| | SLO | ENG | Piškotki in zasebnost

Večja pisava | Manjša pisava

Iskanje po katalogu digitalne knjižnice Pomoč

Iskalni niz: išči po
išči po
išči po
išči po
* po starem in bolonjskem študiju

Opcije:
  Ponastavi


1 - 10 / 15
Na začetekNa prejšnjo stran12Na naslednjo stranNa konec
1.
Funkcionalizirani magnetni nanodelci za odstranjevanje težkih kovin iz odpadnih vod
Rok Pučnik, 2021, diplomsko delo

Opis: Onesnaževanje površinskih in podzemnih vod s težkimi kovinami postaja svetovni problem, prav zaradi njihovih negativnih učinkov na številne ekosisteme. Za sanacijo kontaminiranih vod se uporabljajo številne separacijske metode, med katerimi spada tudi adsorpcija na različne materiale. Magnetni nanodelci imajo poleg odličnih adsorpcijskih kapacitet tudi magnetne lastnosti, ki se lahko izkoriščajo tako pri adsorpcijskem mehanizmu kot pri končni separaciji delcev iz raztopin. V tem diplomskem delu smo proučevali vpliv zunanjega izmeničnega magnetnega polja na adsorpcijo Cr(VI) iz vodne raztopine z uporabo magnetnih nanodelcev. Pri tem smo uporabljali maghemitne magnetne nanodelce, sintetizirane po koprecipitacijskem postopku, katere smo z mikroemulzijsko metodo funkcionalizirali s hitozanom. Rezultati so pokazali, da je učinkovitost adsorpcije, s 30 mg adsorbenta, bila večja ob prisotnosti zunanjega magnetnega polja (60,39 %) kot v odsotnosti magnetnega polja (41,50 %). Največji adsorpcijski učinek (94,21 %) pa je bil dosežen z uporabo 50 mg magnetnih nanodelcev ob prisotnosti zunanjega magnetnega polja. Raziskovali smo tudi vpliv jakosti generiranega magnetnega polja na učinkovitost odstranjevanja Cr(VI) iz vodne raztopine z uporabo hitozanskih magnetnih nanodelcev. Frekvenco električnega toka po vodniku smo nastavili na 50, 100 in 200 mHz, amplituda pa je bila konstantna (11 000,00 Vpp). 78,73 % učinkovitost je bila dosežena pri 200 mHz, 88,24 % pri 50 mHz in največja 94,21 % pri 100 mHz električnem toku.
Ključne besede: Krom(VI), odpadne vode, adsorpcija, hitozanski magnetni nanodelci, izmenično magnetno polje.
Objavljeno: 22.09.2021; Ogledov: 101; Prenosov: 8
.pdf Celotno besedilo (3,01 MB)

2.
Dizajn delovnega okolja na kritični poti članov kabinskega osebja v potniški kabini letala
Lea Pučnik, 2020, magistrsko delo

