| | SLO | ENG | Piškotki in zasebnost

Večja pisava | Manjša pisava

Iskanje po katalogu digitalne knjižnice Pomoč

Iskalni niz: išči po
išči po
išči po
išči po
* po starem in bolonjskem študiju

Opcije:
  Ponastavi


1 - 10 / 20
Na začetekNa prejšnjo stran12Na naslednjo stranNa konec
1.
Določitev eksergijskega izkoristka daljinskega ogrevanja
Igor Kozel, 2018, diplomsko delo

Opis: V diplomski nalogi so predstavljeni podatki za daljinsko ogrevanje. Prikazana je teoretična osnova delovanja daljinskega ogrevanja, energijske bilance ter izračunan energijskega in eksergijskega izkoristka. Narejena je primerjava izkoristkov, ki prikazuje zakaj pride do razlik med njima. Naveden je tudi ukrep, kako bi povečali eksergijski izkoristek.
Ključne besede: daljinsko ogrevanje, eksergijski izkoristek, energetska analiza
Objavljeno: 02.10.2018; Ogledov: 423; Prenosov: 59
.pdf Celotno besedilo (2,06 MB)

2.
Mitigating the conflict between pitfall-trap sampling and conservation of terrestrial subterranean communities in caves
Peter Kozel, Tanja Pipan, Nina Šajna, Slavko Polak, Tone Novak, 2017, izvirni znanstveni članek

Opis: Subterranean habitats are known for their rich endemic fauna and high vulnerability to disturbance. Many methods and techniques are used to sample the biodiversity of terrestrial invertebrate fauna in caves, among which pitfall trapping remains one of the most frequently used and effective ones. However, this method has turned out to be harmful to subterranean communities if applied inappropriately. Traditionally, pitfall traps have been placed in caves solely on the ground. Here we present an optimized technique of pitfall trapping to achieve a balance between sampling completeness and minimal disturbance of the fauna in the cave. Monthly we placed traps for two days in two parallel sets, a ground trap and an upper one−just below the ceiling−along the cave. In the upper set, about 10% additional species were recorded compared to the ground set. Greater species diversity in the cave was the consequence of both the increased sampling effort and the amplified heterogeneity of sampled microhabitats. In caves sampled by traditional pitfall trapping, overlooked species may be a consequence of methodological biases, leading to lower biodiversity estimates. In our research, incidence-based estimations mostly surpassed abundance-based ones and predicted 95% coverage of the species richness within about two years of sampling. The sampling used contributes at the same time to both the more effective and less invasive inventory of the subterranean fauna. Thus, it may serve as an optional sampling to achieve optimal balance between required data for biodiversity and ecological studies, and nature conservation goals.
Ključne besede: biodiversity estimators, microhabitats, sampling effort, sampling techniques, biological inventories
Objavljeno: 30.10.2017; Ogledov: 558; Prenosov: 294
.pdf Celotno besedilo (2,53 MB)
Gradivo ima več datotek! Več...

3.
TEMATIKA NASILJA V IZBRANIH DELIH NELI KODRIČ FILIPIĆ
Mojca Kozel, 2016, diplomsko delo

Opis: Diplomsko delo z naslovom Tematika nasilja v izbranih delih Neli Kodrič Filipić je nastalo na osnovi natančne analize izbranih književnih del. Diplomsko delo je teoretično. Najprej smo definirali nasilje in njegove oblike ter proučili tematiko nasilja v sodobni mladinski prozi. Predstavili smo bibliografijo mladinske pisateljice Neli Kodrič Filipić ter nagrade in nominacije, ki jih je prejela za svoja književna dela. Na podlagi literarne teorije smo analizirali štiri mladinska dela, ki ustrezajo skupnemu tematskemu sklopu. Opredelili smo pojem kratke realistične zgodbe ter značilnosti slikanice. Analizirali smo kratki realistični zgodbi v slikanici Punčka in velikan (2009) ter Ali te lahko objamem močno? (2011) in dva mladinska romana: fantastični roman Na drugi strani (2004) in realistični roman Solze so za luzerje (2013). Opredelili smo pojem mladinski roman in realistični mladinski roman s temeljnimi žanri, pri čemer smo izhajali iz teoretičnih izhodišč Dragice Haramija. Utemeljili smo problemski roman, ki ga v svoji doktorski disertaciji vpelje Gaja Kos, ter ugotovili, zakaj spadata izbrana romana v to skupino. V izbranih delih smo predstavili prevladujočo tematiko nasilja. Opozorili smo na problematiko medvrstniškega in družinskega nasilja, na posledice nasilja ter izpostavili družbeno kritično noto mladinske pisateljice Neli Kodrič Filipić.
Ključne besede: Neli Kodrič Filipić, nasilje, medvrstniško nasilje, družinsko nasilje, kratka realistična zgodba, slikanica, fantastični mladinski roman, realistični mladinski roman, mladinski problemski roman.
Objavljeno: 26.08.2016; Ogledov: 1302; Prenosov: 173
.pdf Celotno besedilo (1,05 MB)

