| | SLO | ENG | Piškotki in zasebnost

Večja pisava | Manjša pisava

Iskanje po katalogu digitalne knjižnice Pomoč

Iskalni niz: išči po
išči po
išči po
išči po
* po starem in bolonjskem študiju

Opcije:
  Ponastavi


1 - 5 / 5
Na začetekNa prejšnjo stran1Na naslednjo stranNa konec
1.
2.
Čuječnost kot mediator med prostovoljno preprostostjo in pozitivnimi ter negativnimi vidiki psihološkega delovanja
Iva Štukelj, 2021, magistrsko delo

Opis: Prostovoljna preprostost se konceptualno prekriva z vse bolj popularnim življenjskim slogom, ki ga imenujemo minimalizem. Privrženci poročajo, da naj bi imel takšen življenjski slog številne ugodnosti za posameznika. Ker te še niso bile podrobneje preučene, smo se v magistrskem delu osredotočili na raziskovanje čuječnosti kot mediatorja med prostovoljno preprostostjo in pozitivnimi (subjektivno blagostanje) ter negativnimi (stres, anksioznost, depresija) vidiki psihološkega delovanja. Navedene konstrukte smo merili z Lestvico vključenosti v prostovoljno preprostost, Lestvico zadovoljstva z življenjem, Mednarodnim seznamom pozitivnih in negativnih afektov, Vprašalnikom depresije, anksioznosti in stresa ter Kentuckyjskim vprašalnikom čuječnostnih spretnosti. Izoblikovali smo dve testni bateriji; eno v slovenskem in drugo v angleškem jeziku, ter povezavo do obeh delili preko različnih socialnih omrežij. V statistične analize, ki smo jih izvedli ločeno za oba vzorca, smo vključili 1260 udeležencev – 346 jih je predstavljalo vzorec slovenske populacije, 914 pa mednarodni vzorec. Izkazalo se je, da čuječnost v vseh štirih mediacijskih modelih predstavlja pomemben mediator pri pojasnjevanju povezav med prostovoljno preprostostjo in subjektivnim blagostanjem ter stresom, anksioznostjo in depresijo. Pri tem pa v določenih primerih niso bile izpolnjene vse predpostavke za izvedbo mediacijskih analiz, zato je potreben kritičen pogled na rezultate. V magistrskem delu so predlagane ideje za izboljšave in nadaljnje raziskovanje tega življenjskega sloga.
Ključne besede: prostovoljna preprostost, čuječnost, stres, anksioznost, depresija
Objavljeno v DKUM: 28.10.2021; Ogledov: 988; Prenosov: 142
.pdf Celotno besedilo (2,04 MB)

3.
Avtomatizirana vzpostavitev okolja za spremljanje in analiziranje varnostnih dogodkov : diplomsko delo
Primož Štukelj, 2021, diplomsko delo

Opis: Učinkovita zaščita okolja IT je ključnega pomena za delovanje in konkurenčnost podjetja. V diplomskem delu smo predstavili sistem za spremljanje in analiziranje varnostnih dogodkov SIEM. Slednjega smo implementirali v testno okolje IT in ga izpostavili dvema različnima napadoma. Dokazali smo, da je možno vzpostaviti odprtokodni sistem, ki je po učinkovitosti primerljiv s plačljivimi na tržišču. Prikazali smo tudi primer avtomatizacije vzpostavitve takšnega sistema. S tem smo dokazali, da je implementacija varnostnega sistema lahko hitra in učinkovita ter za podjetja ne predstavlja večjega stroška v obliki prekinitve poslovanja ali delovnih ur kvalificiranega kadra.
Ključne besede: SIEM, avtomatizacija, sklad Elastic, spremljanje dogodkov, analiza dogodkov
Objavljeno v DKUM: 18.10.2021; Ogledov: 550; Prenosov: 52
.pdf Celotno besedilo (3,28 MB)

