| | SLO | ENG | Piškotki in zasebnost

Večja pisava | Manjša pisava

Iskanje po katalogu digitalne knjižnice Pomoč

Iskalni niz: išči po
išči po
išči po
išči po
* po starem in bolonjskem študiju

Opcije:
  Ponastavi


1 - 4 / 4
Na začetekNa prejšnjo stran1Na naslednjo stranNa konec
1.
Urgentna stanja pri predšolskih otrocih obravnavanih v dežurni ambulanti
Bernardka Sajevec, 2020, diplomsko delo

Opis: Teoretična izhodišča: Predšolski otroci stari od 2 do 6 let so nenehno izpostavljeni najrazličnejšim boleznim in poškodbam. Ukrepanje staršev je zato v takšnih primerih lahko tudi življenjskega pomena. Starši morajo imeti dovolj znanja, da lahko svojemu otroku v nujnih stanjih ustrezno pomagajo. Raziskovalna metodologija: V teoretičnem delu smo uporabili kvantitativno metodologijo raziskovanja in deskriptivno metodo dela. Predstavili smo najpogostejša urgentna stanja pri predšolskih otrocih obravnavanih v dežurni ambulanti. V raziskovalnem delu pa smo ugotavljali v kolikšni meri potrebujejo otroci urgentno obravnavo in kako postopajo starši, preden otroka pripeljejo v dežurno ambulanto. Izvedli smo anketo pri 30. starših, ki je vsebovala 24 vprašanj. Narejena je bila tudi retrospektivna študija statistike diagnoz preko programa Isoz21. Rezultati: V raziskavi smo ugotovili, da 83 % staršev meni, da znajo dobro postopati v primeru poškodb in bolezni pri svojih otrocih, vendar jih 30 % vedno poišče pomoč pri dežurni službi. V triletnem obdobju je bilo v dežurni ambulanti obravnavanih skupaj 1991 otrok starih od 2 do 6 let. Sklep: Pravilno postopanje staršev ob nujnem stanju otroka je bistvenega pomena, zato pa potrebujejo dovolj znanja. Čeprav so starši ocenili svoje znanje kot dobro, se je izkazalo, da temu vedno ni tako, zato bi bilo potrebno znanje obnavljati z raznimi tečaji in predavanji na to tematiko, predvsem pa z dobro osveščenostjo s strani zdravstvenih delavcev in tudi v obliki brošur, zloženk in letakov, ki so dostopne v zdravstvenih ustanovah.
Ključne besede: dežurna ambulanta, predšolski otrok, nujna stanja, medicinska sestra, starši
Objavljeno: 03.03.2020; Ogledov: 379; Prenosov: 96
.pdf Celotno besedilo (1,79 MB)

2.
STRATEGIJE OBLIKOVANJA CEN NA PODROČJU STORITEV
Jasna Sajevec, 2015, magistrsko delo

Opis: Namen magistrskega dela je na podlagi teoretičnih izsledkov in prakse proučiti in predstaviti strategije oblikovanja cen na področju storitev, in sicer na primeru frizerskih storitev v Sloveniji. Z uporabo ustrezne metodologije želimo izvedeti, kako pomembno je oblikovanje cen posameznih storitev ter kateri dejavniki lahko vplivajo na samo oblikovanje cen. Prav tako želimo izvedeti, kako v nekaterih frizerskih salonih po Sloveniji (Ljubljana, Maribor, Slovenj Gradec) oblikujejo cene ter kakšne metode oblikovanja cen uporabljajo v teh salonih. V teoretičnem delu magistrskega dela smo se najprej podrobneje posvetili opredelitvam cen različnih avtorjev in tudi opredelitvam cen z marketinškega vidika. V tem delu smo predstavili tudi različne dejavnike, ki vplivajo na samo oblikovanje cen. Predstavili smo tudi celovit postopek oblikovanja cen, osredotočili smo se predvsem na odnos med ceno in kakovostjo, ter predstavili vseh šest korakov za oblikovanje cen. Pri zadnjem delu teoretičnega dela magistrskega dela pa smo se usmerili predvsem na storitveno področje, predstavili smo pomen, značilnosti in vrste storitvenih področij. Proučevali smo tudi pomen frizerstva kot storitvene dejavnosti, kjer smo opredelili samo frizerstvo in opisali oblikovanje cen v frizerskih salonih. V empiričnem delu magistrskega dela preverjamo konceptualni model na reprezentativnem vzorcu. Izbrali smo si po 3 salone v Mariboru, Ljubljani ter Slovenj Gradcu. V vsakem od teh salonov smo opravili intervju z lastnikom salona ter razdelili 10 strukturiranih anketnih vprašalnikov strankam v vsakem salonu. Lastnike salonov smo v intervjujih spraševali predvsem o metodah oblikovanja cen v njihovih salonih, anketirance pa o zadovoljstvu v salonu in zvestobi do salona ter kakšen pomen imata zanje denarni in nedenarni vidik cen. V sklepu smo predstavili ključne rezultate in ugotovitve, ki smo jih pridobili pri raziskavi našega dela, ter predstavljamo glavne ugotovitve v nalogi in podajamo nasvete za naprej.
Ključne besede: cena, oblikovanje cen, storitev, frizerstvo
Objavljeno: 02.03.2016; Ogledov: 932; Prenosov: 184
.pdf Celotno besedilo (1,92 MB)

