| | SLO | ENG | Piškotki in zasebnost

Večja pisava | Manjša pisava

Iskanje po katalogu digitalne knjižnice Pomoč

Iskalni niz: išči po
išči po
išči po
išči po
* po starem in bolonjskem študiju

Opcije:
  Ponastavi


1 - 9 / 9
Na začetekNa prejšnjo stran1Na naslednjo stranNa konec
1.
PRIMERJAVA PRISTOPOV K RAZVOJU PODATKOVNEGA SLOJA Z ADO.NET ENTITY FRAMEWORK
Rok Avberšek, 2012, diplomsko delo

Opis: V diplomskem delu se primerjajo postopki načrtovanja podatkovnih modelov v ogrodju Entity Framework. Na začetku se osredotoča na samo arhitekturo ogrodja ter prednosti, ki jih ponujajo tehnologije ADO.NET, ADO.NET Entity Framework in LINQ. Predstavljene so tri tehnike oz. poteki dela s principi baze prej, modela prej in kode prej. Vsak izmed postopkov načrtovanja je opremljen s kratkim primerom in obrazložitvijo delovanja ter prednostmi, ki jih ponuja. Naloga je zaključena z razčlenitvijo prednosti in slabosti posameznega postopka načrtovanja, vrsto aplikacije in želje posameznih razvijalcev.
Ključne besede: Microsoft, ADO.NET, LINQ, EDM, Visual, Studio, Code-First, Database-First, Model-First
Objavljeno: 26.11.2012; Ogledov: 1362; Prenosov: 120
.pdf Celotno besedilo (2,24 MB)

2.
FIZIKALNA SIMULACIJA TRKOV V MODELIRNIKU CINEMA 4D
Mateja Avberšek, 2012, diplomsko delo

Opis: V tej diplomski nalogi predstavimo zaznavanje trkov. V navideznih okoljih se pogosto srečamo z objekti sestavljenih oblik, zahtevnih za zaznavo njihovih trkov. Zato podrobneje predstavimo metode z obsegajočimi volumni, ki učinkovito zmanjšajo število testiranj med objekti. V simuliranem okolju pa ne naletimo le na trke med pari objektov, zelo pogosto je teh objektov več. Prav zato v diplomski nalogi obravnavamo tudi načine odkrivanja trkov večjega števila objektov. Temu sledi opis odzivov na trk. Obravnavamo trke prožnih in togih teles ter predstavimo modul Dynamics v modelirniku Cinema 4D, ki skrbi za simulacijo trkov med njimi. Opisana je tudi uporaba modula za izdelavo animacije.
Ključne besede: obsegajoči volumen, trki, Dynamics, hierarhično drevo
Objavljeno: 21.11.2012; Ogledov: 4776; Prenosov: 137
.pdf Celotno besedilo (2,15 MB)

3.
ELEKTROENERGETSKI RAZVOD TEŠ S POUDARKOM NA BLOKU 5
David Avberšek, 2013, diplomsko delo

Opis: V diplomski nalogi je predstavljen elektroenergetski razvod Termoelektrarne Šoštanj. Termoelektrarna Šoštanj preko naprav in postrojev elektroenergetskega razvoda oddaja proizvedeno električno energijo v elektroenergetsko omrežje, iz omrežja sprejema električno energijo in z električno energijo oskrbuje naprave sodelujoče pri proizvodnji električne energije. Sistem elektroenergetskega razvoda je zastavljen tako, da je obratovanje čim varnejše. Tehnološko najpomembnejše naprave imajo tako zagotovljeno napajanje z električno energijo tudi ob popolnem izpadu električne energije. Namen diplomske naloge je bralcu predstaviti naprave elektroenergetskega razvoda, izvedbo napajanja naprav Termoelektrarne Šoštanj ter napajanje in preklapljanje med posameznimi elektroenergetskimi zbiralnicami.
Ključne besede: elektroenergetski razvod, elektroenergetske zbiralnice, stikališče, transformator, termoelektrarna
Objavljeno: 10.09.2013; Ogledov: 1209; Prenosov: 189
.pdf Celotno besedilo (5,02 MB)

