| | SLO | ENG | Piškotki in zasebnost

Večja pisava | Manjša pisava

Iskanje po katalogu digitalne knjižnice Pomoč

Iskalni niz: išči po
išči po
išči po
išči po
* po starem in bolonjskem študiju

Opcije:
  Ponastavi


1 - 10 / 25
Na začetekNa prejšnjo stran123Na naslednjo stranNa konec
1.
Mikrokrmilniško voden napajalnik za požarne sisteme
Edvard Bregar, 2020, diplomsko delo

Opis: Diplomsko delo predstavlja razvoj mikrokrmilniško vodenega napajalnika za požarne sisteme, ki je zasnovan tako, da je v skladu z vsemi trenutno veljavnimi predpisi ter s standardom SIST EN 54-4. Požarni sistem je sestavljen iz požarne centrale, ki krmili številne dodatne naprave (sirene, bliskavke, ključavnice …), ki pa pogosto potrebujejo dodatno napajanje. Dodatni napajalniki so ustrezno razporejeni po objektu in zagotavljajo ustrezno napajanje naprav iz dveh virov. V primeru izpada primarnega vira, sistem preklopi na baterijsko napajanje. Dodatni napajalniki nadzirajo, polnijo in vzdržujejo vgrajeno svinčevo baterijo, hkrati pa nadzirajo vse pomembne napetosti, preklapljajo med primarnim in baterijskim napajanjem. V standardu EN 54-4 je zahtevano tudi, da mora imeti dodatni napajalnik vsaj en izhod, s katerim lahko preostalemu delu požarnega sistema javi napako v delovanju. Mikrokrmilniško voden napajalnik za požarne sisteme je sestavljen iz standardnega industrijskega napajalnika, mikrokrmilniške kartice, ožičenja, ohišja ter svinčeve baterije. Na pokrovu ohišja je vgrajena tudi čelna plošča za prikaz stanja. V delu je opisan razvoj od osnovne ideje do končnega izdelka. Podani so tudi primeri problemov, vključno s certifikacijo izdelka pred komercialno uporabo.
Ključne besede: napajalnik, požarni sistem, mikrokrmilnik
Objavljeno: 14.12.2020; Ogledov: 268; Prenosov: 38
.pdf Celotno besedilo (2,38 MB)

2.
Karakterizacija in analiza delovanja integriranih ležajev v zobniškem gonilu
Žan Sabotin, 2020, diplomsko delo

Opis: Diplomsko delo obravnava karakterizacijo in analizo delovanja integriranih ležajev v zobniškem gonilu. Uvod predstavlja ozadje problema, pregled standardov za preračun dobe trajanja oz. življenjske dobe ležajev, vrste ležajev in primerjavo med ležaji s kletko ter brez kletke. Na podlagi določenih karakteristik je določena življenjska doba integriranih ležajev. Življenjska doba ležajev je določena s pomočjo programa KISSsoft. Z namenom izdelave lastnih ležajev, pri katerih so ležajni obroči integrirani v sestavne elemente gonila, je opravljena tudi optimizacija integriranih ležajev. Izvedena je na podlagi vpliva zračnosti na življenjsko dobo ležajev.
Ključne besede: ležaji, integrirani ležaji, zobniško gonilo, numerične analize
Objavljeno: 01.10.2020; Ogledov: 71; Prenosov: 0

3.
Zaslišanje otrok: značilnosti otrok, priporočila in izvedba
Ana Bregar Berglez, 2019, diplomsko delo

Opis: V 80ih letih prejšnjega stoletja se je začelo obravnavati zaslišanja otrok in sodelovanja otrok v kazenskih postopkih kot problematično. Širiti se je začelo zavedanje, da so otroci veliko bolj kompetentne priče, kot se jim je v preteklosti pripisovalo, da pa je potrebno sodne postopke prilagoditi otrokom. Ko je otrok poklican na zaslišanje je predvidoma že doživel, bodisi kot priča, oškodovanec ali storilec, nek travmatičen dogodek. Vsako podoživljanje tega dogodka, za otroka predstavlja dodaten stres. Doživeti stres, slabše spominske in sporazumevalne sposobnosti otrok, večja dovzetnost za sugestije in druge značilnosti otrok, so pomembni dejavniki, ki jih je potrebno upoštevati pri zasliševanju, ki hkrati niso razlog za diskreditacijo otroka kot priče. Veljavnost in vrednost otrokovih izjav je v veliki meri odvisna od sposobnosti in usposobljenosti izpraševalca. Diplomska naloga se osredotoča na otroke v zgodnjem otroštvu in pregleda bistvene značilnosti razvoja otrok, ki vplivajo na izvedbo zaslišanja. Poznavanje teh značilnosti je ključnega pomena za uspešno zaslišanje. Diplomska naloga poda pregled priporočil strokovnjakov za otrokom prijazno pravosodje, ki sledijo interesom otrokovih pravic in verodostojnosti kazenskih postopkov. Analiza primera prikaže korektno izvedeno zaslišanje otroka vključno z uporabo Griffithsove sheme vprašanj za ocenjevanje v zaslišanju uporabljenih vprašanj. Glavna omejitev je nedostopnost slovenskih sodnih spisov, ki bi omogočili vpogled v prakso zaslišanja otrok v Sloveniji.
Ključne besede: diplomske naloge, zaslišanje otrok, značilnosti otrok, priporočila strokovnjakov
Objavljeno: 25.10.2019; Ogledov: 398; Prenosov: 86
.pdf Celotno besedilo (647,76 KB)

