| | SLO | ENG | Piškotki in zasebnost

Večja pisava | Manjša pisava

Iskanje po katalogu digitalne knjižnice Pomoč

Iskalni niz: išči po
išči po
išči po
išči po
* po starem in bolonjskem študiju

Opcije:
  Ponastavi


1 - 4 / 4
Na začetekNa prejšnjo stran1Na naslednjo stranNa konec
1.
Pravni in politični okvir za regulacijo avtonomnih vozil in dronov v EU : magistrsko delo
Rami Salman, 2020, magistrsko delo

Opis: Mobilnost sestavlja pomemben del našega življenja, zato je nujno da je varna in zanesljiva. S pojavom naprednih tehnologij, kot so samovozeči avtomobili in droni, se pojavljajo določena vprašanja, ki se nanašajo na integracijo teh izdelkov v vsakdanje življenje in vpliva nanj. Uvodoma je prikazan tehnološki razvoj naprav, povezanih na omrežje in spremembe evropskega regulatornega okvirja v zvezi s tem. Nadalje sledi nekaj praktičnih primerov uporabe dronov in avtonomnih vozil. Magistrsko delo preučuje te tehnološke izdelke in storitve v luči prava EU glede na že veljavne primarne in sekundarne akte, kjer takšnih konkretnih predpisov še ni, pa si pomagamo s pomočjo splošnih načel in ostalih nezavezujočih aktov, ki so že bili sprejeti. Eden ključnih predpisov, ki je usmerjen na informacijsko varnost, je Splošna uredba o varstvu podatkov (t.i. GDPR), kar se izraža že v širši definiciji samega podatka v primerjavi s prejšnjo ureditvijo. Pomembna je predvsem zaradi velikega toka informacij v elektronski obliki. V zvezi s pravicami državljanov EU imamo še veliko drugih relevantnih predpisov na tem področju, kot je Direktiva v zvezi z odgovornostjo za proizvode z napako in Direktiva o elektronskem poslovanju. Kljub visokemu nivoju pravne regulacije zaščite državljanov Unije, se pojavljajo vprašanja, ali so trenutni pravni predpisi zadostni glede na prihod avtonomnih naprav. Podan je tudi pregled relevatnih aktov in predlogov v zvezi z umetno inteligenco in možnostmi za zaščito uporabnikov izdelkov, ki temeljijo na avtonomnosti. Prihodnost tehnologije je vsekakor tako zanimiva kot nepredvidljiva, kar pomeni da je še toliko bolj pomembna dosledna ureditev pravnih razmerjij med tehnološkimi giganti, potrošniki in drugimi pristojnimi institucijami. Pomemben vidik je tudi pravna poenotenost držav članic zaradi skupnega evropskega trga. V primeru prevelikih pravnih razlik bi lahko prišlo do zlorab in zaobhajanja pravnih predpisov, kar bi samo po sebi izničilo njihov temeljni namen.
Ključne besede: informacijska tehnologija, avtonomna vozila, droni, varstvo podatkov, elektronsko poslovanje, internetna nevtralnost, spletna varnost, GDPR, pravice državljanov EU
Objavljeno v DKUM: 16.12.2020; Ogledov: 1071; Prenosov: 203
.pdf Celotno besedilo (2,48 MB)

