| | SLO | ENG | Piškotki in zasebnost

Večja pisava | Manjša pisava

Iskanje po katalogu digitalne knjižnice Pomoč

Iskalni niz: išči po
išči po
išči po
išči po
* po starem in bolonjskem študiju

Opcije:
  Ponastavi


1 - 10 / 22
Na začetekNa prejšnjo stran123Na naslednjo stranNa konec
1.
2.
3.
Problematika preiskovanja in dokazovanja trgovine z ljudmi : magistrsko delo
Iva Gomilšek, 2012, magistrsko delo

Opis: Tematika trgovine z ljudmi je še vedno tabu tema, ker je povezana s stereotipi, da se to dogaja samo tujcem po svetu, ne pa tudi pri nas na evropskem prostoru. Tako govorimo o svetovnem družbenem problemu, ki v svoje mreže sicer najpogosteje ulovi ljudi iz držav v razvoju in kriznih življenjskih razmer, zato je ta del sive ekonomije najlažje povezati s kriminalom in zanemariti bistvene dejavnike družbe, ki so za trgovanje z ljudmi najbolj odgovorni. V razvitih državah Evrope ta problem narašča že od poznih 80. let, Južni Balkan pa je postal regija izvora, tranzita in cilja za trgovanje predvsem sredi 90. let po razpadu skupne države. Tako Slovenija tudi ni več obljubljena dežela za priseljence, ampak jih kruta realnost hitro ohladi, za kar so odgovorne predvsem organizirane kriminalne skupine, ki v tem poslu trgovanja vidijo možnost hitrih in ogromnih zaslužkov. S tem so žrtvam sistematično kršene ena ali več osnovnih človekovih pravic ali temeljnih svoboščin hkrati. Za kaznivo dejanje trgovine z ljudmi je poleg drugih elementov bistveni element omejevanja svobode s prisilo, silo, izkoriščanjem žrtvine stiske in ustvarjanje dobička. S kazenskopravnega vidika je težko dokazljiva, saj se elementi najpogosteje prepletajo s kaznivim dejanjem prostitucije ali drugimi dejanji, ki jih je lažje dokazati. Žrtve pa je težko odkrivati tudi zato, ker se spreminja sam koncept trgovine z ljudmi, smo pa organi odkrivanja in pregona dolžni ukrepati z vso odločnostjo, znanjem in organiziranostjo, ki jo zmoremo in s stremenjem k večjemu številu obsodilnih sodb. Izrednega pomena v preprečevanju trgovine z ljudmi je nadgrajevanje znanj in usposabljanj znotraj države institucij, ki se pri svojem delu soočajo s to problematiko. Prav tako pa je odločilen dejavnik pri učinkovitih ukrepih v boju proti trgovini z ljudmi predvsem dobro načrtovano in dosledno obveščanje širše javnosti, ozaveščanje in izobraževanje oseb, ki bi lahko postale žrtve trgovine z ljudmi.
Ključne besede: trgovina z ljudmi, organizirana kriminaliteta, dokazovanje, preiskovanje, preprečevanje, magistrska dela
Objavljeno: 11.07.2012; Ogledov: 1833; Prenosov: 263
.pdf Celotno besedilo (569,41 KB)

4.
VPLIV KULTURE NA MEDNARODNA POGAJANJA
Grega Gomilšek, 2011, delo diplomskega seminarja/zaključno seminarsko delo/naloga

Opis: V diplomskem seminarju smo opredelili kulturo in navedli kulturne dejavnike: jezik, religija, vrednote, prepričanja, vedenje, navade, izobrazba ter socialni sistem na katere morajo biti mednarodni pogajalci oziroma poslovneži pozorni, ko raziskujejo tujo kulturo. Omenili smo tudi dve proučitvi nacionalnih kulturnih razlik po Hofstedu in Trompenaarju. Seveda je raziskovanje tuje kulture pomembno, saj se drugače lahko poslovna pogajanja končajo neuspešno. Prav tako smo opredelili, kaj pravzaprav so mednarodna pogajanja ter navedli nekatere modele. Pokazali pa smo tudi, kakšen je proces pogajanj ter s tem pokazali, da ne gre samo za prepričevanje drug drugega, temveč gre za veliko bolj natančno načrtovanje. Pomembno pa je, da si pri vsakih pogajanjih zadanemo določene cilje, katere želimo z našimi strategijami doseči. Kulturne razlike so zelo pomembne pri pogajanjih, zaradi česar jih je potrebno preučiti, ko se pogajamo s tujo državo. Dejstvo je, da se brez dobre analize in preučitve tuje kulture ne moremo uspešno pogajati. Analizirali smo kulturo in pogajalski slog ZDA, Japonske in Nemčije ter z uporabo Hofstedejeve analize prikazali njihove temeljne razlike.
Ključne besede: Ključne besede: kultura, kulturni dejavniki, dimenzije kulture, mednarodna pogajanja, proces pogajanj, medkulturna pogajanja, ZDA, Japonska, Nemčija
Objavljeno: 10.11.2011; Ogledov: 1991; Prenosov: 304
.pdf Celotno besedilo (635,62 KB)