4.
Gnojenje z različnimi gnojili v nasadu jablan sorte 'Gala' po sajenju
Urška Bregar, 2019, diplomsko delo

Opis: V diplomskem delu smo v nasadu jablan sorte 'Gala' ugotavljali vpliv različnih sredstev, ki se uporabljajo v sadjarstvu za namen obnove tal pred replantacijo nasada jablan v kombinaciji s klasično dolgo in kratko rezjo. Poskus je potekal na Univerzitetnem kmetijskem centru Pohorski dvor in je vključeval sedem različnih obravnavanj: uporabo gnojila KAN, apnenega dušika, kombinacije gnojila KAN in mletega apnenca, kombinacije gnojila KAN, komposta, gnojil PRP EBV in PRP SOL, kombinacije gnojil KAN in gnojila Novovit frutta, kombinacije gnojil KAN in tropin oljne ogrščice ter kombinacije gnojila KAN in komposta. Najboljši vpliv na fiziološko stanje jablan, posajenih na izrojena tla, je bil dosežen z uporabo gnojila apneni dušik, za tem z gnojili KAN ter kombinacijo gnojila KAN in komposta. Omenjena gnojila so se dobro izkazala tudi pri vplivu na tvorbo socvetij, kjer se je najbolje izkazala kombinacija gnojil KAN in Novovit frutta, ki ji sledijo kombinacija gnojila KAN, komposta ter gnojil PRP EBV in PRP SOL.
Ključne besede: jablana, gnojenje, 'Gala', utrujena tla
Objavljeno: 26.06.2019; Ogledov: 408; Prenosov: 45
.pdf Celotno besedilo (611,70 KB)

5.
Nove psihoaktivne substance
Kaja Škrubej, 2017, diplomsko delo

Opis: Največji problem današnjega časa je vse večja porast novih tako rečeno umetnih oz. sintetičnih psihoaktivnih snovi. Namen diplomskega dela je predstaviti nove sintetične substance, s ciljem izpostaviti vlogo medicinske sestre pri zdravstveni obravnavi uživalcev teh drog. Vsak dan na trg drog prihajajo nove substance. Med najpogostejše štejemo sintetične kanabinoide, katinone in halucinogene. Najpogostejše sintetične substance, ki se pojavljajo pri nas, so sintetični katinoni, takoj za njimi pa druge nove sintetične substance. Problem teh substanc je predvsem to, da so zaradi konstantnega spreminjanja kemijske sestave legalne in zato predstavljajo velik javnozdravstveni problem. Ogroženi so predvsem mladi, ki v fazi eksperimentiranja preizkušajo te droge, ki se na trgu prodajajo pod privlačnimi imeni in s privlačnimi embalažami in ne poznajo stranskih učinkov. Redna raba teh substanc vodi mlade do odvisnosti. Vloga medicinske sestre pri obravnavi pacientov odvisnih od psihoaktivnih substanc je predvsem motiviranje pacienta in vzpostavljanje odnosa, ki temelji na zaupanju. Poznati mora znake in simptome uživanja teh substanc in znati pravilno odreagirati. Pri delu z odvisnim mora biti dobro teoretično in praktično usposobljena, imeti mora posebna znanja in veščine, saj je delo z odvisniki večkrat lahko nepredvidljivo predvsem zaradi sprememb v njihovem mišljenju in vedenju.
Ključne besede: Prepovedane droge, dizajnerske droge, vpliv drog na človeka, vloga medicinske sestre, terapevtska komunikacija
Objavljeno: 10.10.2017; Ogledov: 819; Prenosov: 156
.pdf Celotno besedilo (411,52 KB)