3.
MERJENA ENERGETSKA IZKAZNICA
Rok Sajevec, 2015, diplomsko delo

Opis: V diplomski nalogi smo opisali merjeno energetsko izkaznico. Prikazali smo vse predhodno zbrane podatke na podlagi predhodno opravljenega vizuelnega pregleda objekta, kateri so potrebni za samo izdelavo merjene energetske izkaznice. Prikazana je izdelava merjene energetske izkaznice s pomočjo računalniškega programa KI Energija 2014. Izračunali smo vrednosti toplotnih prehodnosti s katerimi smo dokazali ustreznost oziroma neustreznost posameznih gradbenih konstrukcij objekta in te primerjali z dopustnimi vrednostmi, katere so določene v tabeli Tehnične smernice TSG-1-004-2010. Kot zadnje smo prikazali ukrepe, s katerimi bi izboljšali energetsko učinkovitost obravnavanega objekta, ter primerjavo med dejanskimi in izračunanimi vrednostmi, ter okvirni izračun vračilne dobe celotne investicije.
Ključne besede: merjena energetska izkaznica, Pures 2010, vizuelni pregled objekta, energetska učinkovitost, kondicionirana površina.
Objavljeno: 17.12.2015; Ogledov: 1846; Prenosov: 214
.pdf Celotno besedilo (7,69 MB)

4.
ŽIVLJENJSKI CIKLUS IZDELKA - MOBILNI APARATI V SLOVENIJI
Jasna Sajevec, 2012, diplomsko delo

Opis: Od začetka človeštva pa vse do danes so se spremembe na trgu dogajale neverjetno hitro in bliskovito. Še pred nekaj desetletji ljudje niso poznali tehnologije, prav tako trg še ni bil tako razvit kot je danes. Sčasoma se je na trgu pojavilo vedno več izdelkov, kateri so nam skrajšali dodatna opravila in nam lajšali delo. Nastajalo je vedno več podjetij, ki so ponujala iz dneva v dan več raznolikih izdelkov in storitev. Danes pa je trg že prenasičen z novonastalimi podjetji in vedno večjo izbiro izdelkov. Izdelki so nekoč imeli dolgo življenjsko dobo, prav tako so za napredek potrebovali veliko več časa kot je zanj potrebno danes. Življenjske dobe izdelkov v modernejših časih so vse krajše, k čemur je pripomogel predvsem rekordno hiter tehnološki razvoj in nenehne spremembe na področju tehnologij in razvoja. Za izdelke v današnjem času je za uspeh pomembno predvsem, da so tehnološko napredni in razviti, izjemno zmogljivi in uporabni ter da nam ponujajo čim več funkcij. Ker je konkurenca na trgu vse bolj pestra, se morajo proizvajalci neverjetno truditi za obstoj in uspeh svojih izdelkov, ter vanje nenehno vlagati dodatne raziskave in izboljšave. Tudi mobilni aparati so vse bolj napredni, zmogljivejši in tehnološko razviti. Na trgu se pojavlja vedno več proizvajalcev mobilnikov, ki želijo prepričati svoje potrošnike z izbiro in vsebino. Vedno več pa se na trgu pojavlja tudi različnih znamk aparatov. Mobilne aparate izpred nekaj let izpodrivajo s trga vse bolj priljubljeni pametni aparati, ki so neverjetno izpopolnjeni in nadgrajeni in kateri bodo zaznamovali celotno človeštvo.
Ključne besede: življenjski ciklus izdelka, izdelek, mobilni aparati, znamke mobilnih aparatov, mobilna telefonija, trg mobilnih aparatov
Objavljeno: 06.12.2012; Ogledov: 1301; Prenosov: 119
.pdf Celotno besedilo (1,47 MB)

Iskanje izvedeno v 0.15 sek.
Na vrh
Logotipi partnerjev Univerza v Mariboru Univerza v Ljubljani Univerza na Primorskem Univerza v Novi Gorici