| | SLO | ENG | Piškotki in zasebnost

Večja pisava | Manjša pisava

Iskanje po katalogu digitalne knjižnice Pomoč

Iskalni niz: išči po
išči po
išči po
išči po
* po starem in bolonjskem študiju

Opcije:
  Ponastavi


1 - 10 / 21
Na začetekNa prejšnjo stran123Na naslednjo stranNa konec
1.
Inovacijski management in trajnostni razvoj usmerjen v ponovno uporabo izdelka na projektu howerchair v sklopu eps
Rok Lapornik, 2021, magistrsko delo

Opis: Preden lahko pomislimo na uresničitev katere izmed inovacijskih idej, ki se nam je porodila, moramo najprej preveriti, v kaj se spuščamo in se vprašati o naši končni želji. Potrebno je začeti počasi in trdno graditi idejo, ki jo na podlagi celotnega znanja za nameček še poskušamo trajnostno dodelati, kar je v zadnjem času ključ do uspeha, saj brez trajnosti enostavno ni mogoče doseči vseh standardov in želja kupcev. Prvi del magistrskega dela obravnava teoretično ozadje inovacijskega managementa in trajnostnega razvoja, v drugem delu pa sledi prikaz projekta Howerchair (invalidski voziček z električnim pogonom preko naprave Hoverboard), v katerem sem sodeloval v sklopu evropskega projektnega semestra EPS. S preučevanjem inovacijskega managementa in trajnosti lahko na podlagi raziskav in rezultatov vidimo tesno povezanost, še posebej v zadnjem obdobju. Končni uspeh projektov temelji predvsem na dobri raziskavi z vključevanjem čim večjega števila virov, kjer imamo točno določen cilj, tega pa poskušamo doseči z uporabo različnih metod, ki nas prisilijo k trajnosti in inovativnosti. Projekt Howerchair je tesno povezan z osnovami raziskav trajnosti in inovativnosti, poleg tega pa daje še veliko pozornost na krožno gospodarstvo, ki postaja iz dneva v dan pomembnejše za pravi uspeh z izumi in za našo lepšo prihodnost na Zemlji. Delo predvsem stremi k poudarjanju pomembnosti dejstev, postopkov in metod, ki so bili s strani mnogih raziskovalcev in inovatorjev predolgo zapostavljeni.
Ključne besede: Inovacija, trajnostni razvoj, napredek, projekt, razvoj novega izdelka, inovacijski vektor
Objavljeno: 12.04.2021; Ogledov: 71; Prenosov: 18
.pdf Celotno besedilo (2,55 MB)

2.
Pripovedovanje s prstnimi lutkami
Erika Lapornik, 2020, diplomsko delo

Opis: Tema diplomskega dela Pripovedovanje s prstnimi lutkami je nastala na lastno pobudo za čim večje vključevanje lutk v skupino otrok v vrtcu. Namen diplomskega dela je bil preizkusiti, kako v vrtcu uporabimo pripovedovanje s prstnimi lutkami ter s tem pozitivno vplivamo na otrokov kognitivni in verbalni razvoj. Pripovedovanje s prstnimi lutkami smo vnesli v otrokov vsakdan in s tem spodbudili prednostno nalogo jezika. Cilji diplomskega dela so: otroke popeljati v magični svet lutk; seznaniti jih s prstnimi lutkami; s pomočjo otrok urediti lutkovni kotiček; ustvariti potujoče gledališče; skozi vodene dejavnosti popeljati otroke do izdelave prstnih lutk; ustvariti zabavno, prijetno in sproščeno vzdušje v skupini; uporabiti lutko kot motivacijsko sredstvo pri pripovedovanju zgodb; uporabiti lutko pri prednostni nalogi – razvoju jezika; seznaniti otroke s poezijo s pomočjo lutke; izboljšati otrokovo verbalno in neverbalno komunikacijo. Diplomsko delo je razdeljeno na dva dela, na teoretični in praktični del. V teoretičnem delu so predstavljeni lutka, vloga vzgojitelja v lutkovnem procesu, vrste lutk, delitev lutk, najprimernejši materiali za izdelavo lutk in scenografije, prstno gledališče, oder v rokah in pripovedovanje z lutko. S pomočjo praktičnega dela v oddelku smo pri otrocih dosegli, da pravilno vodijo prstno lutko, se vživijo v določen lik in spontano pripovedujejo zgodbo s pomočjo lutke. Lutke so tako postale del vsakdana in so otroke spodbujale ne le v lutkovno-dramskem izražanju, pač pa tudi v jezikovnem razvoju.
Ključne besede: gledališče, igra, improvizacija, pripovedovanje, izdelovanje, prstne lutke, predšolski otroci.  
Objavljeno: 21.01.2021; Ogledov: 172; Prenosov: 49
.pdf Celotno besedilo (4,73 MB)

