| | SLO | ENG | Piškotki in zasebnost

Večja pisava | Manjša pisava

Iskanje po katalogu digitalne knjižnice Pomoč

Iskalni niz: išči po
išči po
išči po
išči po
* po starem in bolonjskem študiju

Opcije:
  Ponastavi


1 - 7 / 7
Na začetekNa prejšnjo stran1Na naslednjo stranNa konec
1.
Analiza okolijskih in organizacijskih vidikov različnih oblik kompostiranja
Petra Pajer, 2022, diplomsko delo

Opis: Današnji potrošniki, na žalost, še vedno živimo v prepričanju, da je na svetu neomejena količina surovin, kakor tudi prostora za odlaganje odpadkov. Seveda temu ni tako. Potrebno se je zavedati, da vsak proizvod na koncu postane odpadek. Evropska Unija se zato v svojih strategijah, programih in zakonodaji vedno bolj usmerja v preprečevanje odpadkov, ponovno uporabo, ločeno zbiranje ter recikliranje in kompostiranje. V Sloveniji velik delež odpadkov še vedno konča na odlagališčih, vendarle pa tudi pri nas že vidimo napredek na tem področju. Ločevanje odpadkov je tako prvi in zelo pomemben korak k trajnostnemu ravnanju z odpadki. Diplomsko delo obravnava analizo trajnostnega ravnanja z odpadki na območju Slovenije. Pri tem večkrat poudarjamo, da je ločevanje odpadkov na izvoru osnova tega ravnanja. Organske odpadke je nadalje možno kompostirati. Zaradi tega smo prikazali sodobne metode kompostiranja odpadkov. V raziskovalnem delu smo izvedli anketo med prebivalci Slovenije. Zanimalo nas je, ali odgovorno ravnajo z odpadki. Izkazalo se je, da temu še vedno, na žalost, ni tako. Precej je neodgovornega ravnanja z odpadki. V zaključku smo predlagali nekaj izboljšav na tem področju. Kot primer dobre prakse smo prikazali primer »Zero waste« koncepta.
Ključne besede: varovanje okolja, odpadki, trajnostno ravnanje z odpadki kompostiranje, koncept »zero waste«
Objavljeno v DKUM: 17.01.2023; Ogledov: 108; Prenosov: 14
.pdf Celotno besedilo (1,92 MB)

2.
Emulacija dinamične karakteristike baterije z vodenjem večvejnega stikalnega pretvornika
Rok Pajer, 2020, doktorska disertacija

Opis: Doktorska disertacija obravnava problem emulacij baterijskih paketov za uporabo v razvoju komponent za električna vozila (EV). Predstavljeni so vsi potrebni segmenti, od izbire in identifikacije modelov baterij, ki so primerni za izvajanje v realnem času, razvoja ustreznega pretvornika za emulacijo do razvoja emulacijskega algoritma. Predlagan emulacijski algoritem temelji na kaskadni strukturi, notranjo regulacijo tvorijo ločene regulacijske zanke vejnih tokov na osnovi drsnega režima. Zanke se izvajajo s konstantno stikalno frekvenco, mogoča je implementacija na digitalnih signalnih krmilnikih (DSP). Zaradi uporabe ocene motenj, dobljenih z diskretnimi opazovalniki motenj, je zagotovljeno sledenje drsni ravnini brez efekta drhtenja (angl. chattering). Tokovni regulatorji si delijo skupno referenco toka, zagotovljena je enakost tokov in dinamik, kar omogoča redukcijo sistema več vej pretvornika na sistem 2. reda. Zunanjo regulacijo zagotavlja napetostni regulator, ki ima vključen model emulirane baterije, kar omogoča replikacijo obnašanja baterije v frekvenčnem področju modela. Predkrmilje izhodnega toka v kombinaciji z opazovalnikom motnje, podobnim kot pri tokovni regulaciji, zmanjša vpliv bremena na obnašanje. Posebno je v nalogi obravnavan problem različnih bremen, predlagana so pravila nastavitve parametrov, ki zagotavljajo stabilnost pretvornika tudi ob priklopu bremen konstantne moči (CPL), ki so glavni porabniki v EV. Delovanje predlaganih algoritmov je potrjeno s simulacijami in z eksperimentalnim vezjem.
Ključne besede: električna vozila (EV), emulacije baterij, vodenje v drsnem režimu, opazovalnik motnje, predkrmiljenje izhodnega toka, bremena konstantne moči (CPL)
Objavljeno v DKUM: 01.10.2020; Ogledov: 981; Prenosov: 147
.pdf Celotno besedilo (4,71 MB)