Opis: Magistrsko delo obravnava dizajn delovnega mesta na kritični poti članov kabinskega osebja v potniški kabini letala. Predstavljen je vpliv različnih telesnih drž članov kabinskega osebja med pripravo kabine pred prihodom potnikov na letalo in med strežbo ter vpliv okolja na člane kabinskega osebja v letalu (turbulence, vibracije, hrup, tlak, temperatura zraka …). Raziskava, ki je bila narejena še v času polne aktivnosti Adrie Airways, d. o. o., in je predstavljena v empiričnem delu magistrskega dela, temelji na podatkih, ki smo jih pridobili s pomočjo ankete, izvedene v mesecu aprilu 2019, v katero so bili vključeni redno zaposleni in študenti, ki so opravljali delo člana kabinskega osebja v podjetju Adria Airways, d. o. o. Anketo je rešilo 43 anketirancev. Ergonomska metoda OWAS temelji na dokumentiranih podatkih, pridobljenih na letu novembra 2018 s pomočjo kamere na mobilnem telefonu. Metodi RULA in REBA temeljita na anketiranju članov kabinskega osebja na posameznem delovnem mestu, zato sta v večji meri odvisni od občutka, realnosti in interpretacije podatkov. Lundqvistov indeks pa računsko določa odstotne deleže težavnosti, v kateri se znajdejo člani kabinskega osebja pri opravljanju del in nalog. Vse slike in posnetke za analizo smo pridobili s pomočjo mobilnega telefona. Ključni del pri ocenjevanju dizajna delovnega mesta na kritični poti članov kabinskega osebja v potniški kabini letala so bila vprašanja, ki so vključevala subjektivno oceno o razmerah na letalu in zdravstvenem stanju posameznika. Večina anketirancev je mnenja, da razmere (suh zrak, hrup, mraz, vročina, vibracije in manjša koncentracija kisika) vplivajo na njihovo zdravje. Iz rezultatov raziskave je razvidno, da 46,5 % anketirancev na letalu zelo moti hrup. Prav zaradi hrupa 88,4 % anketirancev sliši manj in ima glavobole. Prav tako smo ugotovili, da 72,1 % članov kabinskega osebja po končanem letenju boli hrbet, 51,2 % pa vrat zaradi upognjene drže vratu in hrbta kabinskega osebja pri pripravi kabine na let. 97,7 % anketirancev je mnenja, da bi se razmere v letalu lahko izboljšalo. V okviru magistrskega dela smo izpostavili nekatera ključna področja izboljšav. Predlagali smo dodatne raziskave, s katerimi bi ugotovili dejavnike, ki ovirajo ergonomske izboljšave za člane kabinskega osebja glede strežbe na letalu, ocenili učinek predlogov izboljšav glede izboljšanja dizajna (ergonomije) na delovnem mestu ter predlagali boljše ozaveščanje zaposlenih o ergonomiji na delovnem mestu, saj veliko lahko naredijo zaposleni tudi sami.
Ključne besede: ergonomija, dizajn, delovno mesto, kabinsko osebje, REBA, RULA, OWAS
Objavljeno: 10.03.2020; Ogledov: 624; Prenosov: 206
.pdf Celotno besedilo (37,02 MB)

3.
Organizacija proizvodnega podjetja Impol FT d.o.o.
Maja Pučnik, 2016, diplomsko delo

Opis: Vsako uspešno podjetje ima dobro organizacijo, ki jo obnavlja nadgrajuje in nadzira. V podjetju Impol FT d.o.o. ki je del skupine Impol d.o.o. se soočajo z težavami v organizaciji proizvodnega proces folij in tankih trakov. Izziv jim postavlja razdrobljenost proizvodnje na več lokacij. Vodstvo proizvodnje stremi k temu da bi bil celoten proces strnjen pod eno streho in bi si zaporedno sledil od vhoda materiala, predelava materiala do izhoda dokončanega proizvoda. Da smo lažje prišli do rešitve smo obnovili znanje o podjetjih, organizacijah in poslovnih procesih. Našli smo tri možne rešitve, od katerih smo dve zavrgli. Rešitev nam ponuja razširitev hale in selitev celotnega proizvodnega procesa v njo. S tem bomo rešili trenutno problematiko ter pridobili na času proizvodnje enega produkta in njihovi kakovosti.
Ključne besede: organizacija, podjetje, poslovni proces, proizvodni proces, optimalna rešitev
Objavljeno: 30.09.2016; Ogledov: 1057; Prenosov: 155
.pdf Celotno besedilo (2,61 MB)

4.
PRIMERJALNA ANALIZA LETNIH POROČIL RAZLIČNIH BANK
Miha Pučnik, 2016, diplomsko delo

Opis: Diplomsko delo predstavlja analizo letnih poročil štirih različnih bank in sicer Raiffeisen banka d.d., Raiffeisen Zentralbank Österreich, Zveza bank v Celovcu ter Družbe za upravljanje terjatev bank. Letna poročila so bila napisana v treh različnih jezikih – slovenščina, angleščina in nemščina. V letnih poročilih bank mora biti uporabljen strokovni jezik, ki je namenjen specifični publiki, ki se ukvarja z bančništvom. Za strokovni jezik je značilna strokovna terminologija, v tem primeru bančno-finančna terminologija. Letno poročilo predstavlja eno izmed pomembnejših informacij o poslovanju ter uspehih finančno usmerjenih družb. Vsa letna poročila so običajno napisana v najmanj dveh jezikih. Namen diplomske naloge je analizirati letna poročila glede na strokovno izrazoslovje s področja financ in bančništva, prevodov kazala ter na jezik, ki prevladuje. V teoretičnem delu diplomske naloge je naprej predstavljen pojem prevajanja. Sledi razlaga pojma terminologije ter strokovnega jezika in strokovnih besedil. V nadaljevanju se dotaknemo vprašanja enakopravnosti jezikov v Evropski uniji ter vplivu angleščine na slovenski in nemški jezik. Na koncu teoretičnega dela je dodana še predstavitev vseh štirih bank.
Ključne besede: Letno poročilo, strokovni jezik, strokovna terminologija, prevajanje, strokovno besedilo, enakopravnost jezikov
Objavljeno: 02.09.2016; Ogledov: 1668; Prenosov: 101
.pdf Celotno besedilo (3,40 MB)

