| | SLO | ENG | Piškotki in zasebnost

Večja pisava | Manjša pisava

Iskanje po katalogu digitalne knjižnice Pomoč

Iskalni niz: išči po
išči po
išči po
išči po
* po starem in bolonjskem študiju

Opcije:
  Ponastavi


1 - 10 / 25
Na začetekNa prejšnjo stran123Na naslednjo stranNa konec
1.
Preprečevanje okužb pri žilnih pristopih novorojenčkov
Ksenija Štiglic, 2023, diplomsko delo

Opis: Uvod: Žilni pristopi so pri sodobnem zdravljenju novorojenčkov nepogrešljivi. Kljub temu predstavljajo vstopno pot za mikroorganizme. Ker novorojenčki predstavljajo ranljivo starostno skupino, so bolj dovzetni za pojav okužbe. Te lahko preprečimo ali omejimo z upoštevanjem preventivnih ukrepov. Upoštevanje teh ukrepov pozitivno vpliva na nadaljnje zdravstveno stanje novorojenčka. Metode: V diplomskem delu so bili uporabljeni sistematični pristop dela z metodo pregleda, analize in sinteze znanstvene literature, deskriptivna metoda in metoda kompilacije. Literaturo smo iskali v mednarodnih podatkovnih bazah PubMed, Cinahl in MEDLINE ter Google Scholar. Število zadetkov smo prikazali s pomočjo Boolovih operaterjev, ključnih besed, vključitvenih in izključitvenih kriterijev ter v obliki diagrama PRISMA. Analiza in sinteza identificiranih raziskav je bila prikazana v obliki tabele in opisno. Rezultati: V podatkovnih bazah smo našli skupno 136 zadetkov; od tega jih je bilo za našo raziskavo primernih 8. Rezultati pregleda literature so pokazali, da upoštevanje preventivnih ukrepov pomembno vpliva na zmanjšano število potrjenih okužb in tudi na poznejše zdravstveno stanje novorojenčka v smislu podaljšane hospitalizacije in ležalne dobe, povečane morbidnosti, povečane možnosti za poznejše zaplete in smrti. Razprava in zaključek: V naši raziskavi o preprečevanju okužb pri žilnih dostopih pri novorojenčkih smo ugotovili, da upoštevanje preventivnih ukrepov ugodno vpliva na poznejše stanje novorojenčka. Najpomembnejši ukrep je ustrezna higiena rok; ostali ukrepi vključujejo tudi pravilno rokovanje z žilnim katetrom in aseptično tehniko.
Ključne besede: žilni pristopi, preprečevanje okužb, novorojenček
Objavljeno v DKUM: 27.02.2024; Ogledov: 35; Prenosov: 5
.pdf Celotno besedilo (806,21 KB)

2.
Univerzalni temeljni dohodek
Luka Fajfar, Sabina Taškar Beloglavec, 2014, pregledni znanstveni članek

Opis: Univerzalni temeljni dohodek (UTD) je alternativni predlog trenutnemu socialnemu sistemu. Ta predvideva izplačilo temeljnega brezpogojnega dohodka vsakemu državljanu v višini zneska eksistenčnega minimuma oz. praga revščine ne glede na njegov socialni status in ne glede na to, ali je zaposlen ali nezaposlen. Ob teh korenitih spremembah je UTD velikokrat tema, ki vzbuja polemike, saj si je po tolikih letih razprav pridobil tudi veliko kritikov predvsem na račun potencialnih posledic, ki naj bi bile po njihovem škodljive.
Ključne besede: univerzalni temeljni dohodek, krize, finančna kriza, gospodarske krize, trg dela
Objavljeno v DKUM: 06.09.2023; Ogledov: 130; Prenosov: 0

