| | SLO | ENG | Piškotki in zasebnost

Večja pisava | Manjša pisava

Iskanje po katalogu digitalne knjižnice Pomoč

Iskalni niz: išči po
išči po
išči po
išči po
* po starem in bolonjskem študiju

Opcije:
  Ponastavi


1 - 2 / 2
Na začetekNa prejšnjo stran1Na naslednjo stranNa konec
1.
Mobilna aplikacija za naročanje pacientov
Rebeka Hrovat, 2018, magistrsko delo

Opis: Teoretična izhodišča: V današnji dobi si življenja in dela brez informacijskih tehnologij ne znamo predstavljati. Vse bolj nas spremljajo mobilne naprave in njihov razvoj. Pametne telefone uporabljamo tako v zasebnem kot v poslovnem življenju, saj nam omogočajo hiter dostop do velike količine informacij, neposredno komunikacijo ter olajšajo delo z različnimi aplikacijami. Namen magistrskega dela je bil izdelati prototip aplikacije za naročanje pacientov za mobilne aplikacije. Raziskovalne metode: Pri pisanju magistrskega dela smo uporabili deskriptivno metodo dela, uporabili smo tudi strukturirani intervju, ki je vseboval 5 vprašanj. Z njim smo pridobili kvalitativne podatke, ki smo jih nato na podlagi SWOT-analize obdelali ter jih uporabili pri izdelavi prototipa mobilne aplikacije za naročanje pacientov. Prototip smo izdelali s pomočjo programskega orodja Just in mind. Rezultati: V raziskavi so intervjuvanci podali podatke o tem, da je pomembna funkcija v aplikaciji za naročanja pacientov razdeljena na tri vrste naročanja, da nas aplikacija vodi skozi potek naročanja, da je vidna drugim v timu ter podatke o izgledu aplikacije. Diskusija in zaključek: V raziskavi smo pridobili podatke o prednostih, slabostih, tveganjih in priložnostih že obstoječe mobilne aplikacije, ki smo jih uporabili pri izdelavi novejše in uporabnejše mobilne aplikacije za naročanje pacientov. Pomemben podatek je bil, da ima aplikacija funkcijo naročanja pacientov razdeljeno na tri vrste naročanja, kar smo uporabili pri izdelavi prototipa. Ostalo je še nekaj odprtih idej, ki so se porodila med raziskavo, in sicer, da bi lahko v mobilno aplikacijo vključili še avtomatsko obveščanje pacientov.
Ključne besede: informacijski sistemi v zdravstvu, mobilna tehnologija, uporabniški vmesniki, uporabnik, razvoj, prototip.
Objavljeno: 26.11.2018; Ogledov: 659; Prenosov: 156
.pdf Celotno besedilo (1,04 MB)

2.
POZNAVANJE PRVE POMOČI MED ŠTUDENTI FAKULTET V MARIBORU
Rebeka Hrovat, 2015, diplomsko delo

Opis: Teoretična izhodišča: Prva pomoč je oskrba, ki jo dobi poškodovanec ali nenadno oboleli na kraju dogodka. Nudimo jo s preprostimi pripomočki in traja toliko časa dokler ne prispe strokovna pomoč. Laična prva pomoč je zelo pomembna, saj nikoli ne vemo kdaj in kdo jo bo potreboval. S pravilno tehniko in znanjem, ki ga imamo in hitrim ukrepanjem lahko nekomu rešimo življenje ali preprečimo poslabšanje zdravstvenega stanja. Namen: Namen diplomskega dela je predstaviti pomen nudenja laične prve pomoči in ugotoviti kakšno je poznavanje prve pomoči med študenti fakultet v Mariboru, ki ne študirajo na zdravstvenih smereh. Metodologija raziskovanja: Pri pisanju diplomskega dela smo uporabili deskriptivno metodo dela, uporabili smo tudi anketni vprašalnik, ki je vseboval 16 vprašanj. Izdelali smo elektronsko anketo preko spletne anketne baze, s katero smo prejeli rezultate glede ozaveščenosti študentov in nudenja prve pomoči. S pomočjo strokovne literature smo opisali pomen nudenja prve pomoči, nujne medicinske pomoči, pristop k poškodovancem in obravnavo poškodovancev. Rezultati: V raziskavi smo ugotovili, da so študentje pripravljeni priskočiti na pomoč poškodovanemu ali nenadno obolelemu ter mu nuditi prvo pomoč. Nekaj študentov meni, da so premalo ozaveščeni in imajo premalo znanja pri nudenju prve pomoči pri večjih poškodbah kot so poškodbe hrbtenice, večje krvavitve, oživljanje in opekline. Sklep: Znanje, ki ga pridobimo na tečajih prve pomoči, gre hitro v pozabo, saj ga ne obnavljamo. Ozaveščenost glede prve pomoči pa je pomembna pri vseh ljudeh, saj nikoli ne vemo, kdaj bomo deležni nudenja prve pomoči ali pa jo bomo potrebovali sami.
Ključne besede: Prva pomoč, nujna medicinska pomoč, poškodovanec, nenadno oboleli, pristop k poškodovancu.
Objavljeno: 22.10.2015; Ogledov: 1108; Prenosov: 202
.pdf Celotno besedilo (1,24 MB)

Iskanje izvedeno v 0.08 sek.
Na vrh
Logotipi partnerjev Univerza v Mariboru Univerza v Ljubljani Univerza na Primorskem Univerza v Novi Gorici