3.
Žvižgaštvo: zakonska ureditev in praksa evropskega sodišča za človekove pravice : diplomsko delo
Vid Pajer, 2019, diplomsko delo

Opis: V diplomski nalogi je raziskan koncept žvižgaštva, ki se pojavlja znotraj novinarskih virov. V začetku naloge je opisana njegova zgodovina, definicije in razlaga pojma, nato so predstavljeni zakoni, ki se nanašajo na varovanje novinarskih virov in prijaviteljev nepravilnosti. Na koncu je izvedena analiza in primerjava primerov zaščite novinarskih virov Evropskega sodišča za človekove pravice. Ugotovljeno je bilo, da je žvižgaštvo vedno bolj aktualna tema. Žvižgači so v Republiki Sloveniji pravno dobro zaščiteni, novinarji pa so dolžni spoštovati njihovo željo po anonimnosti, dokler je ne pretehta javni interes.
Ključne besede: žvižgaštvo, Evropsko sodišče za človekove pravice, novinarski vir, zakon
Objavljeno v DKUM: 12.11.2019; Ogledov: 1429; Prenosov: 263
.pdf Celotno besedilo (446,04 KB)

4.
MOS-FET as a current sensor in power electronics converters
Rok Pajer, Miro Milanovič, Branko Premzel, Miran Rodič, 2015, izvirni znanstveni članek

Opis: This paper presents a current sensing principle appropriate for use in power electronics’ converters. This current measurement principle has been developed for metal oxide semiconductor field effect transistor (MOS-FET) and is based on UDS voltage measurement. In practice, shunt resistors and Hall effect sensors are usually used for these purposes, but the presented principle has many advantages. There is no need for additional circuit elements within high current paths, causing parasitic inductances and increased production complexity. The temperature dependence of MOS-FETs conductive resistance RDS−ON is considered in order to achieve the appropriate measurement accuracy. The “MOS-FET sensor” is also accompanied by a signal acquisition electronics circuit with an appropriate frequency bandwidth. The obtained analogue signal is therefore interposed to an A-D converter for further data acquisition. In order to achieve sufficient accuracy, a temperature compensation and appropriate approximation is used (RDS−ON = RDS−ON(Vj)). The MOS-FET sensor is calibrated according to a reference sensor based on the Hall-effect principle. The program algorithm is executed on 32-bit ARM M4 MCU, STM32F407.
Ključne besede: power electronics, converters, MOS-FET, current measurement, thermal model
Objavljeno v DKUM: 22.06.2017; Ogledov: 1073; Prenosov: 344
.pdf Celotno besedilo (1,32 MB)
Gradivo ima več datotek! Več...