3.
Lutke in lutkovna predstava O povodnem možu : diplomsko delo
Špela Fajfar, Sara Rojs, 2023, diplomsko delo

Opis: V teoretičnem delu diplomske naloge so predstavljene lutke (zgodovina, vrste lutk, učenje z lutko v predšolskem obdobju in načini dela z lutko v vrtcu). V praktičnem delu naloge je predstavljeno, kako lahko z dramsko umetnostjo integriramo področje družbe. Opisali smo načrtovanje, izvedbo in evalvacijo priprave za projektno delo v predšolskem obdobju. Cilji, ki smo jih dosegli, so, da otrok spozna različne lutke, da razvija veselje in pozitiven odnos do lutk, da si ogleda lutkovno predstavo O povodnem možu in spozna pomen vrednot, vezanih na družino, materialne dobrine in ljubezen. Ocenjujemo, da smo izvedli kakovostno lutkovno predstavo, ker smo pri končni evalvaciji opazili, da so otroci nadgradili svoje znanje o temah iz vsakdanjega življenja. Otroci so se v projektnem delu naučili tudi osnovnega bontona na lutkovni predstavi, spoznali novo ljudsko pravljico O povodnem možu, prikazano z dvodimenzionalnimi senčnimi in tridimenzionalnimi lutkami na palici, otroci so rokovali z različnimi lutkami in izdelali svoje lutke ter izdelali gledališče-akvarij. Otroci so s pogovorom o ljubezni, družini in materialnih dobrinah nadgradili svoje znanje o teh temah s področja družboslovja.
Ključne besede: lutke, družina, ljubezen, materialne dobrine
Objavljeno v DKUM: 06.09.2023; Ogledov: 207; Prenosov: 37
.pdf Celotno besedilo (2,96 MB)

4.
Vpliv hrupa na nedonošenčka na enoti intenzivne nege in terapije
Suzana Makarić, 2022, diplomsko delo

Opis: Uvod: Zaradi posledic prezgodnjega poroda potrebujejo nedonošenčki stalen nadzor in specializirano oskrbo. To omogoča enota za intenzivno nego in terapijo otrok. Sodobne tehnologije prispevajo k večjemu preživetju nedonošenčkov, vendar so to okolje spremenile v zelo hrupno. Zgodnja izpostavljenost nedonošenčkov zunanjemu okolju predstavlja tveganje za razvoj zdravstvenih težav in nevroloških posledic. Namen zaključnega dela je bil raziskati negativne vplive hrupa na zdravstveno stanje nedonošenčka. Metode: Uporabili smo sistematični pristop dela z metodo pregleda, analize in sinteze znanstvene literature, deskriptivno metodo in metodo kompilacije. Pregled literature smo izvedli po naslednjih mednarodnih podatkovnih bazah: PubMed, ScienceDirect in CINAHL. Analizo in sintezo identificiranih raziskav smo prikazali v obliki tabele. Rezultati: V končno analizo smo vključili trinajst člankov, ki so ustrezali kriterijem. Ugotovili smo, da hrup povzroča tahikardijo, zviševanje krvnega tlaka in padec saturacije. Motnje spanja lahko posledično nastanejo zaradi prekinitve spanja, ki jo povzroča hrup. Uporaba naušnikov lahko predstavlja varen in učinkovit ukrep za zmanjšanje hrupa. Razprava in zaključek: Nedonošenčki se na hrup odzivajo s spremembo vitalnih funkcij in prekinitvijo spanja. Vedenjske reakcije, ki jih kažejo nedonošenčki ob izpostavljenosti hrupu, so jok in vznemirjenost. Potrebne so nadaljnje raziskave o škodljivih učinkih hrupa na rast in razvoj nedonošenčka.
Ključne besede: prezgodaj rojen otrok, hrupno okolje, težave v razvoju otroka
Objavljeno v DKUM: 07.10.2022; Ogledov: 535; Prenosov: 154
.pdf Celotno besedilo (829,87 KB)

5.
Digitalna preobrazba vzgojno-izobraževalnih zavodov
Lenart Fajfar, 2022, magistrsko delo

Opis: Digitalizacija spada med najpomembnejše naloge in cilje moderne družbe. Močan zagon in pomen je pridobila med svetovno epidemijo, ki nas je doletela v zadnjih letih. Evropska komisija je obdobje med letom 2021 in 2030 razglasila za evropsko digitalno desetletje. Uspešen proces digitalizacije družbe lahko omogočimo z nadgradnjo digitalne kompetentnosti učencev, kar pa lahko zagotovimo z ustrezno usposobljenim kadrom v izobraževalnih ustanovah. V magistrskem delu smo pripravili pregled digitalnih kompetenc zaposlenih v izobraževanju. Raziskali smo različna orodja za merjenje stopnje digitalnosti izobraževalnih ustanov. Podrobno smo obravnavali orodje SELFIE, ki se je izkazalo za učinkovito in uporabno. Izvedli smo oceno stopnje digitalnosti izobraževalnega zavoda, v katerem so sodelovali vodstvo, zaposleni in učenci. Osnovni vprašalnik smo dopolnili z lastnimi trditvami. Na podlagi rezultatov smo prepoznali kritična in napredna področja ter za njih pripravili akcijski načrt za izboljšavo stopnje digitalnosti zavoda. Vanj smo po področjih zapisali digitalna orodja, ki jih bomo uvedli v svoje delo z učenci in v samo organizacijo učiteljskega zbora.
Ključne besede: digitalizacija, digitalne kompetence, SELFIE
Objavljeno v DKUM: 29.08.2022; Ogledov: 590; Prenosov: 86
.pdf Celotno besedilo (1,03 MB)