5.
Uporaba ostrostrelne puške kalibra 12,7 mm v Slovenski vojski
Sergej Pučnik, 2016, diplomsko delo

Opis: Diplomska naloga obravnava uporabo ostrostrelne puške 12,7 mm v Slovenski vojski. Koncept tega orožja je v uporabi po svetu že dolgo časa ampak je dokaj mlad v Slovenski vojski, saj se je nakup izvedel leta 2005 s projektom imenovanim Bojevnik 21. stoletja. V nalogi spoznamo razvoj tega orožja in naboja, ter nekaterih ostrostrelnih pušk kalibra 12.7 mm. Seznanili se bomo tudi s ostrostrelno puško PGM Hecate II, ki je v uporabi v Slovenski vojski. Zastavili smo si hipoteze in skozi nalogo ugotovili, da dejansko po definiciji ostrostrelna puška, ki jo uporabljamo, ne ustreza pogoju natančnosti ene kotne minute. Spoznali smo tudi opremo, ki jo uporablja ostrostrelni par v Slovenski vojski. Z definiranjem vrst balistike smo se poglobili v dejavnike potrebne za zadetek v veščini ostrostrelstva. Eden izmed njih je tudi Coriolisova sila, ki vpliva na let izstrelka v zraku zaradi vrtenja Zemlje. Za pomoč ostrostrelcem smo dodali tudi matematični formuli za izračun tega popravka. Uporabo orožja na živo silo smo podkrepili s pravno podlago in opredelili kaj sploh pomeni kaliber 12.7 mm. Ugotovili smo tudi, da prvi zadetek izstreljen iz hladnega orožja odstopa od vseh, ki sledijo. Za konec smo opravili eksperiment na strelišču. Tam smo poskusili uporabiti nastavitve na strelnem daljnogledu iz podatkov, ki nam jih posreduje balistična aplikacija. Ugotovili smo, da so ti podatki nezanesljivi, ker so zadetki imeli veliko odstopanje. Streljanje smo nadaljevali s pomočjo opazovalca in tako uspeli zbrati podatke o nastavitvah na razdaljah, ki smo jih vnesli v tabelo.
Ključne besede: vojska, Slovenska vojska, ostrostrelstvo, ostrostrelci, strelno orožje, ostrostrelne puške, diplomske naloge
Objavljeno: 11.05.2016; Ogledov: 1975; Prenosov: 276
.pdf Celotno besedilo (1,44 MB)

6.
POGODBA O DOSMRTNEM PREŽIVLJANJU
Minka Pučnik, 2015, magistrsko delo

Opis: S pogodbo o dosmrtnem preživljanju se preživljalec zaveže, da bo preživljal drugega pogodbenika - preživljanca, drugi pogodbenik pa izjavi, da mu zapušča vse ali del premoženja,s tem da je njihova izročitev odložena do izročiteljeve smrti.
Ključne besede: pogodba o dosmrtnem preživljanju, obličnost, aleatornost, causa, subjekti
Objavljeno: 13.04.2016; Ogledov: 1147; Prenosov: 289
.pdf Celotno besedilo (553,49 KB)