2.
Spodbujanje investicij v javni upravi
Rami Salman, 2018, diplomsko delo

Opis: Spodbujanje investicij je teženje k izboljšavi trenutnega stanja podjetništva, trga dela in izboljšanju blaginje državljanov, hkrati pa tudi poenostaviti postopke za lažje in hitrejše spremembe v prihodnje tudi s pomočjo digitalne tehnologije, kar pa posledično vpliva tudi na okoljske probleme in posredno tudi na mnoga druga področja, kot je zdravstvo, turizem, skladni okoljski razvoj, višjo stopnjo integriranosti z drugimi državami, manjšo diskriminacijo posameznikov glede na državno pripadnost, višje zaupanje v oblast in njene organe itd. Glede na tempo spreminjanja razmer in vpliva globalizacije zahtevajo ukrepi nenehno dopolnjevanje in spremembe politike, tako da so zajeti predpisi lahko sčasoma predmet sprememb, katere je dolgoročno težje predvidet, saj je ravno naloga države, da se odzove na vsakokratne potrebe, možno pa je ugotoviti katera pot je najbolj smiselna.
Ključne besede: Javna uprava, naložbe, administracija, integriteta, akcijski načrt
Objavljeno v DKUM: 03.12.2018; Ogledov: 2042; Prenosov: 103
.pdf Celotno besedilo (659,30 KB)

3.
An overview of image analysis algorithms for license plate recognition
Khalid Aboura, Rami Al-Hmouz, 2017, izvirni znanstveni članek

Opis: Background and purpose: We explore the problem of License Plate Recognition (LPR) to highlight a number of algorithms that can be used in image analysis problems. In management support systems using image object recognition, the intelligence resides in the statistical algorithms that can be used in various LPR steps. We describe a number of solutions, from the initial thresholding step to localization and recognition of image elements. The objective of this paper is to present a number of probabilistic approaches in LPR steps, then combine these approaches together in one system. Most LPR approaches used deterministic models that are sensitive to many uncontrolled issues like illumination, distance of vehicles from camera, processing noise etc. The essence of our approaches resides in the statistical algorithms that can accurately localize and recognize license plate. Design/Methodology/Approach: We introduce simple and inexpensive methods to solve relatively important problems, using probabilistic approaches. In these approaches, we describe a number of statistical solutions, from the initial thresholding step to localization and recognition of image elements. In the localization step, we use frequency plate signals from the images which we analyze through the Discrete Fourier Transform. Also, a probabilistic model is adopted in the recognition of plate characters. Finally, we show how to combine results from bilingual license plates like Saudi Arabia plates. Results: The algorithms provide the effectiveness for an ever-prevalent form of vehicles, building and properties management. The result shows the advantage of using the probabilistic approached in all LPR steps. The averaged classification rates when using local dataset reached 79.13%. Conclusion: An improvement of recognition rate can be achieved when there are two source of information especially of license plates that have two independent texts.
Ključne besede: image analysis, probabilistic modeling, signal processing, license plate recognition
Objavljeno v DKUM: 28.11.2017; Ogledov: 1285; Prenosov: 347
.pdf Celotno besedilo (1,01 MB)
Gradivo ima več datotek! Več...

4.
Phraseologie in der deutschen Sportberichterstattung
Rami Alkara, 2015, diplomsko delo

Opis: Der Zweck der Diplomarbeit ist es, den Zusammenhang zwischen Phraseologie und Sportberichten vorzustellen. Die Begriffe Phraseologie und Sportbericht wurden erläutert. Der Begriff Funktionalität der Phraseme in Sportberichten wurde erkundet und es wurde auch erforscht, mit welcher Absicht der Autor des Textes eine bestimmte Redewendung nutzte. Viele Redewendungen stammen aus Sportarten, genau deshalb ist es schwer, einen Sporttext zu finden, der keine Phraseme beinhaltet. In dem empirischen Teil wurden Phraseme aus dem Text ausgesucht und ihre Bedeutung wurde erklärt. Danach wurde die Funktion der Phraseme bestimmt und alles wurde in einer Tabelle dargestellt.
Ključne besede: Phraseologie, Sportbericht, Phrasem, Funktionalität
Objavljeno v DKUM: 22.10.2015; Ogledov: 1269; Prenosov: 137
.pdf Celotno besedilo (834,27 KB)

Iskanje izvedeno v 18.53 sek.
Na vrh
Logotipi partnerjev Univerza v Mariboru Univerza v Ljubljani Univerza na Primorskem Univerza v Novi Gorici