6.
Razvrščanje v prvem starostnem obdobju
Nina Fajfar, 2019, diplomsko delo

Opis: V diplomskem delu Razvrščanje v prvi starostni skupini smo želeli ugotoviti, kakšne so zmožnosti razvrščanja v Carrollov in drevesni diagram pri otrocih prve starostne skupine. V teoretičnem delu smo opisali vlogo matematike v predšolskem obdobju. Pri tem smo se osredotočali predvsem na vlogo vzgojitelja in na to, kakšno vlogo ima pri tem okolje. Prav tako smo opisali, kakšno vlogo ima pri tem kurikulum za vrtce. V nadaljevanju smo obravnavali vsebine, ki jih otroci srečujejo pri matematiki v vrtcu. V drugem delu, torej v empiričnem delu diplomske naloge, smo v osmih pod poglavjih predstavili naše ugotovitve. Preverjali smo, kako dobro otroci med 2. in 3. letom starosti razvrščajo v Carrollov in drevesni diagram. Rezultati so pokazali, da imajo otroci prvega starostnega obdobja še kar nekaj težav pri razvrščanju – predvsem z razpoznavanjem simbola in posledično s pravilnim razvrščanjem v diagrame.
Ključne besede: predšolski otroci, prvo starostno obdobje, razvrščanje, Carrollv diagram, drevesni diagram.
Objavljeno v DKUM: 20.11.2019; Ogledov: 2919; Prenosov: 543
.pdf Celotno besedilo (1,13 MB)

7.
Razvoj spletne aplikacije in napovednega modela za napoved nediagnosticirane sladkorne bolezni tipa 2
Andrej Fajfar, 2017, magistrsko delo

Opis: V magistrski nalogi smo s pomočjo metode strojnega učenja »Random Forest« skušali napovedati stopnjo tveganja za nastanek sladkorne bolezni oz. verjetnost prisotnosti nediagnosticirane sladkorne bolezni na podlagi podatkov iz Slovenije. Za izbrano metodo smo določili optimalno število in vrsto spremenljivk za posamezni model. Za evalvacijo modela smo uporabili povprečno območje pod krivuljo (AUC), točnost in F-mero. Za model populacije s povečanim tveganjem smo dosegli povprečno AUC 0,823, točnost 0,824 in F-mero 0,804. V modelu za napoved nediagnostirane sladkorne bolezni smo dosegli povprečno AUC in točnost 0,749 in F-mero 0,654. Na podlagi podatkov smo pokazali, da je možno z veliko uspešnostjo določiti osebe z visokim tveganjem, ki predstavljajo preddiabetike in nediagnostirane diabetike oz. skupino s tveganjem za nastanek sladkorne bolezni tipa 2. Pokazali smo uporabo tehnik uravnoteženja odločitvenega razreda in rezultate primerjali z neuravnoteženim razredom. Uravnoteženje razreda zviša klasifikacijsko uspešnost modela. Rezultate smo primerjali z rezultati drugih znanstvenih objav in zasledili podobnost med rezultati. Tuje raziskave navajajo, da je klasifikator Random Forest najpogosteje izbran model, v primerjavi z drugimi modeli za napovedovanje kroničnih bolezni. S korelacijskim testom smo pokazali, da napovedna uspešnost modela ne korelira s številom dreves v ansamblu (p = 0,00015).
Ključne besede: strojno učenje, Random Forest, neuravnoteženi podatki, diabetes mellitus
Objavljeno v DKUM: 19.10.2017; Ogledov: 1237; Prenosov: 160
.pdf Celotno besedilo (1,38 MB)

8.
Razširjanje urejevalnikov programske kode z razpoznavalniki LPeg
Rok Fajfar, 2017, diplomsko delo

Opis: Cilj diplomskega dela je predstaviti razpoznavalnike LPeg kot alternativo regularnim izrazom ter prikazati njihovo uporabo v namene razširjanja urejevalnikov programske kode. Razpoznavalniki tipa PEG so vrsta navzdoljnih razpoznavalnikov, LPeg pa je implementacija razpoznavalnikov PEG za skriptni programski jezik Lua. Po izgledu so podobni kontekstno prostim gramatikam z dodanimi regularnimi izrazi in imajo številne značilnosti zaradi katerih so odlična izbira za obdelavo sintakse programskih jezikov. S pomočjo knjižnice LPeg smo izdelali razširitev za urejevalnik programske kode Howl, ki dodaja podporo za funkcijski jezik Elixir.
Ključne besede: razpoznavalniki, Lua, urejevalniki, programski jeziki
Objavljeno v DKUM: 06.10.2017; Ogledov: 925; Prenosov: 94
.pdf Celotno besedilo (2,78 MB)

