| | SLO | ENG | Piškotki in zasebnost

Večja pisava | Manjša pisava

Iskanje po katalogu digitalne knjižnice Pomoč

Iskalni niz: išči po
išči po
išči po
išči po
* po starem in bolonjskem študiju

Opcije:
  Ponastavi


1 - 8 / 8
Na začetekNa prejšnjo stran1Na naslednjo stranNa konec
1.
Vpliv modeliranja polnil v analizi potresnega obnašanja armiranobetonskih okvirjev
Vid Lešič, 2017, magistrsko delo

Opis: Magistrsko delo obravnava vpliv modeliranja polnil v analizi potresnega obnašanja armiranobetonskih okvirjev na tipskem pritličnem primeru. Študije različnih avtorjev so pokazale, da lahko mehanske lastnosti zidanih polnil v računskih modelih dovolj dobro zajamemo z nadomestno diagonalo, kateri s pomočjo empiričnih enačb določimo efektivno širino in posledično ustrezno togost. Skozi leta se je pojavilo več predlaganih modelov z eno ali več nadomestnimi diagonalami, prav tako so različni avtorji predlagali različne izraze za določitev efektivne širine diagonale. V magistrskem delu je izvedena linearna, kot tudi nelinearna statična potisna analiza na štirih modelih istega okvirja z različnim številom in različno efektivno širino nadomestnih diagonal.
Ključne besede: zidana polnila, armiranobetonski okviri, potresna obremenitev, plastični členki, nadomestna diagonala, linearna analiza, nelinearna potisna analiza, SAP2000
Objavljeno v DKUM: 02.10.2017; Ogledov: 2026; Prenosov: 220
.pdf Celotno besedilo (2,89 MB)

2.
Predaja v uporabo in upravljanje stanovanjsko-poslovne stavbe
Vesna Lešič, 2016, diplomsko delo

Opis: V diplomskem delu smo opisali in shematsko prikazali proces gradnje in obratovanja objekta ter podali udeležence z opisom nalog, ki jih opravljajo znotraj teh procesov. Opisali smo odgovornosti udeležencev pri gradnji ter podali garancijske roke, v katerih odgovarjajo za opravljeno delo. Poudarili smo odpravo napak na objektu ob primopredaji med izvajalcem in investitorjem ter ob primopredaji med investitorjem in kupcem. S tem namenom smo opisali pomen Navodil za obratovanje in vzdrževanje objekta, pomen bančne garancije za odpravo napak v garancijski dobi po gradbeni pogodbi ter pomen bančne garancije po Zakonu o varstvu kupcev stanovanj in enostanovanjskih stavb. Sledi opredelitev in način vzpostavitve etažne lastnine po Stvarnopravnem zakoniku. Ureditev etažne lastnine smo primerjali z ureditvijo v Republiki Hrvaški. Prav tako smo z Republiko Hrvaško primerjali področje upravljanja večstanovanjskih stavb, pri čemer smo izpostavili zakonodajno ureditev področja vzdrževanja večstanovanjskih stavb. V empiričnem delu smo ugotavljali kako sprememba ZGO-1B vpliva na obveznost izdelave Navodil za obratovanje in vzdrževanje, izračunali primere solastniških deležev na skupnih delih stanovanjsko-poslovne stavbe ter analizirali stroške obratovanja in vzdrževanja med prvim in petim letom obratovanja stanovanjsko-poslovne stavbe. Opisali smo tudi primera poskusa unovčenja garancij za odpravo napak v garancijski dobi.
Ključne besede: proces gradnje, obratovanje stavbe, udeleženci pri gradnji, udeleženci v času obratovanja stavbe, odgovornosti udeležencev, navodilo za obratovanje in vzdrževanje, garancijski roki, bančna garancija za odpravo napak, etažna lastnina, unitaristični koncept, dualistični koncept, solastniški delež, očitne napake, skrite napake, upravljanje, vzdrževanje
Objavljeno v DKUM: 02.03.2016; Ogledov: 2670; Prenosov: 385
.pdf Celotno besedilo (4,09 MB)

3.
Zasnova in analiza nosilnosti 6m visoke jeklene hale tlorisa 20 x 12m
Vid Lešič, 2014, delo diplomskega projekta/projektno delo

Opis: V projektni nalogi je izvedeno dimenzioniranje jeklene hale tlorisnih dimenzij 20 m x 12 m. Celotna naloga zajema izračun stalnih in spremenljivih obtežb, izračun notranjih statičnih količin in dimenzioniranje konstrukcijskih elementov. Analiza je izvedena po teoriji II. reda s pomočjo programa TOWER 7. Vsi postopki so izvedeni v skladu s SIST EN -Evrokod evropskimi standardi.
Ključne besede: gradbeništvo, jeklena hala, statična analiza, dimenzioniranje
Objavljeno v DKUM: 07.08.2014; Ogledov: 2219; Prenosov: 383
.pdf Celotno besedilo (2,05 MB)

4.
NOV POGLED NA MESTO MARIBOR - IDEJNA ZASNOVA NEBOTIČNIKA
Rok Lešič, 2012, diplomsko delo

Opis: Diplomsko delo obravnava idejno zasnovo nebotičnika, ki bi mestu Maribor ponudil nov pogled nanj tako z kulturnega, gospodarskega kot tudi na področju arhitekturnega razvoja. V prvem delu je skozi teoretičen del podana raziskava, ki pripelje do končega cilja – projekta. ki v zaključku predstavlja arhitekturno zasnovo nebotičnika. Teorija se nanaša na razvoj stolpnic v zgodovini, ter konstrukcijske in oblikovalske omejitve.
Ključne besede: arhitektura, stolpnica, nebotičnik, tehnološki muzej, galerija, hotel
Objavljeno v DKUM: 29.10.2012; Ogledov: 2635; Prenosov: 241
.pdf Celotno besedilo (14,11 MB)