4.
Struktura Malpighijevih cevk pri jamski kobilici Troglophilus cavicola (Orthoptera: Ensifera: Rhaphidophoridae) med prezimovanjem
Tjaša Kozel, 2016, magistrsko delo

Opis: V raziskavi smo analizirali strukturo in ultrastrukturo epitelnih celic Malpighijevih cevk (MC) rjave jamske kobilice (Troglophilus cavicola) v obdobju prezimovanja. Vrsto uvrščamo med troglofile, kar pomeni, da je prilagojena tako na površinske kot na podzemeljske habitate, kjer prezimuje. Namen raziskave je bil proučiti spremembe v strukturi in ultrastrukturi epitelnih celic MC, vključno s prisotnostjo avtofagnih struktur in njihovo potencialno funkcijo med prezimovanjem. Prezimovanje je obdobje naravnega stradanja rjave jamske kobilice in je zato primeren del življenjskega cikla, ko lahko proučujemo posledice stradanja na strukturo celice. Kobilice obeh spolov smo nabrali v treh časovnih obdobjih (november, januar, marec). S pregledom vsebine prebavila smo potrdili, da se osebki v času prezimovanja ne prehranjujejo. Strukturo in ultrastrukturo epitelnih celic MC smo opazovali s pomočjo svetlobnega in transmisijskega elektronskega mikroskopa (TEM) v vseh treh obdobjih. Razlik v zgradbi epitela MC med samci in samicami nismo opazili v nobenem obdobju. Pred prezimovanjem, v novembru, v epitelnih celicah MC nismo opazili avtofagnih struktur. Te so bile prisotne v celicah na sredini (januar) in ob koncu prezimovanja (marec). Na tej osnovi lahko sklepamo, da v času prezimovanja kobilice z avtofagnimi procesi vzdržujejo homeostazo celic z njihovo oskrbo s hranili. V epitelnih celicah MC T. cavicola smo med prezimovanjem opazili tudi številne sferite. Njihova zgradba se je med prezimovanjem spreminjala. Posamezne plasti materiala so se postopoma uporabile in ob koncu prezimovanja so bili sferiti večinoma izpraznjeni. Z raziskavo smo potrdil domnevo, da se v epitelnih celicah MC med prezimovanjem sproščajo mineralne snovi iz sferitov in iz avtofagnih struktur.
Ključne besede: Avtofagija, Malpighijeve cevke, prezimovanje, sferiti, Troglophilus cavicola
Objavljeno: 17.08.2016; Ogledov: 962; Prenosov: 67
.pdf Celotno besedilo (7,48 MB)

5.
Analiza socialnega omrežja na podlagi zapisov podatkov o klicih
Rok Kozel, 2016, magistrsko delo

Opis: V tem delu se ukvarjamo z analizo podatkov, ki jih generira končni uporabnik v mobilnem omrežju. Pokazati želimo možnost priprave podatkov za modeliranje ter predlagati nov način nastavitve optimalnih parametrov modela. Iz podatkov smo izluščili informacije s pomočjo metod rudarjenja, kjer smo želeli pridobiti informacije o aktivnih in neaktivnih uporabnikih v določenem deležu populacije. Cilj je preizkusiti metode rudarjenja pri določeni topologiji omrežja in preveriti ustreznost modelov za določenega mobilnega operaterja. Predlagamo še pripravo izhodnih podatkov modela ter rezultate vizualiziramo, ovrednotimo in jih primerjamo s prehodnimi deli.
Ključne besede: mobilno omrežje, analiza omrežja, odhod uporabnika, podatkovna znanost
Objavljeno: 07.07.2016; Ogledov: 750; Prenosov: 78
.pdf Celotno besedilo (3,00 MB)

