| | SLO | ENG | Piškotki in zasebnost

Večja pisava | Manjša pisava

Iskanje po katalogu digitalne knjižnice Pomoč

Iskalni niz: išči po
išči po
išči po
išči po
* po starem in bolonjskem študiju

Opcije:
  Ponastavi


1 - 9 / 9
Na začetekNa prejšnjo stran1Na naslednjo stranNa konec
1.
Zaščita intelektualne lastnine na nacionalni in evropski ravni s primerom zaščite modela
Ana Pahič, 2019, magistrsko delo

Opis: V magistrski nalogi so predstavljene različne vrste zaščite intelektualne lastnine tako na nacionalni, kot evropski ravni. Natančneje so opisani postopki pridobitve zaščite patenta, blagovne znamke in modela. Stroški, povezani s samim postopkom zaščite, kot tudi z ohranjanjem le-te, so povzeti po aktualnih podatkih. Opravljen je primer zaščite modela na dejanskem primeru tridimenzionalnega lesenega metuljčka. Vključene so predvidene prodajne količine, prihodki in stroški izdelave obravnavanega izdelka. V zaključku oz. diskusiji so obravnavana začetna raziskovalna vprašanja.
Ključne besede: intelektualna zaščita, patent, znamka, model, leseni metuljček
Objavljeno: 17.12.2019; Ogledov: 340; Prenosov: 70
.pdf Celotno besedilo (1,32 MB)

2.
3.
Zasnova inovativne rešitve vklopljivega pogona na štiri kolesa
Ana Pahič, 2017, diplomsko delo

Opis: V diplomski nalogi je predstavljena zasnova inovativne rešitve na področju vklopljivega pogona na štiri kolesa. Prikazan je razvojni ciklus od zbiranja idej do same izdelave prototipa, s poudarkom na načinih zbiranja idej in koncipiranju tehničnih rešitev. Projektno delo je opisano na dejanskem primeru, z začetno razčlenitvijo problema. Posebej so predstavljene najboljše ideje, ki so nastale med samim procesom projektnega dela in na osnovi katerih je nastal koncept. Na dejanskem primeru so prikazane tudi prednosti ter morebitne pomanjkljivosti dela v skupini. Predstavljen je končni delujoči prototip, v zaključku pa so potrjene začetne hipoteze.
Ključne besede: razvoj izdelka, projekt, tim, inovativnost, štirikolesni pogon, avtomobilska industrija
Objavljeno: 29.08.2017; Ogledov: 634; Prenosov: 90
.pdf Celotno besedilo (2,25 MB)

4.
Integracija laparoskopskih klešč na robotski sistem UR5
Rok Pahič, 2016, diplomsko delo

Opis: V diplomskem delu je predstavljena integracija laparoskopskega orodja z že vgrajenimi aktuatorji, na robota UR5. Za vmesnik med obema elementoma je uporabljena mikrokrmilniška razvojna plošča EK-TM4C1294XL, katere naloga je vodenje orodja glede na zahteve prejete z robota. Mikrokrmilnik vodi štiri servomotorje preko pulzno širinsko moduliranega signala, sprejema pa podatke iz robota preko ethernet povezave. Z robota mikrokrmilnik sprejema zahtevane vrednosti položaja posamezne osi in mu nazaj sporoča trenutni položaj osi. Robot lahko osi vodi neposredno s poslanim zahtevanim položajem ali pa pošlje ukaz v katero stran naj se premika os in kdaj naj se ustavi. Sprejete podatke mikrokrmilnik preko kinematike prijemala preračuna v zasuke osi motorja. Poslane vrednosti do servomotorje omejuje s hitrostnim vodenjem.
Ključne besede: laparoskopsko orodje, robot UR5, EK-TM4C1294XL, TCP/IP standard, PWM signal, internetni vtičnik, TI RTOS, kinematika
Objavljeno: 07.11.2016; Ogledov: 752; Prenosov: 55
.pdf Celotno besedilo (2,62 MB)

5.
Metode določanja karakteristik hidravličnih regulacijskih potnih ventilov
Rok Pahič, 2016, magistrsko delo

Opis: V zaključnem delu je zasnovana in izdelana merilna naprava za preizkušanje dinamičnih karakteristik hidravličnih regulacijskih potnih ventilov v skladu s standardom ISO 10770-1:1998. Za ustrezno regulacijo hidravličnega sistema je potrebno poznati dinamične karakteristike hidravličnih ventilov, ki se spreminjajo z obratovalnimi pogoji. Vpliv obratovalnih pogojev je mogoče ovrednotiti z ustrezno merilno napravo dinamičnih karakteristik, ki mora zagotavljati primerljivost meritev med sabo in z meritvami na drugih merilnih napravah, ki upoštevajo standardni postopek. V zaključnem delu so predstavljene karakteristike hidravličnih ventilov in standardni postopki meritev dinamičnih karakteristik hidravličnih ventilov. Opisana je zasnova merilne naprave za merjenje dinamičnih karakteristik, njena fizična izvedba, uporabljeni senzorji, ter zasnovan program Windows aplikacije in realno časovni program na programabilnem logičnem krmilniku. Nazadnje so predstavljeni rezultati praktičnega preizkusa merilne proge s testiranjem hidravličnega ventila in vpliv velikosti uporabljenega hidravličnega akumulatorja na rezultate.
Ključne besede: Hidravlični regulacijski ventili, dinamične karakteristike, meritev karakteristik hidravličnih ventilov
Objavljeno: 13.09.2016; Ogledov: 1038; Prenosov: 143
.pdf Celotno besedilo (3,71 MB)

