| | SLO | ENG | Piškotki in zasebnost

Večja pisava | Manjša pisava

Iskanje po katalogu digitalne knjižnice Pomoč

Iskalni niz: išči po
išči po
išči po
išči po
* po starem in bolonjskem študiju

Opcije:
  Ponastavi


1 - 3 / 3
Na začetekNa prejšnjo stran1Na naslednjo stranNa konec
1.
DELOVNOPRAVNI POLOŽAJ VODILNIH DELAVCEV PO SLOVENSKI IN NEMŠKI PRAVNI UREDITVI
Sergeja Šatur, 2011, diplomsko delo

Opis: Vodilni delavci so posebna kategorija delavcev. V Sloveniji so vodilni delavci opredeljeni v ZDR, lahko pa jih opredelijo delodajalci sami, v aktih družbe, v Nemčiji pa so vodilni delavci opredeljeni v posameznih predpisih, ne obstaja pa enotna ureditev. Za vodilne delavce so že od nekdaj obstajale določene posebnosti, na primer pri zaposlovanju, pooblastilih ter delih, ki jih lahko opravljajo vodilne delavke. Danes so v slovenskem pravnem redu posebnosti predvsem pri možnosti zaposlitve za določen čas ter posebnih ureditvah glede delovnega časa, počitka ter odmora. V nemškem pravnem redu izstopa predvsem izključenost vodilnih delavcev iz obratnega sveta ter zakonov, ki omejujejo delodajalca pri določanju delovnega časa in možnosti odpovedi.
Ključne besede: Delovno pravo, vodilni delavci, delavci s posebnimi pooblastili in odgovornostmi, pravni položaj.
Objavljeno: 14.12.2011; Ogledov: 2551; Prenosov: 364
.pdf Celotno besedilo (570,15 KB)

2.
OTROKOVE PRAVICE IN PRAVNI VIDIKI TELESNEGA KAZNOVANJA OTROK SKOZI ZGODOVINO
Rok Šatur, 2011, diplomsko delo

Opis: Otroci skozi zgodovino niso uživali nobenih pravic. Od antike do danes so se pravice otrok sicer nekoliko spreminjale, glavno vodilo vzgoje otroka pa je kljub vsemu bilo telesno kaznovanje. Šele v 20. stoletju so se pojavile prve težnje o ureditvi otrokovih pravic kot posebne skupine, najprej z Ženevsko deklaracijo o otrokovih pravicah iz leta 1924, še posebej pa z Deklaracijo o otrokovih pravicah iz leta 1959. Po tem dokumentu so nekatere države vzele pravice otroka pod drobnogled in jih uredile v svoji notranji zakonodaji. Največji preboj v ureditvi pravic otroka pa je bil dosežen s Konvencijo Združenih narodov o otrokovih pravicah iz leta 1989, ki podrobno ureja pravice otroka, hkrati pa ustanavlja Odbor za otrokove pravice, nadzorni organ nad izvajanjem konvencije, kateremu so države pogodbenice dolžne poročati o doseženih ukrepih. Odbor podaja tudi sklepne ugotovitve na ta poročila ter daje priporočila za izboljšanje ali sprejetje novih ukrepov glede pravic otrok. S tem dokumentom, ki je mednarodnopravno zavezujoč, se je nivo otrokovih pravic zelo izboljšal, tudi v Republiki Sloveniji. Konvencija pa si prizadeva tudi za odpravo telesnega kaznovanja otrok, kar ji je v mnogo državah tudi uspelo, velik premik na tem področju pa je bil dosežen tudi v Republiki Sloveniji, z Zakonom o preprečevanju nasilja v družini iz leta 2008, ki je definiral tudi fizično obliko nasilja v družini, v bližnji prihodnosti pa naj bi začel veljati Družinski zakonik, ki izrecno prepoveduje telesno kaznovanje otroka. Tako so se v zadnjih dvajsetih letih, po zaslugi Konvencije o otrokovih pravicah, pravice otrok zelo izboljšale, vse več držav pa odpravlja tudi telesno kaznovanje.
Ključne besede: Ženevska deklaracija o otrokovih pravicah 1924, Deklaracija o otrokovih pravicah 1959, Konvencija Združenih narodov o otrokovih pravicah 1989, Odbor za otrokove pravice, telesno kaznovanje, odprava telesnega kaznovanja
Objavljeno: 06.09.2011; Ogledov: 3175; Prenosov: 588
.pdf Celotno besedilo (1,41 MB)

3.
Iskanje izvedeno v 0.11 sek.
Na vrh
Logotipi partnerjev Univerza v Mariboru Univerza v Ljubljani Univerza na Primorskem Univerza v Novi Gorici