4.
NADZOROVANJE TELESKOPA S POMOČJO PLATFORME RASPBERRY PI
Tomaž Avberšek, 2014, diplomsko delo

Opis: V diplomskem delu je obravnavan Raspberry Pi kot krmilnik teleskopa. Zdajšnje rešitve v svetovnem spletu predstavljajo Raspberry Pi zgolj kot komunikacijski posrednik med motoriziranim teleskopom in končnim uporabnikom, v diplomskem delu pa je Raspberry Pi v vlogi krmilnika, ki na podlagi namenskega vezja krmili dva motorčka, ta pa usmerjata cev teleskopa. Prav tako na podlagi zajema slike krmilnik sam izračuna premik nebesnih objektov in po želji prilagaja položaj teleskopa. Namen je dokazati, da lahko tudi taka poceni napravica na podlagi namenskega vezja uspešno krmili nekoliko večje predmete in v zadostnem času izvede tudi zahtevnejše naloge.
Ključne besede: Raspberry Pi, teleskop, nadzor, motor, TB6593FNG
Objavljeno: 06.11.2015; Ogledov: 557; Prenosov: 39
.pdf Celotno besedilo (2,13 MB)

5.
ANALIZA ENERGETSKE UČINKOVITOSTI DINAMIČNE RAZSVETLJAVE V IZOBRAŽEVALNIH USTANOVAH
Luka Avberšek, 2015, diplomsko delo

Opis: V diplomski nalogi so v prvem delu predstavljeni osnovni elementi svetilk in naprav za razsvetljavo ter različne strategije krmiljenja in vodenja razsvetljave. Pri opisu sistemov za komunikacijo je bilo največ poudarka namenjeno sistemoma DALI in DSI, ki sta v izobraževalnih ustanovah najbolj razširjena. Na podlagi meritev električne moči, ki jo za svoje delovanje porablja razsvetljava v različnih učilnicah, smo raziskali vpliv različnih načinov krmiljenja na energetsko učinkovitost razsvetljave. V drugem delu je podrobneje prestavljena metodologija vrednotenja energijske učinkovitosti razsvetljave v stavbah z izračunom indeksa LENI po vseh treh metodah. V nadaljevanju je za vse tri metode izveden tudi izračun indeksa LENI za stavbo »C« Šolskega centra Velenje. S pomočjo pridobljenih podatkov porabe električne energije za razsvetljavo v isti stavbi smo nato primerjali izmerjene podatke z izračunanimi, ter tako preverili merodajnost metode
Ključne besede: Energetsko učinkovita razsvetljava, LENI indeks, sistemi krmiljenja razsvetljavejave
Objavljeno: 30.10.2015; Ogledov: 565; Prenosov: 47
.pdf Celotno besedilo (3,14 MB)

6.
INFORMACIJSKE REŠITVE BREZKONTAKTNEGA PLAČEVANJA Z MOBILNIMI NAPRAVAMI
Marko Avberšek, 2016, diplomsko delo

Opis: Diplomska naloga predstavlja osnove NFC tehnologij, in se bolj podrobno osredotoča na različne komunikacijske načine, ki jih podpirajo standardi NFC. Predstavljeni so tudi varnostni vidiki implementacije mobilnih denarnic. V sklopu diplomske naloge je bila zasnovana tudi Android aplikacija mobilne denarnice Urbana, ki na različne načine komunicira z NFC terminalom, s čimer je prikazana sprememba uporabniške izkušnje, ki jo prinese druga komunikacija. Prikazane so tudi varnostne rešitve in protokoli komunikacije, ki so bili razviti za izvedbo transakcij validacij v transportnem sistemu.
Ključne besede: komunikacija v bližnjem polju, emulacija kartice na gostitelju, značka, šifriranje, mobilna denarnica
Objavljeno: 28.09.2016; Ogledov: 790; Prenosov: 31
.pdf Celotno besedilo (2,37 MB)