6.
Vpliv prometnih nesreč na transportno logistična podjetja
Anja Kozel, 2015, diplomsko delo/naloga

Opis: V diplomskem delu smo obravnavali cestne prometne nesreče transportno logističnih podjetij in z njimi povezano cestno varnost ter zunanje stroške. Cestni transportni promet je eden izmed najbolj uporabljenih transportnih sistemov, zato je zelo pomembno, da je tudi varen. Tekom diplomske naloge smo pregledali že napisano literaturo o naši temi ter predstavili osnovo za nadaljnje delo. Osnova zajema literaturo o prometnih nesrečah cestnega tovornega prometa ter njihovih vplivih, obsega pa tudi stroške države in transportno logističnih podjetij. V drugem poglavju diplomskega dela smo se osredotočili na načrtovanje vprašalnika, ki smo ga izvedli, med drugim pa smo opisali tudi cilje, hipoteze ter metode raziskave. Zadnji del je namenjen statistični analizi podatkov, ki so povezani s cestnimi prometnimi nesrečami na območju Evrope in Slovenije. Predstavili smo tudi predloge prenove suprastrukture transportnih podjetij v Sloveniji ter zamisel, kako bi z izobraževanjem udeležencev cestnega prometa izboljšali prometno varnost. Ugotovili smo, da je najpogostejši dejavnik prometnih nesreč vprašanih podjetij človeškega izvora in ne izhaja iz zastarane suprastrukture, zato je potrebno dati večji poudarek sistematskemu izobraževanju ljudi. Je že res, da večina vprašanih podjetij že izvaja izobraževanje za zaposlene v povezavi z varnostjo prometa, vendar je zaskrbljujoče, da je večina le 57 odstotna. Tekom raziskave smo ugotovili tudi, da človeškemu dejavniku vzroka prometnih nesreč sledita utrujenost in neprilagojena hitrost. K zmanjšanju prometnih nezgod, ki nastanejo zaradi teh dejavnikov, bi pripomogli z vpeljavo inteligentnih transportnih sistemov, ki pa predstavljajo velik finančni zalogaj. Z našimi predlogi želimo ob pomoči smernic EU na dolgi rok zmanjšati število prometnih nesreč ter posledično zmanjšati negativne eksterne stroške tako transportno logističnih podjetij kot tudi države. Na takšen način želimo povečati konkurenčnost podjetij in prispevati k varnejšemu življenju ljudi.
Ključne besede: Cestno prometne nesreče, transportno logistična podjetja, eksterni stroški, cestni transport.
Objavljeno: 08.09.2015; Ogledov: 1234; Prenosov: 107
.pdf Celotno besedilo (1,56 MB)

7.
Načrtovanje in numerična analiza stojala za shranjevanje poviškov
Mitja Kozel, 2014, diplomsko delo

Opis: V diplomskem delu je obravnavana numerična analiza stojala za shranjevanje poviškov. V prvem delu diplomske naloge so opisani razlogi, ki so privedli do potrebe po izdelavi poviškov različnih višin ter posledično tudi stojala za njihovo skladiščenje. Predstavljena je zasnova poviškov in stojala za shranjevanje poviškov. Diplomsko delo v nadaljevanju predstavi potek priprave modela, ki je potreben za numerični preračun in predhodno za uvoz v drugo programsko okolje. V zadnjem delu so dokaj natančno prikazani vsi postopki, ki so potrebni za merodajen numerični izračun, in sicer opis numeričnega modela, robni pogoji, obremenitve in vrednotenje rezultatov.
Ključne besede: dimenzioniranje, numerična analiza, stojalo za shranjevanje poviškov, poviški, Creo Elements, Abaqus
Objavljeno: 15.10.2014; Ogledov: 787; Prenosov: 100
.pdf Celotno besedilo (2,64 MB)

8.
Preferenca dvozobih črnink Nemastoma bidentatum ssp. (Arachnida: Opiliones: Nemastomatidae), do različno komprimiranih substratov
Peter Kozel, 2013, magistrsko delo

Opis: V raziskavi smo obravnavali razporeditev osebkov podvrste dvozobe črninke Nemastoma bidentatum ssp. (Nemastomatidae, Opiliones), ki živi v južni in jugovzhodni Sloveniji, v talnem substratu. V prvi skupini poskusov smo ugotavljali razporeditev osebkov v homogenem nekomprimiranem substratu, v drugi skupini pa njihovo preferenco do nekomprimiranega (0,0 kg/cm2), rahlo komprimiranega (0,1 kg/cm2) in močno komprimiranega substrata (1,0 kg/cm2). Na podlagi izsledkov smo želeli preveriti možnost za uporabo črnink kot bioindikatorjev za ocenjevanje kakovosti gozdnih in grmiščnih tal. Poskuse smo izvedli v laboratoriju in v naravi na lokacijah, kjer smo nabrali črninke. Uporabili smo mrežne kletke v poskusni areni, ki so na eni strani omogočile nadzorovano pripravo poskusnega substrata in na drugi strani nadzorovano razstavljanje substrata v poskusni areni. Pri vrednotenju pridobljenih podatkov smo kombinirali metode iz teorije grafov in statistične analitske metode. Za ugotavljanje tipa razporeditve črnink v homogenem substratu smo uporabili prirejen model po teoriji grafov in prostorsko avtokorelacijsko analizo. Glede razporeditve v substratu med samci in samicami ni bilo značilnih razlik, prav tako jih ni bilo v prostorski razporeditvi osebkov glede na kraj opravljanja poskusa – v laboratoriju ali v naravi. Črninke so se v nekomprimiranem homogeniziranem substratu agregirale v skupine. Preferirale so nekomprimiran substrat, malo jih je bilo v rahlo komprimiranem in nobene v močno komprimiranem substratu. Na osnovi poskusov lahko zaključimo, da je rahlost substrata nujni, a ne zadostni pogoj za prisotnost črnink. V raziskavi smo potrdili možnost uporabe te podvrste črnink kot bioindikatorja za in situ določanje kakovosti talnih substratov glede na njihovo čvrstost in sestavo.
Ključne besede: bioindikatorji, čvrstost (komprimiranost) tal, ekologija tal, Nemastoma bidentatum, talni substrat
Objavljeno: 11.09.2013; Ogledov: 2090; Prenosov: 310
.pdf Celotno besedilo (7,74 MB)