7.
KAKOVOST IZOBRAŽEVANJA POSADK V PODJETJU ADRIA AIRWAYS
Lea Pučnik, 2014, diplomsko delo

Opis: Diplomsko delo obravnava kakovost izobraževanja posadk v podjetju Adria Airways. V diplomskem delu je predstavljen vpliv kakovosti izobraževanja na ključne procese v podjetju. Osrednji del preučevanja diplomskega dela se navezuje na celoten način in potek procesa, vključujoč polet letala ter druge dejavnosti, ki potencialno vplivajo na varnost. Raziskava, ki je predstavljena v empiričnem delu diplomskega dela, temelji na podatkih, ki smo jih pridobili s pomočjo ankete, izvedene v mesecu februarju 2014, v katero so bili vključeni redno zaposleni in študentje, ki opravljajo delo člana kabinskega osebja v podjetju Adria Airways. Anketo je rešilo 37 anketirancev. Rezultati raziskave so pokazali, da je 41 % anketirancev mnenja, da se jim letne evakuacije, ki jih opravljajo v Adrii Airways, ne zdijo tako zelo uporabne kot tiste, ki jih opravljajo vsaka tri leta v Lufthansi. Rezultati so ravno tako pokazali, da 38 % anketirancev ni seznanjenih s spremembo zakona v mesecu marcu leta 2013, ki prinaša novosti v zvezi z veljavnostjo in uporabnostjo potrdila člana kabinskega osebja. Ključni del pri ocenjevanju kakovosti izobraževanja v podjetju Adrie Airways so bila vprašanja, ki so vključevala subjektivno oceno o usposobljenosti kabinskega osebja za izvajanje vsakodnevnih nalog in nalog v pimeru izrednih situacij. Kot je razvidno iz rezultatov raziskave, so anketiranci mnenja, da so dovolj usposobljeni za izvajanje vsakodnevnih nalog. Podobne ugotovitve veljajo tudi za primere izrednih situacij, saj je 94 % anketirancev izrazilo, da se počutijo dovolj usposobljene za izvajanje teh delovnih nalog. V okviru diplomskega dela smo izpostavili nekatera ključna področja izboljšav. Predlagali smo: (1) spremembo poteka evakuacij, ki bi omogočila terminsko uskladitev izvedbe vaj; (2) izboljšave na področju e-izobraževanja, ki se nanašajo na izvedbo teoretičnega dela izobraževanja; (3) boljšo seznanitev zaposlenih o izrednih situacijah ter o vseh novostih, ki se tičejo priročnikov za člane kabinskega osebja.
Ključne besede: kakovost, izobraževanje posadk, varnost, kabinsko osebje, licenca
Objavljeno: 08.05.2014; Ogledov: 1645; Prenosov: 94
URL Povezava na celotno besedilo

8.
STRATEGIJE ODLOČANJA PRI IGRANJU SPLETNEGA POKRA
Alen Pučnik, 2012, diplomsko delo

Opis: Zaradi povečevanja števila igralcev spletnega pokra se pojavi največji problem: kako uspeti, kako premagati večino? Vsak dan je vedno več različnih forumov, člankov, programov in video posnetkov, ki pomagajo igralcem, da postanejo boljši in posledično tudi zaslužijo več denarja. To pomeni, da se kvaliteta igre na nižjih limitih izboljšuje in je zato tudi vedno težje premagovati igralce na nižji ravni. Prav zaradi obstoja teh spletnih strani in programskih orodij, smo se domislili hibridnega sistema oz. modela, ki pomaga pri odločitvah, kako s pomočjo obstoječih orodij lažje premagovati ovire in posledično tudi igralce. Namen diplomskega dela je predstaviti opis pokra, strategij in razpoložljivih orodij (spletnih strani in aplikacij), predstaviti hibridni sistem oz. model odločanja za igranje spletnega pokra, podati nekaj primerov odigranih iger ter predstaviti končne rezultate.
Ključne besede: Spletni poker, strategije odločanja, odločitveni model, programsko orodje za pomoč med igro
Objavljeno: 15.11.2012; Ogledov: 963; Prenosov: 175
.pdf Celotno besedilo (2,17 MB)

9.
RAZVOJ NOVE GENERACIJE PRALNIH STROJEV PS10 V GORENJU D.D.
Aleš Pučnik, 2011, diplomsko delo

Opis: V diplomskem delu sem predstavil razvoj nove generacije pralnih strojev, ki smo jo poimenovali generacija PS10. Preveril in analiziral sem situacijo na tržišču ter predstavil izboljšave glede na obstoječo generacijo pralnih strojev. Produkt v osvajanju smo popeljali skozi fazo razvijanja dizajna, razvoja in razvoja tehnoloških procesov.
Ključne besede: o Gorenje, d. d., o razvoj izdelka, o proces razvoja novega izdelka, o design, o pralni stroj PS10, o prototip
Objavljeno: 05.01.2012; Ogledov: 1674; Prenosov: 244
.pdf Celotno besedilo (8,77 MB)

10.
Pogodbena avtonomija v dednem pravu : diplomsko delo
Minka Pučnik, 2009, diplomsko delo

Ključne besede: notarji, dedno pravo, pogodbena avtonomija, dednopravne pogodbe, diplomske naloge
Objavljeno: 23.07.2009; Ogledov: 3412; Prenosov: 786
.pdf Celotno besedilo (460,09 KB)

Iskanje izvedeno v 0.16 sek.
Na vrh
Logotipi partnerjev Univerza v Mariboru Univerza v Ljubljani Univerza na Primorskem Univerza v Novi Gorici