3.
Spremljanje reoloških lastnosti anorganskih prahov
Marko Šket, 2020, magistrsko delo

Opis: Naš namen je določiti reološke lastnosti različno obdelanih pigmentnih vzorcev titanovega dioksida. Ker težimo k čim boljši optimizaciji predelovalnega procesa so nam ti podatki v pomoč pri napovedovanju predelovalnih lastnosti pigmenta. Z delom želimo pridobiti boljše poznavanje vpliva površinske obdelave pigmetnega TiO2 med njegovo predelavo na reološke lastnosti, kar bo podjetju Cinkarna Celje omogočalo izboljšanje predelovalnega procesa. V začetni fazi naloge smo določili reološke lastnosti različnih reprezentativnih tipov pigmentnega titanovega dioksida. Upoštevajoč dobljene podatke začetnih meritev smo izbrali tri teste in delovne pogoje za nadaljnje delo. Izbrali smo test stabilnosti s spreminjanjem pretoka, test stisljivosti in test posedanja s stresanjem. Omenjene teste smo izvedli za vse reprezentativne kot tudi za vse konkurenčne tipe pigmentnega titanovega dioksida. Potek dela smo nadzorovali s kontrolnimi postopki. Več reoloških lastnosti kot smo določili za posamezni pigmentni vzorec titanovega dioksida, lažje je bilo razumevanje njegovega obnašanja v industrijskem procesu in lažje smo napovedali njegove predelovalne lastnosti. Ugotovili smo, da lahko ob natančnem poznavanju reoloških lastnosti napovemo obnašanje preučevanih vzorcev v predelavi. Vendar bi bilo za natančno poznavanje reoloških lastnosti posameznih pigmentov potrebno izvesti več kot tri teste ter tudi mnogo več ponovitev, kot smo jih izvedli v okviru te naloge.
Ključne besede: pigment, prah, reološke lastnosti, titanov dioksid
Objavljeno: 04.03.2020; Ogledov: 822; Prenosov: 144
.pdf Celotno besedilo (1,73 MB)

4.
Pomen glasbeno didaktičnih iger pri razvoju vokalne tehnike pri delu s pevskim zborom v vrtcu
Ana Lapornik, 2019, diplomsko delo

Opis: Glasba je v otrokovem otroštvu izjemno pomembna. Temeljna glasbena aktivnost otrok je petje. Pri zborovskem petju otrok spozna svoj glas in odkrije, kaj lahko stori z njim. Ker je ena izmed potreb otroka tudi igra, je dobro, da pri vodenju pevskega zbora uporabljamo metodo igre. Z glasbeno-didaktično igro otroku omogočimo, da si z njo razvija neko določeno glasbeno zmožnost. V diplomskem delu smo se osredotočili na vključevanje glasbeno-didaktičnih iger v vodenje otroškega pevskega zbora v vrtcu. Z različnimi glasbeno-didaktičnimi igrami smo želeli vplivati na razvoj vokalne tehnike otrok. Eden izmed ciljev je bil tudi vzbujanje interesa za sodelovanje pri glasbeno-didaktičnih igrah. V teoretičnem delu so orisane sestavine zborovskega petja v vrtcu in vokalne tehnike. Beseda teče tudi o glasbi in glasbenih dejavnostih v vrtcu, glasbeno-didaktičnih igrah in razvoju glasbenih sposobnosti. Praktični del vsebuje deset vzročnih priprav za delo z otroškim pevskim zborom. Ugotovili smo, da je igra za otroka izjemno pomembna dejavnost, saj z njo otroke na neprisiljen način spodbudimo k opravljanju določenih nalog, ki so v našem primeru nujne za kakovostno petje in delovanje pevskega zbora. Otrokom omogočimo, da se ob glasbeno-didaktičnih igrah zabavajo, ob tem pa razvijajo pravilno vokalno tehniko.
Ključne besede: glasbene dejavnosti v vrtcu, glasbeno-didaktične igre, glasba v vrtcu, pevski zbor, vokalna tehnika
Objavljeno: 18.11.2019; Ogledov: 400; Prenosov: 114
.pdf Celotno besedilo (810,74 KB)