9.
ZAČETNI IN KONČNI GLAS TER GLAS ZNOTRAJ BESEDE V 1. RAZREDU OSNOVNE ŠOLE
Barbara Kozel, 2013, diplomsko delo

Opis: Človekovo sporazumevanje temelji na govornem jeziku – govorjenju in poslušanju. Ta neločljiva vez med ljudmi/okoljem in s samim seboj pa je bila dolgo časa obravnavana kot samoumevna. Danes se zavedamo, da je poslušalska dejavnost izjemno pomembna za razvoj celovite osebnosti, v ožjem pogledu pa je temelj ostalim trem komunikacijskim dejavnostim, to so govorjenje, pisanje in branje. Na razvoj poslušalske dejavnosti vplivajo fizične, fiziološke, psihološke, socialne in moralne lastnosti posameznika, le-te pa mora učitelj upoštevati v obdobju začetnega opismenjevanja. Opismenjevanje je proces usposabljanja posameznika za branje in pisanje, in zahteva razvijanje kompleksnih spretnosti in sposobnosti z različnih področij. Z njim se ukvarjajo strokovnjaki s področja jezika, psihologije, pedagogike, specialne pedagogike in medicine. Pomemben dejavnik v procesu uspešnega opismenjevanja je glasovno zavedanje, ki predstavlja razumevanje različnih načinov členjenja vezane govorice na manjše dele in manipuliranja z njimi. Raziskava, ki sem jo opravila, temelji na proučevanju sposobnosti glasovnega zavedanja otrok v prvem razredu osnovne šole na ravni začetnih in končnih glasov ter glasov znotraj besed, njihovem napredku v obdobju štirih mesecev. Nadalje raziskava obsega primerjavo v razvoju otrok med petimi mariborskimi osnovnimi šolami. Rezultati so bili interpretirani z uporabo deskriptivne in kavzalno-neeksperimentalne raziskovalne metode.
Ključne besede: opismenjevanje, komunikacijske dejavnosti, poslušanje, glasovno zavedanje, začetni in končni glas, glas znotraj besede.
Objavljeno: 20.05.2013; Ogledov: 2550; Prenosov: 254
.pdf Celotno besedilo (7,13 MB)

10.
EKSPERIMENTALNA ANALIZA VIBRACIJ NA PRALNI GRUPI
Rok Kozel, 2012, diplomsko delo

Opis: Diplomsko delo se ukvarja z vibracijami pralnega stroja. Eksperimentalno analizo smo opravili na laboratorijskem preizkuševališču, kjer je pralna grupa obešena na namenskem ogrodju. Na pralni grupi sta nameščena pospeškomera ADXL345, ki sta s serijsko SPI komunikacijo povezana z NI PXI-7841R karto. NI PXI-7841R karta je v ohišju NI PXI 1003 in je povezana z računalnikom. Pralna grupa je opremljena tudi z BLAC motorjem, s katerim operira razvojna plošča NEXYS 2. Vse skupaj nadziramo preko računalnika, na katerem je s programskim paketom LabView ustvarjen vmesnik za nastavitve. Meritve vibracij smo opravili s pospeškomeroma. Rezultate meritev smo analizirali v frekvenčni in časovni domeni.
Ključne besede: pralni stroj, vibracije, frekvenčna analiza, LabView, pospeškomer ADXL345
Objavljeno: 20.12.2012; Ogledov: 1390; Prenosov: 171
.pdf Celotno besedilo (4,99 MB)

Iskanje izvedeno v 0.3 sek.
Na vrh
Logotipi partnerjev Univerza v Mariboru Univerza v Ljubljani Univerza na Primorskem Univerza v Novi Gorici