6.
Optimiranje avtomatiziranega regalnega skladiščnega sistema
Rok Bregar, 2015, magistrsko delo/naloga

Opis: V magistrskem delu smo izhajali iz izbranega avtomatiziranega regalnega skladiščnega sistema. Optimirali smo tiste parametre, ki po našem mnenju najbolj vplivajo na manipulacijske čase skladiščne operacije enojnega in dvojnega delovnega cikla, torej parametre, ki vplivajo na pretočno zmogljivost skladišča. Parametri, ki smo jih obdelali, so dolžina regalnega skladišča, hitrost in pospešek regalnega dvigala v horizontalni smeri ter hitrost in pospešek dvižne mize regalnega dvigala v vertikalni smeri. Predstavili smo najpomembnejše parametre, ki so ključni pri načrtovanju avtomatiziranega regalnega skladiščnega sistema. Optimirali smo tiste parametre, kjer je namenska funkcija minimalni čas skladiščne operacije tako enojnega kot dvojnega delovnega cikla in posledično pretočne zmogljivosti skladišča. Z optimiranjem teh parametrov smo dokazali, da obstajajo možnosti za izboljšanje pretočne zmogljivosti v avtomatiziranem visokoregalnem skladiščnem sistemu. Modeli, ki smo jih uporabili v magistrskem delu, predstavljajo uporabno orodje pri načrtovanju avtomatiziranih visokoregalnih skladiščnih sistemov.
Ključne besede: skladišča, avtomatizirana regalna skladišča, optimiranje, analiza učinkovitosti.
Objavljeno: 06.01.2016; Ogledov: 1047; Prenosov: 162
.pdf Celotno besedilo (23,37 MB)

7.
8.
Prenova proizvodnega procesa na kmetiji Zupančič
Marjetka Bregar, 2011, diplomsko delo

Ključne besede: logistika, kmetija, prenova proizvodnega procesa, hlev
Objavljeno: 10.07.2015; Ogledov: 563; Prenosov: 20
URL Povezava na celotno besedilo

9.
RAČUNALNIŠKI VID KOT PRIPOMOČEK ZA POUČEVANJE OTROK Z GIBALNIMI MOTNJAMI
Matija Bregar, 2014, diplomsko delo

Opis: V okviru diplomske naloge smo pripravili svojo rešitev za lažjo uporabo računalnika, za osebe s posebnimi potrebami. Pri tem smo se omejili na mlajše otroke z gibalnimi in lažjimi duševnimi motnjami. Ker želimo, da je naša rešitev čim preprostejša in cenovno dostopna smo za zajem podatkov uporabili cenovno ugodno spletno kamero, celotno aplikacijo pa smo bazirali na konceptu »naprej (naslednja izbira) – potrdi«. Ta koncept nam omogoča, da celotno aplikacijo krmilimo z zaznavanjem dveh vhodnih signalov. Ker je bil cilj naloge ugotoviti katere kretnje so najbolj primerne za krmiljenje računalnika, smo pripravili aplikacijo, ki jo je možno krmiliti z mežikanjem oči, nagibanjem glave, dvigovanjem rok, odpiranjem ust in iztegovanjem jezika. Program smo nato testirali najprej na statičnih slikah in nato še z uporabo spletne kamere. Ko smo bili z delovanjem algoritmov zadovoljni, smo celotno aplikacijo preizkusili še pri ciljnih uporabnikih, torej otrocih z gibalnimi motnjami. Z analizo rezultatov smo nato načine krmiljenja razvrstili po učinkovitosti. Najučinkovitejše se je izkazalo krmiljenje s pomočjo nagibanja glave.
Ključne besede: računalniški vid, pripomoček, učenje, gibalne motnje
Objavljeno: 06.03.2015; Ogledov: 1053; Prenosov: 62
.pdf Celotno besedilo (2,00 MB)

10.
Predlog železniške povezave in carine na vojaško-civilnem letališču Cerklje ob Krki
Vesna Bregar, 2014, diplomsko delo/naloga

Opis: Obstajata dva problema, ki smo ju reševali v naši diplomski nalogi, in se nanašata na vojaško-civilno letališče Cerklje ob Krki, in sicer problem železniške povezave ter problem carine oziroma zračne točke schengenskega območja. Poikali smo morebitne vzroke za nastanek problema in se nato lotili sistematičnega reševanja problema. Rešitve, ki smo jih podali na koncu, se nam zdijo realne in vsekakor izvedljive, vendar pa se zavedamo, da bi za izvedbo teh rešitev potrebovali veliko kapitala.
Ključne besede: Vojašnica Jerneja Molana, letališče Cerklje ob Krki, železniška povezava, zračna točka schengenskega območja
Objavljeno: 23.01.2015; Ogledov: 839; Prenosov: 49
.pdf Celotno besedilo (539,79 KB)

Iskanje izvedeno v 0.25 sek.
Na vrh
Logotipi partnerjev Univerza v Mariboru Univerza v Ljubljani Univerza na Primorskem Univerza v Novi Gorici