9.
Analysis of interface at explosive welded plates from low-carbon steel and titanium
Borut Kosec, Ladislav Kosec, Gabrijela Čevnik, Peter Fajfar, Mirko Gojić, Ivan Anžel, 2004, izvirni znanstveni članek

Opis: On the basis of experimentally obtained data, it was established that a very thin layer of a melt is generated at the explosive welding of two metals at the bond interface within which impurities flow at the bond during melting. Rapid cooling after the collision generates an alloy of different structure and very small grains of an average thickness app. 1 to 2 micro m. The generation of such an amorphous layer in the bond area has been noticed with various metal combinations and represents a fundamental mechanism of explosive welding of metals. Using the metallographic analysis, the development of the vortices which were formed by the explosive welding of low-carbon steel and titanium plates is described in the paper.
Ključne besede: metallurgy, explosion welding, plates, composites, low-carbon steel, titanium, melt, vortex
Objavljeno v DKUM: 03.07.2017; Ogledov: 1265; Prenosov: 80
.pdf Celotno besedilo (123,13 KB)
Gradivo ima več datotek! Več...

10.
NASILJE NAD STAREJŠIMI
Janja Fajfar, 2016, diplomsko delo

Opis: Izhodišče: O nasilju oziroma zlorabi nad starostniki se v zadnjem času posveča vedno več pozornosti, saj se leta ni nihče želel s to tematiko ukvarjati oziroma na glas spregovoriti, da je nasilje prisotno. Za izhodišče diplomskega dela smo želeli ugotoviti prisotnost nasilja oziroma zlorabe nad starejšimi v enem izmed domov za starostnike ter ukrepe za preprečitev nasilja oziroma zlorab. Namen: Z raziskavo smo ugotavljali vzroke nasilja nad starostniki, kdo so povzročitelji nasilja nad starostniki in vlogo zdravstvenih delavcev in drugih strokovnih delavcev ob problematiki nasilja nad starostniki. Metode: V diplomskem delu smo uporabili deskriptivno metodo dela. Za študij smo uporabili slovensko in tujo literaturo in predstavili teoretična izhodišča. Za iskanje literature smo uporabili iskalne baze Pubed, ScienceDirect, Cobiss. V empiričnem delu smo uporabili kvantitativno metodo dela. Kot instrument raziskave smo uporabili vprašalnik z 18 vprašanji zaprtega tipa. Pridobljene podatke ankete smo statistično obdelali z računalniškim programom Microsoft Excel, ter jih ponazorili z grafi. Rezultati: Z raziskavo smo ugotovili, da je nasilje nad starostniki prisotno, čeprav se zaposleni ne zavedajo, da se nad starostniki izvaja nasilje, oziroma nasilje ostane prikrito. V večini primerov storilci kaznivih dejanj domači oziroma bližnji. Ob zaznavi nasilja bi največ anketiranih obvestilo nadrejene, sledi pogovor s stanovalcem ter najmanj je takih, ki bi se pogovorili s storilcem. Z izkušnjami, ki jih negovalno osebje pridobi tekom let ter skozi nenehno izobraževanje, lahko izvajanje nasilja nad starejšimi prepoznamo in tudi pravočasno ukrepamo. Sklep: V želji, da bi lahko starostniki živeli brez nasilja, je pomembno o nasilju javno govoriti in opozarjati na oblike nasilja. Pomembno je kontinuirano izobraževanje negovalnega osebja o možnih načinih, oblikah in posledicah nasilja nad starejšimi negovalnega osebja
Ključne besede: starostniki, nasilje, negovalno osebje, svojci, zapuščenost, zanemarjenost.
Objavljeno v DKUM: 19.10.2016; Ogledov: 2032; Prenosov: 328
.pdf Celotno besedilo (1,31 MB)

Iskanje izvedeno v 0.19 sek.
Na vrh
Logotipi partnerjev Univerza v Mariboru Univerza v Ljubljani Univerza na Primorskem Univerza v Novi Gorici