5.
TEKSTILIJE ZA ZVOČNO ZAŠČITO PROSTOROV
Nina Ačko, 2011, diplomsko delo

Opis: Hrup obremenjuje človeka in uničuje njegovo psihično in fizično zdravje. V namene zmanjševanja izpostavljenosti hrupu se pri gradnji bivalnih in delovnih prostorov uporabljajo različni materiali za zvočno zaščito prostorov. Zvočna zaščita se nanaša na dva fizikalna pojava, tj. absorpcijo in izolacijo zvoka. Diplomsko delo se osredotoča na pregled različnih vrst tekstilij, ki so prisotne na slovenskem tržišču in se uporabljajo za zvočno izolacijo prostorov. Za zvočno izolacijo se uporabljajo pretežno koprene iz naravnih organskih vlaken (celulozna, volnena) ali kemičnih anorganskih vlaken (steklena, kamena) ter reciklirane poliestrne tekstilije oz. kosmiči iz ostankov tekstilij za avtomobilske sedeže. Zvočno izolativne tekstilije se med seboj razlikujejo glede na debelino, maso, gostoto, volumensko izpolnjenost oz. poroznost, zato je njihova zvočna izolacijo različna. Najboljšo zvočno izolacijo ima koprena iz volnenih vlaken (55 dB), sledijo kosmiči iz recikliranih tekstilnih ostankov (49 dB), koprena iz celuloznih vlaken (48 dB), koprena iz kamenih vlaken (47 db) ter koprena iz steklenih vlaken (46 dB). Zvočno izolativne koprene se proizvajajo v obliki plošč z manjšo poroznostjo, zvitkov oz. bal z večjo poroznostjo ali v obliki lamel. Kosmiči iz recikliranih tekstilnih ostankov se vpihujejo v ustrezen prostor med stenama.
Ključne besede: hrup, zvočna zaščita, izolacija, netkane tekstilije, kosmiči
Objavljeno: 02.11.2011; Ogledov: 1526; Prenosov: 204
.pdf Celotno besedilo (1,48 MB)

6.
Inovativna oblikovna zasnova dirkalnika na podlagi magnetne levitacije
David Novina, 2014, diplomsko delo

Opis: V diplomski nalogi je predstavljena nova zasnova virtualnega dirkalnika. Zaradi uporabe nove tehnologije so obdelana in natančno obrazložena področja fizike, ki vplivajo na delovanje in uporabo te tehnologije. Predstavljeno je tudi področje oblikovanja, ki je pomembno za končni izgled dirkalnika. Podani in opisani so realni primeri uporabe nove tehnologije in razlike med novo tehnologijo prevoza in sedanjo konvencionalno. Prav tako je opisan postopek, kako iz ideje nastane končni virtualni 3D model. Pokazano je, da je izdelava dirkalnika izvedljiva.
Ključne besede: inovativna-oblikovna-zasnova, virtualni-dirkalnik, tehnologija-magnetne-levitacije, Maglev, 3D model
Objavljeno: 20.10.2014; Ogledov: 841; Prenosov: 78
.pdf Celotno besedilo (3,48 MB)

7.
x-ray absorption study of CeO2 and Ce/V mixed oxide thin films obtained by sol-gel deposition
Jana Padežnik Gomilšek, Irena Kozjek-Škofic, Nataša Bukovec, Alojz Kodre, 2004, izvirni znanstveni članek

Opis: CeO2 and Ce/V mixed oxide thin films prepared by sol-gel deposition and annealed in an air or argon atmosphere have been studied by chronocoulometry and by XAFS (X-ray absorption fine structure). Multielectron photoexcitations (MPE), well known to pervade XAFS spectra of Ce making the analysis of structural parameters unreliable, are removed with the help of the atomic absorption background, determined on simple Ce compounds. Distinct MPE estimates for Ce3+ and Ce4+ ions are used. In the analysis of the recovered pure XAFS signal, the degree of disorder is found to depend on the Ce/V molar ratio and on the heating atmosphere. The disorder correlates with charge capacity of films, both increasing with vanadium content and V4+/V5+ molar ratio.
Ključne besede: thin flms, cerium dioxide, cerium-vanadium mixed oxide, x-ray absorption, electrochemistry, sol-gel technology, XSAFS
Objavljeno: 01.06.2012; Ogledov: 1051; Prenosov: 64
URL Povezava na celotno besedilo

8.
9.
X-ray absorption spectroscopy and related techniques
Alojz Kodre, Iztok Arčon, Jana Padežnik Gomilšek, 2004, izvirni znanstveni članek

Opis: In the extensive field of X-ray diagnostic techniques, nowadays mostly implemented on synchrotron X-ray sources, the X-ray absorption methods offer a relatively simple tool for structural analysis of materials. The advantage of the methods is the sensitivity to chemical species and the insensitivity to the long-range order. An overview of various detection techniques is given together with the discussion of accuracy of the method with regard to the spatial resolution and the possible contamination by intra-atomic contributions, the multielectron photoexcitations.
Ključne besede: X-rays, absorption, EXAFS, XANES
Objavljeno: 30.08.2017; Ogledov: 192; Prenosov: 41
.pdf Celotno besedilo (146,75 KB)
Gradivo ima več datotek! Več...

10.
High-resolution X-ray absorption spectrometry of atomic vapors
Andrej Mihelič, Alojz Kodre, Iztok Arčon, Jana Padežnik Gomilšek, 2004, izvirni znanstveni članek

Opis: A measurement of an x-ray absorption spectrum of a monatomic sample yields pure atomic absorption essential for the EXAFS (Extended X-ray Absorption Fine Structure) analysis in cases of a weak structural signal. A construction of an absorption cell to contain vapor sample takes into account specific properties of the investigated element. Metal-vapor absorption cells for the elements K, Zn, Rb, Cd, Cs, and Hg are presented and comments are made on the use of materials and the operating mechanisms of the cells.
Ključne besede: x-ray absorption, atomic vapors, K, Zn, Rb, Cd, Cs, EXAFS
Objavljeno: 18.08.2017; Ogledov: 474; Prenosov: 36
.pdf Celotno besedilo (105,40 KB)
Gradivo ima več datotek! Več...

Iskanje izvedeno v 0.16 sek.
Na vrh
Logotipi partnerjev Univerza v Mariboru Univerza v Ljubljani Univerza na Primorskem Univerza v Novi Gorici