5.
Numerično modeliranje toka čez prelivno zapornico v sklopu hidroenergetskega sistema
Damjan Vetrih Lapornik, 2019, magistrsko delo

Opis: V magistrskem delu je predstavljen pristop za izdelavo numerične simulacije in izvedbo validacijskega eksperimenta za visokovodni razbremenilnik. Za zagotovitev podobnosti med prototipom in fizičnim hidravličnim modelom smo uporabili Teorijo modelne podobnosti. Za lažjo primerjavo in oceno rezultatov smo v numerični simulaciji in eksperimentu uporabili enako geometrijo. Cilj magistrske naloge je bil izdelati numerično in eksperimentalno modeliranje toka čez prelivno zapornico visokovodnega razbremenilnika pred HE Brežice v modelskih dimenzijah.
Ključne besede: ANSYS, računalniška dinamika tekočin, eksperimentalne metode, teorija podobnosti, razbremenilnik
Objavljeno: 09.10.2019; Ogledov: 301; Prenosov: 48
.pdf Celotno besedilo (2,57 MB)

6.
Pomen evolucije pri razvoju novega izdelka
Rok Lapornik, 2017, diplomsko delo

Opis: V diplomski nalogi smo predstavili celoten proces razvoja izdelka od začetne ideje do končnega izdelka. Proces je sestavljen iz več faz, ki smo jih opisali v primeru razvoja telekomunikacijskih naprav. S predhodno analizo razvoja smo raziskali trg in trend evolucije razvoja telefona. Na področju telekomunikacije smo opisali razvoj in izpopolnjevanje naprav ter omrežji. Tako smo na osnovi evolucijske krivulje prikazali trend nadaljnjega razvoja tega področja, ki danes intenzivno poteka z uvajanjem mnogih inovacij. Opisali smo najpomembnejše dogodke in mejnike, ki so razvoj telefona pripeljali na raven, kot jo imamo danes. Zaključili pa smo s pomenom pravilnega pristopa analize evolucije pri razvoju novega izdelka.
Ključne besede: razvoj novih izdelkov, telekomunikacija, aparat, telefon
Objavljeno: 08.11.2017; Ogledov: 705; Prenosov: 62
.pdf Celotno besedilo (2,08 MB)

7.
Študija izvedljivosti postavitve vetrne elektrarne
Damjan Vetrih Lapornik, 2016, diplomsko delo

Opis: Namen diplomskega dela je izvedba študije izvedljivosti postavitve vetrne elektrarne na mikro lokaciji. Pri določitvi lokacije smo med seboj primerjali lokacije Krvavca, Lisce in Rogle glede na naslednje parametre: hitrost in smer vetra, okoljevarstveni dejavniki ter uporaba prosto dostopnih vetrnih turbin na trgu. Za izbrano lokacijo smo določili najprimernejši vetrni turbini, predstavili njuni tehnični karakteristiki ter izračunali predvideno letno proizvodnjo električne energije. Začetno vrednost investicij in znesek obratovalnih stroškov smo predstavili v tabelah. Za podani vetrnici smo izvedli analizo ekonomične upravičenosti postavitve in na podlagi izračunov argumentirali upravičenost investicije.
Ključne besede: vetrna turbina, obnovljivi viri energije, študija izvedljivosti
Objavljeno: 25.10.2016; Ogledov: 1488; Prenosov: 159
.pdf Celotno besedilo (2,39 MB)

8.
ZGODOVINSKI RAZVOJ OSNOVNE ŠOLE TONČKE ČEČ OD LETA 1961 DO DANES
Danijela Lapornik, 2016, diplomsko delo

Opis: V diplomskem delu sem predstavila razvoj osnovne šole Tončke Čeč Trbovlje od leta 1961 do danes. Leta 1961 je bila šola tako imenovana in se tako imenuje še danes. Med različnimi zgodovinskimi obdobji se je šola srečevala s takšnimi in drugačnimi težavami, kot so prostorska stiska, pomanjkanje šolskih potrebščin in učiteljev, kot tudi s slabim obiskom učencev. Vendar je te slabe čase prebrodila in se ohranila vse do danes. Občino Trbovlje sem predstavila tako geografsko kot tudi zgodovinsko. Delovanje Osnovne šole Tončke Čeč sem skozi obdobja podrobno predstavila s pomočjo šolskih kronik.
Ključne besede: občina Trbovlje, osnovna šola Tončke Čeč, kronika šole, šolstvo na Slovenskem, izobraževanje, zgodovinski razvoj
Objavljeno: 01.09.2016; Ogledov: 1340; Prenosov: 67
.pdf Celotno besedilo (1,01 MB)