7.
Avtonomija strank na področju nepogodbenih obveznosti
Erna Avberšek Obu, 2017, diplomsko delo

Opis: Predmet diplomskega dela je načelo avtonomije volje v mednarodnem zasebnem pravu na področju nepogodbenih obveznosti. Samo načelo se je sprva razvilo na področju pogodbenih obligacij, kjer ima dolgo zgodovino, s sprejetjem načela avtonomije volje v Rim II, pa so stranke prvič dobile tudi možnost izbire prava na področju nepogodbenih obligacij. Diplomsko delo se osredotoča na ureditev omenjenega načela v Rim II, predvsem na izbiro prava in omejitve, ki jih morajo stranke spoštovati. Izbiro prava lahko stranke sklenejo po nastanku škodnega dogodka, stranke, ki opravljajo gospodarsko dejavnost pa tudi pred nastankom škodnega dogodka. Eno izmed vprašanj, na katerega se koncentrira diplomsko delo, je zaščita šibkejše stranke za ex ante dogovore. Omejitve, ki so določene v Členu 14(1)(b) sicer do neke mere ščitijo šibkejše stranke, vendar ta zaščita ni absolutna. V določenih primerih še vedno lahko prihaja do izkoriščanja šibkejše stranke, zato se pojavljajo kritike omenjenega dogovora v Rim II. Prav tako je v diplomskem delu analizirano razmerje med načelom avtonomije volje ter splošnim pravilom Rim II (člen 4). Avtorica ugotavlja, da odstopna klavzula, ki jo vsebuje člen 4(3), v določenih primerih omogoča strankam uporabo izbranega prava tudi v primerih, ko je bila izbira opravljena pred nastankom škodnega dogodka, za samo izbiro pa niso bile izpolnjene zahteve, ki jih določa člen 14. V zadnjem poglavju se diplomsko delo dotakne tudi vprašanja o možnosti izbira prava na področju nepogodbenih obligacij v slovenskem mednarodnem zasebnem pravu.
Ključne besede: mednarodno zasebno pravo, kolizijsko pravo, načelo avtonomije volje, mednarodna pristojnost, Rimska uredba II
Objavljeno: 27.10.2017; Ogledov: 340; Prenosov: 52
.pdf Celotno besedilo (599,45 KB)

8.
Podoba sirijskih beguncev v medijih
Mateja Avberšek, 2017, magistrsko delo

Opis: Sirska državljanska vojna predstavlja glavni vzrok za eno izmed večjih humanitarnih katastrof, ki se je v neki meri dogajala tudi v Sloveniji. Posledice vojne, ki se dogaja daleč stran od naših oči, smo lahko v živo videli na naših tleh. Sirska vojna in sirski begunci so močno pritegnili tako pozornost slovenskih medijev, kot tudi slovenske javnosti. V Magistrski nalogi smo se osredotočili na sirsko begunsko krizo na slovenskih tleh in poskušali ugotoviti, kako so o njej poročali slovenski mediji. Skozi magistrsko nalogo smo predstavilili sirsko begunsko krizo, v teoretičnem delu pa smo predstavili množične medije in njihov način delovanja. V empiričnem delu magistrske naloge smo analizirali medijske vsebine treh večjih slovenskih medijev, nato pa opravili tudi anketo, s katero smo poskušali ugotoviti mnenje slovenske javnosti o tematiki sirskih beguncev.
Ključne besede: sirski begunci, begunska kriza, množični mediji, kritična diskurzivna analiza, analiza medijskega poročanja
Objavljeno: 16.11.2017; Ogledov: 490; Prenosov: 83
.pdf Celotno besedilo (1,53 MB)

9.
Optimizacija slikovnih operatorjev za segmentacijo mikroskopskih slik
Tomaž Avberšek, 2018, magistrsko delo

Opis: Delo obravnava obdelavo mikroskopskih slik celic oz. tkiv na podlagi večstopenjske digitalne obdelave slik. Namen je bila optimizacija morfoloških operatorjev za segmentacijo mikroskopskih slik. V delu sta uporabljena Bayesova segmentacija in genetski algoritem pri iskanju dobrega kromosoma za optimiziranje rezultatov slikovne segmentacije. Pri učenju in testiranju smo uporabili slike modro in rjavo obarvanih celic z merilno skalo 50 μm. Učno množico je sestavljalo sedem, testno pa enajst slik velikosti 2088 x 1550 pikslov. Natančnost segmentacije je bila boljša pri rjavih pikslih in je v povprečju dosegla 76 odstotkov pri metriki pravilno pozitivno zaznanih pikslov. Z 51 odstotki pri isti metriki se je segmentacija modrega razreda odrezala precej slabše.
Ključne besede: genetski algoritem, segmentacija, celice, optimizacija, Bayes
Objavljeno: 24.08.2018; Ogledov: 389; Prenosov: 39
.pdf Celotno besedilo (3,38 MB)
Gradivo ima več datotek! Več...

Iskanje izvedeno v 0.16 sek.
Na vrh
Logotipi partnerjev Univerza v Mariboru Univerza v Ljubljani Univerza na Primorskem Univerza v Novi Gorici