6.
Odstranjevanje ibuprofena iz vode z uporabo ciklodekstrinov
Maja Pahič, 2015, diplomsko delo

Opis: Namen diplomskega dela je bil ugotoviti ali lahko z uporabo ciklodekstrinov uspešno odstranimo ibuprofen iz vode. Za odstranitev ibuprofena smo uporabili dva različna postopka, ter ju med seboj primerjali. Skušali smo ugotoviti, kateri postopek je primernejši in učinkovitejši pri sami odstranitvi ibuprofena. Vrednosti ibuprofena v raztopini smo preverjali z uporabo UV/VIS spektrofotometra, s katerim smo merili absorbanco. Za prvi postopek smo uporabili β – ciklodekstrine raztopljene v vodi. Raztopino ciklodekstrinov smo v različnih koncentracijah mešali z raztopino ibuprofena, ter merili spektre. S spektri smo ugotavljali koliko se je absorbanca ibuprofena v vodi zmanjšala. Za drugi postopek smo uporabili β – ciklodekstrine vezane na tekstilni nosilec. Po posebnem postopku obdelan tekstil smo narezali na majhne koščke ter ga dodajali v raztopino ibuprofena. V diplomskem delu smo prikazali analizo in dobljene rezultate.
Ključne besede: Ciklodekstrini, ibuprofen, UV/VIS spektrofotometrija, TOC, absorbanca, fular, tekstilni nosilec
Objavljeno: 27.10.2015; Ogledov: 1146; Prenosov: 84
.pdf Celotno besedilo (1,86 MB)

7.
Vpenjalni mehanizem
Rok Pahič, 2014, diplomsko delo

Opis: V diplomskem delu je obravnavan vpenjalni mehanizem. Predstavljen je problem, ki ga mehanizem rešuje in zahteve, ki jih mehanizem mora izpolnjevati. Načrtovano je njegovo delovanje in prednapenjanje, ki je nujno potrebno za natančno vpenjanje. Skonstruiran je sklop vpenjalnega mehanizma, ter izbrani pomožni vzmetni elementi. V dinamični simulaciji sta preizkušena mehanizma z različnim zadrževanjem položaja, predstavljeni so njuni rezultati in primerjava med njima. Za zajetje vpliva deformacij elementov mehanizma je preizkušen mehanizem še z modalno analizo. V rezultatih so analizirani pomiki, sile, deformacije in napetosti v samem mehanizmu. Na osnovi rezultatov je koncept mehanizma ustrezen, potrebni so še le manjši popravki krivulje in definiranje nekaj geometrijskih detaljev.
Ključne besede: Vpenjalni mehanizem, drsni mehanizem, prednapetje, centriranje, dinamična simulacija, modalna analiza
Objavljeno: 20.10.2014; Ogledov: 1152; Prenosov: 141
.pdf Celotno besedilo (2,47 MB)

8.
RAZVOJ KOMUNIKACIJSKIH STORITEV SISTEMA IMS ZA POTREBE IPTV
Daniel Pahič, 2014, magistrsko delo

Opis: Magistrsko delo je proučitev osnovnih in dodatnih storitev sistema IMS. V njem se podrobneje spoznamo s storitvijo klica, takojšnjega sporočanja, klicnih konferenc in z nekaterimi dodatnimi klicnimi storitvami v sistemu IMS. V drugem delu magistrske naloge se lotimo izgradnje celovitega sistema IMS z vsemi osnovnimi komponentami. Za izgradnjo uporabimo različico programskega ogrodja Kamailio. V drugem delu se lotimo tudi izgradnje klienta IMS, s pomočjo katerega se lahko povežemo v izgrajen sistem in v njem izvedemo klic, takojšnje sporočanje in dodatne storitve, kot sta klic na čakanju in prenos klica. Izgrajeni klient deluje po protokolu SIP, za kar skrbi knjižnica PJSIP, in deluje na različici IPTV.
Ključne besede: sistem IMS, dodatne storitve, komunikacijske storitve, IPTV, protokol SIP, knjižnica PJSIP, Kamailio
Objavljeno: 26.03.2014; Ogledov: 1576; Prenosov: 122
.pdf Celotno besedilo (3,69 MB)

9.
UPORABA PARLAY X VMESNIKA ZA VZPOSTAVLJANJE KONFERENČNIH ZVEZ
Daniel Pahič, 2010, diplomsko delo/naloga

Opis: V zadnjih letih je prišlo do prepleta med telekomunikacijskimi in internetnimi omrežji. Produkt tega so storitveno pestra omrežja, ki ponujajo možnosti za razvoj novih konvergenčnih storitev. Ena izmed takšnih storitev je vzpostavitev konferenčne zveze s pomočjo tretje osebe. Diplomsko delo predstavlja korake razvoja aplikacije za vzpostavljanje konferenčnih zvez. Delo opisuje vse faze razvoja, od analize orodij in tehnologij do opisa končnega produkta. Rezultat dela je aplikacija, napisana v programskem jeziku JavaFX, ki izkorišča storitve vmesnika Parlay X, standardiziranega vmesnika za dostop do funkcionalnosti telekomunikacijskih omrežij.
Ključne besede: telekomunikacijska omrežja, konferenčna zveza, Parlay X, JavaFX
Objavljeno: 06.12.2010; Ogledov: 1469; Prenosov: 98
.pdf Celotno besedilo (1,21 MB)

Iskanje izvedeno v 0.24 sek.
Na vrh
Logotipi partnerjev Univerza v Mariboru Univerza v Ljubljani Univerza na Primorskem Univerza v Novi Gorici