5.
MOSFET KOT SENZOR TOKA V REGULIRANIH ELEKTRO-MOTORNIH POGONIH
Rok Pajer, 2014, magistrsko delo

Opis: V reguliranih elektro-motornih pogonih se pojavlja potreba po meritvah tokov. V praksi se najpogosteje uporabljajo so-upori in Hallovi senzorji. Obravnavani senzor temelji na meritvi padca napetosti med sponkama S in D MOSFET-a. Pred drugimi tipi senzorjev ima številne prednosti, najpomembnejša je, da v pretvorniku ne povzroča dodatnih izgub. Poleg tega v vezju niso potrebni dodatni elementi, ki bi povzročali parazitne induktivnosti ali povečali kompleksnost proizvodnje. V magistrskem delu je predlagano merilno vezje senzorja. Preizkušeno je v simulacijskem programu na osnovi orodja SPICE in praktično izdelano. Opisan je postopek meritve termične upornosti med spojem tranzistorja in hladilnikom ter meritve stikalnih izgub. Merilnik je bil preizkušen in primerjan z rezultati, dobljenimi s Hallovimi senzorji. Predlagani so razni načini kompenzacije za izboljšanje točnosti merilnika. Program za vodenje pretvornika in meritve teče na 32-bitnem ARM procesorju serije STM32F4.
Ključne besede: MOSFET, trifazni razsmernik, napetost sponk, brezizgubno merjenje toka, STM32F4
Objavljeno v DKUM: 17.11.2014; Ogledov: 1568; Prenosov: 280
.pdf Celotno besedilo (8,46 MB)

6.
REGULACIJA ENOFAZNEGA RAZSMERNIKA ZASNOVANEGA NA DVEH PRETVORNIKIH NAVZGOR
Rok Pajer, 30, diplomsko delo/naloga

Opis: Razsmernik, zasnovan na 2 pretvornikih navzgor je tip električnega pretvornika, ki ga lahko uporabimo v fotonapetostnih sistemih zaradi številnih prednosti kot sta minimalno število elementov in čista sinusna napetost brez potrebe po dodatnem filtriranju. Razsmernik pretvarja enosmerno napetost v izmenično, za dobro delovanje in stabilno izhodno napetost pa je potreben regulator, saj nanjo vpliva tako vhodna napetost kot tudi obremenitev. V diplomskem delu je predstavljeno načrtovanje regulatorja, programiranje DSP procesorja - AD pretvorniki in diskretni regulator ter načrtovanje in izdelava vezja za senzor izhodnega toka. Na koncu so podani rezultati testiranja in primerjava med krmiljenjem in regulacijo pri istih pogojih.
Ključne besede: enofazni razsmernik, kaskadna regulacija, pred-krmilje, PI regulator, pol-ničla regulator, DSP procesor, AD pretvornik, Altium Designer
Objavljeno v DKUM: 16.09.2011; Ogledov: 1851; Prenosov: 174
.pdf Celotno besedilo (8,51 MB)

7.
KARIERA USLUŽBENCA V JAVNI UPRAVI
Anja Pajer, 2010, diplomsko delo

Opis: Javna uprava je kompleksen poslovni sistem z jasnimi cilji: mora biti zakonita, politično nevtralna, profesionalna, odgovorna, usmerjena k uporabnikom, odprta, pregledna in učinkovita. Največje bogastvo vsakega poslovnega sistema so ljudje in tudi kakovost javne uprave je odvisna od njenih zaposlenih. Zato se v javni upravi razvijajo sodobni instrumenti upravljanja s kadrovskimi viri, kot so letni pogovor s sodelavcem, letno ocenjevanje in napredovanje javnih uslužbencev. Predmet diplomske naloge je teoretična opredelitev sistema javnih uslužbencev ter razvijanja njihove kariere. Pregled obstoječega stanja pa smo dopolnili še z anketo o zadovoljstvu zaposlenih, s katero smo skušali ugotoviti, kako zaposleni zaznavajo posamezne kadrovske dejavnike. Namen in hkrati cilj diplomskega dela je na podlagi teoretičnih izhodišč, spoznanj iz prakse in rezultatov ankete, izvedene v Upravni enoti Žalec, analizirati mnenje zaposlenih o letnih razgovorih, strinjanje z letno oceno in napredovanjem ter ugotovitev zadovoljstva zaposlenih.
Ključne besede: kariera, državna uprava, javni uslužbenci
Objavljeno v DKUM: 12.01.2011; Ogledov: 3035; Prenosov: 383
.pdf Celotno besedilo (1,40 MB)

Iskanje izvedeno v 0.11 sek.
Na vrh
Logotipi partnerjev Univerza v Mariboru Univerza v Ljubljani Univerza na Primorskem Univerza v Novi Gorici