4.
Izraba sončne energije na primeru solarne peči
Maja Štukelj, 2014, diplomsko delo

Opis: V diplomskem delu sem uvod posvetila pojmu energije, njenim vrstam in osnovni delitvi oblik energije. V nadaljevanju teoretični del obravnava negativne posledice, s katerimi se dandanes srečuje človeštvo zaradi pretirane porabe energije in predvsem izkoriščanja fosilnih goriv. Pomemben korak k ohranjanju narave in varovanju okolja je pridobivanje energije iz obnovljivih virov energije, zato je opisan njihov pomen ter značilnosti posameznih vrst alternativnih virov energije. Med njimi sem izpostavila energijo sonca, ki po količini oddane energije prevladuje, je vsem na razpolago in tako predstavlja neizmeren energetski potencial. Opisana je zgradba sonca, načini izkoriščanja sončne energije, predvsem pa njeno pasivno izkoriščanje. Kljub temu da ima sonce takšen energetski potencial, poraba fosilnih goriv še vedno narašča, zaloge le-teh so močno izčrpane, njihov negativni vpliv na podnebje Zemlje pa je vedno večji. V praktičnem delu je izpostavljena ena izmed možnosti pridobivanja čistejše energije, ki se ponuja kar sama po sebi, to je izkoriščanje sončne energije s pomočjo solarne peči, ki je lahko uporabna za segrevanje vode in kuhanja obrokov nasploh. V tem delu diplomskega dela sem predstavila izdelavo solarne peči in njeno uporabo v vsakdanjem življenju, kar je še posebej pomembno za ljudi iz držav tretjega sveta. Takšno solarno peč lahko v sklopu tehničnega dne učenci naredijo in preizkusijo tudi sami, ob tem pa se odpirajo številne možnosti za diskusijo o ekologiji ter alternativnih virih energije.
Ključne besede: energija, obnovljivi viri energije, sončna energija, pasivno izkoriščanje sončnega sevanja, podnebne spremembe, solarna peč
Objavljeno v DKUM: 12.06.2014; Ogledov: 2006; Prenosov: 220
.pdf Celotno besedilo (4,47 MB)

5.
POLITIČNA PARTICIPACIJA MLADIH V SLOVENIJI
Tamara Štukelj, 2011, diplomsko delo

Opis: Mladina v Sloveniji predstavlja pomembno družbeno skupino, ki formalno in neformalno tudi sama vstopa v politično dogajanje na različne načine. Kljub dejstvu, ki nam ga kažejo analize javnega mnenja, da je politična participacija v Sloveniji nizka, mladi niso pasivni, temveč se poslužujejo novih oblik politične participacije, kot so na primer podpisovanje peticij, sodelovanje v demonstracijah, oblikovanje gibanj in podobno. Prav tako se mladina v zadnjem desetletju vidno distancira od formalnih oblik politične participacije, kljub temu da želi sodelovati v družbenih spremembah. Pri tem lahko izpostavimo predvsem nezaupanje v politiko in politične elite, nezaupanje v delo in legitimnost študentskih organizacij in manjše vključevanje mladih v mladinska združenja. Spol in starost mladostnika nimata večjega vpliva na njegovo aktivnost v politični sferi, zato bi bilo v prihodnje treba ugotoviti, kateri so razlogi, ki vplivajo na upadanje participacije mladine v Sloveniji, poleg sprememb v vrednotnem sistemu in splošne politične pasivnosti slovenske družbe.
Ključne besede: mladina, participacija, politična pasivnost, zanimanje za politiko
Objavljeno v DKUM: 27.02.2012; Ogledov: 4300; Prenosov: 751
.pdf Celotno besedilo (764,01 KB)

Iskanje izvedeno v 0.14 sek.
Na vrh
Logotipi partnerjev Univerza v Mariboru Univerza v Ljubljani Univerza na Primorskem Univerza v Novi Gorici