim uporabnikom : diplomsko delo
Mateja Novak, 2010, diplomsko delo

Opis: Dobavo električne energije, proizvodnjo, prenos in porabo predpisuje notranja zakonodaja, mednarodni standardi in drugi energetski predpisi. V diplomskem delu so predstavljeni pravnoformalni postopki priključitve na distribucijsko omrežje, odjem električne energije, merilne naprave za merjenje porabe, načini obračunavanja dobave idr. Natančno so opredeljene pomanjkljivosti, ki se pojavljajo pri dobavi, distribuciji, naravnih nesrečah, prekinitvah dobave, dodeljevanju nujne in zasilne oskrbe, števcih za merjenje porabe, ceni električne energije in prispevkov ter obračunavanju električne energije. V diplomskem delu so podani tudi trenutno najugodnejši predlogi rešitev. Direktiva 2009/72/ES Evropskega parlamenta in Evropskega sveta z dne 13. 7. 2009 o skupnih pravilih notranjega trga z električno energijo in o razveljavitvi Direktive 2003/54/ES v 1. točki navaja, da je cilj notranjega trga z električno energijo, ki se postopoma uvaja po vsej Skupnosti od leta 1999, zagotovitev resnične izbire vsem potrošnikom v Evropski uniji, bodisi državljanom bodisi gospodarstvu, novih poslovnih priložnosti, več čezmejnega trgovanja, da bi na ta način zagotovili večjo učinkovitost, konkurenčnejše cene in višje standarde storitev ter prispevati k zanesljivosti oskrbe in trajnosti.
Ključne besede: električna energija, odjemalec, dobavitelj, sistemski operater distribucijskega omrežja z električno energijo
Objavljeno: 04.11.2010; Ogledov: 1402; Prenosov: 164
.pdf Celotno besedilo (1,86 MB)

8.
Pravni viri za skladiščenja zdravil : diplomsko delo visokošolskega strokovnega študija
Predrag Aleksić, 2010, diplomsko delo/naloga

Opis: Skladiščenje je zahteven pravno logistični proces, ki skrbi, da je blago, tovor, material ali predmeti v takšnem stanju, kot jih je poloţnik pustil, in so namenjeni za nadaljnjo proizvodnjo, transport, prodajo ali porabo… Skladiščenje surovin ali končnih izdelkov v tovarni zdravil je specifika po svojem značaju, pravni podlagi in uporabnosti. Ker gre za človeka in človekovo zdravje pomembno vsebino, je toliko bolj s formalnimi in pravnimi viri regulirano ravnanje z zdravili. Skladiščenje smo obravnavali kot pravno logistični proces ter opisali postopke in pogoje skladiščenja, vodenja evidenc, postopke sprejema in izdaje ter opisali listine, ki spremljajo posamezna zdravila. V prvem delu smo opisali in na splošno opredelili pravno logistični proces skladiščenja, nato smo opredelili zakonsko podlago in opisali vse postopke ravnanja in hranjenja zdravil. V zadnjem delu smo se omejili na moţnosti izboljšave postopkov in zmanjšanje stroškov pri delu.
Ključne besede: skladišče, logistični proces, skladiščna dokumentacija, standardi, zdravila
Objavljeno: 04.05.2011; Ogledov: 1927; Prenosov: 212
.pdf Celotno besedilo (921,56 KB)

9.
Pravne in strokovne podlage za varstvo in zdravje pri delu v RS iz vidika preventive nasilja in trpičenja na delovnem mestu : diplomsko delo
Jasmina Oplotnik, 2010, diplomsko delo/naloga

Opis: Diploma, ki jo imate pred seboj je pogojena z osebnimi izkušnjami, ki sem jih imela v podjetju, v katerem sem zaposlena. Laţi, podtikanja, šikaniranja, vse to je pripeljalo tako daleč, da sem začela iskati izgovore, da mi nebi bilo treba iti v sluţbo. Ko so se stvari uredile sem se obrnila nazaj in razmislila, kolikšna izguba je bila to za moje podjetje, zamislila sem se, koliko takšnih primerov se še dogaja in kakšno ekonomsko škodo trpi podjetje zaradi nasilja in trpinčenja. V diplomi sem opisala oblike nasilja, pojavnost nasilja, kdo so vršilci in kdo tarče nasilja, posledice nasilja, posledice trpinčenja. Osredotočila sem se na vidik zakonodaje v povezavi nadlegovanja in trpinčenja na delovnem mestu, uresničevanjem načela enakega obravnavanja na delovnem mestu in na posebno zaščito delavcev. V zaključnem delu diplome je anketa, ki sem jo naredila in uporabila kot tehniko za mojo krajšo raziskavo nasilja in trpinčenja na delovnem mestu med nekaj delavkami delovne organizacije, v kateri delam. Anketa je dala zanimive rezultate v kombinaciji z anekdotami teh istih delavk o njihovih izkušnjah nasilja in trpinčenja na delovnem mestu. Na koncu sem dodala poglavje z nekaj mislimi o tem, kako preprečevati in ustaviti trpinčenje na delovnem mestu.
Ključne besede: viktimizacija, absentizem, stres na delovnem mestu, mobibing, šikaniranje
Objavljeno: 05.05.2011; Ogledov: 1429; Prenosov: 116
.pdf Celotno besedilo (1001,89 KB)

10.
Zavarovanje prevozniške odgovornosti v transportu : diplomsko delo
Tjaša Zavšek, 2010, diplomsko delo/naloga

Opis: Transportno zavarovanje je instrument zunanje trgovine in daje varnost udeležencem mednarodne menjave v njihovi menjavi blaga in storitev. Vrsta transportnega zavarovanja je zavarovanje prevozniške odgovornosti za primer nezgode v času izvajanja transporta. Ker pa se prevoznik med samim prevozom srečuje z najrazličnejšimi nevarnostmi, na katere nima vpliva, mora svojo odgovornost primerno zavarovati. Zavarovanje odgovornosti je zavarovalna vrsta, pri kateri zavarovalnica prevzame nase posledice zavarovančeve civilne odgovornosti. Prevoznik je odgovoren za izgubo in poškodovanje stvari, za zamudo in za izpolnitvene pomočnike. Glede na vrsto odgovornosti se določata tudi obseg in višina odškodnine. Prevoznik je prost odgovornosti, če obstaja krivda upravičenca, naravna napaka blaga in posebne okoliščine, katerim se ni mogel izogniti.
Ključne besede: mednarodni transport, odgovornost, prevoznik, Konvencija CMR
Objavljeno: 05.05.2011; Ogledov: 2348; Prenosov: 413
.pdf Celotno besedilo (664,42 KB)

Iskanje izvedeno v 0.27 sek.
Na vrh
Logotipi partnerjev Univerza v Mariboru Univerza v Ljubljani Univerza na Primorskem Univerza v Novi Gorici