5.
All-fiber quasi-distributed polarimetric temperature sensor
Denis Đonlagić, Miran Lešič, 2006, izvirni znanstveni članek

Opis: This paper presents an all-fiber design of a quasi-distributed polarimetric temperature sensor array that utilizes commercially available single polarization and high birefringence fibers. The modulation depth of temperature induced loss and the operational temperature range of individual sensors in the network are set by the rotational alignment of fibers before fusion splicing and through fine adjustment of the sensing fiber lengths. A practical sensor network was built with sensors that operated in the temperature range from 0 to 100 C. Individual sensors in the network generatedtemperature dependent loss that changed proportionally from 0.9 to 1.8 dB. With current standard telecommunication OTDRs, more than 20 prototype sensors could be interrogated.
Ključne besede: fiber optics, sensors, temperature measurements, polarization, alignement, birefringence, polarization maintaining
Objavljeno v DKUM: 31.05.2012; Ogledov: 2324; Prenosov: 112
URL Povezava na celotno besedilo

6.
VPLIV SISTEMA E-DAVKI NA DELOVANJE DURS-A
Tanja Lešič, 2010, diplomsko delo

Opis: Davčna uprava, se že več let trudi in prizadeva, da bi vsem davčnim zavezancem preko elektronskega poslovanja ponudila storitve, ki bi s poenotenostjo in učinkovitostjo v kar se da največji meri zadovoljevala njihove potrebe. Zato je preko internetnega portala eDavki vzpostavila sodobno elektronsko davčno poslovanje, ki tako uporabnikom, kot tudi zaposlenim prinaša veliko prednosti. Uporaba portala je brezplačna, uporabnik pa mora razpolagati le z osnovno strojno in programsko računalniško opremo ter digitalnim potrdilom, ki si ga lahko brezplačno priskrbi pri Ministrstvu za javno upravo (SIGE-CA in SIGOV-CA) ali pa pri overiteljih, s katerimi ima DURS sklenjen sporazum (NLB, Pošta Slovenije in Halcom Informatika). V diplomski nalogi smo raziskovali predvsem prednosti oz. slabosti, ki jih nudi portal eDavki tako zaposlenim, kot tudi uporabnikom, predstavili smo postopke pridobitve digitalnega potrdila ter primer oddajanja DDV obrazca preko portala eDavki. Ugotovili smo, da imajo davčni zavezanci še vedno veliko težav pri oddajanju obrazcev preko eDavkov. Število primerov z ugotovljenimi nepravilnostmi pa se je z leti bistveno zmanjšalo, saj kontrolorji že sproti pozivajo zavezance k odpravljanju napak.
Ključne besede: eDavki, elektronsko davčno poslovanje, Davčna uprava, digitalno potrdilo, pooblaščanje, davčni obračun
Objavljeno v DKUM: 08.12.2010; Ogledov: 6536; Prenosov: 353
.pdf Celotno besedilo (1,68 MB)

7.
GLASBENA TERAPIJA IN ELEMENTI NJENE UPORABE V OSNOVNI ŠOLI
Anja Lešič, 2010, diplomsko delo

Opis: V diplomskem delu z naslovom Glasbena terapija in elementi njene uporabe v osnovni šoli je obravnavana tematika glasbene terapije, njene metode ter načini, kako se le-ta uporablja v praksi. Želeli smo ugotoviti, kako na učence četrtih razredov vplivajo različne zvrsti glasbe, katera zvrst jih najbolj pomirja, vznemirja, katera jih nervira, katera jim daje energijo in pogon ali pa jih pusti ravnodušne. Prvi del diplomskega dela obravnava teoretične vidike glasbene terapije, uporabo glasbe za naravno krepitev in zdravilne lastnosti. Opisana je zdravilna moč zvoka, zdravilna moč človeškega glasu ter na kratko opis pevske terapije. Predstavljene so možnosti skupinskega zdravljenja z glasbo in nekatere bolj znane glasbene terapije sodobnega časa. Empirični del diplomskega je bil izveden s pomočjo kavzalno-neeksperimentalne metode dela. Predstavljeni so elementi, postopki ter analize dela, katerega namen je bil ugotoviti, kako se četrtošolci odzivajo na določeno glasbo, glede na njihovo trenutno glasbeno izobrazbo in dojemanje glasbe v vsakdanjem življenju. S pomočjo anketnega vprašalnika je bilo ugotovljeno, da je učence četrtih razredov najbolj pomirjala sproščujoča glasba z naravnimi zvoki, največ pogona pa jim je dajala metal glasba. Narodnozabavna glasba je največ učencev pustila ravnodušne, najbolj jih je vznemirjala operna glasba, nervirala pa zborovska glasba. Ugotovili smo tudi, da učenci največ časa poslušajo glasbo preko televizije, na drugem mestu so učenci največ časa v stiku z glasbo preko lastnega igranja in poslušanja, najmanj časa pa so v stiku z glasbo preko radia.
Ključne besede: glasba, glasbena terapija, pevska terapija, moč zvoka, terapevtski proces, zdravljenje z glasbo
Objavljeno v DKUM: 16.03.2010; Ogledov: 5575; Prenosov: 763
.pdf Celotno besedilo (1,39 MB)

8.
Iskanje izvedeno v 1.13 sek.
Na vrh
Logotipi partnerjev Univerza v Mariboru Univerza v Ljubljani Univerza na Primorskem Univerza v Novi Gorici