9.
REDNI LETNI POGOVORI V BANKI X
Matjaž Lapornik, 2016, diplomsko delo

Opis: Redni letni pogovor predstavlja sistematičen pogovor med vodjo in zaposlenim v katerem skupaj pregledata in ocenita njegovo dosedanje delo, doseganje zastavljenih ciljev in nalog, se pogovorita o novih ciljih in nalogah za prihodnje obdobje ter načinih kako jih doseči. Tak redni letni pogovor koristi tako zaposlenemu, vodji, kakor tudi strokovnim službam (kadrovska služba) in celotni organizaciji. S kakovostno izvedenimi rednimi letnimi pogovori je mogoče doseči večjo motiviranost in samostojnost zaposlenih, odnos med vodjo iz zaposlenim se izboljša, komunikacija med njima je sodelovalna, zaposleni se čuti pomembnega kot del tima in s tem dosega boljše rezultate. Pri samem izvajanju rednih letnih pogovorov lahko pride tudi do raznih težav, ki zmanjšujejo kakovost izvedbe pogovora. Zato je zelo pomembno, da se na pogovor temeljito pripravita tako zaposleni kot njegov vodja. Teoretični del diplomske naloge opredeljuje pojem rednega letnega pogovora, kakšen je njegov namen in cilj izvajanja v organizaciji, kakšna je priprava in izvedba pogovora, ter možne pasti, do katerih lahko pride tekom same izvedbe. V empiričnem delu smo predstavili Banko X in izvajanje rednih letnih pogovorov v njej. S pomočjo anketnega vprašalnika smo ugotavljali zadovoljstvo zaposlenih z izvajanjem rednih letnih pogovorov v Banki X in koristnost le teh za zaposlene. Na podlagi analize prejetih odgovorov smo podali predloge za izboljšanje.
Ključne besede: redni letni pogovor, komunikacija, kompetence, motivacija, banka
Objavljeno: 22.06.2016; Ogledov: 412; Prenosov: 46
.pdf Celotno besedilo (1,76 MB)

10.
NAČRTOVANJE KAKOVOSTI IN ZANESLJIVOSTI IZDELKA S PODROČJA ELEKTROTEHNIKE IN ZAZNAVANJE KAKOVOSTI IZDELKA IZ VIDIKA ODJEMALCA
Mitja Lapornik, 2016, magistrsko delo

Opis: Namen magistrskega dela je prikaz preizkušanja in načrtovanja zanesljivosti in kakovosti izdelka v svoji načrtovalski fazi razvoja. S pomočjo programskih orodij so navedeni rezultati analiz in simulacij, ki se uporabljajo za nadaljnji razvoj prototipa izdelka. Kakovost je koncept, ki ima različne pomene za različne udeležence, ker pa so odjemalci tisti, ki največ odločajo o usodi vsake organizacije, je potrebno pri skrbi za kakovost nameniti pozornost njihovim zaznavam. Izdelke je treba obravnavati kot objekte zaznavanja, na njihovo raven pa vplivajo emocije, vrednote, pričakovanj in sposobnosti zaznavanja obojih, tako izvajalcev kot odjemalcev. Ni dovolj, če izdelki ali storitve zadostijo predpisom in normativom, potrebno je ohranjevati in povečevati ugodje odjemalcev.
Ključne besede: kakovost, zanesljivost, mehke sestavine, preizkušanje, odjemalci, izdelek
Objavljeno: 15.02.2016; Ogledov: 739; Prenosov: 98
.pdf Celotno besedilo (4,49 MB)

Iskanje izvedeno v 0.3 sek.
Na vrh
Logotipi partnerjev Univerza v Mariboru Univerza v Ljubljani Univerza na Primorskem Univerza v Novi Gorici