| | SLO | ENG | Piškotki in zasebnost

Večja pisava | Manjša pisava

Iskanje po katalogu digitalne knjižnice Pomoč

Iskalni niz: išči po
išči po
išči po
išči po
* po starem in bolonjskem študiju

Opcije:
  Ponastavi


1 - 3 / 3
Na začetekNa prejšnjo stran1Na naslednjo stranNa konec
1.
KROJAČEK HLAČEK IN KROJAČKOVI DNEVI NA PREVALJAH
Saša Petrovič, 2012, diplomsko delo

Opis: Leopold Suhodolčan je kot urednik, kulturnik, učitelj, ravnatelj prevaljske šole in soustanovitelj bralne značke veliko prispeval k razvoju bralne kulture med mladimi, še posebej pa so k temu pripomogla njegova književna dela. Spomin nanj in njegove zasluge skrbno ohranjajo na Osnovni šoli Franja Goloba na Prevaljah, kjer med drugim vsako šolsko leto priredijo Krojačkov dan, ki ne služi le spoznavanju nekdanjega ravnatelja, ampak tudi krepitvi pozitivnega odnosa do knjige. Na ta dan se vsi učenci matične šole in njenih podružnic namesto pouka udeležijo raznovrstnih delavnic in se urijo v različnih spretnostih, ki se navezujejo na krojačka Hlačka in ostale Suhodolčanove literarne like. Namen diplomskega dela je bil analizirati vse tri slikanice o krojačku Hlačku, spoznati in opisati dogajanje na preteklih Krojačkovih dnevih in s svojo prisotnostjo dokumentirati dogajanje na zadnjem projektu (jeseni 2011), saj so postali že tradicionalni in jih bodo na prevaljski osnovni šoli prirejali tudi v bodoče.
Ključne besede: Leopold Suhodolčan, slikanice, Krojaček Hlaček, Osnovna šola Fanja Goloba Prevalje, Krojačkov dan, delavnice, pozitiven odnos do knjige
Objavljeno: 03.07.2012; Ogledov: 1696; Prenosov: 1289
.pdf Celotno besedilo (3,51 MB)

2.
Davčna morala in davčne utaje v Republiki Sloveniji : diplomsko delo univerzitetnega študija
Saša Petrovič, 2013, diplomsko delo

Opis: Preračunljivost in iznajdljivost davkoplačevalcev je brezmejna. Na davkoplačevalce ne vplivajo niti visoko zagrožene kazni niti strog nadzor in možnost ujetja. Se pa je izkazalo, da je mogoče davkoplačevalce pravilno usmerjati z vplivanjem na njihovo davčno moralo. Etika je velikokrat enačena z pojmom morale, vendar pa pomeni etika osmišljanje morale oziroma filozofijo morale. Etika proučuje moralo, moralna vodila in moralno ravnanje. Pomeni znanost o moralnem delovanju in predstavlja teoretično podlago za odločanje. Morala je torej praksa, ki je v skladu s spoznanji etike (Tavčar, 1994). Odkar obstajajo davki obstaja problem izogibanja davčnim obveznostim in tudi boj zoper davčne dolžnike. Davkoplačevalci v skušnjavi utaje davka ocenjujejo morebitne koristi in tveganje. Na davčne utaje vpliva predvsem posameznikova stopnja davčne morale in davčne discipline. Še vedno pa velike preglavice raziskovalcem povzroča odgovor na vprašanje »willingness to pay«. Davčna morala, davčna disciplina, davčna mentaliteta in davčne utaje so pojmi, ki so med seboj tesno prepleteni in odvisni. Če je stopnja davčne morale visoka, je visoka tudi pripravljenost spoštovanja davčnih obveznosti-davčna disciplina. Večja kot je stopnja davčne morale, ki jo ima vsak posameznik, večja je tudi davčna mentaliteta družbe. Z večanjem stopnje davčne morale, discipline in mentalitete pa se znižuje število davčnih utaj.
Ključne besede: davki, davčna utaja, davčna morala, Slovenija, diplomske naloge
Objavljeno: 24.10.2013; Ogledov: 1744; Prenosov: 299
.pdf Celotno besedilo (1,39 MB)

3.
Zlorabe in mučenje živali v Republiki Sloveniji - analiza primerov
Saša Petrovič, 2016, magistrsko delo

Opis: Namen dela je analiza trenutno uveljavljene zakonodaje s področja pravnega varstva živali in njihovih pravic ter izpostavitev njenih pomanjkljivosti. S primerjavo normativnih ureditev drugih držav smo dosegli celovit pregled prave ureditve tega področja in na podlagi tega predlagali rešitve, ki bi bile kompatibilne z našim sistemom. Z analizo dejanskih primerov smo ugotovili pogostost prekrškov in kaznivih dejanj, načine mučenja, odzive pristojnih organov in splošno mnenje prebivalstva oziroma odzive na ravnanja. Področje zaščite živali ima širok obseg, zato smo se omejili na domače živali in se bolj konkretno posvetili zlorabi in mučenju le-teh v obdobju zadnjih desetih let. Ugotovili smo, da se je število obravnavanih zlorab mučenja živali v slovenskem prostoru v zadnjih desetih letih povečalo za 48 %, razlog tega pa je tudi nadgrajena zakonodaja, ki jo je priporočila Evropska unija, in resnejša percepcija zaščite živali. Članstvo Slovenije je torej zagotovo vplivalo na razvoj zakonodaje na področju zaščite živali in jo v določenih primerih izboljšalo, nismo pa še na stopnji Nemčije, Avstrije ali Švice. Te države imajo zelo strogo zakonodajo in verjamejo, da so vse živali čutna bitja, s katerimi je potrebno ravnati spoštljivo in dostojanstveno. Ugotovimo, da so slovenski storilci moškega spola in ne obžalujejo svojih dejanj. Zlorabo izvajajo najpogosteje samostojno nad psi. Predvidene sankcije v Sloveniji so v primerjavi z izbranimi primerljivimi državami nizke, kljub temu pa smo mnenja, da sta neformalna kontrola in vplivi javnosti najglasnejši opozorilni krik na nepravilnosti. Potrebno se je zavedati, da sprenevedanje in zanikanje ravnanj pomenita tudi njihovo tiho odobritev. Ničelna toleranca do mučenja živali pa je edina pravilna pot v boju proti zlorabam in zagotovitvi njihove dobrobiti.
Ključne besede: živali, mučenje živali, zlorabe živali, zaščita živali, Slovenija, magistrska dela
Objavljeno: 05.10.2016; Ogledov: 895; Prenosov: 183
.pdf Celotno besedilo (1,11 MB)

Iskanje izvedeno v 0.08 sek.
Na vrh
Logotipi partnerjev Univerza v Mariboru Univerza v Ljubljani Univerza na Primorskem Univerza v Novi Gorici